Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 20/10/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών από 18 έως 50 ετών, στην παλλαϊκή άμυνα, προβλέπει νομοσχέδιο που κατατίθεται στη βουλή.
- Αβέβαιη χαρακτηρίζει η Αγκυρα τη συμμετοχή του Μεσούτ Γιλμάζ στη διαβαλκανική διάσκεψη της Κρήτης.
- Η αναθεώρηση του Συντάγματος συζητήθηκε σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κυρίους Γιαννόπουλο, Βενιζέλο και Παπαδημητρίου.
- Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο Καποδίστριας. Δεν θα κάνει πίσω η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ο Ρέππας.
- Διαφωνία υφυπουργού Οικονομικών και ΑΔΕΔΥ για την εισοδηματική πολιτική και το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
- Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση από τον Κώστα Καραμανλή, που ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Κρήτη.
- Ενας 16χρονος είναι το νέο θύμα της ηρωϊνης στη Θεσσαλονίκη.
- Αρχισε την επίσημη επισκεψή του στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών από 18 έως 50 ετών, στην παλλαϊκή άμυνα, προβλέπει νομοσχέδιο που κατατίθεται στη βουλή.

Την υποχρεωτική συμμετοχή στην παλλαϊκή άμυνα των γυναικών από 18 ως 50 ετών και των ανδρών μέχρι 65 ετών, προβλέπει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη βουλή. Δεν τίθεται θέμα να ντυθούν οι γυναίκες στο χακί, τόνισε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται σε πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ και ικανοποιεί τις ανάγκες της χώρας. Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν ΚΚΕ και Συνασπισμός.

Αβέβαιη χαρακτηρίζει η Αγκυρα τη συμμετοχή του Μεσούτ Γιλμάζ στη διαβαλκανική διάσκεψη της Κρήτης.

Τα ελληνοτουρκικά ενόψει της επικείμενης συνάντησης Σημίτη-Γιλμάζ στην Κρήτη, ήταν στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και του Ακη Τσοχατζόπουλου, στην οποία εξετάσθηκε όλο το φάσμα της εξωτερικής πολιτικής. Αβέβαιη χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός προεδρίας τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ, καθώς, όπως είπε, ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει στη διαβαλκανική διάσκεψη της Κρήτης.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος συζητήθηκε σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κυρίους Γιαννόπουλο, Βενιζέλο και Παπαδημητρίου.

Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ενόψει της έναρξης της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εξετάσθηκε σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Πολιτισμού. Υπάρχει πεδίο σύμπτωσης των προτάσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και με καλή θέληση θα αντιμετωπιστούν όλες οι αντιθέσεις, δήλωσε ο κ.Βενιζέλος. Πρόσθεσε επίσης ότι μπορούν να βρεθούν θεσμικές λύσεις που να διασφαλίζουν την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και αποφυγή διάλυσης της βουλής.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο Καποδίστριας. Δεν θα κάνει πίσω η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ο Ρέππας.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο νομοσχέδιο Καποδίστριας, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να εκσυγχρονίσει την περιφέρεια αυτή, δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει το λαϊκισμό της και αναλώνεται σε συνθήματα και αφορισμούς. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο Καποδίστριας, κυρίως σε ότι αφορά την έδρα του νέου δήμου που θα δημιουργηθεί.

Διαφωνία υφυπουργού Οικονομικών και ΑΔΕΔΥ για την εισοδηματική πολιτική και το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Ακαρπη απέβη η συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ για την εισοδηματική πολιτική του 1998. Η κυβέρνηση προτείνει κατώτατο μισθό στο δημόσιο 191.000, ενώ η ΑΔΕΔΥ ζητά 200.000 δρχ το μήνα. Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη και προειδοποιεί με 24ωρη απεργία το δεύτερο 15νθήμερο του Νοέμβρη.

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση από τον Κώστα Καραμανλή, που ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Κρήτη.

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, που ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Κρήτη. Ο κ.Καραμανλής χαρακτήρισε οξύμωρο σχήμα να εμφανίζεται η κυβέρνηση αδιάλλακτη, αλαζονική και αυταρχική στο εσωτερικό και υποχωρητική και παθητική στις εξωτερικές προκλήσεις.

Ενας 16χρονος είναι το νέο θύμα της ηρωϊνης στη Θεσσαλονίκη.

Ενας 16χρονος είναι το νέο θύμα της ηρωϊνης. Βρέθηκε νεκρός στο χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο θάνατός του αποδίδεται σε ισχυρή δόση ηρωίνης, καθώς δίπλα του βρέθηκαν τα σύνεργα του θανάτου. Πρόκειται για τον δεύτερο ανήλικο που πεθαίνει από ναρκωτικά στη Θεσσαλονίκη, μετά το θάνατο μιας 13χρονης πρίν ένα μήνα. Ο 16χρονος ήταν παιδί χωρισμένων γονιών και είχε μπει στο χώρο των ναρκωτικών από τα 13 του χρόνια.

