Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μεταξύ Χίου και Ανδρου η τουρκική αεροναυτική άσκηση.
- Βρετανικές επικρίσεις για ανθρώπινα δικαιώματα στη Τουρκία.
- Πρωθυπουργική επιστολή προς στελέχη ΠΑΣΟΚ.
- Βαρύς οπλισμός κακοποιών βρέθηκε στην Πιερία.
- Εμπειρογνώμονες ερευνούν τα αίτια έκρηξης στη DIANA.
- Την Τετάρτη στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο.
- Ευρωπαϊκή συνεργασία για αντιμετώπιση Κούρδων προσφύγων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Τον άτυπο τίτλο της πρωταθλήτριας χειμώνα στο ποδόσφαιρο κατέκτησε η ΑΕΚ.
- Στην πρώτη θέση της Α1 εθνικής κατηγορίας στο μπάσκετ, παρέμεινε ο Ολυμπιακός, νικώντας με 84-70 τον Απόλλωνα Πατρών.
- Σοβαρά επεισόδια έγιναν μετά από την λήξη του αγώνα Λάρισας- Καρδίτσας από οπαδούς των γηπεδούχων.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μεταξύ Χίου και Ανδρου η τουρκική αεροναυτική άσκηση.

Κρίσιμη για τις σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας η σημερινή μέρα, καθώς η τουρκική αεροναυτική άσκηση που αρχισε την Παρασκευή στο Αιγαίο, θα αναπτυχθεί σε περιοχές βορείως της Λέσβου και μεταξύ Χίου και Ανδρου. Η Αγκυρα δεσμεύοντας μονομερώς περιοχές του Αιγαίου επιχειρεί να αμφισβητήσει το εύρος του εθνικού μας εναέριου χώρου και την ελληνική κυριαρχία των νησιών και των νησίδων. Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις τουρκικές κινήσεις, ενω σύσκεψη επιτελών των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας θα γίνει σήμερα για να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Βρετανικές επικρίσεις για ανθρώπινα δικαιώματα στη Τουρκία.

Η Τουρκία δεν αποτελεί αξιόπιστο υποψήφιο μέλος γιά ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο προβλεπτό μέλλον, εξαιτίας κυρίως της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, δήλωσε στο ΒΒC, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ. Ο Βρετανός αξιωματούχος επικαλέσθηκε την έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το γεγονός ότι τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας δεν είναι ιδιαίτερα σαφή και την έλλειψη σεβασμού των εθνικών μειονοτήτων.

Πρωθυπουργική επιστολή προς στελέχη ΠΑΣΟΚ.

Στα μεγάλα θέματα, που θα απασχολήσουν την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ το 1998 αναφέρεται ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε επιστολή, που θα αποστείλει εντός των ημερών στα μέλη του Κινήματος. Ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι η αναβάθμιση της διεθνούς μας θέσης και του ρόλου μας, η ισότιμη συμμετοχή στις διαδικασίες της ευρωπαικής ενοποίησης και στην ΟΝΕ, η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και η πρωτοβουλία μας για ειρήνη και συνεργασία στα Βαλκάνια, είναι ενα πλαίσιο επιλογών, που καθιστούν την Ελλάδα ισχυρή και σύγχρονη.

Βαρύς οπλισμός κακοποιών βρέθηκε στην Πιερία.

Ολόκληρο οπλοστάσιο απο 10 αντιαρματικές ρουκέτες, πολυβόλα, πυροκροτητές αλλά και περίπου 30 κιλά της εκρηκτικής υλης TNT, που προορίζονταν για εξοπλισμό οργανωμένων συμμοριών του υποκόσμου, ανακάλυψαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Κατερίνης σε αγρόκτημα στο Δίον Πιερίας, ιδιοκτησίας της Ντόνας Γουίλκινς - Καλτσά, 41 ετών συζύγου του κακοποιού, Γιώργου Καλτσά, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από μέρες στη Λαμία πιθανότατα από μέλη αντίπαλης συμμορίας.

Εμπειρογνώμονες ερευνούν τα αίτια έκρηξης στη DIANA.

Συνεχίζονται στη Θράκη οι έρευνες, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της έκρηξης σε λέβητα της χαρτοβιομηχανίας DIANA στην Ξάνθη, όπου δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα τέσσερα τραυματίστηκαν εκ των οποίων το ένα σοβαρά. Ηδη έχει συσταθεί πενταμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων με πρόεδρο τον διοικητή της Πυροσβεστικής Ξάνθης και ερευνά τις συνθήκες του τραγικού ατυχήματος. Το πόρισμα θα διαβιβασθεί μαζί με όλο το προανακριτικό υλικό στην εισαγγελέα, η οποία και θα κρίνει αν προκύπτουν ευθύνες για να ασκήσει ποινική δίωξη.

Την Τετάρτη στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο.

Κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου, το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί εντός του μηνός. Με το νομοσχέδιο θεσμοθετούνται 12 νέοι φόροι οι οποίοι κρίθηκαν αναγκαίοι για να στηρίξουν τον προϋπολογισμό του 98. Με το ίδιο νομοσχέδιο καθορίζονται η νέα τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, η παρακράτηση φόρου και οι αφορολόγητες εκπτώσεις για τα παιδιά.

