Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σε οριακό σημείο οι σχέσεις κυβέρνησης-συνδικάτων. Με νέες απεργίες απειλεί η ΓΣΕΕ.
- Διαφώνησαν στην πρώτη τους συνάντηση ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για τη νέα σύμβαση εργασίας. Αυξήσεις 7% ζητά η ΓΣΕΕ.
- Στην εθνική οδό βγαίνουν τη Δευτέρα τα τρακτέρ, στο πλαίσιο του νέου κύκλου των αγροτικών κινητοποιήσεων.
- Ελληνοτουρκικά, οικονομία, απεργίες και εξοπλιστικό πρόγραμμα, στο επίκεντρο της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής.
- Θα ξαναχτυπήσουμε προειδοποιεί η οργάνωση "Εμπρηστές Συνείδησης" που αναλαμβάνει την ευθύνη για εμπρησμούς 40 αυτοκινήτων στην Αθήνα.
- Επιμνημόσυνη δέηση για τους τρεις αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους στα Ιμια.
- Παραμένει το χάσμα στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ λίγες μέρες πριν το συνέδριο.
- Πόλη της Αυστραλίας θα αδελφοποιηθεί με το δήμο Γλυφάδας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις κυβέρνησης-συνδικάτων. Με νέες απεργίες απειλεί η ΓΣΕΕ.

Με νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων απειλεί η ΓΣΕΕ, σε περίπτωση που ψηφισθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, η τροπολογία για τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει κατάληξη στις τέσσερις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, με συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι νομοθετικές παρεμβάσεις. Η ΝΔ, κορυφαία στελέχη της οποίας έχουν διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του κόμματος, θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, ενώ προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ζήτησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Διαφώνησαν στην πρώτη τους συνάντηση ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για τη νέα σύμβαση εργασίας. Αυξήσεις 7% ζητά η ΓΣΕΕ.

Χωρίς να ληφθούν αποφάσεις ολοκληρώθηκε η πρώτη διερευνητικού χαρακτήρα συνάντηση της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ για τη νέα σύμβαση εργασίας. Η ΓΣΕΕ ζήτησε αυξήσεις το ύψος των οποίων φτάνει περίπου το 7% και απέκλεισε κάθε συζήτηση για κατάργηση του οκταώρου. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, δήλωσε πως οι εργοδότες είναι μεν διατεθειμένοι να δώσουν κάποιες αυξήσεις, αλλά δεν συζητούν αυτές να προσεγγίζουν τα όρια αύξησης της εθνικής παραγωγικότητας.Οι δύο πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση στις 12 Φεβρουαρίου.

Στην εθνική οδό βγαίνουν τη Δευτέρα τα τρακτέρ, στο πλαίσιο του νέου κύκλου των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Από τη Δευτέρα αρχίζει ο νέος κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων και τα τρακτέρ, όπως αποφάσισε η Πανθεσσαλική Επιτροπή, θα παραταχθούν κατά μήκος της Εθνικής Οδού, χωρίς να διακοπεί η κυκλοφορία. Αγρότες της Αργολίδας κατέλαβαν συμβολικά την εθνική οδό Κορίνθου - Τριπόλεως, διακόπτοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ζητώντας καλύτερες τιμές των προϊόντων τους και αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έχουν υποστεί από τις θεομηνίες.

Ελληνοτουρκικά, οικονομία, απεργίες και εξοπλιστικό πρόγραμμα, στο επίκεντρο της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής.

Συζήτηση εφόλης της ύλης για όλα τα θέματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής έγινε στη συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά, το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, η υλοποίηση του σχεδίου Καποδίστριας, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Παράλληλα έγινε προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου με χρονικό ορίζοντα τις δημοτικές εκλογές.

Θα ξαναχτυπήσουμε προειδοποιεί η οργάνωση "Εμπρηστές Συνείδησης" που αναλαμβάνει την ευθύνη για εμπρησμούς 40 αυτοκινήτων στην Αθήνα.

Ιδιαίτερα προβληματισμένη είναι η ηγεσία της αστυνομίας, μετά την προκήρυξη της οργάνωσης "Εμπρηστές Συνείδησης" που αναλαμβάνει την ευθύνη για 40 εμπρησμούς αυτοκινήτων στην Αθήνα. Η οργάνωση απειλεί ότι θα συνεχισθούν οι πύρινες νύχτες στην Αθήνα, αν δεν απελευθερωθούν πέντε κρατούμενοι αντιρρησίες συνείδησης, αναμεσά τους και ο Νίκος Μαζιώτης, που φέρεται εγκέφαλος της οργάνωσης "Αναρχικοί Αντάρτες Πόλης".

Επιμνημόσυνη δέηση για τους τρεις αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους στα Ιμια.

