Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 31/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Με απεργίες απειλεί η ΓΣΕΕ για τις ΔΕΚΟ
- Και πάλι τα τρακτέρ στους δρόμους
- Γκαζάκια εναντίον αυτοκινήτων
- Ν.ΠΑΣΟΚ : Παράταση του αδιεξόδου
- Αλλες 12 σχολές στο μηχανογραφικό των γενικών εξετάσεων
- Συνάντηση ΓΣΕΕ - ΣΕΒ
- Νόμιμα τα ιδιωτικά παρκόμετρα, λέει το ΣτΕ
- Προσφυγή στο ΣτΕ για "σχέδιο Καποδίστρια"
- Διάβημα Τουρκίας στον ΟΗΕ για αεροδρόμιο Πάφου
- Επικρίσεις από ΗΠΑ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Σήμερα οι ημιτελικοί στο κύπελλο της Ελλάδας στο μπάσκετ - Ο Μπλαχίν δηλώνει "παρών" για την Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο
- Αγνωστη η συμμετοχή Σαβέφσκι και Νικολαϊδη στο ντέρμπυ της ΑΕΚ
- Κλήρωση προημιτελικών κυπέλλου Ελλάδος
- Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τις μεταγραφές του στο ποδοόσφαιρο

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με απεργίες απειλεί η ΓΣΕΕ για τις ΔΕΚΟ

Κορυφώνεται τη Δευτέρα η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ για την επίμαχη τροπολογία, που αφορά τις εργασιακές σχέσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις. Η ΓΣΕΕ προειδοποίησε με νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων αν ψηφιστεί τη Δευτέρα απο τη Βουλή η τροπολογία, ενω έχει εξαγγείλει για τις 6.30 το απόγευμα της ίδιας μέρας συλλαλητήριο εξω απο το Κοινοβούλιο. Επίσης, τη Δευτέρα στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό απο τις 3 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας, καθώς στα τρόλεϊ και στα λεωφορεία απο τις 5 το απόγευμα μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Τη Δευτέρα αναμένονται προβλήματα στις πτήσεις της Ολυμπιακής, λόγω της στάσης εργασίας απο τις 5 εως τις 9 το πρωί των συνοδών φροντιστών. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνταντόπουλος και του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, μετά τη συνάντηση που είχαν με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ, κορυφαία στελέχη της οποίας έχουν διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του κόμματος, θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Και πάλι τα τρακτέρ στους δρόμους

Με επίδειξη δυνάμεως απο πλευράς αγροτών ανοίγει τη Δευτέρα ο νέος κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με απόφαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης απο τη Λαμία μέχρι και τα Τέμπη αναμένεται τη Δευτέρα να πλημμυρίσει απο τρακτέρ, τα οποία θα παραταχθούν εκατέρωθεν του δρόμου. Χθες αγρότες της Αργολίδας κατέλαβαν συμβολικά την εθνική οδό Κορίνθου - Τριπόλεως, διακόπτοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ζητώντας καλύτερες τιμές των προϊόντων τους και αποζημιώσεις για τις καταστροφές, που έχουν υποστεί από τις θεομηνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκέπτεται να ικανοποιήσει το αίτημα των αγροτών για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, μόνο όμως για την περίπτωση εκείνη που αφορά τα θερμοκήπια, ξηραντήρια και θερμαντήρια. Οι αγρότες ζητούν η επιστροφή να αφορά όλες τις περιπτώσεις αγροτικής χρήσης, που κατά τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, σημαίνει μια επιβάρυνση του προϋπολογισμού κατα 78 εως 123 δισεκατομμύρια δραχμές.

