Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 23/02/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ηρεμία στη διατραπεζική αγορά παρά τις φήμες περί υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Πτώση στο Χρηματιστήριο Αθήνας.
- Κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, υπό τη σκιά της αντιπαράθεσης στη Νεολαία του κόμματος.
- Δεκαπεντάχρονος μαθητής πέθανε στα Γιάννενα από μηνιγγίτιδα. Πεντάχρονο κοριτσάκι νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
- Τον Απρίλιο οι βαθμολογίες του πανελλήνιου διαγωνισμού του δημοσίου, τον Ιούλιο οι πίνακες με τους επιτυχόντες.
- Τους όρους συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη,συζητούν στις Βρυξέλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
- Με τους υποψηφίους που θα στηρίξει η ΝΔ στις εκλογές για την Τ.Α., θα ασχοληθεί αύριο η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.
- Νέα επίθεση κατά του Αντώνη Ρουπακιώτη εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Την απομάκρυνσή του κ.Γιαννόπουλου ζητά η ΝΔ.
- Μπαράζ ληστειών στην Αθήνα σε υπάλληλο σεκιούριτι, κοσμηματοπωλείο, σούπερ μάρκετ και ταξιτζή.
- Τέσσερις ομογενείς τιμήθηκαν από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο με τα ετήσια βραβεία "ελληνικής κληρονομιάς και δημόσιας προσφοράς".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ηρεμία στη διατραπεζική αγορά παρά τις φήμες περί υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Πτώση στο Χρηματιστήριο Αθήνας.

Σχετική ηρεμία επικράτησε στη διατραπεζική αγορά, η οποία δεν επηρεάστηκε από τις πληροφορίες περί πρόθεσης του διεθνούς οίκους "Μόντις" να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Τα επιτόκια στη διατραπεζική κυμάνθηκαν περίπου στα επίπεδα της Παρασκευής. Αντίθετα, το Χρηματιστήριο επηρεάστηκε, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να σημειώσει πτώση 2,44%. Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και δεν δικαιολογείται πανικός στο επενδυτικό κοινό.

Κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, υπό τη σκιά της αντιπαράθεσης στη Νεολαία του κόμματος.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, τα εσωκομματικά προβλήματα του κινήματος, αλλά και η τακτική του στο θέμα των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών, τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές στον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος, σημειώνοντας ότι οι μάχες που θα δοθούν θα είναι γι'αυτά που έρχονται και όχι γι'αυτά που έφυγαν.

Δεκαπεντάχρονος μαθητής πέθανε στα Γιάννενα από μηνιγγίτιδα. Πεντάχρονο κοριτσάκι νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Μεμονωμένο χαρακτηρίζουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές το περιστατικό με το θάνατο ενός 15χρονου μαθητή από μηνιγγίτιδα στα Ιωάννινα και συνιστούν στο κοινό ψυχραιμία. Ο 15χρονος μεταφέρθηκε με υψηλό πυρετό στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί δεν διαπίστωσαν κάτι ανησυχητικό, αλλά λίγες ώρες αργότερα το παιδί υπέκυψε. Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται και ένα 5χρονο κοριτσάκι με μηνιγγίτιδα, αλλά η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει καμιά ανησυχία.

Τον Απρίλιο οι βαθμολογίες του πανελλήνιου διαγωνισμού του δημοσίου, τον Ιούλιο οι πίνακες με τους επιτυχόντες.

Αυξήθηκαν σημαντικά οι πιθανότητες επιτυχίας, σε όσους συμμετείχαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό του δημοσίου, καθώς μόνο 4 στους 10, απ'όσους είχαν υποβάλει αιτήσεις προσήλθαν στα εξεταστικά κέντρα. Ηδη έχει αρχίσει η βαθμολόγηση των γραπτών και μέχρι το τέλος Απριλίου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες, ενώ μέχρι τον Ιούλιο θα αναρτηθούν οι πίνακες των επιτυχόντων και θ'αρχίσει η διαδικασία διορισμού τους.

