Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,07/12/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Η νέα δομή του ΝΑΤΟ αναμένεται να απασχολήσει και το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ στην αυριανή του συνεδρίαση.
- Το σχέδιο της Λουξεμβουργιανής προεδρίας, για τη διεύρυνση της Ε.Ε, συζητείται στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της κοινότητας.
- Κατώτερη των περιστάσεων και αποτυχημένη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο Νίκος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.
- Κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στα προβλήματα της Αθήνας ασκεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στη "ΒΡΑΔΥΝΗ" της Κυριακής.
- Το Μάρτιο αναμένονται οι πρωτοβουλίες από ΗΠΑ και Ευρώπη για επίλυση του Κυπριακού.
- Μέχρι και την Τρίτη τα μεσάνυχτα θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό στο Δημόσιο.
- Σήμερα και αύριο διεξάγονται εκλογές στα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια.
- Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κάλυψη όλων των κενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
- Με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ν.Δ. θα συναντηθεί αύριο το νέο προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.
- Κανένα κίνδυνο δεν διατρέχουν τα πληρώματα των δύο φορτηγών πλοίων που συγκρούσθηκαν τα ξημερώματα ανοιχτά της νήσου Αγιος Γεώργιος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Συνεχίζονται σήμερα οι αγώνες για τη 13η αγωνιστική, στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της πρώτης εθνικής κατηγορίας.
- Με το παιχνίδι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ και Λάρισας- Σπόρτιγκ πέφτει σήμερα η αυλαία της 10η ημέρας στο μπάσκετ.
- Εκτακτο οικονομικό έλεγχο στην ΕΠΑΕ, αποφάσισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η νέα δομή του ΝΑΤΟ αναμένεται να απασχολήσει και το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ στην αυριανή του συνεδρίαση.

Νέος γύρος έντασης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από τη συμφωνια για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, αναμένεται στην αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών άμυνας της Βουλής την Τετάρτη, στην οποία θα προσέλθει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος για να ενημερώσει τα μέλη της σχετικά με τη νέα δομή της Συμμαχίας. Χθες, ο κ.Τσοχατζόπουλος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Μετά τη συνάντηση ο υπουργός δήλωσε οτι δίνεται πλέον η δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής της Ελλάδας σε όλες τις λειτουργίες της Συμμαχίας και παράλληλα διασφαλίζονται απόλυτα τα εθνικά συμφέροντα.

Το σχέδιο της Λουξεμβουργιανής προεδρίας, για τη διεύρυνση της Ε.Ε, συζητείται στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της κοινότητας.

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί ανάμεσα στα διπλωματικά επιτελεία των κρατών μελών της Ε.Ε. ενόψει του αυριανού συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να συζητηθεί το σχέδιο της λουξεμβουργιανής προεδρίας για τη διευρυνση. Ελληνικές διπλωματικές πηγές αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις τις προτάσεις της προεδρίας, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν προσπαθεί να ικανοποιήσει το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη της στην κοινότητα.

Κατώτερη των περιστάσεων και αποτυχημένη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο Νίκος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.

Κατώτερη των περιστάσεων και αποτυχημένη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο ΣΥΝ ενισχύει την προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική, παρά τη σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ για το Δήμο της Αθήνας. Στη συνέντευξή του στο "ΕΘΝΟΣ" της Κυριακής, ο πρόεδρος του Συνασπισμού τονίζει ότι στις δημοτικές εκλογές για το δήμο της Αθήνας δεν εκλέγεται κυβέρνηση, δεν γίνονται περιχαρακωμένες κομματικές καταγραφές, δεν μοιράζονται ρόλοι ούτε δοκιμάζονται σενάρια. Και προσθέτει: όσοι από την κυβέρνηση έχουν τα αντίθετα στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι βαθειά νυχτωμένοι.

Κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στα προβλήματα της Αθήνας ασκεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στη "ΒΡΑΔΥΝΗ" της Κυριακής.

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του, στη "Βραδυνή" της Κυριακής. Ο κ. Αβραμόπουλος κατηγορεί την κυβέρνηση οτι δεν βοηθάει την Αθήνα και διαπνέεται σε ένα μεγάλο βαθμό από μια ξεπερασμένη κομματοκρατική αντίληψη η οποία μεσοπρόθεσμα θα της κάνει κακό. Αποφεύγει και πάλι να απαντήσει ευθέως αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόωρη εκλογολογία ζημιώνει στην πράξη την κοινωνία και την πόλη αλλά και εκτρέπει τη δημοτική αρχή από τον κύριο σκοπό της. Αναφερόμενος στα εθνικά μας θέματα, δηλώνει ότι καμία φόρμουλα που ανοίγει πόρτες από τις οποίες μπορούν με άνεση να έχουν απειλές και αμφισβητήσεις, δεν πρέπει να γίνει δεκτή.

