Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/11/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Απόλυτα ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός για την επιτυχία της Διαβαλκανικής Διάσκεψης της Κρήτης.
- Νέο μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.
- Δεν ανησυχούν οι σεισμολόγοι για τους δύο σεισμούς 4,3 και 4,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν με επίκεντρο την Ελευσίνα.
- Ηρεμία στη Χρηματαγορά, σημαντική άνοδος 4,72% στο Χρηματιστήριο, σύσκεψη για τον προϋπολογισμό αύριο υπό τον Κώστα Σημίτη.
- Απεργία για τις 25 Νοεμβρίου εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, σε αδιέξοδο η συνάντηση Παπαντωνίου - ΓΣΕΕ.
- Ικανοποιημένοι οι γιατροί από τη συνάντησή τους με τον Κώστα Γείτονα. Αύριο η συναντησή τους με το Νίκο Χριστοδουλάκη.
- Δεν θα τροποποιηθεί το άρθρο του Συντάγματος για την εκπαίδευση δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
- Επιμνημόσυνη δέηση για τους τέσσερις ναυτικούς του "Κωστάκος" με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός χρόνου από το τραγικό ναυάγιο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Απόλυτα ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός για την επιτυχία της Διαβαλκανικής Διάσκεψης της Κρήτης.

Τη βούλησή τους να εργαστούν για τη δημιουργία συνθηκών καλής γειτονίας και σταθερότητας στην περιοχή, διατυπώνουν οι ηγέτες της Βαλκανικής, στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης στην Κρήτη. Απόλυτα ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα της διάσκεψης, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις των άλλων ηγετών. Στη δήλωση γίνεται αναφορά στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, αλλά και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νέο μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, διατύπωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ. Την ίδια ώρα συνεχίζονταν οι μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Για αποτυχία της συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ κάνει λόγο η αντιπολίτευση, ενώ ο κ.Σημίτης παραδέχθηκε ότι δεν σημειώθηκε καμιά εξέλιξη στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων κατά τη συνάντησή του με τον κ.Γκλιγκόροφ.

Δεν ανησυχούν οι σεισμολόγοι για τους δύο σεισμούς 4,3 και 4,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν με επίκεντρο την Ελευσίνα.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες για τη διπλή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 και 4,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε με επίκεντρο την περιοχή κοντά στην Ελευσίνα.Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή σημειώνονται κατά καιρούς ασθενείς σεισμικές δονήσεις. Οι δύο σεισμοί έγιναν αισθητοί στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Ηρεμία στη Χρηματαγορά, σημαντική άνοδος 4,72% στο Χρηματιστήριο, σύσκεψη για τον προϋπολογισμό αύριο υπό τον Κώστα Σημίτη.

Νέα σύσκεψη για την οικονομία θα πραγματοποιηθεί αύριο υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία θα οριστικοποιηθούν τα μεγέθη του προϋπολογισμού και τα φορολογικά μέτρα.Στη χρηματαγορά πάντως επικρατεί ηρεμία, καθώς η δραχμή όχι μόνο δεν δέχθηκε πιέσεις, αλλά εισέρρευσαν 150 εκατ.εκιού, ενώ σημαντική άνοδο 4,72% σημείωσε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο.

Απεργία για τις 25 Νοεμβρίου εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, σε αδιέξοδο η συνάντηση Παπαντωνίου - ΓΣΕΕ.

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για τις 25 Νοεμβρίου εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ με βασικό αίτημα εισαγωγικό μισθό 200.000 δρχ, φορολογική μεταρρύθμιση και συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο. Ο Γιάννος Παπαντωνίου, που συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι η πρόσφατη συναλλαγματική κρίση περιορίζει τις δυνατότητες της κυβέρνησης για παροχές, ακόμη και για εκπλήρωση υποσχέσεων προς τα συνδικάτα.

Ικανοποιημένοι οι γιατροί από τη συνάντησή τους με τον Κώστα Γείτονα. Αύριο η συναντησή τους με το Νίκο Χριστοδουλάκη.

Καθοριστική χαρακτηρίζεται η αυριανή συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη, με αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών, για το θέμα του ενιαίου ιατρικού μισθολογίου. Εκπρόσωποι των γιατρών συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας και δήλωσαν μάλλον ικανοποιημένοι από τις διαβεβαιώσεις που τους έδωσε ο κ.Γείτονας.

