Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 02/12/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ.
- Βροχή ερωτήσεων για τα ελληνοτουρκικά δέχθηκε ο πρωθυπουργός, ως μέλλων προεδρεύων της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.
- Επιφυλάξεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό του 1998. Σκληρή κριτική από τον Μιλτιάδη Εβερτ.
- Συνεχίζονται οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις στη δίκη Σαμαρά, που κατηγορείται για βιασμούς ανηλίκων.
- Σιωπηρή διαμαρτυρία έξω από τη βουλή, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας πραγματοποίησαν αστυνομικοί και πυροσβέστες.
- Η μόλυνση του περιβάλλοντος, κύρια αιτία για τις χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, από τις οποίες πάσχουν ένα στα τέσσερα παιδιά.
- Ελληνες φοιτητές στη Βρετανία διοργανώνουν στο Λονδίνο στις 5 Δεκεμβρίου εκδηλώσεις για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
- Αρχισαν οι διεργασίες της Α' Τακτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη με σκληρή κριτική από τους διαφωνούντες στη σημερινή ηγεσία του Συμβουλίου, καθώς και στη γγ Αποδημου Ελληνισμού.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Την ικανοποιησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, διατύπωσε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός, ο οποίος διευκρίνισε ότι η συμφωνία δεν αναφέρεται στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Ο κ.Σημίτης πρόσθεσε ότι οι όποιες διαφορές υπάρξουν, θα αντιμετωπίζονται από την αρμόδια επιτροπή του ΝΑΤΟ. Να ξεκαθαρίσουν τα επιχειρησιακά όρια ευθύνης των στρατηγείων της Λάρισας και της Σμύρνης, ζήτησαν η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη.

Βροχή ερωτήσεων για τα ελληνοτουρκικά δέχθηκε ο πρωθυπουργός, ως μέλλων προεδρεύων της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Βροχή ερωτήσεων για τα ελληνοτουρκικά, δέχθηκε ο πρωθυπουργός από μέλη της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, την προεδρία της οποίας αναλαμβάνει η Ελλάδα. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, από την οποία όμως ζητάει να αποδεχθεί την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης για το Αιγαίο και την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Επιφυλάξεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό του 1998. Σκληρή κριτική από τον Μιλτιάδη Εβερτ.

Με τις επιφυλάξεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, συνεχίσθηκε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1998. Ο Μιλτιάδης Εβερτ χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον προϋπολογισμό και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλχημείες και πλασματικά στοιχεία. Στο μεταξύ, άρχισε η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τη μετοχοποίηση του Χρηματιστηρίου.Την ίδια ώρα ενισχυμένη παρουσιάστηκε η δραχμή το Νοέμβριο, καθώς παρουσίασε άνοδο έναντι του δολαρίου, του γιεν και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών νομισμάτων.

Συνεχίζονται οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις στη δίκη Σαμαρά, που κατηγορείται για βιασμούς ανηλίκων.

Με καταθέσεις που συγκλονίζουν συνεχίζεται στο δικαστήριο η δίκη του Γεράσιμου Μπίλη Σαμαρά, που κατηγορείται για βιασμούς ανήλικων κοριτσιών. Ενα από τα θύματα υποστήριξε ότι εκβιάστηκε από τον Σαμαρά, ο οποίος την απειλούσε πως αν δεν κάνει ότι θέλει, θα αποκαλύψει τα πάντα στον πατέρα της. Στη συνέχεια, τόνισε ότι πριν τη δίκη την πλησίασε ο γιος του κατηγορούμενου και της πρότεινε χρήματα για να μην παραστεί ως μάρτυρας.

Σιωπηρή διαμαρτυρία έξω από τη βουλή, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας πραγματοποίησαν αστυνομικοί και πυροσβέστες.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή, πραγματοποίησαν αστυνομικοί και πυροσβέστες διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου τους. Ο πρόεδρος της Βουλής που δέχθηκε αντιπροσωπεία τους, εξέφρασε την ιδιαίτερη ευαισθησία του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους διαβεβαίωσε πως τα υπομνήματα που του έδωσαν θα ανακοινωθούν στην ολομέλεια της Βουλής.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος, κύρια αιτία για τις χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, από τις οποίες πάσχουν ένα στα τέσσερα παιδιά.

Ενα στα τέσσερα παιδιά που ζουν στα αστικά κέντρα πάσχουν από χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, που οφείλονται κυρίως στη μόλυνση του περιβάλλοντος και σε ενδοοικογενειακούς παράγοντες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα που έκαναν επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην οποία σημειώνεται ότι πολλές φορές η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται από τους γιατρούς, είναι λανθασμένη.

