Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Προκλητικές χαρακτήρισε η Αθήνα τις νέες παραβιάσεις απο Τούρκους.
- Κακοποιήθηκε πριν δολοφονηθεί ο νεωκόρος στην Κωνσταντινούπολη.
- Δηλώσεις Μπέρνς για σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας - Τουρκίας.
- Αισιοδοξία του πρωθυπουργού για τις προοπτικές της χώρας.
- Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων στο τέλος του 1999.
- Ποινική δίωξη για κατοχή και παρασκευή βομβών στον Μαζιώτη.
- Εικοσιτετράωρη απεργία ναυτικών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Πέντε νίκες ελληνικών ομάδων σε αγώνες μπάσκετ για τα κύπελα Ευρώπης.
- Κάθε άλλο παρά ικανοποιητικός ήταν ο απολογισμός των ελληνικών ομάδων βόλεϊ στα κύπελλα Ευρώπης αφού επί συνόλου έξι αγώνων πέτυχαν μόλις δύο νίκες.
- Η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών γνώρισε την ήττα με 5-3 από τη διοργανώτρια Αυστραλία.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Προκλητικές χαρακτήρισε η Αθήνα τις νέες παραβιάσεις απο Τούρκους.

Σε 39 έφτασαν χθες οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου απο 34 τουρκικά αεροσκάφη στις περιοχές μεταξύ Ρόδου-Κω-Καρπάθου και Λήμνου-Λέσβου- Χίου, οι οποίες αναχαιτίστηκαν. Η Αθήνα χαρακτήρισε προκλητική και επιθετική τη συμπεριφορά της Τουρκίας, την κατήγγειλε στην ΕΕ και επέκρινε την Αγκυρα οτι στην εξωτερική της πολιτική χρησιμοποιεί τον στρατό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε φόβους για θερμό επεισόδιο, ενω η Τουρκία κατηγόρησε τη χώρα μας για επεκτατικές βλέψεις στο Αιγαίο.

Κακοποιήθηκε πριν δολοφονηθεί ο νεωκόρος στην Κωνσταντινούπολη.

Σοβαρές κακοποιήσεις στο πτώμα του νεωκόρου, Βασιλείου Χαβιαρόπουλου, που δολοφονήθηκε τη Δευτέρα στο αγίασμα του Αγίου Θεράποντος Κωνσταντινούπολης εντοπίζει τουρκική ιατροδικαστική έκθεση. Διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού γενικού προξενείου προς τη νομαρχία Κωνσταντινούπολης για τα επεισόδια σε βάρος της ελληνικής ομογένειας. Η Αθήνα συνδυάζει τη δολοφονία του νεωκόρου στο κλίμα έντασης και επιθετικότητας, που καλλιεργεί η Αγκυρα. Τη λύπη της εξέφρασε η Τουρκία για το θάνατο του Χαβιαρόπουλου.

Δηλώσεις Μπέρνς για σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας - Τουρκίας.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής, Νίκολας Μπέρνς, χαρακτήρισε ωε πρόκληση για την Αθήνα και την Ουάσιγκτον την ανάγκη να δημιουργηθεί μια διαρκής ειρήνη αναμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και την βοήθεια για την επίτευξη μιας ενιαίας Κύπρου. Οι ΗΠΑ θέλουν να δουν μια ειρηνική και σταθερή Ανατολική Μεσόγειο όπου η δυναμική της σύγκρουσης έχει εξαλειφθεί, δήλωσε ο κ. Μπέρνς.

Αισιοδοξία του πρωθυπουργού για τις προοπτικές της χώρας.

Την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της χωρας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε εκδήλωση της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου επισημαίνοντας οτι μπορούμε να προσβλέπουμε στο μέλλον με εμπιστοσύνη, θα πετύχουμε τους στόχους μας και η Ελλάδα θα παίξει το ρόλο, τον οποίο έχουμε σχεδιάσει και θα ενταχθεί ισότιμα στην ΕΕ.

Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων στο τέλος του 1999.

Μόνο 3 απο τα φορολογικά μέτρα του νέου νομοσχεδίου αφορούν τους συμπολίτες μας, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, προσθέτοντας οτι απο τα 250 δις δρχ που εκτιμώνται ως έσοδα, μόνο τα 30 δις θα προέλθουν από την φορολόγηση πολιτών. Επανέλαβε δε οτι τέλος του 1999 θα καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια και οτι θα υπάρχουν ελαφρύνσεις μισθωτών και συνταξιούχων.

Ποινική δίωξη για κατοχή και παρασκευή βομβών στον Μαζιώτη.

Ποινική δίωξη για προμήθεια, κατοχή και παρασκευή εκρηκτικών και βομβών, απόπειρα εκρήξεως και διακεκριμένη οπλοκατοχή, άσκησε ο Εισαγγελέας κατά του Νίκου Μαζιώτη, εναντίον του οποίου έχουν προκύψει στοιχεία για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Η ασφάλεια εξετάζει πιθανές διασυνδέσεις του Μαζιώτη με τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ όπως διαπιστώθηκε, το χειρόγραφο σημείωμα που αναφερόταν στην τοποθέτηση βόμβας στο υπουργείο Ανάπτυξης, είναι γραμμένο απο τον Νίκο Μαζιώτη.

Εικοσιτετράωρη απεργία ναυτικών.