Δεν θα τροποποιηθεί το άρθρο του Συντάγματος για την εκπαίδευση δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δεν είναι στις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ η τροποποίηση του άρθρου του Συντάγματος για τη λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η ΝΔ πρότεινε τροποποίηση του σχετικού άρθρου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Επιμνημόσυνη δέηση για τους τέσσερις ναυτικούς του "Κωστάκος" με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός χρόνου από το τραγικό ναυάγιο.

Επιμνημόσυνη δέηση για τους τέσσερις αδικοχαμένους ναυτικούς της πυραυλακάτου "Κωστάκος", τελέσθηκε στο κέντρο εκπαίδευσης "Παλάσκας" με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό ναυτικό δυστύχημα. Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια πλάκας με τα ονόματα των τεσσάρων υπαξιωματικών, στο μνημείο πεσόντων του "Παλάσκα".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για μία ακόμα φορά θα δοκιμαστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός, αύριο, κόντρα αυτή τη φορά, με την πανίσχυρη Ρεάλ, που θέλει τη νίκη για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ήττα που υπέστη την προηγούμενη Κυριακή απ'την Μπαρτσελόνα. Ο Μπάγιεβιτς στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου είπε σήμερα ότι η ομάδα του θα προσπαθήσει για μία όσο το δυνατόν καλύτερη εμφάνιση, ζητώντας ταυτόχρονα την εύνοια της τύχης. Οι "ερυθρόλευκοι" θα ξεκινήσουν, εκτός απροόπτου, με τους Τοχούρογλου, Μπάντοβιτς, Καραταϊδη, Γεωργάτο, Ανατολάκη, Νταμπίζα, Πασιαλή, Μαυρογενίδη, Γιαννακόπουλο, Ιβιτς και Οφορίκουε. Από την πλευρά του, ο προπονητής της Ρεάλ, Χάινκες τόνισε πως περιμένει ένα διαφορετικό Ολυμπιακό και θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ η ομάδα του για να φύγει με τη νίκη από το ΟΑΚΑ.

Με σκοπό να παγώσει το χιονισμένο Γκρατς, αναχώρησε το απόγευμα η αποστολη της ΑΕΚ για την Αυστρία, όπου μεθάυριο θα αντιμετωπίσει την τοπική Στουρμ στον επαναληπτικό αγώνα για το δεύτερο γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων. Πρωταρχικός στόχος του Ντουμιτρίου και των παιχτών του, είναι ένα γρήγορο γκολ, προκειμένου να αιφνιδιάσει τους αυστριακούς. Ο Λάκης Νικολάου, που ηγείται της αποστολής, δήλωσε ότι οι πιθανότητες πρόκρισης είναι 60-40 υπέρ της ΑΕΚ.

Στόχος του Παναθηναϊκού, για το Δανιήλ, είναι να περιορίσει ο Παναθηναϊκός στο ελάχιστο τις αποτυχίες του στο πρωτάθλημα για να εκμεταλευθεί τα στραβοπατήματα της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, που αγωνίζονται στην Ευρώπη."Αν εμείς κερδίζουμε σε κάθε παιχνίδι δεν πρόκειται να μας απασχολούν οι αντίπαλοι", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Απόλλων Πατρών, στον 6ο αγώνα του γιά το Ευρωκύπελλο ανδρών του μπάσκετ, που έγινε στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, νίκησε την Τσεχική USK Πράγας με 99-69 (ημίχρονο: 51-38). Ετσι, η Ελληνική ομάδα σημείωσε την πέμπτη νίκη της στην διοργάνωση και παράλληλα έμεινε αήττητη στην έδρα της.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 274,81 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,33, γαλλικό φράγκο προς 47,57, λίρα Αγγλίας προς 461,82, ελβετικό φράγκο προς 195,34, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,26, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 225,83, τη λίρα Κύπρου προς 540,46 και την ECU προς 314,44 δραχμές.

Εκρηκτική άνοδο σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς η ηρεμία στη χρηματαγορά επανήλθε, τα επιτόκια παρουσιάζουν σημαντική αποκλιμάκωση ενώ ο πληθωρισμός και τον Οκτώβριο κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με άνοδο 4,72%, στις 1613,78 μονάδες και η αγορά κατά τις δυο τελευταίες συνεδριάσεις έχει καλύψει το ήμισυ των απωλειών που προκάλεσε η νομισματική αναταραχή. Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε και ο όγκος των συναλλαγων η αξία των οποίων έφθασε τα 34,7 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα και μόνο στα κεντρικά και νότια ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 1 με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 20 και στο Αιγαίο 11 με 19 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 10 με 17 και 6 με 15 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 4 November 1997 - 20:00:30 UTC