Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-01-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Την Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο. - Σε επιφυλακή οι 'Ενοπλες Δυνάμεις για την τουρκική άσκηση στο Αιγαίο.
- Συνεχίζονται οι έρευνες για την έκρηξη στη χαρτοβιομηχανία "Διάνα".
- Νέα μελέτη Σπράου για τη Δημόσια Διοίκηση.
- Συνελήφθη οδηγός που μετέφερε λαθρομετανάστες από την Αρμενία.
- Σύσταση Εθνικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς του 2004.
- Προσχέδιο Συντάγματος καταθέτει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τον ερχόμενο Μάρτιο ο Κόρντοβεζ.
- 'Εντονες κινητοποιήσεις των εργαζομένων προέβλεψε για το 1998 η Αλέκα Παπαρήγα.
- Ανώνυμη προκήρυξη κατά των Ελλήνων στους Αγίους Σαράντα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο.

Την Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η επεξεργασία στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα αρχίσει στις 12 του μηνός και στη συνέχεια θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση.

Σε επιφυλακή οι 'Ενοπλες Δυνάμεις για την τουρκική άσκηση στο Αιγαίο.

Ηρεμία επικράτησε και χθες στο Αιγαίο, δεύτερη ημέρα των τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων. Πάντως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τυχόν τουρκικές προκλήσεις. Κρίσιμη μέρα θεωρείται η αυριανή καθώς θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις σε περιοχές βορείως της Λέσβου και μεταξύ Χίου και Ανδρου και στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αμφισβητούμενες από τους Τούρκους βραχονησίδες Καλόγηροι. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης δήλωσε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και οι ενοπλες δυνάμεις παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση και είναι έτοιμες να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες όπως αναχαιτίσεις, αν χρειαστεί.

Συνεχίζονται οι έρευνες για την έκρηξη στη χαρτοβιομηχανία "Διάνα".

Συνεχίζονται οι έρευνες των πραγματογνωμόνων για τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη χθες σε λέβητα της χαρτοβιομηχανίας DIANA στην Ξάνθη και από την οποία σκοτώθηκαν δυο άτομα και τραυματίστηκαν τέσσερα. 'Ενας από τους τραυματίες, ο 25-χρονος Κωνσταντίνος Κουρτίδης, νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής του νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός ζητούν την ταχεία έρευνα των αιτιών του ατυχήματος και τον επιμερισμό των ευθυνών. Η εταιρία DIANA διαβεβαιώνει ότι θα αναζητηθούν τα αίτια και θα καταλογισθούν οι ευθύνες.

Νέα μελέτη Σπράου για τη Δημόσια Διοίκηση.

Σε έκθεσή του για τη Δημόσιας Διοίκηση που θα παραδόσει στον πρωθυπουργό στις 13 Ιανουαρίου, ο καθηγητής Γιάννης Σπράος αναφέρεται στη δημιουργία διϋπουργικού κλάδου ανώτατων στελεχών διοίκησης, στην ίδρυση ειδικού σώματος οικονομολόγων διοίκησης, στη σύσταση ειδικής ``Επιτροπής Σοφών`` που θα ελέγχει τις κανονιστικές ρυθμίσεις στη σύνταξη χάρτη δικαιωμάτων των πολιτών και στη δημιουργία μηχανισμών που θα μετρούν την αποδοτικότητα των δημοσίων υπηρεσιών.

Συνελήφθη οδηγός που μετέφερε λαθρομετανάστες από την Αρμενία.

Νέα σύλληψη δουλέμπορου αυτή τη φορά στο μεθοριακό σταθμό Κήπων Εβρου. Πρόκειται για τον Τιμοθέι Μπατάλοφ, 43 χρόνων από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος στο λεωφορείο που οδηγούσε μετέφερε σε ειδικές κρύπτες επτά λαθρομετανάστες. Ο Μπατάλοφ εκτελούσε δρομολόγια από την Αρμενία. Στο μεταξύ σε επιφυλακή είναι οι αρχές της Σάμου, ύστερα από πληροφορίες ότι εκατοντάδες Ιρακινοί λαθρομετανάστες είναι συγκεντρωμένοι στις τουρκικές ακτές απέναντι από τη Σάμο και περιμένουν να περάσουν παράνομα στον ελληνικό χώρο.

Σύσταση Εθνικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς του 2004.

Κατατίθεται σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, η Επιτροπή θα αποτελείται από 45 μέλη επικεφαλής των οποίων θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής και στο έτος των αγώνων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης τη σύσταση 15μελούς Οργανωτικής Επιτροπής και της Εταιρίας ``Ολυμπιακά Εργα Α.Ε`` καθώς και το οργανόγραμμα για τη διοίκηση και τα έργα.

Προσχέδιο Συντάγματος καταθέτει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τον ερχόμενο Μάρτιο ο Κόρντοβεζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κόρντοβεζ έχει πάρει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας και ετοιμάζει έγγραφα για όλες τις πτυχές του Κυπριακού τα οποία θα παρουσιάσει στο τραπέζι των συνομιλιών τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι θα είναι ένα πλήρες προσχέδιο συντάγματος με λεπτομερή έγγραφα όσον αφορά το εδαφικό, το προσφυγικό, τις βασικές ελευθερίες, την ασφάλεια και θέματα οικονομικών επιπτώσεων.

'Εντονες κινητοποιήσεις των εργαζομένων προέβλεψε για το 1998 η Αλέκα Παπαρήγα.

Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη μέρα οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στην εισήγησή της χθες, η γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι με την καινούργια χρονιά το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να δοθεί στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και προέβλεψε ότι αυτές θα είναι έντονες. Πρέπει τόνισε επίσης να δοθεί βάρος στην παγίωση της ειρήνης στην περιοχή αλλά και στην ενδυνάμωση του κόμματος ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Ανώνυμη προκήρυξη κατά των Ελλήνων στους Αγίους Σαράντα.

Ανώνυμη προκήρυξη κατά των Ελλήνων της Αλβανίας και των Ορθοδόξων της περιοχής Πιλιουρίου κυκλοφόρησε την ημέρα της Πρωτοχρονιάς στην πόλη των Αγίων Σαραντα. Στο σύντομο κείμενο οι άγνωστοι συγγραφείς απευθύνονται στους κατοίκους της πόλης και τους ζητούν "να αποστασιοποιηθούν από τους Ελληνες, τους Πιλιουριώτες και τα όργανά τους, τους Κομμουνιστές που θέλουν να καταστρέψουν την αγαπημένη μας Αλβανία", αναφέρεται στην προκήρυξη, η οποία καταλήγει με την απειλή ότι "η ώρα της εκδίκησης πλησιάζει". Δέκα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν την ενέργεια αυτή ενώ παράλληλα εξέφρασαν ευχαριστίες στον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση για την βοήθεια που προσέφερε "για την ψυχική γαλήνη, την οικονομική ανόρθωση και την αναδιοργάνωση του κράτους".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με νίκες μπήκαν στο 1998 ο Ολυπιακός και ο ΠΑΟΚ κατά τη 16η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ο ΟΣΦΠ επικράτησε 2-1 της Παναχαϊκής, στην Πάτρα, μετά απο ένα αγώνα για γερά νεύρα, με τέρματα του Πουρσανίδη στο 15' και του Νινιάδη στο 50'. Το τέρμα της Παναχαϊκής πέτυχε στο 49' ο Σαμαράς. Ο ΠΑΟΚ πέτυχε την 7-η συνεχόμενη νίκη του επί του Εθνικού στον Πειραιά με 1-0. Το τέρμα πέτυχε ο Ζουμπούλης, στο 74-ο λεπτό. Ο Ολυμπιακός έφθασε έτσι τους 40 βαθμούς και βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας μαζί με την ΑΕΚ, που έχει ένα αγώνα λιγότερο.

Σήμερα διαξάγονται οι αγώνες: ΑΕΚ - ΟΦΗ, Ιωνικός - Πανηλειακός, Αθηναϊκός - Ξάνθη, Παναθηναϊκός - Καλαμάτα, Καβάλα - Απόλλων, Ηρακλής - Πανιώνιος και Βέροια - Προοδευτική.

Στους αγώνες για την 14η ημέρα του πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ηράκλειο- Περιστέρι 65-54, Σπόρτιγκ-ΠΑΟΚ 71-70, ΑΕΚ-Παπάγου 68-56, Αρης-Λάρισα 72-60, Δάφνη-Πανιώνιος 69-75, Ηρακλής-Παναθηναϊκός 59-71, Απόλλων Πατρών- Ολυμπιακός 4/1. Στη βαθμολογία προηγείται ο Παναθηναϊκός με 26 βαθμούς, και έπονται ο Ολυμπιακός με 25 και έναν αγώνα λιγότερο, η ΑΕΚ με 24, ο ΠΑΟΚ, το Ηράκλειο και ο Πανιώνιος με 23.

Σημαντική νίκη σημείωσε η εθνική ομάδα πετοσφαίρισης των γυναικών στο δεύτερο αγώνα για τον 7ο προκριματικό όμιλο του παγκοσμίου κυπέλλου που διεξάγεται στη Βρέμη της Γερμανίας, αφού κέρδισε 3-0 την αντίστοιχη της Λευκορωσίας. Ετσι η εθνική μας για να πάρει την πρόκριση χρειάζεται νίκη με 3-0 στο τελευταίο της παιχνίδι με τη Σλοβακία και παράλληλα η Λευκορωσία να κερδίσει τη Γερμανία, από την οποία η ομάδα μας είχε χάσει (3-1) στον πρώτο της αγώνα.

Η Ομόνοια αναδείχθηκε "πρωταθλήτρια χειμώνα" του Κυπριακού πρωταθλήματος, αφού στο ντέρμπι της τελευταίας ημέρας του πρώτου γύρου (13ης), νίκησε, εκτός έδρας, με 1-0 την Ανόρθωση και ανέβηκε (για πρώτη φορά φέτος) στην κορυφή της βαθμολογίας. Το τέρμα που έκρινε τον αγώνα σημείωσε ο Κώστας Μαλέκος, στο 43-ο λεπτό. Η 13η ημέρα του πρωταθλήματος ολοκληρώνεται σήμερα (Κυριακή) με τους αγώνες Αλκής - ΑΕΚ και 'Ενωσης - Ευαγόρα. Στη βαθμολογία προηγείται η Ομόνοια με 31 βαθμούς και ακολουθούν η Ανόρθωση με 29, ο Απόλλων με 28 και ο Εθνικός 'Αχνας με 27.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: δολλάριο ΗΠΑ προς 289,17 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160, 44, γαλλικό φράγκο προς 47,95, λίρα Αγγλίας προς 474,45, ελβετικό φράγκο προς 197,12, εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,32, εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,34, λίρα Κύπρου προς 547,08 και Ευρωπϊκή Λογιστική Μονάδα (ECU) προς 316,96 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις έχουμε σήμερα στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, ενώ στα νότια θα είναι πρόσκαιρα αυξημένες και πιθανόν να βρέξει παροδικά το πρωί στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 0 έως 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 4 έως 16, και στο Αιγαίο απο 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, προβλέπονται για σήμερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα απο 8 έως 16 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη απο 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Sunday, 4 January 1998 - 14:14:25 UTC