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από την εφιαλτική εκείνη νύχτα των Ιμίων. Σε ειδική τελετή που έγινε στη Βάση Ελικοπτέρων στο Μαραθώνα, τιμήθηκε η μνήμη των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους. Φόρο τιμής στους τρεις αξιωματικούς απέτισε και ο πρόεδρος της βουλής, εκ μέρους του σώματος, αλλά δεν επέτρεψε την τήρηση ενός λεπτού σιγής, που είχαν ζητήσει 22 βουλευτές, με το αιτιολογικό ότι δεν το επιτρέπει ο κανονισμός της βουλής.

Παραμένει το χάσμα στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ λίγες μέρες πριν το συνέδριο.

Παραμένει το χάσμα στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, λίγες μέρες πρίν από το κρίσιμο συνέδριο. Η ρήξη ανάμεσα στην ομάδα των εκσυγχρονιστών και τα υπόλοιπα πολιτικά ρεύματα της οργάνωσης, παραπέμφθηκε τελικά στην Πολιτική γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, καθώς η πολύωρη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νεολαίας δεν οδήγησε σε συμφωνία.

Πόλη της Αυστραλίας θα αδελφοποιηθεί με το δήμο Γλυφάδας.

Ο δήμος του Ρόκντεϊλ, στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή του Σίδνεϊ, ανακοίνωσε ότι θα αδελφοποιηθεί με το δήμο της Γλυφάδας. Οπως δήλωσαν δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης, το 10% του πληθυσμού του Ρόκντεϊλ είναι Ελληνες και γι'αυτό κρίθηκε επιβεβλημένη η δημιουργία δεσμών με την Ελλάδα και το δήμο Γλυφάδας. Εξάλλου, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αυστραλίας, στο πρόσφατο συνεδριό της, αποφάσισε να ενισχύσει το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα "μαλακά" έπεσαν οι μεγάλες ομάδες που συνεχίζουν στους "8" του κυπέλλου Ελλάδος, στη σημερινή κλήρωση, η οποία δεν ανέδειξε το ντέρμπι που θα μαγνήτιζε το ποδοσφαιρικό κοινό. Ετσι στους αγώνες, που θα διεξαχθούν το Φεβρουαρίου, θα συναντηθούν ο Αρης με τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ με τη Ξάνθη, ο Ηρακλής με τον Απόλλων Λάρ. και ο Πανιώνιος με την Καλαμαριά.

Δύο μεταγραφές ανακοίνωσε σήμερα επίσημα ο Παναθηναϊκός, καθώς απέκτησε για πέντε χρόνια τον Πολωνό Σιμπνιέφσκι από την Καβάλα, αλλά και τον Ουζμπέκο Ιρισμέτοφ, αγνώστων λοιπών στοιχείων... Πάντως, για τη μεταγραφή του Πολωνού ο Παναθηναϊκός εκτός από χρήματα έδωσε και τους Νασιόπουλο, Αποστόλου.

Επισημοποιείται το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού γιά τον 21χρονο επιθετικό μέσο της Σλάβια Σόφιας Μπάτσεφ, αφού η "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ με φάξ που έστειλε χθές στην διοίκηση του Βουλγαρικού συλλόγου ζητά από τους παράγοντες της Σλάβια να περιμένουν 24 ώρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Η διοίκηση της Σλάβια έχει ήδη αποδεχθεί τις προτάσεις του Ολυμπιακού και περιμένει το οριστικό ναι για να κλείσει η μεταγραφή.

Ο προπονητής του Ιωνικού, Γιάτσεκ Γκμοχ, ήταν ο πρώτος που έσπευσε μετά το σχετικό κάλεσμα της ΕΠΟ, να υποβάλει υποψηφιότητα για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών. Ο κ Γκμοχ είναι ένας από τους πέντε προπονητές που προτάθηκαν από την τεχνική επιτροπή για την εθνική ομάδα, αλλά το φαβορί παραμένει ο Ρουμάνος Ανχελ Ιορντανέσκου, οποίος έρχεται την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα για συζητήσεις με την ΕΠΟ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 293,59 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,89, γαλλικό φράγκο προς 48,00, λίρα Αγγλίας προς 480,50, ελβετικό φράγκο προς 199,40, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,31, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 230,40, τη λίρα Κύπρου προς 546,78 και την ECU προς 317,51 δραχμές.

Ανάκαμψη σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών, μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων είχαν υποχωρήσει περίπου κατά 5%. Ο γενικός δείκτης τιμών σήμερα έκλεισε στις 1395,40 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 1,11%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε απώλειες 3,64%. Στη διάρκεια του Ιανουαρίου ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε πτώση 5,69%. Η αξία των συναλλαγών σήμερα κυμάνθηκε στα 15,6 δισ. δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν αύριο σ'όλη τη χώρα, αλλά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αυξηθούν και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -6 μέχρι 7 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά -2 με 14 και στο Αιγαίο 5 με 13 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 3 με 12 και μηδέν με 6 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 30 January 1998 - 19:00:17 UTC