Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/11/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ωφέλιμη χαρακτήρισαν Σημίτης και Γιλμάζ τη χθεσινή συνάντησή τους.
- Οι ΗΠΑ χαιρέτησαν τη συνάντηση. Επιφυλάξεις απο ΝΔ και ΔΗΚΚΙ.
- Ολοκληρώνεται σήμερα η Διαβαλκανική Σύνοδος Κορυφής στην Κρήτη.
- Ομαλοποιείται η κατάσταση στην ελληνική χρηματαγορά.
- Απο σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής ο "Καποδίστριας".
- Τον Φεβρουάριο ο γραπτός διαγωνισμός για προσλήψεις στο Δημόσιο.
- Διαφορετικές απόψεις στη ΝΔ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ιταλία, Καναδάς και Σενεγάλη θα ειναι οι αντίπαλοι της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ στην πρώτη φάση του παγκόσμιου πρωταθλήματος του 1998.
- Στη μάχη ρίχνονται σήμερα ΠΑΟΚ και ΟΦΗ, στο πλαίσιο του β'γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
- Η Προοδευτική αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Καβάλα σε αγώνα της 8ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ωφέλιμη χαρακτήρισαν Σημίτης και Γιλμάζ τη χθεσινή συνάντησή τους.

Ωφέλιμη χωρίς όμως να προκύψουν κάποια συμπεράσματα, τα οποία να αλλάζουν την κατάσταση υπήρξε η χθεσινή συνάντηση των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, κ.κ. Σημίτη και Γιλμάζ, στην Κρήτη. Ο κ. Γιλμάζ επανέλαβε την πάγια θέση της Αγκυρας για διάλογο εφόλης της ύλης, ενώ ο κ. Σημίτης αντέτεινε την πρακτική της βήμα πρός βήμα προσέγγισης. Συμφωνήθηκε να συνεχισθεί η διακήρυξη της Μαδρίτης, να εφαρμοσθεί το σύμφωνο Παπούλια - Γιλμάζ της Βουλιαγμένης και να συνεχισθεί η διαδικασία μέσω των εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ χαιρέτησαν τη συνάντηση. Επιφυλάξεις απο ΝΔ και ΔΗΚΚΙ.

Την ικανοποίησή τους για την πραγματοποίηση της συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη, εξέφρασαν οι ΗΠΑ. Η ΝΔ υποστήριξε οτι η αποτυχία της συναντήσεως της Κρήτης επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την αδιάλλακτη και προκλητική πολιτική της Τουρκίας. Αναφερόμενος στη Σύνοδο της Κρήτης ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ έκανε λόγο για καλοστημένο αμερικανικό σχέδιο και έπεται διάλογος εφ'όλης της ύλης και επί όλων των τουρκικών διεκδικήσεων. Χθες συνεχίστηκαν οι μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού και κυπριακού εναέριου χώρου απο τουρκικά μαχητικά.

Ολοκληρώνεται σήμερα η Διαβαλκανική Σύνοδος Κορυφής στην Κρήτη.

Με την υιοθέτηση της διακήρυξης της Κρήτης ολοκληρώνεται σήμερα η Διαβαλκανική Σύνοδος Κορυφής στην Κρήτη, η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει στο μέλλον τη διαμόρφωση νέων πολιτικών και οικονομικών σχέσεων στη ΝΑ Ευρώπη. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε κατ' ιδίαν και με τους άλλους ηγέτες των Βαλκανικών χωρών. Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν την ελληνική κυβέρνηση για την πρωτοβουλία της αυτή και οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Σύνοδος θα προωθήσει την ασφάλεια και την οικονομική ευημερία σε όλη την περιοχή.

Ομαλοποιείται η κατάσταση στην ελληνική χρηματαγορά.

Πολύ καλύτερο ήταν χθες το κλίμα στην ελληνική χρηματαγορά και φαίνεται οτι η μάχη της δραχμής κερδηθηκε, καθώς δεν παρατηρήθηκαν πιέσεις επί του εθνικού μας νομίσματος, ενώ αντίθετα σημειώθηκαν εισροές περίπου 250 εκατ.εκιού. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου σημείωσε άνοδο 3,53%. Ωστόσο, με πτώση 1,05% έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Αντίθετα η Ουόλ Στριτ, έκλεισε με κέρδη ύψους 3.12%.

Απο σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής ο "Καποδίστριας".

Αρχίζει σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου "Καποδίστριας", που αφορά τις αναγκαστικές συνενώσεις των ΟΤΑ. Στη συζήτηση θα λάβει τελικά μέρος και η ΝΔ, ενω οι εργαζόμενοι στις κοινότητες εξήγγειλαν 48ωρη απεργία στις 6 και 7 Νοεμβρίου, ζητώντας να μη γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων. Ως πολύ σημαντικό εθνικό πρόγραμμα που προσφέρεται για συνεργασίες και όχι για αντιπαλότητες χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας", ο δήμαρχος της Αθήνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη.

