Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 23/11/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνελήφθη στο Ακτιο Πρέβεζας ιταλός που καταζητείται για τη συμμετοχή του στην απαγωγή και δολοφονία του Αλντο Μόρο.
- Ριφιφί στο κέντρο της Αθήνας με λεία 116 εκατομμύρια δραχμές σε ελληνικά και ξένα χαρτονομίσματα.
- Την τρίτη στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 1998. Την ίδια ημέρα έχει κηρύξει 24ωρη απεργία η ΑΔΕΔΥ.
- Υπέρ της νέας δομής του στρατεύματος με ευέλικτες μονάδες και αντιεροπορικούς πυραύλους στα νησιά, τάσσεται ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
- Αποκαλυπτήρια μνημείου στη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη 50.000 Εβραίων της πόλης, που εξοντώθηκαν στα κρεματόρια της χιτλερικής Γερμανίας.
- Δύο αντιαρματικά βλήματα βρέθηκαν σε σάκκο που εγκατέλειψε νεαρός αλβανός, στο χωριό Μολυβδοσκέπαστο, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
- Γιορτάσθηκε και φέτος η ημέρα της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο με τη συμμετοχή εκατοντάδων αντιστασιακών.
- Τους επίδοξους "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε ο Κώστας Σκανδαλίδης.
- Μέχρι την Τετάρτη συνεχίζουν την απεργία τους οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνελήφθη στο Ακτιο Πρέβεζας ιταλός που καταζητείται για τη συμμετοχή του στην απαγωγή και δολοφονία του Αλντο Μόρο.

Απο την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανακρίνεται ο Ιταλός Ενρίκο Μπιάνκο 45 ετών ο οποίος συνελήφθη στο Ακτιο της Πρέβεζας. Ο Μπιάνκο καταζητείται απο το 1978 απο τις ιταλικές αρχές και είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη με την κατηγορία οτι ως μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών συμμετείχε στην απαγωγή και τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Αλντο Μόρο. Ο Μπάνκο διέμενε στην Ελλάδα έχοντας στην κατοχή του πλαστό διαβατηριο με το όνομα Φούλβιο Φολίνι. Μαζί του συνελήφθησαν ακόμη μια γυναίκα και τρεις άνδρες οι οποίοι ανακρίνονται απο την Ασφάλεια. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο ο συλληφθείς να είχε αναπτύξει τρομοκρατική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Ριφιφί στο κέντρο της Αθήνας με λεία 116 εκατομμύρια δραχμές σε ελληνικά και ξένα χαρτονομίσματα.

Ριφιφί σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στην οδό Αιόλου απ' όπου οι δράστες παραβιάζοντας το χρηματοκιβώτιο θυρίδας άρπαξαν 116 εκατ. δρχ. σε ελληνικά και ξένα χαρτονομίσματα. Οι δράστες παραβίασαν την είσοδο παρακείμενου καταστήματος ξηρών καρπών και άνοιξαν τρύπα στη μεσοτοιχία με το ανταλλακτήριο συναλλάγματος.

Την τρίτη στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 1998. Την ίδια ημέρα έχει κηρύξει 24ωρη απεργία η ΑΔΕΔΥ.

Η οικονονομική πολιτική αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο την ερχόμενη εβδομάδα καθώς την Τρίτη εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο προϋπολογισμός για το 1998. Για την ίδια μέρα η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία αντιδρώντας στην άδικη και σκληρή, όπως την χαρακτηρίζει, εισοδηματική και φορολογική πολιτική. Εξάλλου αύριο το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, δίνει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο για τον προϋπολογισμό.

Υπέρ της νέας δομής του στρατεύματος με ευέλικτες μονάδες και αντιεροπορικούς πυραύλους στα νησιά, τάσσεται ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Υπέρ της νέας δομής του στρατεύματος με συγκρότηση μικρότερων και πιο ευέλικτων μοναδων και στην υλοποίηση αμυντικής "ομπρέλας" με αντιαεροπορικούς πυραύλους οπως οι S-300, στα νησιά τάσσεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, υποστηρίζει επίσης τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στην ΟΝΕ, τις συμμαχίες στις δημοτικές εκλογές αλλα και τις αλλαγές στο περιβάλλον Σημίτη. Αντιτίθεται στη μονόπλευρη οικονομική πολιτική, την υπονόμευση της κυβέρνησης και στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Αποκαλυπτήρια μνημείου στη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη 50.000 Εβραίων της πόλης, που εξοντώθηκαν στα κρεματόρια της χιτλερικής Γερμανίας.

Βήμα καταδίκης του φασισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού αποτέλεσε η σημερινή τελετή στην Θεσσαλονίκη, των αποκαλυπτηρίων απο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, του μνημείου της Ελληνικής Πολιτείας στη μνήμη των 50.000 Εβραίων της πόλης που εξοντώθηκαν στα κρεματόρια της χιτλερικής Γερμανίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του,ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο μήνυμά του και ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στο χαιρετισμό του, μίλησαν για τη νέα Ευρώπη που οικοδομείται μακριά απο τη βαρβαρότητα του παρελθόντος και στην οποία, όπως τόνισαν, δεν πρέπει να έχουν καμία θέση ο ρατσισμός και ο φασισμός. Στην τελετή διαβάστηκε και μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Δύο αντιαρματικά βλήματα βρέθηκαν σε σάκκο που εγκατέλειψε νεαρός αλβανός, στο χωριό Μολυβδοσκέπαστο, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Δύο αντιαρματικά βλήματα, κινεζικής κατασκευής και προωθητικά γεμίσματα όλμου βρέθηκαν σε σάκκο που εγκατέλειψε νεαρός αλβανός, όταν καταδιώχθηκε από ελληνική στρατιωτική περίπολο στο χωριό Μολυβδοσκέπαστο, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής. Στρατιωτική περίπολος της 8ης μεραρχίας εντόπισε το νεαρό αλβανό, ο οποίος παρά τις εκκλήσεις της περιπόλου δεν σταμάτησε και τελικά κατάφερε να διαφύγει προς το αλβανικό έδαφος, αφήνοντας πίσω του το σάκκο με το στρατιωτικό υλικό.

