Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/11/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κοινωνική πολιτική και προϋπολογισμός επί τάπητος σε διαδοχικές συσκέψεις σε κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο.
- Ελεύθερη πτώση του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο, που μειώθηκε κατά περίπου 6%, λόγω των υψηλών επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά.
- Σε ξήλωμα των ακροδεξιών στοιχείων από την ελληνική αστυνομία προχωρά ο Γιώργος Ρωμαίος.
- Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς στη Λευκωσία, παρουσία του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.
- Επανακαθορίζονται οι αναπηρικές συντάξεις που είχαν εκδοθεί με γνωμάτευση ιδιώτη γιατρού.
- Η δήλωση Ρέππα για τις δημοτικές εκλογές, αγκάθι στη συνάντηση Σκανδαλίδη
- Κωνσταντόπουλου για συνεργασία των δύο κομμάτων.
- Απέρριψε ο υπουργός Δικαιοσύνης την πρόταση 61 βουλευτών για επαναφορά της θανατικής ποινής στους εμπόρους ναρκωτικών.
- Διάσταση απόψεων στη ΝΔ για τη δημόσια παιδεία στο πλαίσιο αναθεώρησης του Συντάγματος.
- Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή Ελληνα, που έπεσε θύμα επίθεσης νεοναζιστών σε προάστιο του Βερολίνου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κοινωνική πολιτική και προϋπολογισμός επί τάπητος σε διαδοχικές συσκέψεις σε κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο.

Μαραθώνιος συσκέψεων σε κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο, με αντικείμενο τον προϋπολογισμό και την κοινωνική πολιτική. Η κυβέρνηση εξετάζει σειρά μέτρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους, ενώ επήλθε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-ΓΣΕΕ και για το ασφαλιστικό. Ολα τα στοιχεία της οικονομικής πολιτικής θα γίνουν γνωστά με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη βουλή.

Ελεύθερη πτώση του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο, που μειώθηκε κατά περίπου 6%, λόγω των υψηλών επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά.

Ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την πρόσφατη νομισματική κρίση. Τα υψηλά επιτόκια που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος για στήριξη της δραχμής έχουν στεγνώσει την αγορά από ρευστό, με αποτέλεσμα να αποδεσμεύονται μεγάλα κεφάλαια από το χρηματιστήριο, το οποίο περνά δύσκολες μέρες με το γενικό δείκτη να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.Οι εμπορικές τράπεζες δεσμεύθηκαν να κρατήσουν σταθερά τα επιτόκια την τρέχουσα εβδομάδα.

Σε ξήλωμα των ακροδεξιών στοιχείων από την ελληνική αστυνομία προχωρά ο Γιώργος Ρωμαίος.

Αποφασισμένος να πατάξει αμείλικτα τα σταγονίδια και τα όποια κατάλοιπα της δικτατορίας στην αστυνομία, εμφανίστηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, μετά το θόρυβο από το βίντεο που δείχνει αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης να διασκεδάζουν υμνώντας τη χούντα και προβαίνοντας σε βασανισμούς αλλοδαπών.Ο κ.Ρωμαίος έσπευσε πάντως να σημειώσει πως τα κρούσματα αυτά είναι μεμονωμένα και δεν δημιουργούν ανησυχία.

Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς στη Λευκωσία, παρουσία του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Χωρίς δηλώσεις, έληξε η κατ'ιδίαν συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Ραούφ Ντενκτάς παρουσία του αμερικανού μεσολαβητή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη Λευκωσία. Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κρίση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αλλά κάποιες διαφορές, με τις οποίες δεν μπορούμε να ασχοληθούμε αν πρώτα δεν επιλυθεί το Κυπριακό. Ο κ.Χόλμπρουκ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον κοινοτικό επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

Επανακαθορίζονται οι αναπηρικές συντάξεις που είχαν εκδοθεί με γνωμάτευση ιδιώτη γιατρού.