Γκαζάκια εναντίον αυτοκινήτων

Ξαναχτύπησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι εμπρηστές αυτοκινήτων. Στόχος τους αυτή τη φορά τρεις Μπε-Εμ-Βε στο Καματερό, το Αιγάλεω και τη Νέα Σμύρνη. Επίσης, είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος ομως δεν πυροδοτήθηκε, σε δυο φορτηγά που ηταν σταθμευμένα στον Κολωνό. Οπως έγινε γνωστό απο την αστυνομία, ο μηχανισμός αυτός ηταν πανομοιότυπος με εκείνον, που είχε τοποθετηθεί σε σχολικό λεωφορείο στη Πευκη και στο αυτοκίνητο του πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών μέσα στο Πολυτεχνείο. Με τους χθεσινούς εμπρησμούς τα αυτοκίνητα που έχουν γίνει στόχος την τελευταία περίοδο των άγνωστων δραστών έφτασαν τα 54. Η ηγεσία της αστυνομίας ειναι ιδιαίτερα προβληματισμένη, μετά την προκήρυξη της οργάνωσης "Εμπρηστές Συνείδησης" που ανέλαβε την ευθύνη για τους εμπρησμούς των αυτοκινήτων. Η οργάνωση απειλεί ότι θα συνεχισθούν οι πύρινες νύχτες στην Αθήνα, αν δεν απελευθερωθούν πέντε κρατούμενοι αντιρρησίες συνείδησης, αναμεσά τους και ο Νίκος Μαζιώτης, που φέρεται εγκέφαλος της οργάνωσης "Αναρχικοί Αντάρτες Πόλης".

Ν.ΠΑΣΟΚ : Παράταση του αδιεξόδου

Ουτε και χθες βρέθηκε λύση στη συνάντηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νεολαίας του Κινήματος για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Η συμβιβαστική πρόταση που διατύπωσαν ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Κώστας Λαλιώτης και η οποία έτυχε της επιδοκιμασίας όλων των μελών της Πολιτικής Γραμματειας του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε αποδεκτή απο τους νεολαίους. Σύμφωνα με την πρόταση το συνέδριο αυτό θα είναι έκτακτο θα γίνει με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων του προηγούμενου συνεδρίου (σσ που εξέλεξε τη σημερινή ηγεσία της νεολαίας) και θα προετοιμάσει το επόμενο τακτικό συνέδριο που θα γίνει σε ένα χρόνο.

Αλλες 12 σχολές στο μηχανογραφικό των γενικών εξετάσεων

Εννέα νέα πανεπιστημιακά τμήματα και 3 των ΤΕΙ συμπεριλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο, που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των γενικών εξετάσεων του Ιουνίου 1998. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας τα εννέα τμήματα των ΑΕΙ κατανέμονται από δύο στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Αιγαίου και τρία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επίσης τρία νέα τμήματα ΤΕΙ κατανέμονται: Ενα στο Τεχνολογικό Ιδρυμα Λαμίας και δύο στο ΤΕΙ Ηπείρου. Επίσης το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου κατατμήθηκε σε δύο τμήματα.

Συνάντηση ΓΣΕΕ - ΣΕΒ

Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη διερευνητικού χαρακτήρα συνάντηση της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ για τη νέα σύμβαση εργασίας. Η ΓΣΕΕ ζήτησε αυξήσεις το ύψος των οποίων φτάνει περίπου το 7% και απέκλεισε κάθε συζήτηση για κατάργηση του οκταώρου. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, δήλωσε πως οι εργοδότες είναι μεν διατεθειμένοι να δώσουν κάποιες αυξήσεις, αλλά δεν συζητούν αυτές να προσεγγίζουν τα όρια αύξησης της εθνικής παραγωγικότητας.Οι δύο πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση στις 12 Φεβρουαρίου.

