Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-12-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 28/12/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Οδηγίες του γερμανικού ΥΠΕΞ κατά της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας αποκαλύπτει ο "Σπίγκελ"
- Κι ο Ντεμιρέλ το βιολί του...
- Με τον εαυτό του θα διαλέγεται πλέον - και επίσημα - ο Ντεκτάς
- Τη Δευτέρα η κηδεία του Καστοριάδη
- Σε 15 μέρες το πόρισμα για το μοιραίο "Γιάκοβλεφ"
- Εγκέλαδος...εορταστικός
- Πυρκαγιά κατέστρεψε το "Λόγο"
- Τρισάγιο για το "Δύστο"
- Κι άλλοι νεκροί εκδρομείς

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Γρουουζιές για τους "ολύμπιους" της καλαθοσφαίρισης - Το περιστέρι μάδησε τον αετό!...
- Παρελθόν ο Κιουμουρτζόγλου για τον Αρη
- Οι σημερινοί αγώνες ποδοσφαίρου
- Ανέστειλαν την αποχή τους οι πολίστες μας
- "Αναξιόπιστη" η ΕΠΑΕ για τον Σταύρο Παπαδόπουλο

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οδηγίες του γερμανικού ΥΠΕΞ κατά της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας αποκαλύπτει ο "Σπίγκελ"

Η Γερμανία ενήργησε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα γιά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποκαλύπτει το περιοδικό "Σπίγκελ" στο σημερινό του τεύχος, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. "Μια ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι δυνατή βραχυπρόθεσμα", αναφέρει το εν λόγω έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε τέσσερις ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστά, μέσω του εγγράφου αυτού, στην ΕΕ "να αποφύγει εντελώς να δώσει την εντύπωση ότι τίθεται σήμερα ζήτημα συγκεκριμένης προετοιμασίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων". Η Γερμανία κατάφερε να επιβάλει στους εταίρους της να μην δεσμευτεί η ΕΕ να εξετάζει "τακτικά" την ικανότητα της Τουρκίας γιά ένταξη. Μια τέτοια τακτική εξέταση "θα γενούσε ψευδείς ελπίδες" και θα "βάραινε αρνητικά" στις σχέσεις μεταξύ Ενωσης και Τουρκίας, προειδοποιούσε το γερμανικό έγγραφο.

Κι ο Ντεμιρέλ το βιολί του...

Προκλήσεων συνέχεια απο τον πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, που κατηγόρησε χθες την Ελλάδα ότι έχει κλείσει τα αυτιά στις συνεχείς εκκλήσεις της Αγκυρας για σύνεση και προειδοποίησε ότι η στάση αυτή μπορεί να έχει αντίτιμο και ευθύνες. Ο κ. Ντεμιρέλ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο, η ευθύνη δεν θα ανήκει στην Τουρκία, διευκρινίζοντας παράλληλα οτι αυτό δεν αποτελεί απειλή. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε ότι οι πολιτικές σχέσεις της Αγκυρας διακόπηκαν με την ΕΕ και όχι με τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Ντεμιρέλ υποστήριξε οτι η απόφαση που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου περί έναρξης των συνομιλιών για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διακοινοτικές συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Με τον εαυτό του θα διαλέγεται πλέον - και επίσημα - ο Ντεκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, επανέλαβε ότι η μόνη περίπτωση να συνεχισθεί ο διακοινοτικός διάλογος είναι να αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος του. Δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικός διακοινοτικός διάλογος για να διακοπεί, απάντησε η κυπριακή ηγεσία. Στη Λευκωσία, οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ και της Ρωσίας κύριοι Φεϊσέλ και Ταράσοφ εκτίμησαν ότι το 1998 προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού.

Τη Δευτέρα η κηδεία του Καστοριάδη

Στο Παρίσι θα γίνει η κηδεία, το πιθανότερο τη Δευτέρα, του φιλόσοφου και ψυχαναλυτή, Κορνήλιου Καστοριάδη, που πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 75 ετών, από επιπλοκές, μετά από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, στην οποία είχε υποβληθεί πριν τρεις μήνες. Γεννημένος το 1922 στην Αθήνα, ο Καστοριάδης έφθασε στη Γαλλία το 1945 και υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών του περιοδικού "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα" που απο το 1949 εως το 1967, ασκούσε φιλοσοφική κριτική της γραφειοκρατικής κοινωνίας και του σοβιετικού μαρξισμού. Τη λύπη τους για το θάνατο του Καστοριάδη εξέφρασαν ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, καθώς και το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού και ο Πρόεδρός του, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Σε 15 μέρες το πόρισμα για το μοιραίο "Γιάκοβλεφ"

Σε δύο περίπου εβδομάδες εκτιμάται ότι θα εκδοθεί το επίσημο πόρισμα για το μοιραίο "Γιάκοβλεφ" που συνετρίβη στα Πιέρια Ορη. Στο μεταξύ, έλληνες, ουκρανοί και ρώσοι εμπειρογνώμονες βρίσκονται απο χθες στο Ανόβερο της Γερμανίας, προκειμένουν να ενημερωθούν για τα στοιχεία, που είχαν καταγραφεί στα τρία μαύρα κουτιά του ουκρανικού αεροσκάφους. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τραγικό δυστύχημα αποδίδεται σε παραλείψεις του κυβερνήτη, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο κακής λειτουργίας ορισμένων οργάνων του αεροσκάφους.