Από κόσκινο θα περάσουν οι αναπηρικές συντάξεις που έχουν εκδοθεί με τη διαδικασία της γνωμάτευσης ιδιώτη γιατρού, για να χαρακτηρισθεί κάποιος ως άτομο με ειδικές ανάγκες. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, όλα τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να προσκομίσουν ιατρικές γνωματεύσεις μόνο από κρατικά νοσοκομεία, για να συνεχισθεί ο χαρακτηρισμός τους ως άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η δήλωση Ρέππα για τις δημοτικές εκλογές, αγκάθι στη συνάντηση Σκανδαλίδη Κωνσταντόπουλου για συνεργασία των δύο κομμάτων.

Διάσταση απόψεων ως προς τη μορφή της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στις δημοτικές εκλογές, διαπιστώθηκε στη συνάντηση του Κώστα Σκανδαλίδη με το Νίκο Κωνσταντόπουλο. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από τη δήλωση του υπουργού Τύπου ότι στις δημοτικές εκλογές θα κριθεί η ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Ο κ.Σκανδαλίδης χαρακτήρισε το επιχείρημα αυτό ως πρόφαση, σημείωσε όμως ότι έχει νόημα ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.

Απέρριψε ο υπουργός Δικαιοσύνης την πρόταση 61 βουλευτών για επαναφορά της θανατικής ποινής στους εμπόρους ναρκωτικών.

Την αντίθεσή τους στην πρόταση 55 βουλευτών της ΝΔ και έξι του ΠΑΣΟΚ για επαναφορά της θανατικής ποινής στους εμπόρους ναρκωτικών εξέφρασαν ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Οταν λέμε ισόβια θα πρέπει να εννοούμε ισόβια για τους εμπόρους ναρκωτικών, δήλωσε ο κ.Γιαννόπουλος, ενώ αντίθετος με την πρόταση των 61 βουλευτών δήλωσε και ο Μιλτιάδης Εβερτ.

Διάσταση απόψεων στη ΝΔ για τη δημόσια παιδεία στο πλαίσιο αναθεώρησης του Συντάγματος.

Διαφορετικές απόψεις διατυπώνονται στη ΝΔ, για τη δημόσια παιδεία με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος. Υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, επιβολής διδάκτρων και κατάργησης των δωρεάν βιβλίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τάχθηκε ο Γιώργος Σουφλιάς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Στέφανος Μάνος. Σύμφωνος με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά όχι με κατάργηση της δωρεάν παιδείας δήλωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ, ενώ κατηγορηματικά αντίθετος με τις παραπάνω προτάσεις εμφανίστηκε ο Βύρων Πολύδωρας.

Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή Ελληνα, που έπεσε θύμα επίθεσης νεοναζιστών σε προάστιο του Βερολίνου.

Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή του 53χρονου Τάσου Δαλακούρα,ιδιοκτήτη ελληνικού εστιατορίου, που έπεσε θύμα επίθεσης νεοναζιστών το βράδυ του Σαββάτου σε προάστιο του Βερολίνου, το Χένιγκσντορφ, που υπάγεται στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου. Ο Δαλακούρας δέχθηκε από έναν 27χρονο νεοναζί τέσσερις μαχαιριές και βρίσκεται στο τμήμα εντατικής παρακολούθησης του νοσοκομείου Βίρχο. Το ανατολικογερμανικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου, που έχει πλέον πολιτογραφηθεί ως η "άγρια Δύση" της Γερμανίας, όπου οι ξένοι αντιμετωπίζονται ως θήραμα από συμμορίες "σκίνχετνς" και νεοναζιστών, χωρίς οι αστυνομικές αρχές να μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση. Σύμφωνα με μαρτυρία του γιου του θύματος Δημήτρη, ο δράστης και η παρέα του είχαν μαζευτεί έξω από το εστιατόριο φωνάζοντας "Εξω οι ξένοι", "Χάιλ Χίτλερ" και άλλα συνθήματα και όταν άρχισαν να σπάνε το μαγαζί ο Δαλακούρας βγήκε έξω απ' αυτό για να δει τι συμβαίνει με αποτέλεσμα ο δράστης να του κόψει το λαιμό, ενώ του κάρφωσε το μαχαίρι άλλες τρεις φορές στο θώρακα και στην κοιλιά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα άκρα τραβάει το σχοινί η ΕΠΑΕ, προκειμένου να αναγκάσει την Πολιτεία να υλοποιήσει τα οικονομικά αιτηματά της. Στον αέρα βρίσκονται τα δελτία ΠΡΟ- ΠΟ του Σαββατοκύριακου, καθώς η ΕΠΑΕ αποφάσισε σήμερα αλλαγές στις ημέρες και ώρες διεξαγωγής των αγώνων της 10ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της πρώτης εθνικής κατηγορίας. Σύμφωνα με τις αλλαγές το Σάββατο θα γίνουν οι αγώνες Βέροια - Εθνικός, Πανηλειακός - Ξάνθη, Ολυμπιακός - Ηρακλής και ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός. Την Κυριακή θα γίνουν τα παιχνίδια Καβάλα - Καλαμάτα, Προοδευτική - Ιωνικός, Απόλλων - ΑΕΚ και Πανιώνιος - ΟΦΗ, ενώ τη Δευτέρα ο αγώνας Παναχαϊκής - Αθηναϊκού.