Τους όρους συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη,συζητούν στις Βρυξέλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το συμβούλιο γενικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Μαρτίου. Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε άγνοια για τις φήμες περί πρόθεσης της βρετανικής προεδρίας να προσκαλέσει την Τουρκία στη διάσκεψη, χωρίς τους όρους που έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό συμβούλιο του Λουξεμβούργου.

Με τους υποψηφίους που θα στηρίξει η ΝΔ στις εκλογές για την Τ.Α., θα ασχοληθεί αύριο η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.

Με την επιλογή των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών, θα ασχοληθεί η Εκτελεστική Επιτροπή της ΝΔ, χωρίς όμως να συζητηθούν συγκεκριμένα πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την Αθήνα η ΝΔ προσανατολίζεται στην υποστήριξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου, στη Θεσσαλονίκη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και στον Πειραιά του κ.Αγραπίδη.

Νέα επίθεση κατά του Αντώνη Ρουπακιώτη εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Την απομάκρυνσή του κ.Γιαννόπουλου ζητά η ΝΔ.

Νέα επίθεση κατά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης λέγοντας ότι ο διάλογος που δημοσιοποίησε ο κ.Ρουπακιώτης ήταν εν μέρει ψευδής. Για θεσμικό εκτροχιασμό κάνει λόγο η ΝΔ, που καλεί τον πρωθυπουργό να απομακρύνει τον υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ ο Συνασπισμός κατηγορεί τον κ.Γιαννόπουλο ότι βρίσκεται σε πλήρη αποθράσυνση και αποχαλίνωση. Το θέμα θα απασχολήσει την Τετάρτη και την ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Μπαράζ ληστειών στην Αθήνα σε υπάλληλο σεκιούριτι, κοσμηματοπωλείο, σούπερ μάρκετ και ταξιτζή.

Μπαράζ ληστειών σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο στην Αθήνα. Δύο νεαροί με την απειλή περιστρόφου απέσπασαν από υπάλληλο σεκιούριτι 12,5 εκατ.δρχ. Στο Κολωνάκι λήστεψαν σούπερ μάρκετ και πήραν 800.000 δρχ, ενώ στο Παγκράτι, αφού διέρρηξαν το Γαλλικό Ινστιτούτο, με τη μέθοδο του ριφιφί πέρασαν σε κοσμηματοπωλείο και αφαίρεσαν όλα τα κοσμήματα. Θύμα τέλος έπεσε και οδηγός ταξί, όπου άγνωστοι του πήραν 50.000 δρχ και το αυτοκίνητο, το οποίο βρήκε αργότερα παρατημένο.

Τέσσερις ομογενείς τιμήθηκαν από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο με τα ετήσια βραβεία "ελληνικής κληρονομιάς και δημόσιας προσφοράς".

Στις πολυετείς προσπάθειες, που καταβάλλουν γιά την επιτυχή παρουσία και ενδυνάμωση του ελληνικού στοιχείου στον πολιτικό, κοινωνικό και επιστημονικό βίο της Αμερικής, αναφέρθηκαν οι τέσσερις διακεκριμένοι Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι τιμήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο με τα ετήσια βραβεία "ελληνικής κληρονομιάς και δημόσιας προσφοράς". Τα τιμώμενα πρόσωπα ήταν ο καθηγητής διαστημικών επιστημών Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, o ιδιοκτήτης τηλεοπτικών σταθμών Χάρι Πάπας, οι επιχειρηματίες Τζορτζ Μπεχράκης και Δρ. Ιωάννα Μορφέση. Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκαν και οι φιλέλληνες βουλευτές της Καλιφόρνια Μπραντ Σέρμαν και Ράνταλ Κάνιγχαμ. Οι βραβευθέντες μίλησαν και για τις προσπάθειες, που κατέβαλαν τα τελευταία 24 χρόνια και για την επίλυση του Κυπριακού και τη σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο ακόμα πολύτιμους βαθμούς άφησε η ΑΕΚ στην κούρσα του πρωταθλήματος, αυτή τη φορά στη Νίκαια, μετά την ισοπαλεία που απέσπασε ο τοπικός Ιωνικός με 1-1, σε ένα μέτριο παιχνίδι για την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η ομάδα του Ντουμίτριου προηγήθηκε με τέρμα του Ντόμπος στο 36', ενώ οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Φρούσο στο 45'. Ετσι, η ΑΕΚ είναι στην τρίτη θέση με 53 βαθμούς έναντι 58 βαθμών που έχουν οι δύο πρωτοπόροι του πρωταθλήματος, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.