Γιορτάσθηκε και φέτος η ημέρα της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο με τη συμμετοχή εκατοντάδων αντιστασιακών.

Εκατοντάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και την κακοκαιρία και βρέθηκαν σήμερα το πρωί στο Γοργοπόταμο για να γιορτάσουν την ημέρα της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης και την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας πριν 55 χρόνια, το Νοέμβριο του 1942. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος που εκπροσώπησε την κυβέρνηση αναφέρθηκε στην ανάγκη εθνικής ενότητας στέλνοντας "ενα μήνυμα σε ολους οσους επιβουλεύονται την ακεραιότητα της χώρας".

Τους επίδοξους "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Τους επίδοξους "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ που θα ήθελαν να διεκδικήσουν το δημαρχιακό ή νομαρχιακό αξίωμα προειδοποίησε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης. Μιλώντας στο περιθώριο της διήμερης πανευρωπαϊκής συνδιάσκεψης των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ Ευρώπης, που διεξάγεται στη Φρανγκφούρτη, ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε οτι όσα μέλη του ΠΑΣΟΚ ανακοινώσουν αυτόνομη υποψηφιότητα θα τεθούν εκτος κομματικών διαδικασιών για την επιλογή υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών.

Μέχρι την Τετάρτη συνεχίζουν την απεργία τους οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά.

Μόνο τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίζονται από τα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, αφού οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι την Τετάρτη, γιατί οπως τονίζουν δεν τους ικανοποιούν οι νέες προτάσεις για το μισθολόγιο. Αντίθετα, ικανοποιημένοι δηλώνουν οι γιατροί των περιφερειακών νοσοκομείων, οι οποίοι και σταμάτησαν την απεργία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουλάχιστον δύο δεκαετίες πίσω έστειλαν το ποδόσφαιρο τα μεγάλης έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα - ντέρμπι ανάμεσα σε Ιωνικό και Ολυμπιακό, που έγινε στο γήπεδο της Νεάπολης. Τα θλιβερά επεισόδια είχαν ως πρωταγωνιστές τους οπαδούς των δύο ομάδων που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και συνεπλάκησαν, με αποτέλεσμα να εξελιχθούν σκηνές έντονης βίας. Το παιχνίδι, για την ιστορία, βρήκε νικητή τον Ολυμπιακό με 1- 0, μετά από τέρμα που πέτυχε ο Ιβιτς στο 88ο λεπτό. Ωστόσο, επεισόδια σημειώθηκαν και στο Ολυμπιακό Στάδιο ανάμεσα σε οπαδούς του Παναθηναϊκού και άνδρες των ΜΑΤ, αν και η ομάδα των "πρασίνων" επικράτησε άνετα επί της Ξάνθης με 5-0. Η ΑΕΚ, πάντως, περέμεινε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, μετά την έξοχη εμφανισή της και την άνετη επικρατησή της επί της Παναχαϊκής με 5-1, μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στα άλλα παιχνίδια της 11ης αγωνιστικής ημέρας του πρωταθλήματος Α' Εθνικής Κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Καλαμάτα-Εθνικός 0-1, Ηρακλής- Καβάλα 3-2, Αθηναϊκός-Βέροια 1-0, ΟΦΗ-Απόλλων 2-1, Πανηλειακός-ΠΑΟΚ 1-2 και Ξάνθη-Πανιώνιος 2-0. Στη βαθμολογία προηγείται η ΑΕΚ με 28 βαθμούς και ακολουθούν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός με 27, ο Ιωνικός με 24 και ένα παιχνίδι λιγότερο, Ηρακλής με 20 και ΠΑΟΚ με 19 βαθμούς.

Σε αγώνες της 9ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Νίκη Βόλου-Λάρισα 0-0, Αρης- Παναργειακός 5-0, Καστοριά-Δόξα Δράμας 3-1, Πανελευσινιακός-Παναιτωλικός 1- 1, Εδεσσαϊκός-Καλλιθέα 2-1 και Λεβαδειακός-Εθνικός Αστέρας 1-1. Οι αγώνες Δόξα Βύρωνα-Πανσερραϊκός, Τρίκαλα-Λύκοι και Καλαμαριά-Καρδίτσα θα γίνουν αύριο.Ετσι, στη βαθμολογία προηγείται ο Πανελευσινιακός με 21 βαθμούς, έναντι 19 του Εθνικού Αστέρα, 18 του Παναιτωλικού και 17 του Αρη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 277,85 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,14, γαλλικό φράγκο προς 47,52, λίρα Αγγλίας προς 468,82, ελβετικό φράγκο προς 195,59, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,23, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 221,16, τη λίρα Κύπρου προς 541,80 και την ECU προς 315,56 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με βροχές αναμένονται αύριο σε όλη τη χώρα ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του νοτίου Ιονίου και την Πελοπόνησο. Τα φαινόμενα θα μεταφερθούν στη διάρκεια της ημέρας στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες κυρίως διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά στα πελάγη θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 7 έως 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 11 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου απο 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες αλλα προς το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνεουν απο ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα απο 13 έως 17 βαθμούς και στην Θεσσαλονίκη απο 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Sunday, 23 November 1997 - 20:00:16 UTC