Νόμιμα τα ιδιωτικά παρκόμετρα, λέει το ΣτΕ

Νομική "μάχη" δόθηκε στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα παρκόμετρα, τις κλήσεις και γενικότερα την ανάθεση του έργου της ελεγχόμενης στάθμευσης μέσα στα όρια του δήμου Αθηναίων σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία, αλλά και για τη συνταγματικότητα ή όχι της δυνατότητας να αναθέτουν οι δήμοι και οι κοινότητες ανάλογα έργα σε ιδιωτικές εταιρίες (ΝΠΙΔ). Σε απόφαση του ΣΤ' τμήματος, που αποτελεί και εισήγηση προς την ολομέλεια του ΣτΕ, κρίνεται ότι η ανάθεση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης από τους ΟΤΑ σε ιδιωτικές εταιρίες (ΝΠΙΔ) είναι συνταγματική, νόμιμη και εντός των πλαισίων του Δημοτικού Κώδικα. Η απόφαση του τμήματος δεν έκρινε το θέμα της ανάθεσης από τους ΟΤΑ, σε ιδιωτικές εταιρίες, του έργου άσκησης αστυνομικών καθηκόντων, όπως είναι η επιβολή προστίμων (κλήσεων), η τοποθέτηση δαγκάνων στα αυτοκίνητα που παράνομα σταθμεύουν οι οδηγοί, κ.α.. Ακόμη η απόφαση του τμήματος έκρινε ότι οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των ΟΤΑ για την ανάθεση παρομοίων έργων-θεμάτων, πρέπει να λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 και η επιλογή της ιδιωτικής εταιρίας με απλή πλειοψηφία.

Προσφυγή στο ΣτΕ για "σχέδιο Καποδίστρια"

Η πρώτη προσφυγή κατά του "σχεδίου Καποδίστρια" περί συνένωσης δήμων και κοινοτήτων, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, απο την Κοινότητα Αγρας Λέσβου, που σύμφωνα με το νέο νόμο, συνεστήθη νέος Δήμος με την ονομασία Δήμος Καλλονής, αποτελούμενος απο το Δήμο Καλλονής και τις κοινότητες Αγριας, Ανεμότας, Καλοχωρίου και Φιλίας (οι κοινότητες καταργούνται πλέον).

Διάβημα Τουρκίας στον ΟΗΕ για αεροδρόμιο Πάφου

Σε διάβημα προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα του αεροδρομίου της Πάφου προέβη ο αντιπροσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ και ζήτησε την παρέμβαση του Συμβουλίου, καθώς η εν λόγω εξέλιξη, ισχυρίστηκε, θέτει ευρύτερα σε κίνδυνο την περιοχή. Ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Χουσεϊν Τσελέμ, στην επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία αναφέρεται στο θέμα του αεροδρομίου της Πάφου απειλεί και προειδοποιεί ότι το Ελληνοκυπριακό στρατόπεδο θα φέρει ολόκληρη την ευθύνη για οποιεσδήποτε εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες επιπτώσεις. Επίσης τονίζει οτι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορη και θα ενεργήσει σαν εγγυήτρια δύναμη.

Επικρίσεις από ΗΠΑ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επικρίνει την Ελλάδα για διακρίσεις εις βάρος μειονοτήτων, αλλά και περιορισμούς στην άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας. Με εξαίρεση το ζήτημα των μειονοτήτων, εκτιμά η έκθεση, σε όλους τους άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής υφίσταται απόλυτη ελευθερία έκφρασης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σήμερα οι ημιτελικοί στο κύπελλο της Ελλάδας στο μπάσκετ

Σήμερα και αύριο διεξάγεται στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης το φάϊναλ φορ του κυπέλου Ελλάδος στο μπάσκετ. Στους σημερινούς ημιτελικούς το πρώτο ζευγάρι των ομάδων που θα αγωνιστεί για την πρόκληση στην τελική φάση ειναι ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ στις 6.20 το απόγευμα. Στις 9.15 θα ακολουθήσει ο αγώνας Αρη - Παναθηναϊκού. Ο τελικός του κυπέλου ανάμεσα στους νικητές των δυο αναμετρήσεων θα διεξαχθεί αύριο στις 9.10 το βράδυ.

