Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,02/11/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εντονο το διεθνές ενδιαφέρον για τη Διαβαλκανική Σύνοδο Κορυφής.
- Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.
- Την τουρκική επιθετικότητα καταγγέλει στο "Σπίγκελ" ο Κ.Σημίτης.
- Σε ετοιμότητα η τράπεζα της Ελλάδος για την στήριξη της δραχμής.
- Ανοιχτά από αύριο τα φαρμακεία.
- Πενθήμερη απεργία από αύριο των νοσοκομειακών γιατρών.
- Την Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του "Καποδίστρια".
- Για κομματική δολιότητα κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Με άνετες νίκες επικράτησαν χθές Ολυμπιακός-Παναθηναικός. - Ολοκληρώνεται σήμερα η εβδομη αγωνιστική στην Α1 στo μπάσκετ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντονο το διεθνές ενδιαφέρον για τη Διαβαλκανική Σύνοδο Κορυφής.

Εντονο είναι το διεθνές ενδιαφέρον για τη Διαβαλκανική Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει στην Κρήτη. Το μεσημέρι, αναμένεται να φθάσει στη μεγαλόνησο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Νέας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ καθώς και οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας. Ο πρωθυπουργός θα έχει κατ`ιδίαν συναντήσεις με όλους τους ηγέτες.

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Ακόμη όμως και την παραμονή της Διαβαλκανικής, οι Τούρκοι συνέχισαν τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Εξι ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών, παραβίασαν χθές τον εθνικό μας εναέριο χώρο νοτιοανατολικά της Ρόδου.Σε όλες τις περιπτώσεις αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.Στο μεταξύ άρχισε χθές η τουρκική στρατιωτική άσκηση "Αποφασιστικότητα '97" που θα συνεχιστεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, στο τρίγωνο Κρήτης-Ρόδου-Κύπρου. Αύριο αρχίζει και η άσκηση "Ταυρος '97" που θα πραγματοποιήσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Την τουρκική επιθετικότητα καταγγέλει στο "Σπίγκελ" ο Κ.Σημίτης.

Στην αναγκαιότητα να ξεπεραστεί η "αναχρονιστική διαμάχη" με την Τουρκία, διατυπώνοντας ως "θεμελιακή ελληνική θέση" την "επιθυμία συνεργασίας", αλλά καταγγέλοντας ταυτόχρονα την Αγκυρα για επιθετική πολιτική, αναφέρεται σε συνέντευξή του στο "Ντερ Σπίγκελ", ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης απορρίπτει επίσης, την τουρκική πρόταση για την υπαγωγή του συνόλου των "ελληνοτουρκικών διαφορών", ως "πακέτο", σε διεθνή διαιτησία. Χθες έξι ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Σε ετοιμότητα η τράπεζα της Ελλάδος για την στήριξη της δραχμής.

Δεν αποκλείεται να επαναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος τα μέτρα που πήρε την Παρασκευή για στήριξη της δραχμής και να διατηρήσει το επιτόκιο στο 150% με σκοπό να στεγνώσει τη ρευστότητα στη διατραπεζική αγορά και να αποφευχθεί μαζική εκροή συναλλάγματος. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εκτονωθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει διεθνώς, αλλά θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα για στήριξη της δραχμής και της νομισματικής πολιτικής

Ανοιχτά από αύριο τα φαρμακεία.

Ανοιχτά θα είναι από αύριο τα φαρμακεία όλης της χώρας, μετά την απόφαση των συλλόγων τους να αναστείλουν την απεργιακή κινητοποίηση ύστερα από την ικανοποίηση από την κυβέρνηση ενός από τα βασικά οικονομικά τους αιτήματα, την αύξηση του ποσοστού κέρδους τους στη λιανική τιμή του φαρμάκου από 21 σε 24%.

Πενθήμερη απεργία από αύριο των νοσοκομειακών γιατρών.

Νέα αναστάτωση στο χώρο της υγείας αναμένεται να προκαλέσει από αύριο, η πενθήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας. Επίσης, συνεχίζουν την απεργία τους οι γιατροί του ΙΚΑ.

Την Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του "Καποδίστρια".

Την Τρίτη εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις ενώσεις δήμων και κοινοτήτων, γνωστό ως σχέδιο "Καποδίστριας". Ο αρμόδιος υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος, επανέλαβε και πάλι ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην τροποποίηση διατάξεων του "Καποδίστρια" που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο.

Για κομματική δολιότητα κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δεν διαφωνεί επί της αρχής με την προοπτική των συνενώνσεων των ΟΤΑ, η Ν.Δ., τονίζει σε συνέντευξή του, στον "Τύπο της Κυριακής", ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής. Διαφωνεί όμως ριζικά με την αλλαζονική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης στο θέμα αυτό και την κατηγορεί για κομματική δολιότητα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με άνετες νίκες επικράτησαν χθές Ολυμπιακός-Παναθηναικός.

Ανετες νίκες με 3-0 σημείωσαν οι δύο μεγάλοι του κέντρου, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, επί του ΟΦΗ στο στάδιο Καραϊσκάκη και της Καλαμάτας στο ΟΑΚΑ αντίστοιχα, για την 8η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Αντίθετα στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ σκόνταψε απέναντι στον αποφασιστικό Ηρακλή, στον οποίο παραχώρησε ιαοπαλία 2-2.Ετσι ο Παναθηναϊκός έπιασε στην πρώτη θέση με 21 βαθμούς τον Ιωνικό, ο οποίος έχει έναν αγώνα λιγότερο, ενώ ακολουθούν ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ , ο Απόλλων Αθήνας, ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη.

Ολοκληρώνεται σήμερα η εβδομη αγωνιστική στην Α1 στo μπάσκετ.

Ολοκληρώνεται σήμερα η εβδομη αγωνιστική στην Α1 κατηγορία μπάσκετ με το σημερινό ντέρμπι ανάμεσα στον Ηρακλη και την ΑΕΚ στο Ιβανόφειο. Χθές που διεξήχθησαν οι υπόλοιποι αγώνες επικράτησαν τα φαβορί για το πρωτάθλήμα μπάσκετ της Α1 εθνικής ανδρών.Ο Ολυμπιακός που παραμένει και μοναδικός αήττητος νίκησε στο ΣΕΦ τον Παπάγου με 76-64, ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ τη Λάρισα με 92-58, ο ΠΑΟΚ στο Αλεξάνδρειο 91-69 τον Πανιώνιο, το Περιστέρι στην έδρα του 76-69 τη Δάφνη και το Ηράκλειο στην Κρήτη 90-89 τον Απόλλωνα Πάτρας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: δολλάριο ΗΠΑ προς 275,39 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159, 45, γαλλικό φράγκο προς 47,60, λίρα Αγγλίας προς 460,60, ελβετικό φράγκο προς 196,44, εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,25, εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 229,73, τη λίρα Κύπρου προς 540,28 και την Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα (ECU) προς 314,28 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και σήμερα ο καιρός με νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια και τοπικές βροχές ή καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στα Νότια. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί στα δυτικά και στα ανατολικά ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί μηδέν με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 19 και στο Αιγαίο 8 με 18 βαθμούς Κελσίου. Για αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις σε όλη τη χώρα,ενω στα νότια θα σημειωθούν λίγες βροχές και στην αρχή της ημέρας καταιγίδες στα Δωδεκάνησα.Βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.Στην Αττική σήμερα προβλέπονται νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθεί τοπική βροχή στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και τοπικά ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 12 έως 16 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενω η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη απο 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Sunday, 2 November 1997 - 16:20:56 UTC