Ακινητοποιημένα στα λιμάνια όλης της χώρας είναι τα οχηματαγωγά, επιβατηγά και εμπορικά πλοία, λόγω της 24ωρης απεργίας, που άρχισε απο τις 6 το πρωί η ΠΝΟ αντιδρώντας στην εφαρμογή κανονισμού της ΕΕ που καθιερώνει την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιων στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών. Αποκλεισμένα παραμένουν και σήμερα τα λιμάνια της Λέρου, της Καλύμνου, της Πάτμου και της Νάξου από αλιείς και σφουγγαράδες, που αντιδρούν στην τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε νίκες ελληνικών ομάδων σε αγώνες μπάσκετ για τα κύπελα Ευρώπης.

Πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες αλλά και μια ισοπαλία, ήταν ο χθεσινός απολογισμός των ελληνικών ομάδων μπάσκετα στα κύπελλα Ευρώπης. Οι δύο ``δικέφαλοι`` η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ σε αγώνες για την Ευρωλίγκα επικράτησαν στις έδρες τους με 81-73 της Ούλκερ και 85-76 της Λιμόζ αντίστοιχα και έκαναν αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση μιας θέσης στην πρώτη τριάδα των ομίλων τους. Το Περιστέρι νίκησε στο γήπεδό του την γιουγκοσλαβική Μπούντουτσνοστ με 76-57 στον πρώτο αγώνα για την φάση των ``16`` του Κυπέλλου Κόρατς, ο Αρης διέλυσε στο Αλεξάνδρειο τη Λετονική Βέντσπιλς με 102-66, ενώ ''μικρή'' νίκη πέτυχε και ο Παπάγου επικρατώντας με 79-76 της Κομπασάν, σε αγώνα που έγινε στο Ολίμπιο της Κάντζας. Εξάλλου, ισόπαλος με 61-61 τελείωσε ο αγώνας ανάμεσα στην γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού με την γαλλική Τάρμπ που έγινε στο κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Κάθε άλλο παρά ικανοποιητικός ήταν ο απολογισμός των ελληνικών ομάδων βόλεϊ στα κύπελλα Ευρώπης αφού επί συνόλου έξι αγώνων πέτυχαν μόλις δύο νίκες.

Κάθε άλλο παρά ικανοποιητικός ήταν ο απολογισμός των ελληνικών ομάδων βόλεϊ στα κύπελλα Ευρώπης αφού επί συνόλου έξι αγώνων πέτυχαν μόλις δύο νίκες. Βήμα πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας έκανε η ομάδα ανδρών της Ορεστιάδας αφού στον πρώτο αγώνα για τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης που έγινε στην ακριτική πόλη επικράτησε με 3-0 της ολλανδικής Κάπελε, ενώ στις γυναίκες τα Βριλήσσια για τον Α` Ομιλο του Πρωταθλητριών, νίκησε 3-2 στην Πράγα της Ολιμπ. Αντίθετα την ήττα γνώρισαν ο Αρης στον Α` όμιλο του κυπέλλου πρωταθλητριών από την Ραϊσόν στη Φινλανδία με 3-2, η γυναικεία ομάδα του Φιλαθλητικού στον πρώτο γώνα για την πρώτη φάση του Συνομοσπονδιών ηττήθηκε με 3-0 στη Θεσσαλονίκη από τη γαλλική Μιλούζ, ο Ολυμπιακός στο Κυπελλούχων ανδρών ηττήθηκε με 3-0 από τη Λένικ στο Βέλγιο, ενώ οι γυναίκες του Παναθηναϊκού επίσης στο Κυπελλούχων ηττήθηκαν με 3-1 στο Βέλγιο από την Τόγκερεν.

Η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών γνώρισε την ήττα με 5-3 από τη διοργανώτρια Αυστραλία.

Η "αφλογιστία" που έπαθαν οι παίκτες της εθνικής μας ομάδας υδατοσφαίρισης των ανδρών στα δύο τελευταία επτάλεπτα του αγώνα με τη διοργανώτρια Αυστραλία, είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίσουν την ήττα με 5-3.Ετσι σήμερα στο παιχνίδι με τη Σλοβακία φυσιολογικά θα πρέπει να φθάσει στη νίκη για να περάσει στους ``8``, αν και της αρκεί η ισοπαλία ή ακόμη και η ήττα με ένα τέρμα διαφορά. Στην -απίθανη- περίπτωση που χάσει η ομάδα μας από τους Σλοβάκους με δύο τέρματα διαφορά και οι ΗΠΑ κερδίσουν στον άλλο αγώνα τη Βραζιλία, τότε στους ``8`` περνούν οι Αμερικάνοι. Οι γυναίκες δεν τα κατάφεραν ούτε κι αυτές να περάσουν στους τέσσερις, αφού έχασαν 8-6 από τη Ρωσία. Ετσι θ' αντιμετωπίσουν σήμερα στις 8 το πρωί τις ΗΠΑ και σε περίπτωση νίκης θα διεκδικήσουν την Παρασκευή την 5η θέση.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,15 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,03, γαλλικό φράγκο προς 47,79, λίρα Αγγλίας προς 475,64, ελβετικό φράγκο προς 196,84, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,26, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 223,21, τη λίρα Κύπρου προς 545,66 και την ECU προς 316,37 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις προβλέπονται σε ολόκληρη τη χώρα, που στα δυτικά θα αυξηθούν και ενδεχεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Το πρωϊ θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και η θερμοκρασια στα βόρεια θα κυμανθεί 0 με 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 18 και στο Αιγαίο 9 με 19 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 17 βαθμούς. Στην Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, το πρωϊ η ορατότητα θα είναι πειρορισμένη, οι άνεμοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 μεχρι 11 βαθμούς.

(Χ.Α.)

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 15 January 1998 - 8:00:15 UTC