Με αποκλεισμό 8 αγωνιστικών ημερών και πρόστιμο 500.000 δραχμών τιμωρήθηκαν οι μπασκετμπολίστες του ΠΑΟΚ, Τσαρλς Σάκλεφορντ, Γιάννης Γιαννούλης και ο Αντόνιο Χάρβεϊ του Πανιωνίου, για τα επεισόδια που έγιναν στον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων. Ακόμη ο Γιώργος Καράγκουτης του Πανιωνίου τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών ημερών και πρόστιμο 150.000 δραχμών.

Ο πρωταθλητής της σφαιροβολίας, Αλέξης Λεωνίδης του Ολυμπιακού, διαπιστώθηκε ότι έκανε χρήση εφεδρίνης, νεροφεδρίνης κατά τη διάρκεια του πανελληνίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου. Ετσι ο Λεωνίδης χάνει την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο, ενώ αποκλείστηκε της αποστολής για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει στη Βαλένθια και θα τιμωρηθεί με έγγραφη επίπληξη, όπως προβλέπει ο κανονισμός της ΙΑΑΦ.

Ενσταση κατέθεσε ο Ολυμπιακός για αλλοίωση αποτελέσματος στον αγώνα του με το Ηράκλειο. Στο συγκεκριμένο ματς, οι πρωταθλητές γνώρισαν την ήττα με 90- 79 στην παράταση. Ωστόσο, η επίμαχη φάση έγινε στα τελευταία δευτερόλεπτα του κανονικού αγώνα, όταν ο Κάρτερ έκλεψε τη μπάλα από τον Τόμιτς και με τρίποντο ισοφάρισε (70-70) "στέλνοντας" το παιχνίδι στην παράταση. Με αντικείμενο αυτήν ακριβώς τη φάση, ο Ολυμπιακός θα προσφύγει στην ΕΣΑΚ, υποστηρίζοντας ότι ο παίκτης του Ηρακλείου είχε πατήσει γραμμή.

Η ΑΕΚ, μετά από πολύ καλή εμφάνιση, νίκησε άνετα τον Παναθηναϊκό σε αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 15η ημέρα του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών. Η συνάντηση έγινε στο κλειστό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και η "Ενωση" επικράτησε με 3-1 (17-15, 9-15, 15-13,15- 4).

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 291,54 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,61, γαλλικό φράγκο προς 47,90, λίρα Αγγλίας προς 477,29, ελβετικό φράγκο προς 198,65, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,28, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 226,47, τη λίρα Κύπρου προς 546,47 και την ECU προς 317,39 δραχμές.

Η πρόθεση του διεθνούς Οίκου "Μούντις" να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος δημιουργησε αρνητικό κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με σημαντική υποχώρηση 2,44% στις 1393,46 μονάδες, ενώ στο άνοιγμα της αγοράς η πτώση των τιμών των μετοχών ξεπερνούσε το 5%. Η αξία των συναλλαγών εφθασε τα 19,3 δισ. δρχ. Στη διατραπεζική αγορά συναλλάγματος παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 230 εκατ. ECU καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος με συνεχείς παρεμβάσεις προσπάθησε να κρατήσει σε επιθυμητά επίπεδα την ισοτιμία της δραχμής. ΣΤο fixing η δραχμή υποχώρησε σε ποσοστό 0,16% έναντι της ECU και κατά 0,14% εναντι του μάρκου, ενώ παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το δολάριο. Τα επιτόκια για περιόδους πάνω του μήνα κυμάνθηκαν στο 17,5%, στα επίπεδα που είχαν ανέβει την Παρασκευή το απόγευμα.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, εκτός από τα δυτικά, όπου θα υπάρχουν νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Ιόνιο νότιοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί 3 με 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 21 και στα νησιά 9 με 18 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 20 και 5 με 18 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 23 February 1998 - 20:00:20 UTC