Τον Φεβρουάριο ο γραπτός διαγωνισμός για προσλήψεις στο Δημόσιο.

Στις 21 και 22 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί ο γραπτός πανελλαδικός διαγωνισμός για την κάλυψη 2.366 θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η σχετική προκήρυξη θα γίνει στις 17 Νοεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις από τις 27 του μηνός. Από τις θέσεις αυτές οι 1.147 αφορούν το υπουργείο Οικονομικών, 11 τις Νομαρχίες, 908 την Τοπική Αυτοδιοίκηση και 300 την Αγροτική Τράπεζα.

Διαφορετικές απόψεις στη ΝΔ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Με τη γνωστή της πρόταση, που έχει καταθέσει για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα εμφανιστεί σε συζητήσεις, που θα γίνουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Πάντως, δεν λείπουν οι διαφορετικές απόψεις, όπως στο θέμα της Παιδείας, όπου ο κ. Πολύδωρας, που είναι ειδικός εισηγητής του κόμματος για το θέμα αυτό, τάσσσεται υπέρ της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος. Αντίθετα, οι κύριοι Μάνος και Σουφλιάς τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της δωρεάν Παιδείας στα ΑΕΙ για τους "ισόβιους φοιτητές" και εκείνους με υψηλά εισοδήματα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιταλία, Καναδάς και Σενεγάλη θα ειναι οι αντίπαλοι της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ στην πρώτη φάση του παγκόσμιου πρωταθλήματος του 1998.

Η Ιταλία,ο Καναδάς και η Σενεγάλη θα είναι οι αντίπαλοι της εθνικής μας ομάδας του μπάσκετ στην πρώτη φάση του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 1998, που φιλοξενεί η χώρα μας. Αυτό ήταν και το... πόρισμα της κληρωτίδας σε μια λαμπρή τελετή που έγινε στο μέγαρο μουσικής.Οι τέσσερις όμιλοι γιά την πρώτη φάση του Μουντομπάσκετ '98, διαμορφώθηκαν ως εξής: Α' Ομιλος: Ελλάς, Ιταλία, Καναδάς, Σενεγάλη. Β' Ομιλος: Γιουγκοσλαβία, Πόρτο Ρίκο, Ρωσία, Ιαπωνία. Γ' Ομιλος: ΗΠΑ, Βραζιλία, Λιθουανία, Νότια Κορέα. Δ' Ομιλος: Αυστραλία, Αργεντινή, Ισπανία, Νιγηρία.

Στη μάχη ρίχνονται σήμερα ΠΑΟΚ και ΟΦΗ, στο πλαίσιο του β'γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Με στόχο τη μεγάλη ανατροπή ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα στην Τούμπα την Ατλέτικο Μαδρίτης, στο πλαίσιο του β' γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο ``δικέφαλος του βορρά`` θα έχει μία αλλαγή στη σύνθεσή του, αφού τη θέση του Περουβιανού Κομίνχες, είναι πολύ πιθανό να πάρει ο Ζήσης Βρύζας. Στη μάχη ρίχνεται και ο ΟΦΗ που σήμερα αντιμετωπίζει την Οσέρ με στόχο την ανατροπή του 1-3 της Γαλλίας και την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Η Προοδευτική αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Καβάλα σε αγώνα της 8ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

Η Προοδευτική σε αγώνα της 8ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, που έγινε στο γήπεδο Νικαίας, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Καβάλα. Ετσι τώρα η Προοδευτική με 9 βαθμούς μοιράζεται τη 10η θέση μαζί με τον Πανηλειακό και την Παναχαϊκή, η Καβάλα με 5 βαθμούς παρέμεινε στη 16η θέση και προηγούνται Ιωνικός και Παναθηναϊκός με 21 βαθμούς, έναντι 19 της ΑΕΚ και 18 του Ολυμπιακού.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 277,09 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,46, γαλλικό φράγκο προς 47,62, λίρα Αγγλίας προς 464,34, ελβετικό φράγκο προς 195,80, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,28, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 230,87, τη λίρα Κύπρου προς 543,12 και την ECU προς 314,54 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Βελτίωση θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός,που θα είναι σχεδόν αίθριος εκτός από την κεντρική και νοτιοανατολική Ελλάδα, όπου πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 1 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 20 και στο Αιγαίο 12 με 19 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 18 και 4 με 15 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 4 November 1997 - 8:00:14 UTC