Το Μάρτιο αναμένονται οι πρωτοβουλίες από ΗΠΑ και Ευρώπη για επίλυση του Κυπριακού.

Αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις στο κυπριακό, δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας σε ομογενειακή συγκέντρωση στο Λονδίνο. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του επανέλαβε την έντονη υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στο δικαίωμα της Κύπρου να αποτανθεί για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Χθες σέ νέες προκλησεις προέβησαν Τούρκοι στρατιώτες στην μεγαλόνησο. Τέσσερις στρατιώτες μπήκαν στη νεκρή ζώνη, κοντά στο χωριό Δένεια και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον δύο γεωργών που εκείνη τη στιγμή εργάζονταν στα χωράφια τους. Οι δύο γεωργοί έσπευσαν να απομακρυνθούν και κατήγγειλαν το γεγονός στην ειρηνευτική δύναμη.

Μέχρι και την Τρίτη τα μεσάνυχτα θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό στο Δημόσιο.

Λήγει την Τρίτη 9 του μηνός στις 12 τα μεσάνυχτα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Φεβρουαρίου για την πρόσληψη 2.353 υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα. Στις νομαρχίες της Αττικής μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 17 χιλιάδες αιτήσεις. Τις επόμενες όμως δύο ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί η προσέλευση των υποψηφίων.

Σήμερα και αύριο διεξάγονται εκλογές στα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια.

Σήμερα και αύριο διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων σε 57 εμπορικά βιομηχανικά επιμελητήρια της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες μέλη τους, θα κληθούν να αναδείξουν τις νέες διοικήσεις των επιμελητηρίων. Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο απο τα επιμελητήρια είναι αυτό της Αθήνας, που εκπροσωπεί πλέον 60.000 επιχειρήσεις.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κάλυψη όλων των κενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Μέσα στον επόμενο χρόνο το υπουργείο Υγείας θα προωθήσει τις διαδικασίες για την κάλυψη όλων των κενών στα νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα της χώρας, ανακοίνωσε από τα Χανιά ο υφυπουργός Υγείας. Ο κ. Σκουλάκης επισήμανε ότι για την υγεία-πρόνοια έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 1998 το ποσό των 462 δις δραχμών.

Με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ν.Δ. θα συναντηθεί αύριο το νέο προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Ολοκληρώθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της Α' Τακτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στην οποία πήραν μέρος τριακόσιοι σαράντα αντιπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων απο εκατόν σαράντα μία χώρες των πέντε ηπείρων. Κλείνοντας τις εργασίες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ.Γιώργος Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών και δήλωσε αισιόδοξος πως οι σχέσεις απόδημων και μητροπολιτικού κέντρου βγήκαν περισσότερο ενισχυμένες. Τα μέλη της συνέλευσης εξέλεξαν το νέο εννιαμελές προεδρείο με πρόεδρο τον ελληνοαμερικανό κ.Αντριου Αθενς και αναπληρωτή πρόεδρο τον κ.Κωνσταντίνο Παπά απο τη Γερμανία. Το νέο προεδρείο του ΣΑΕ θα έχει τη Δευτέρα διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή.

Κανένα κίνδυνο δεν διατρέχουν τα πληρώματα των δύο φορτηγών πλοίων που συγκρούσθηκαν τα ξημερώματα ανοιχτά της νήσου Αγιος Γεώργιος.

Δύο φορτηγά πλοία, το "Σελτικ Γουόριορ" και το "ΑΝΑΓΚΡΕΤ" με ξένες σημαίες και αλλοδαπό πλήρωμα συγκρούστηκαν τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Αγιος Γεώργιος. Από τη σύγκρουση στο "Σέλτικ" σχηματίστηκε ρήγμα, με αποτέλεσμα να πάρει κλίση 40 μοιρών και να εγκαταληφθεί από το πλήρωμά του, εννέα αλλοδαπούς, που παρελήφθησαν από το "Αναγκρετ". Στην περιοχή βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού Σώματος και δύο ρυμουλκά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζονται σήμερα οι αγώνες για τη 13η αγωνιστική, στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της πρώτης εθνικής κατηγορίας.