Αρχισε την επίσημη επισκεψή του στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Με ιδιαίτερη επισημότητα υποδέχθηκε η αμερικανική κυβέρνηση τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ η ελληνική ομογένεια προσέθεσε θερμότητα και εγκαρδιότητα στις εκδηλώσεις υποδοχής. Ο κύριος Βαρθολομαίος κατέστησε σαφή την προθεσή του να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο και έλεγχο της Εκκλησίας επί των λαϊκών της Αμερικής που απαιτούν έναν ισχυρότερο διοικητικό ρόλο στα εσωτερικά της Ελληνοορθόδοξης Αρχιεπισκοπής των ΗΠΑ, σε σημερινή του συνέντευξη στην "Ουάσιγκτον Ποστ". Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ενώ η σημαντική αυτή επαφή με την εβραϊκή κοινότητα χαιρετίστηκε από τους ηγέτες της αμερικανικής εβραϊκής ομογένειας ως μεγάλης σημασίας πράξη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην κορυφή, δίπλα στην έκπληξη του πρωταθλήματος Ιωνικό, έφτασε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος νίκησε εύκολε τον Αθηναϊκό με 4-1 στο ΟΑΚΑ. Με τη νίκη του αυτή ο Παναθηναϊκός έπιασε το στόχο του, που ήταν έξι νίκες στα έξι παιχνίδια και τώρα θα πάει την Κυριακή με άλλον αέρα στη Νέα Φιλαδέλφεια για το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Τα τέρματα των πράσινων πέτυχαν οι Γεωργιάδης (22',54' με πέναλτι), Μίκλαντ (72') και Στράντλι (72'), ενώ για τους Βυρωνιώτες σκόραρε ο Κακλαμάνος (42').

Χωρίς αγχος, αλλά με φανερή την... αγωνία μπρος στο κίνδυνο της συντριβής, ταξίδεψε σήμερα στη Μαδρίτη ο Ολυμπιακός, όπου μεθαύριο θα αντιμετωπίσει τη Βασίλισσα Ρεάλ, για το Τσάμπιονς Λιγκ. Νέο πρόσωπο στην αποστολή των ερυθρολεύκων ο τερματοφύλακας της ερασιτεχνικής ομάδας Δημητρόπουλος, ο οποίος θα καθήσει στον πάγκο των αναπληρωματικών, μετά τον τραυματισμό του Ελευθερόπουλου και την τιμωρία του Ράντου. Ο Μπάγιεβιτς κατά την αφιξή του Ολυμπιακού στη Μαδρίτη δήλωσε ότι η Ρεάλ είναι μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και τόνισε ότι η ομάδα του ήλθε για να παλέψει με όλες τις δυνάμεις της.

Χωρίς το Ζήση Βρύζα, αλλά με ανεβασμένο ηθικό, από την εξαιρετική εμφάνιση του Σαββάτου, εναντίον του Ολυμπιακού, και με πολλές ελπίδες για ένα θετικό αποτέλεσμα έφυγε η αποστολή του ΠΑΟΚ για τη Μαδρίτη, όπου θα αντιμετωπίσει αύριο για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ την Ατλέτικο των Βιέρι και Ζουνίνιο. Ο Βρύζας αποκλείστηκε από την αποστολή λόγω πειθαρχικού παραπτώματος που υπέπεσε χθες, κατά τη διάρκεια της προπόνησης, χτυπώντας τον συμπαίκτη του Θέμελη χωρίς λόγο.

Για τρομοκρατία μίλησαν οι παίχτες και ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού αναφερόμενοι στις άσχημες συνθήκες που αντιμετώπισαν στο Αλεξάνδρειο κόντρα στον Αρη. Ο Σούμποτιτς δήλωσε ότι για τα επεισόδια του προχθεσινού αγώνα θα μιλήσει όταν επιστρέψει η ομάδα από την Αυστρία, όπου θα αντιμετωπίσει την Πόλτεν για το Ευρωκύπελλο, ενώ οι παίχτες και κυρίως οι αμερικανοί της ομάδας τόνισαν ότι φοβήθηκαν ακόμα και για τη σωματική τους ακεραιότητα...

Αρνητικά απάντηση η φιαφημιστική εταιρεία Action που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 51% των μετοχών της ΠΑΕ Αρης, μετά τον έλεγχο που έκανε στα λογοστικά της εταιρείας του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης. Τώρα το αδιέξοδο που διαγράφεται για τον ιστορικό σύλλογο, μπορεί να ανατραπεί, μέσα από τη γενική συνέλευση που είναι ορισμένη για την προσεχή Πέμπτη.

Ο Ολυμπιακός, σε αγώνα της 2ης ημέρας για το πρωτάθλημα βόλεϊ της Α1 ανδρών, που έγινε στο γήπεδο της Γλυφάδας, νίκησε 3-0 τον Αρη. Τα σετ: 15-13, 16-14, 15-10. Ετσι τώρα προηγούνται με 4 βαθμούς ΑΕΚ, Ορεστιάδα, Ολυμπιακός και Φιλία, έναντι 3 του Ηρακλή, του Κτησιφώντα, του Παναθηναϊκού και του Αρη και 2 της Κομοτηνής, του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, του ΠΑΟΚ και του Πανελλήνιου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 282,08 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 158,91, γαλλικό φράγκο προς 47,41, λίρα Αγγλίας προς 459,34, ελβετικό φράγκο προς 191,06, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,30, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 232,47, τη λίρα Κύπρου προς 541,80 και την ECU προς 313,17 δραχμές.

Σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στη πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει στις 1745,93 μονάδες, μειωμένος σε ποσοστό 1,26%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 18 δισ. δραχμές. Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασε η ισοτιμία του δολαρίου έναντι της δραχμής, ενώ με μεγάλη άνοδο κατά περίπου 6 δραχμές σημείωσε η ισοτιμία της στερλίνας. Οι εμπορικές τράπεζες θα πωλούν το δολάριο στις 282,089 δραχμές και το μάρκο στις 158,92 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Βελτίωση θα παρουσιάσει από αύριο ο καιρός, που θα είναι σχεδόν αίθριος σ' όλη τη χώρα εκτός από τα ανατολικά και νότια όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές το πρωί. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι, μέχρι ισχυροί, με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί μηδέν με 18 βαθμούς, στα δυτικά 4 με 21 και στην υπόλοιπη χώρα 6 με 20 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 11 με 19 και 4 με 18 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 20 October 1997 - 18:21:37 UTC