Ο Μπλαχίν δηλώνει "παρών" για την Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο

Ο Ολεγκ Μπλαχίν είναι ο δεύτερος προπονητής που απαντά θετικά στο "προσκλητήριο" της ΕΠΟ γιά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου. Ο ``Τσάρος``, λίγες ώρες μετά την ανάλογη ``εκδήλωση ενδιαφέροντος`` από τον Γιάτσεκ Γκμόχ, ενημέρωσε την Ελληνική ομοσπονδία ότι διατίθεται να αναλάβει το πόστο του ομοσπονδιακού προπονητή, έχει, μάλιστα, έναν λόγο ...παραπάνω, αφού είναι αυτή την στιγμή ελεύθερος και μπορεί να ``πιάσει δουλειά`` άμεσα.

Αγνωστη η συμμετοχή Σαβέφσκι και Νικολαϊδη στο ντέρμπυ της ΑΕΚ

Την τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί αν θα συμμετάσχουν στο κρίσιμο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τα δύο μεγάλα ατού της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαϊδης και Τόνι Σαβέφσκι. Ο Σκοπιανός μέσος αν και ένιωθε ενοχλήσεις στα πλευρά μπόρεσε να ``βγάλει`` την προπόνηση ενώ ο Ντέμης περιορίστηκε σε ασκήσεις. ``Ο Σαβέφσκι παρουσιάζει θεαματική βελτίωση αλλά θα αποτελεί θαύμα η παρουσία του στην αρχική ενδεκάδα. Ελπίζω να μπορέσει να αγωνιστεί τόσο αυτός όσο και ο Νικολαϊδης`` τόνισε σχετικά ο Ντουμίτρου Ντουμιτρίου.

Κλήρωση προημιτελικών κυπέλλου Ελλάδος

Δύο σημαντικά παιχνίδια ανέδειξε η χθεσινή κλήρωση στα γραφεία της ΕΠΟ για την προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Πρόκειται για τα παχνίδια Αρης-Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ-Ξάνθη, ενώ στους άλλους δύο αγώνες θα παίξουν Ηρακλής-Απόλλων Λάρισας και Πανιώνιος-Καλαμαριά. Από τους τέσσερις αυτούς αγώνες φαβορί για την πρόκριση στα ημιτελικά, εμφανίζονται οι Παναθηναϊκός, Ηρακλής, ΠΑΟΚ και Πανιώνιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει κάποια έκπληξη, κάτι που συνηθίζεται στους αγώνες κυπέλλου. Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν 11 Φεβρουαρίου (15.15) και οι επαναληπτικοί στις 25/2 (15.00).

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τις μεταγραφές του στο ποδοόσφαιρο

"Γκολ" στις μεταγραφές έβαλε ο Παναθηναϊκός! Η ``πράσινη`` ΠΑΕ ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση του Πολωνού επιθετικού ποδοσφαιριστή της Καβάλας, Ιγκόρ Σιπνιέφσκι και του Ουζμπέκου, Γιαφάρ Ιρισμέτοφ. Και οι δύο υπέγραψαν πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό, ενώ τέθηκαν ήδη στη διάθεση του Βασίλη Δανιήλ για τον αγώνα της Κυριακής με την Παναχαϊκή. Στην Καβάλα παραχωρήθηκαν για τη μεταγραφή του Σιπνιέφσκι οι Νασιόπουλος και Αποστόλου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 291,15 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,90, γαλλικό φράγκο προς 47,98, λίρα Αγγλίας προς 478,41, ελβετικό φράγκο προς 199,12, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,29, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 231,42, τη λίρα Κύπρου προς 546,07 και την ECU προς 317,39 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν σήμερα σ' όλη τη χώρα, αλλά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αυξηθούν και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -6 μέχρι 7 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά -2 με 14 και στο Αιγαίο 5 με 13 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 3 με 12 και μηδέν με 6 αντίστοιχα, θα έχουν σήμερα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Α.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Saturday, 31 January 1998 - 8:00:15 UTC