Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 22/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Παρέλυσε το κέντρο της Αθήνας από την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ,των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις αστικές συγκοινωνίες.
- Με 153 ψήφους υπερψηφίστηκε στη βουλή η αρχή του φορολογικού νομοσχεδίου.
- Τη σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004, παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση.
- Πάνω από 3.000 φάρμακα περιλαμβάνονται στη νέα ενιαία λίστα φαρμάκων, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.
- Αντίθετη στη συμφωνία της Μαδρίτης, η δήλωση του Δημήτρη Ρέππα για προσφυγή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης, υποστηρίζει η Αγκυρα.
- Παράνομα τα πανωτόκια, αποφαίνεται η ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
- Ελεύθερος εντός ολίγων ημερών ο Καλαμπόκας, μετά τη μείωση της ποινής του, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας.
- Δεν εκδίδεται τελικά στην Ιταλία ο Ενρίκο Μπιάνκο.
- Τις προτάσεις για την αναβάθμιση των ΤΕΙ, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας.
- Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Αυστριακών θα βρεθεί η Ελλάδα το 1998, ως χώρα για τις φετινές διακοπές τους.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παρέλυσε το κέντρο της Αθήνας από την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ,των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις αστικές συγκοινωνίες.

Απερίγραπτη ταλαιπωρία υπέστησαν σήμερα οι Αθηναίοι από την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, στην οποία συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, καθώς και εκείνοι στις αστικές συγκοινωνίες,διαμαρτυρόμενοι για την επίμαχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ. Κρίσιμη αναμένεται η αυριανή σύσκεψη των συνδικάτων, τα οποία απειλούν με νέα 24ωρη απεργία, εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την επίμαχη διάταξη.

Με 153 ψήφους υπερψηφίστηκε στη βουλή η αρχή του φορολογικού νομοσχεδίου.

Με 153 ψήφους υπέρ, 122 κατά και ένα παρών, εκείνο του Χρήστου Κηπουρού, υπερφηφίσθηκε το μεσημέρι στη Βουλή η αρχή του φορολογικού νομοσχεδίου, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία. Πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ.Μητσοτάκη για τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά τροπολογία και καμιά ουσιαστική τροποποίηση του άρθρου.

Τη σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004, παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος μεγάλης αμερικανικής εταιρίας, Κώστας Μπακούρης, θα είναι ο ισχυρός άνδρας της οργανωτικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004, την σύνθεση της οποίας παρουσίασε η κυβέρνηση. Ο κ.Μπακούρης αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και σύμφωνα με δηλώσεις του κ.Ρέππα, η οργανωτική επιτροπή θα μετατραπεί σε διοικητικό συμβούλιο της ανώνυμης εταιρίας που θα συσταθεί με νόμο,ο οποίος θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Πάνω από 3.000 φάρμακα περιλαμβάνονται στη νέα ενιαία λίστα φαρμάκων, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Πάνω από 3.000 φάρμακα από τα 6.000 που κυκλοφορούν στη χώρα, περιέχει η νέα ενιαία λίστα φαρμάκων που έδωσε σήμερα η κυβέρνηση στην δημοσιότητα. Τα φάρμακα αυτά θα μπορούν να τα συνταγογραφούν οι γιατροί όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου και η λίστα θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Απριλίου. Στόχος της λίστας αυτής, δηλώνει ο κ.Φαρμάκης είναι να συγκρατηθούν οι τιμές των φαρμάκων και να μπει φραγμός στην υποκατάσταση φθηνών με ακριβά φάρμακα.

Αντίθετη στη συμφωνία της Μαδρίτης, η δήλωση του Δημήτρη Ρέππα για προσφυγή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης, υποστηρίζει η Αγκυρα.

Επίθεση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο,εξαπέλυσε η Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του οτι η Ελλάδα θα κάνει, όποτε κρίνει η ίδια, χρήση του δικαιώματος για επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλλια, έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία της Μαδρίτης. Στην ανακοίνωσή της η Αγκυρα, αναφέρει οτι δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως κυριαρχικό δικαίωμα από πλευράς διεθνούς δικαίου, η ενέργεια που θα κάνει η Ελλάδα προς την κατεύθυνση αυτή.

Παράνομα τα πανωτόκια, αποφαίνεται η ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Παράνομα κρίνει με σημερινή απόφασή του η ολομέλεια του Αρείου Πάγου, τα περίφημα τραπεζικά πανωτόκια. Με πλειοψηφία 16 υπέρ, έναντι 5 κατά, η ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναίρεσε την προσβαλλόμενη εφετειακή απόφαση και παραπέμπει την υπόθεση εκ νέου στο Εφετείο, κρίνοντας ότι οι δανειακές συμβάσεις των Τραπεζών και ο μονομερής εκ μέρους των τραπεζών ανατοκισμός, είναι άκυρος και παράνομος. Στην απόφαση δεν γίνεται αναφορά για αναδρομική ισχύ.

Ελεύθερος εντός ολίγων ημερών ο Καλαμπόκας, μετά τη μείωση της ποινής του, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας.

