Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 31/10/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Την αναστολή της απεργίας τους αποφάσισαν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας.
- Καθοριστική παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη στήριξη της δραχμής. Πτωτικές τάσεις και πάλι στο Χρηματιστήριο.
- Αρχισε η διανομή του ντίζελ θέρμανσης με μειωμένη τιμή.
- Χαμηλούς τόνους από Αθήνα και Αγκυρα ενόψει της συνάντησης Σημίτη
- Γιλμάζ στην Κρήτη.
- Υποχώρησε η κακοκαιρία, παραμένουν τα προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα. Δεμένα τα πλοία λόγω των θυελλωδών ανέμων στα πελάγη.
- Ανάστατοι οι εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, λόγω της σοβαρής μορφής νοσοκομειακής λοίμωξης που διαπιστώθηκε.
- Και νέα άρνηση της Γερμανίας να ικανοποιήσει οικονομικές απαιτήσεις Ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής κατοχής.
- Διαμαρτύρεται η ελληνική κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας για τον αποκλεισμό της από το συνέδριο του ΣΑΕ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την αναστολή της απεργίας τους αποφάσισαν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας.

Με όπλο τα επιτόκια, που στη διατραπεζική αγορά εκτοξεύθηκε στο 150%, η τράπεζα της Ελλάδος έβαλε φραγμό στις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της δραχμής.Η κίνηση όμως αυτή είχε αρνητικές επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο, όπου σημειώθηκαν πτωτικές τάσεις, με το γενικό δείκτη να χάνει 4,02%. Κερδίσαμε τη μάχη της δραχμής, αλλά χρειάζεται περαιτέρω θωράκιση για να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας στο μέλλο, τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Καθοριστική παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη στήριξη της δραχμής. Πτωτικές τάσεις και πάλι στο Χρηματιστήριο.

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας, εκτιμώντας ως θετική την πρόταση του υπουργού Υγείας για κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων που επιβάλλετο στην τιμή των φαρμάκων και τη διατήρηση στο 24% του κέρδους των φαρμακοποιών. Ωστόσο, συνεχίζονται τα προβλήματα στο χώρο της υγείας από την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, ενώ πενθήμερη απεργία αρχίζουν από τη Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθηνών - Πειραιώς.

Αρχισε η διανομή του ντίζελ θέρμανσης με μειωμένη τιμή.

Θα χρειασθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα για να ομαλοποιηθεί η αγορά του πετρελαίου, λόγω της αυξημένης ζήτησης ντίζελ θέρμανσης με μειωμένη τιμή. Η τιμή ανά λίτρο του πετρελαίου θέρμανης, σύμφωνα με τους πρατηριούχους, θα κυμανθεί από 100 έως 110 δρχ. Την ίδια ώρα, συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΔΟΕ πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους για να αποφευχθούν κρούσματα κερδοσκοπίας και νοθείας.

Χαμηλούς τόνους από Αθήνα και Αγκυρα ενόψει της συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη.

Χαμηλούς τόνους διατηρούν Αθήνα και Αγκυρα ενόψει της συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη, ενώ και οι δύο κυβερνήσεις αποδοκίμασαν τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, εναντίον Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, που συμμετείχαν σε φόρουμ.Δεν υπάρχει σοβαρή αντίθεση συμφερόντων Ελλάδας και Τουρκίας και οι δύο χώρες μπορούν να τα βρουν, όπως συνέβη στην περίοδο Ατατούρκ - Βενιζέλου, δήλωσε ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, ενώ ο Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε πως η Ελλάδα επιδιώκει φιλικές και ισότιμες σχέσεις με όλες τις χώρες.

Υποχώρησε η κακοκαιρία, παραμένουν τα προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα. Δεμένα τα πλοία λόγω των θυελλωδών ανέμων στα πελάγη.

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται τα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, λόγω των θυελλωδών ανέμων, με ένταση μέχρι και 9 μποφόρ που πνέουν στα πελάγη. Κλειστές και οι πορθμειακές γραμμές Ρίου-Αντιρρίου και Λευκίμης-Ηγουμενίτσας. Προβλήματα από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις και το τσουχτερό κρύο αντιμετωπίζει και η βόρεια Ελλάδα.

Ανάστατοι οι εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, λόγω της σοβαρής μορφής νοσοκομειακής λοίμωξης που διαπιστώθηκε.

Σε συναγερμό έχει τεθεί το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, μετά την εμφάνιση μιας σοβαρής μορφής νοσοκομειακής λοίμωξης και το θάνατο δύο σοβαρά τραυματισμένων ατόμων. Πρόκειται για το μικρόβιο ασινομπάκτερ και, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου, δεν υπάρχει κίνδυνος για το προσωπικό, παρά το γεγονός ότι το θανατηφόρο μικρόβιο μεταδίδεται ακόμη και με την επαφή.

Και νέα άρνηση της Γερμανίας να ικανοποιήσει οικονομικές απαιτήσεις Ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής κατοχής.

Αμετακίνητη στην άρνησή της να ικανοποιήσει Ελληνες, θύματα της ναζιστικής κατοχής, παραμένει η κυβέρνηση της Βόνης, παρά την απόφαση δικαστηρίου της Λειβαδιάς που έκανε δεκτές τις αγωγές 153 οικογενειών από το Δίστομο και επιδίκασε ποσό 9,45 δις δρχ που πρέπει να καταβάλει η γερμανική κυβέρνηση.Το θέμα των αποζημιώσεων έχει λήξει με τη σύμβαση του 1960 δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Διαμαρτύρεται η ελληνική κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας για τον αποκλεισμό της από το συνέδριο του ΣΑΕ.