Ο Απόλλων Πατρών σε αγώνα της 7ης ημέρας για το Ευρωκύπελλο που έγινε στην αχαϊκή πρωτεύουσα, επικράτησε με 84-59 της σλοβενικής Σαβίνσκα Πολζέλα. Το συγκρότημα του Κώστα Διαμαντόπουλου, προηγήθηκε στο ημίχρονο με 39-38. Ετσι, ο Απόλλωνας σημείωσε την 6η νίκη του στην πρώτη φάση της διοργάνωσης και είναι πιά το φαβορί γιά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον Στ' Ομιλο.

Να φρεσκάρει την ομάδα του θέλει ο Ντουμιτρίου, καθώς έχει παρατηρήσει ότι οι παίχτες του έχουν κουραστεί από τους συνεχείς αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μάλιστα, αύριο θα δώσει σε οχτώ βασικούς παίχτες ρεπό για να ξεκουραστούν. Για τα μεταγραφικά της ΑΕΚ ο Ντουμιτρίου είπε ότι θέλει παίχτες που να προσφέρουν και όχι για να γίνουν ακόμη δυο-τρεις μεταγραφές.

Το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα απασχολεί πλέον τον προπονητή του Παναθηναϊκού Δανιήλ. Το παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη το χαρακτήρισε σπουδαία μάχη, ενώ πρόσθεσε πως θα έχει στη διαθεσή του και τους Μίκλαντ και Αποστολάκη. Αντιθέτως, ο προπονητής του Παναθηναϊκού δεν θα έχει στη διαθεσή του τον Κόλα, που κτύπησε στο παιχνίδι με την Ξάνθη την Κυριακή.

Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν άσχημο κλίμα στις τάξεις του Ολυμπιακού, είπε ο Μπάγιεβιτς σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις του με τους παίχτες είναι πολύ καλές. Ωστόσο, μετά από λίγο άφησε άναυδους τους δημοσιογράφους λέγοντας ότι όλα αυτά το πολύ-πολύ να τον διώξουν από τον Ολυμπιακό... Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αγωνιστικά θέματα της ομάδας του, αναφέροντας πως είναι ευχαριστημένος από την παρουσία της στο πρωτάθλημα, ενώ για το Τσάμπιονς Λιγκ είπε ότι ο Ολυμπιακός παρουσίασε δύο πρόσωπα στη διοργάνωση.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 272,05 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,23, γαλλικό φράγκο προς 47,55, λίρα Αγγλίας προς 464,34, ελβετικό φράγκο προς 195,24, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,24, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 217,63, τη λίρα Κύπρου προς 542,01 και την ECU προς 314,75 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός με νεφώσεις, στα δυτικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενούς βροχής. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι στα δυτικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά έως θυελλώδεις και στα ανατολικά ασθενείς μέχρι μέτριοι με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 8 με 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 22 και στο Αιγαίο 13 με 23 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, περιορισμένη ορατότητα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 13 με 22 και 12 με 17 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 11 November 1997 - 20:00:18 UTC