Εγκέλαδος...εορταστικός

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9.18 λεπτά χθες το βράδυ προερχόμενη απο απόσταση 250 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης ηταν στο θαλάσσιο χώρο νότια της νήσου Κω, στην οποία δεν έγινε αισθητή. Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η δόνηση στη Νίσυρο και σύμφωνα με την τοπική αστυνομία δεν υπήρξε πανικός και δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Πυρκαγιά κατέστρεψε το "Λόγο"

Ολοσχερώς καταστράφησαν τα γραφεία της εφημερίδας "Ο Λόγος" επί της οδού Λένορμαν 59 στον Κολωνό, από φωτιά που ξέσπασε στις 2 τα ξημερώματα και πήρε γρήγορα διαστάσεις, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει ανθρώπινο θύμα. Η φωτιά σβήστηκε μετά απο μισή ώρα με την επέμβαση 15 πυροσβεστών και 4 οχημάτων. Περίπου 45 λεπτά αργότερα φωτιά εξερράγη και στο αμαξοστάσιο των ΗΛΠΑΠ στην πλατεία Αττικής καταστρέφοντας ολοσχερώς ενα τρόλεϊ, ενω σοβαρές ζημιές υπέστησαν άλλα δύο οχήματα. Η φωτιά σβήστηκε μετά απο παρέμβαση 30 πυροσβεστών με 7 οχήματα. Ερευνες για τα αίτια και των δυο πυρκαγιών διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Τρισάγιο για το "Δύστο"

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε χθες από το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου ΔΥΣΤΟΣ, ανοιχτά της Κύμης, όπου έχασαν τη ζωή τους 17 ναυτικοί, δύο γυναίκες και ένα 10χρονο παιδί, ενώ κατάφερε να διασωθεί μόνο ένας ναυτικός. Σήμερα, από τους συγγενείς των θυμάτων θα τελεστεί στη Κύμη τρισάγιο, ενώ χθες στο πρώτο νεκροταφείο του Βόλου έγινε επιμνημόσυνη δέηση.

Κι άλλοι νεκροί εκδρομείς

Εκτακτα μέτρα θα πάρει απο τις 2 μετά το μεσημέρι η Τροχαία, ενόψει της επιστροφής των εκδρομέων στα αστικά κέντρα. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους δυο μεγάλους οδικούς άξονες προς την Πελοπόνησο και τη βόρειο Ελλάδα, όπου θα γίνονται συνεχείς περιπολίες με στόχο την αποφυγή δυστυχημάτων και την εφαρμογή του ΚΟΚ. Πολύνεκρη όμως ηταν και αυτή η έξοδος, καθώς από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σκοτώθηκαν 19 άτομα και τραυματίσθηκαν 319 από τα οποία 67 σοβαρά, σε 218 τροχαία δυστυχήματα, που σημειώθηκαν σ' όλη τη χώρα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γρουουζιές για τους "ολύμπιους" της καλαθοσφαίρισης

``Γρουσούζικη`` αποδείχθηκε για τον Αρη και τον Απόλλωνα Πατρών η 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ στην Α1 εθνική κατηγορία των ανδρών, αφού οι μεν Θεσσαλονικείς έχασαν στο Αλεξάνδρειο από τον Πανιώνιο με 73-66, ενώ οι Πατρινοί γνώρισαν μία αναπάντεχη εντός έδρας ήττα από την ομάδα του Παπάγου με 88-80. Μάλιστα, παραλίγο να υπάρξει και τρίτο ``θύμα έκπληξης`` στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, αφού το Ηράκλειο με αντεπίθεση διαρκείας, κατάφερε κυριολεκτικά στα τελευταία δευτερόλεπτα να κάμψει την σθεναρή αντίσταση της Δάφνης και να κερδίσει τελικά με 78- 76.

Το περιστέρι μάδησε τον αετό!...