Ελληνες φοιτητές στη Βρετανία διοργανώνουν στο Λονδίνο στις 5 Δεκεμβρίου εκδηλώσεις για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Η Ενωση Ελλήνων Φοιτητών στην Βρετανία διοργανώνει στις 5 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο εκδηλώσεις στο πλαίσιο της "Ημέρας του Παρθενώνα" με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την επιστροφή στην Ελλάδα των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Οι έλληνες φοιτητές θα πραγματοποιήσουν το πρωί της Παρασκευής συγκέντρωση έξω από το Βρετανικό Μουσείο όπου εκτίθενται τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και στη συνέχεια θα συγκροτήσουν διαδήλωση σε κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου.

Αρχισαν οι διεργασίες της Α' Τακτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη με σκληρή κριτική από τους διαφωνούντες στη σημερινή ηγεσία του Συμβουλίου, καθώς και στη γγ Αποδημου Ελληνισμού.

Για την τεράστια δύναμη του Ελληνισμού της διασποράς μίλησε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης, καλοσωρίζοντας χθες βράδυ τους εκπροσώπους του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που θα πραγματοποιήσει την Α' Τακτική Συνελευσή του στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις με τη συνέντευξη των διαφωνούντων στην σημερινή ηγεσία του ΣΑΕ, καθώς και της γενικής γραμματείας του Απόδημου Ελληνισμού. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο πιο σκληρός επικριτής της σημερινής δομής του ΣΑΕ, κατηγόρησε τον κ. Λαμπρινίδη ότι επεμβαίνει παράτυπα στη Λειτουργία του ΣΑΕ και ειδικότερα στη διαδικασία εκλογής των προεδρείων αυξάνοντας παράνομα, όπως υποστήριξε, τον αριθμό των αντιπροσώπων από 260 σε 360 μέλη. Πάντως, ο κ. Σπυρόπουλος αρνήθηκε ότι επιθυμεί τη διάλυση του ΣΑΕ ή την αποκαταστασή του από το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ τόνισε πως θα διεκδικήσει τη θέση του προέδρου του ΣΑΕ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις ΠΑΕ και τους οργανωμένους οπαδούς των ομάδων, επέρριψε η κυβέρνηση τη βασική ευθύνη για τη βία στα γήπεδα. Οπως δήλωσε ο υπουργός Τύπου, η κυβέρνηση επανεξετάζει τη θέση της για την τήρηση της τάξης στα γήπεδα και σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της. Οργανωμένα και υποκινούμενα, χαρακτήρισε τα επεισόδια ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Το ύψος των ζημιών που έγιναν στο Ολυμπιακό στάδιο σε καθίσματα, πλαστικό τάπητα και ηλεκτρονικό πίνακα, ξεπερνούν τα 500 εκατ. δρχ. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η αντιπολίτευση.

Στο ειδικό σχολείο της Λαμίας έκανε την πρώτη της στάση η Εθνική ομάδα του μπάσκετ, η οποία έφτασε το μεσημέρι στην πόλη, όπου θα αγωνιστεί με την Εθνική Βουλγαρίας. Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, αύριο και οι διεθνείς μας φρόντισαν να χαρίσουν χαμόγελα μαζί με δώρα και γλυκά στα 100 παιδιά που φιλοξενούνται στο ειδικό σχολείο της Λαμίας.

Ο Ρουμάνος προπονητής της Βέροιας Κίρτσου είναι ο έννατος προπονητής που απολύθηκε από ομάδα ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής για τη φετινή χρονιά. Προχθές ήταν η σειρά του φημισμένου Ζαϊρζίνιο από την Καλαμάτα, χθες του Κόβη από την Προοδευτική, σήμερα ο Κίρτσου. Πάντως και για την Προοδευτική και την Βέροια διάδοχη λύση αποτελεί ο Πέτρος Ραβούσης, το όνομα του οποίου είναι πρώτο στη λίστα των δύο ΠΑΕ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 281,94 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,16, γαλλικό φράγκο προς 47,57, λίρα Αγγλίας προς 475,73, ελβετικό φράγκο προς 197,63, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,25, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,60, τη λίρα Κύπρου προς 544,04 και την ECU προς 315,65 δραχμές.

Με ανοδο 0,86% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1521,57 μονάδες. Στη διάρκεια των συναλλαγών σημείωνε μεγάλη άνοδο που έφθανε μεχρι και 2,60%, για να μειωθούν, ομως, στη συνέχεια τα κέρδη του δείκτη λόγω ρευστοποιήσεων κυρίως στο χώρο των Βιομηχανιών. Το επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα επικεντρώθηκε σε μετοχές του Τραπεζικού κλάδου ο δείκτης των οποίων κέρδισε 2,61%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 50,6 δισ. δρχ., διακινήθηκαν όμως αρκετά "πακέττα" μετοχών.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νέο κύμα κακοκαιρίας που θ'αρχίσει από τα δυτικά, με βροχές και καταιγίδες και σύντομα θα επεκταθεί σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, προβλέπει για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στα πελάγη θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 7 με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 18 και στο Αιγαίο 13 με 20 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με πιθανότητα βροχής μετά το απόγευμα, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 10 με 17 και 9 με 15 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 2 December 1997 - 20:00:15 UTC