Ευρωπαϊκή συνεργασία για αντιμετώπιση Κούρδων προσφύγων.

Οι επικεφαλής των αστυνομιών των χωρών Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Ελλάδας και Τουρκίας θα συναντηθούν την Τετάρτη στη Ρώμη για να εξετάσουν το πρόβλημα της μαζικής μετανάστευσης των Κούρδων προσφύγων. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, έκανε αναφορά στην αναγκαιότητα ευρωπαικής συνεργασίας για να αντιμετωπιστεί το θέμα των Κούρδων προσφύγων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον άτυπο τίτλο της πρωταθλήτριας χειμώνα στο ποδόσφαιρο κατέκτησε η ΑΕΚ.

Τον άτυπο τίτλο της πρωταθλήτριας χειμώνα κατέκτησε η ΑΕΚ. Το συγκρότημα του Ντουμίτρου Ντουμιτρίου, σε αγώνα της 16ης ημέρας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` Εθνικής κατηγορίας που είναι και η προτελευταία του α` γύρου, επικράτησε με 3-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια του ΟΦΗ και έφτασε τους 43 βαθμούς, έναντι 40 του Ολυμπιακού ο οποίος το Σάββατο νίκησε 2-1 εκτός έδρας την Παναχαϊκή. Στους υπόλοιπους αγώνες της 16ης ημέρας σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Παναθηναϊκός-Καλαμάτα 1-0, Ιωνικός-Πανηλειακός 0-0, Εθνικός- ΠΑΟΚ 0-1, Ηρακλής-Πανιώνιος 1-0, Βέροια-Προοδευτική 2-2, Αθηναϊκός-Ξάνθη 4- 1 και Καβάλα-Απόλλων Αθ. 0-2.

Στην πρώτη θέση της Α1 εθνικής κατηγορίας στο μπάσκετ, παρέμεινε ο Ολυμπιακός, νικώντας με 84-70 τον Απόλλωνα Πατρών.

Στην πρώτη θέση της Α1 εθνικής κατηγορίας στο μπάσκετ, παρέμεινε ο Ολυμπιακός. Οι ''ερυθρόλευκοι'' σε αγώνα με τον οποίο έπεσε η αυλαία της 14ης ημέρας του πρωταθλήματος, επικράτησε με 84-70 του Απόλλωνα Πατρών και έφτασε τους 27 βαθμούς. Στους υπόλοιπους αγώνες της 14ης ημέρας που έγιναν το Σάββατο σημειώθηκαν τα εξής αποτελεσματα: Ηράκλειο-Περιστέρι 65-54, Σπόρτιγκ-ΠΑΟΚ 71-70, ΑΕΚ-Παπάγου 68-56, Αρης-Λάρισα 72-60, Δάφνη-Πανιώνιος 69-75 και Ηρακλής-Παναθηναϊκός 59-71. Στη βαθμολογία προηγείται ο Ολυμπιακός με 27 βαθμούς, έναντι 26 του Παναθηναϊκού, 24 της ΑΕΚ, 23 του ΠΑΟΚ, του Ηρακλείου και του Πανιωνίου.

Σοβαρά επεισόδια έγιναν μετά από την λήξη του αγώνα Λάρισας- Καρδίτσας από οπαδούς των γηπεδούχων.

Σοβαρά επεισόδια έγιναν μετά από την λήξη του αγώνα Λάρισας- Καρδίτσας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Β` Εθνικής κατηγορίας από οπαδούς των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άτομα και να γίνουν δύο συλλήψεις. Θερμόαιμοι οπαδοί της Λάρισας επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και σε παράγοντες της φιλοξενούμενης ομάδας με αποτέλεσμα να τραυματίσουν τον αστυφύλακα Γιάννη Δανήλη, το διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ Καρδίτσα, Θωμά Μπριάμι και το γιατρό της ομάδας Γιώργο Πράτζο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: δολλάριο ΗΠΑ προς 289,17 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160, 44, γαλλικό φράγκο προς 47,95, λίρα Αγγλίας προς 474,45, ελβετικό φράγκο προς 197,12, εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,32, εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,34, λίρα Κύπρου προς 547,08 και Ευρωπϊκή Λογιστική Μονάδα (ECU) προς 316,96 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα, εκτός απο τα δυτικά και βόρεια όπου θα υπάρχουν λίγες αυξημένες νεφώσεις.Το πρωί κατα τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν απο δυτικοί ασθενείς και στα νότια έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 0 με 13, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 16 και στα νησιά του Αιγαίου 8 με 17 βαθμούς.Σχεδόν αίθριος καιρός προβλέπεται στην Αττική και μόνο κατα περιόδους θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στην Αττική απο δυτικοί ασθενείς και στη Θεσσαλονίκη απο βόρειοι ασθενείς και πρόσκαιρα μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα απο 8 έως 15 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη απο 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 5 January 1998 - 8:00:17 UTC