Με οξύτατη ανακοινωσή της, η ελληνική κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό της από το συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, καθώς και για τον αποκλεισμό της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Αυστραλίας. Παράλληλα ζητά από τους αντιπροσώπους της Ωκεανίας στο ΣΑΕ να μη λάβουν μέρος στο 2ο συνέδριο, που θα γίνει το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ηδη οι αντιπρόσωποι του ΣΑΕ Ωκεανίας, που προέρχονται από το Σίδνεϊ, με ανακοινωσή τους εκφράζουν την απογοητευσή τους προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πριν ακόμη κοπάσουν τα πανηγύρια για την ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, άρχισαν τα ...όργανα για το τρόπο που λειτούργησε και ενήργησε η επιτροπή διεκδίκησης των αγώνων. Ο γενικός διευθυντής της επιτροπής, καθηγητής Κώστας Σοφούλης, με έκθεση του προς τον Πρωθυπουργό , Κώστα Σημίτη και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, κάνει λόγο για συγκεκριμένα κρούσματα κακοδιαχείρησης και αδιαφάνειας, για τα οποία θεωρεί υπεύθυνους την πρόεδρο του ``Αθήνα 2004``, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη καί τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή, Γιάννη Γιαννάκη.

Πρώτος στόχος της ΑΕΚ στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου παραμένει ο ρουμάνος διεθνής μεσοεπιθετικός Νίκα Παντούρου, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του προπονητή της Ενωσης Ντουμιτρίου. "Θέλουμε τον Παντούρου και είναι πιο εύκολο να έρθει τον Ιανουάριο, αφού αυτό συμφέρει και την Μπενφίκα, υποστήριξε ο Ντουμιτρίου. Αναφερόμενος στο παιχνίδι με τον Πανηλειακό, στον Πύργο, είπε ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ο προπονητής της επαρχιακής ομάδας γνωρίζει πολύ καλά την ΑΕΚ.

Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ηρακλή, που θα γίνει το Σάββατο στην Τούμπα, μαγνητίζει το ενδιαφέρον των φιλάθλων της βόρειας Ελλάδας. Ο Δικέφαλος, με μοναδικό πρόβλημα την απουσία του Βρύζα, ελπίζει στη νίκη που θα του διατηρήσει το αγωνιστικό προφίλ σε υψηλά επίπεδα, λίγες μόνο ημέρες πριν από την επαναληπτική μάχη με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Αντιθέτως, ο Γιώργος Παράσχος έχει αρκετά προβλήματα, αφού θα του λείψουν από τον αγώνα οι Κωνσταντινίδης, Κωφίδης, Χατζίδης και Παπαδόπουλος.

Ανοιχτός σε κάθε συμμαχία για την ανάληψη της διοικητικής ευθύνης του Αρη, είναι ο Μιχάλης Τροχανάς, πρώην χορηγός και πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, που εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, συζητώντας με παράγοντες του συλλόγου της συμπρωτεύουσας για την αγορά του 51% της ΠΑΕ. "Οχι μόνος μου. Δεν μπορώ ν' αναλάβω της ευθύνη και θα αναζητούσα συμπαράσταση από κάθε αρειανό παράγοντα ή επιχειρηματία, που θέλει να ασχοληθεί", δήλωσε ο κ Τροχανάς.

Νέα αναταραχή αναμένεται να υπάρξει πάλι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς η ΕΠΑΕ απειλεί ακόμα και με αποχή από τα πρωταθλήματα, εάν δεν ικανοποιήσει τα οικονομικά της αιτήματα, δηλαδή την αύξηση του ποσοστού της από το ΠΡΟΠΟ σε 12% από 8%. Ηδη η ΕΠΑΕ με επιστολή της προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, ζητά να μην τυπωθούν τα δελτία, που έχει συγκροτήσει ο Οργανισμός για το διάστημα 15 με 20 Νοεμβρίου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 275,39 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,45, γαλλικό φράγκο προς 47,60, λίρα Αγγλίας προς 460,60, ελβετικό φράγκο προς 196,44, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,25, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 229,73, τη λίρα Κύπρου προς 540,28 και την ECU προς 314,28 δραχμές.

Νέες ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά επηρεάστηκε αρνητικά απο την κατακόρυφη άνοδο που παρουσίασαν τα επιτόκια στην διατραπεζική αγορά. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα απο τις 23 Ιουνίου, κάτω απο τις 1500 μονάδες, στις 1488,53 μονάδες μειωμένος κατά 4,02%. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε απώλειες 12,24% ενώ απο την προηγούμενη Πέμπτη οταν ξέσπασε η κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές εχει καταγράψει απώλειες 14,25%. Η αξία των συναλλαγών σήμερα κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας τα 36,9 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους έντονες, στην νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέχρι θυελλώδεις και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 18 και στο Αιγαίο 11 με 17 βαθμούς Κελσίου. Πιθανή βροχή, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 11 με 16 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη θεσσαλονίκη θα υπάρχουν λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριοι άνεμοι και θερμοκρασία 3 με 12 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 31 October 1997 - 19:00:25 UTC