Στο ``κατά τεκμήριο`` σημαντικότερο παιχνίδι που έγινε στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου η ομάδα των δυτικών προαστείων επικράτησε του ΠΑΟΚ με 83-76 και πήρε δύο πολύτιμους βαθμούς, ενώ η ΑΕΚ πήρε μία άνετη, όπως αναμενόταν νίκη επί της Λάρισας με 67-49 και ανέβηκε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας μαζί με τον ΠΑΟΚ. Στο μεταξύ, ο Παναθηναϊκός επικράτησε εύκολα στα Πατήσια του Σπόρτιγκ με 78-57 και έτσι ο τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα, θα κριθεί μετά το σημερινό παιχνίδι του ``Ιβανώφειου``, όπου ο Ηρακλής υποδέχεται τον Ολυμπιακό. Ο αγώνας αυτός θα μεταδοθεί απ' ευθείας από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις επτά παρά είκοσι.

Παρελθόν ο Κιουμουρτζόγλου για τον Αρη

Η νέα ήττα του Αρη, σηματοδότησε σημαντικές εξελίξεις στα διοικητικά της ομάδας, με απρόβλεπτες μάλιστα συνέπειες για το μέλλον. Πιό συγκεκριμένα, μετά την χθεσινή ήττα που συνοδεύθηκε από έντονες αποδοκιμασίες των φιλάθλων προς τους παίκτες της ομάδας, τον προπονητή Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου και τον πρόεδρο του συλλόγου, Λευτέρη Χατζόπουλο, οι δύο τελευταίοι υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους, ενώ την Δευτέρα θα συγκληθεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα ασχοληθεί με τις νέες εξελίξεις. Αντικαταστάτης του Κιουμουρτζόγλου θα είναι πιθανότατα ένας εκ των Γιατζόγλου, Μαρκόπουλου.

Οι σημερινοί αγώνες ποδοσφαίρου

Να περάσουμε στο ποδόσφαιρο τώρα, όπου παρά την εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών, σήμερα θα έχουμε αγωνιστική κίνηση και μάλιστα αρκετά ενδιαφέρουσα. Πιό συγκεκριμένα, ο Ιωνικός αντιμετωπίζει στο γήπεδο της Λειβαδιάς την Καλαμάτα, στο εξ' αναβολής παιχνίδι της 14ης ημέρας, που δεν έγινε λόγω της κακοκαιρίας. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις τρεις το μεσημέρι και θα μεταδοθεί απ' ευθείας από το συνδομητικό κανάλι Σούπερ Σπορτ. Ακόμη, στις επτά το απόγευμα, ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει στο Ολυμπιακό στάδιο την Ααλμποργκ από την Δανία, σ' ένα παιχνίδι που θα καλυφθεί από την ΕΤ- 1.

Ανέστειλαν την αποχή τους οι πολίστες μας

Κανονικά θα λάβει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα στο Περθ, η εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών, αφού οι διεθνείς μας, μετά από ``μίνι σύσκεψη``, αποφάσισαν να``λύσουν`` την αποχή τους και να ταξιδέψουν κανονικά για την Αυστραλία. Οι πολίστες μας, που όπως είναι γνωστό απείχαν από τις προπονήσεις επειδή δεν τους έχει δοθεί το πριμ για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο ΦΙΝΑ ΚΑΠ, αποφάσισαν να δεχθούν την υπόσχεση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, για καταβολή των οφειλομένων χρημάτων που ανέρχονται σε 150 εκατομμύρια δραχμές, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και ανέστειλαν την αποχή τους.

"Αναξιόπιστη" η ΕΠΑΕ για τον Σταύρο Παπαδόπουλο

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Καλαμάτα, Σταύρος Παπαδόπουλος, γνωστοποίησε τη σκέψη του να παραιτηθεί από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΑΕ, την οποία χαρακτηρίζει αναξιόπιστη. Ο πρόεδρος της μεσσηνιακής ΠΑΕ τόνισε πως θα ζητήσει τον διαχειριστικό έλεγχο της ΕΠΑΕ από ορκωτούς λογιστές και με καυστικό τρόπο σχολίασε τις τελευταίες αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής για τον ορισμό των γηπέδων που θα παίξει η Καλαμάτα με τους τιμωρημένους Ιωνικό και Παναθηναϊκό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 284,35 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,06, γαλλικό φράγκο προς 47,83, λίρα Αγγλίας προς 474,20, ελβετικό φράγκο προς 198,12, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,32, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,77, τη λίρα Κύπρου προς 543,24 και την ECU προς 316,50 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά με βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπει για σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά από το απόγευμα τα φαινόμενα αυτά θα εξασθενήσουν από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 3 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 15 και στο Αιγαίο 11 με 17 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με βροχή και τοπική καταιγίδα, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 8 με 15 και 6 με 12 αντίστοιχα, θα έχουν σήμερα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Χ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Sunday, 28 December 1997 - 9:00:27 UTC