Ελεύθερος θα αφεθεί εντός των επόμενων ημερών ο Γιάννης Καλαμπόκας, μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας, το οποίο μείωσε των ποινή του από 17 χρόνια και 7 μήνες που ήταν πρωτόδικα, σε 16 χρόνια και 9 μήνες, για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, πριν από επτά χρόνια στην Πάτρα. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Καλαμπόκας, που πλέον έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του,θα είναι ελεύθερος, μόλις καθαρογραφεί η απόφαση.

Δεν εκδίδεται τελικά στην Ιταλία ο Ενρίκο Μπιάνκο.

Δεν εκδίδεται τελικά στην Ιταλία, ο Ενρίκο Μπιάνκο, μετά την απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο απέρριψε την αίτηση των Ιταλικών Δικαστικών Αρχών, που ζητούσαν την έκδοση του. Το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε οτι στο σύνολό τους σχεδόν τα αδικήματα που αποδίδουν οι ιταλικές δικαστικές αρχές στο Μπιάνκο, δεν είναι του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά πολιτικά.

Τις προτάσεις για την αναβάθμιση των ΤΕΙ, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας.

Τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση των ΤΕΙ, ανακοίνωσε σήμερα ο Γεράσιμος Αρσένης.Από το επόμενο σχολικό έτος, καταργούνται οι διετούς φοιτήσεως Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές (ΤΕΣ), και ιδρύονται τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ), με νέο πρόγραμμα, υλικοτεχνική υποδομή και παροχή μεγαλύτερων δυνατοτήτων για τους αποφοίτους.

Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Αυστριακών θα βρεθεί η Ελλάδα το 1998, ως χώρα για τις φετινές διακοπές τους.

Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Αυστριακών θα βρεθεί η Ελλάδα το 1998, ως χώρα για τις φετινές διακοπές τους, όπως ανέφεραν σε σχετικές δηλώσεις τους εκπρόσωποι των αυστριακών τουριστικών οργανισμών, κατά την έναρξη της φετινής Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού στη Βιέννη. Ο αριθμός των αυστριακών τουριστών, που επισκέφθηκαν κατά τον περασμένο χρόνο την Ελλάδα ανήλθε σε 550.000, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, ενώ σύμφωνα με σχετικές προβλέψεις, ο αριθμός αυτός αναμένεται να παρουσιάσει και άλλη αύξηση για φέτος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Τουρκία πρότεινε την κοινή υποψηφιότητα με την χώρα μας γιά την συνδιοργάνωση της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2004. Η πρόταση έγινε την περασμένη Κυριακή κατά την διάρκεια της κλήρωσης της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, από τον Τούρκο αντιπρόεδρο της ΟΥΕΦΑ κ.Ερτζίκ στον πρόεδρο της ΕΠΟ Σωτήρη Αλημίση. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας, Χαλούκ Ουλουσόι σε επιστολή του, που έφτασε στα γραφεία της ΕΠΟ, υπήρξε κατ' αρχήν αποδοχή της ιδέας γιά μία τέτοια συνδιοργάνωση από τους Ελληνες αντιπροσώπους στην Γάνδη.

Ούτε Δυτικοευρωπαίος, ούτε Λατινοαμερικανός. Ο λόγος για τον νέο "μεταγραφικό στόχο" του Παναθηναϊκού, ο οποίος έρχεται από το... πουθενά και θα αποκτηθεί εφ' όσον ικανοποιήσει την τεχνική ηγεσία του "τριφυλιού". Πρόκειται για τον 22χρονο Ουζμπέκο, Γιαφά Ιζμιντένοφ, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιώργου Βαρδινογιάννη. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός, έφθασε το πρωί στην Αθήνα και θα παραμείνει στην χώρα μας για τις επόμενες τρεις ημέρες, προκειμένου να δοκιμασθεί στις εγκαταστάσεις της Παιανίας.

Ούτε πεντάρα για τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό δεν έχει δώσει η "πράσινη" ΠΑΕ, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΤΑΚ Παναθηναϊκός και τέως του ερασιτέχνη, Παύλος Γιαννακόπουλος. Ο ηγέτης του τμήματος μπάσκετ, με σημερινή του ανακοίνωση, διαψεύθει την ΠΑΕ ότι την τελευταία πενταετία έχει δώσει στον ερασιτέχνη το ποσό των 612 εκατομμυρίων δραχμών, λέγοντας ότι τα χρήματα αυτά προήλθαν από άλλες πηγές.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 290,02 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,43, γαλλικό φράγκο προς 47,89, λίρα Αγγλίας προς 476,82, ελβετικό φράγκο προς 197,26, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,29, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 228,71, τη λίρα Κύπρου προς 544,75 και την ECU προς 316,31 δραχμές.

Με άνοδο 0,86% στις 1451,64 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Η άνοδος του γενικού δείκτη τροφοδοτήθηκε κυρίως απο το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για μετοχές των Τραπεζών ο δείκτης των οποίων ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,47%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 18,4 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αλλά και χιόνια στα ορεινά. Θα υπάρχουν όμως και μεγάλα διαστήματα με ήλιο κυρίως στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια και δυτικά βόρειοι μέτριοι και αργότερα στο βόρειο Αιγαίο ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 1 με 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 14 και στα νησιά του Αιγαίου 10 με 16 βαθμούς Κελσίου. Αστατο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 7 με 13 και 3 με 8 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 22 January 1998 - 20:00:15 UTC