Δέκατη τρίτη αγωνιστική στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της πρώτης εθνικής κατηγορίας και ο χθεσινός αγώνας του Πανηλειακού με τον Ολυμπιακό αναδείχθηκε ισόπαλος με 1-1. Ετσι, ο Ολυμπιακός έφθασε τους 31 βαθμούς, όσους έχει και η ΑΕΚ, που παίζει σήμερα με τον Εθνικό, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι υπόλοιποι αγώνες που διεξάγονται σήμερα έχουν ως εξής: ΟΦΗ - Βεροία, Παναθηναϊκός - Καβάλα, Καλαμάτα -Αθηναϊκός, Ιωνικός - Ηρακλής, και ΠΑΟΚ - Απόλλωνας. Η ``αυλαία`` της 13ης αγωνιστικής πέφτει αύριο με το παιχνίδι Ξάνθης - Παναχαϊκής. Τα παιχνίδια αρχίζουν στις 15.00, εκτός απο τον αγώνα ΟΦΗ - Βεροίας που θα ξεκινήσει στις 14.30 και το ματς Πανιωνίου - Προοδευτικής, το οποίο θα αρχίσει στις 17.00 και θα μεταδοθεί απ' ευθείας απο το FILMNET. Ακόμη, το FILMNET θα δείξει μαγνητοσκοπημένο σήμερα, στις 19.00, το παιχνίδι Ιωνικού - Ηρακλή.

Με το παιχνίδι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ και Λάρισας- Σπόρτιγκ πέφτει σήμερα η αυλαία της 10η ημέρας στο μπάσκετ.

``Εσπασαν καρδιές`` στον αμφίρροπο αγώνα Αρη - ΑΕΚ 65-66, που ανέβασε στα ύψη το ``θερμόμετρο της αγωνίας`` στο ουδέτερο γήπεδο της Λάρισας. Μετά απο τη λήξη του αγώνα οι οπαδοί του τιμωρημένου Αρη προκάλεσαν επεισόδια και χρειάστηκε η επέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης για να αποκατασταθεί η τάξη. Ο Παναθηναϊκός ``φόρτωσε`` για τα καλά το καλάθι του Ηρακλείου (98- 76), στο ΟΑΚΑ, ενώ ο Απόλλων Πατρών νίκησε στη Δάφνη 84-80 την τοπική ομάδα μετά απο ένα αγώνα για γερά νεύρα. Ακόμη, το Περιστέρι επικράτησε άνετα, εκτός έδρας, του Παπάγου με 77-58. Η ``αυλαία`` της 10ης ημέρας ``πέφτει`` σήμερα με το ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ, που θα ξεκινήσει στις 18.40 και θα μεταδοθεί απ'ευθείας απο την τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ και το παιχνίδι Λάρισας - Σπόρτιγκ, το οποίο θα αρχίσει στις 17.00.

Εκτακτο οικονομικό έλεγχο στην ΕΠΑΕ, αποφάσισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Εκτακτο οικονομικό έλεγχο στην ΕΠΑΕ, αποφάσισε να διενεργήσει αύριο το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Αφορμή για τον έλεγχο στάθηκε η σχετική ερώτηση που είχε κάνει ο βουλευτής ΝΔ Χαράλαμπος Παπαθανασίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της βουλής για το θέμα της βίας στα γήπεδα. Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η αυριανή συνάντηση του Ανδρέα Φούρα με τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ Στέλιο Σφακιανάκη, λόγω εκτάκτων υποχρεώσεων του Υφυπουργού Αθλητισμού. Η συνάντηση το πιθανότερο είναι να γίνει την μεθεπόμενη εβδομάδα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: δολλάριο ΗΠΑ προς 282,07 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159, 37, γαλλικό φράγκο προς 47,62, λίρα Αγγλίας προς 469,62, ελβετικό φράγκο προς 197,41, εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,26, εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 217,96, τη λίρα Κύπρου προς 544,56 και την Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα (ECU) προς 315,56 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία αναμένεται σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια και χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν αργότερα στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις και στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από μηδέν έως 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική σήμερα αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αλλά από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί ως πολύ ισχυροί και η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται συννεφιά με βροχές και χιόνι στα γύρω ορεινά αλλά μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Sunday, 7 December 1997 - 8:04:54 UTC