Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 25/02/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κλίμα ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ Καραμανλή και Μητσοτάκη, μετά τον αποκλεισμό του τελευταίου από τα κομματικά όργανα.
- Από 2,5 μέχρι 3,7% οι αυξήσεις στις συντάξεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους συνταξιούχους.
- Σοβαρή, αλλά υπό έλεγχο, η κατάσταση της υγείας του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, που νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο.
- Στους δρόμους και πάλι οι εκπαιδευτικοί αντιδρώντας στο νόμο Αρσένη και στην κατάργηση της επετηρίδας.
- Περίοδο έντασης στο Αιγαίο προαναγγέλει η Αγκυρα, μετά την ελληνική απάντηση στην πρόταση Τζεμ για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.
- Με το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί ο διαγραφείς από το ΔΗΚΚΙ Γ. Καρακώστας, ενώ δεν αποκλείει να προσχωρήσει στο κυβερνών κόμμα.
- Σε 540 δρχ καθορίστηκε το ειδικό τέλος αποστολής για τις φορολογικές δηλώσεις που θα σταλούν μέσω ΕΛΤΑ.
- Εκατοντάδες δίκες αναβλήθηκαν λόγω της αποχής των δικηγόρων σήμερα και αύριο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κλίμα ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ Καραμανλή και Μητσοτάκη, μετά τον αποκλεισμό του τελευταίου από τα κομματικά όργανα.

Σε ανοιχτή ρήξη βρίσκονται οι σχέσεις Κώστα Καραμανλή και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μετά τον αποκλεισμό του τελευταίου από τα κομματικά όργανα. Το κόμμα δεν πάει μπροστά, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος εμφανίζεται έντονα δυσαρεστήμενος και ανήσυχος για την πορεία της ΝΔ, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις μελλοντικές του κινήσεις, ακόμη και να προχωρήσει σε οριστική ρήξη με τον Κώστα Καραμανλή και να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία. Την ίδια ώρα ξαναφουντώνουν τα σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος.

Από 2,5 μέχρι 3,7% οι αυξήσεις στις συντάξεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους συνταξιούχους.

Ακαρπη απέβη η συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των συνταξιούχων, οι οποίοι δεν ικανοποιήθηκαν σε ότι αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις τους και προανήγγειλαν κινητοποιήσεις μέσα στο Μάρτη. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξης του 3,7% για συντάξεις μέχρι 200.000 δρχ το μήνα και από εκεί και πάνω η αύξηση θα είναι 2,5%. Τα επιδόματα στα άτομα με ειδικές ανάγκες θα αυξηθούν κατά 10%.

Σοβαρή, αλλά υπό έλεγχο, η κατάσταση της υγείας του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, που νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Σοβαρή, αλλά υπό έλεγχο χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, που νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε αιμοκάθαρση. Στο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αναφέρεται ότι η κατάσταση, επί του παρόντος βρίσκεται υπό έλεγχο, παρά τη σοβαρότητα της λοίμωξης που εμφάνισε ο Αρχιεπίσκοπος και της βεβαρυμένης υγείας του, λόγω ηλικίας και νεφρικής ανεπάρκειας.

Στους δρόμους και πάλι οι εκπαιδευτικοί αντιδρώντας στο νόμο Αρσένη και στην κατάργηση της επετηρίδας.

Συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν δάσκαλοι και καθηγητές, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, διαμαρτυρόμενοι στο νόμο Αρσένη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και για την κατάργηση της επετηρίδας. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Ομάδα αναρχικών έκαψε με γκαζάκια το αυτοκίνητο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έριξαν 4 μολότοφ σε στρατιωτικό όχημα με αποτέλεσμα ένας φαντάρος να υποστεί εγκαύματα και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Περίοδο έντασης στο Αιγαίο προαναγγέλει η Αγκυρα, μετά την ελληνική απάντηση στην πρόταση Τζεμ για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Τη δυσφορία του για το περιεχόμενο της ελληνικής απάντησης στην πρόταση πέντε σημείων του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στην ουσία απέρριψε συνολικά τις προτάσεις,την κατηγόρησε ότι διατηρεί την ένταση στο Αιγαίο και ότι θα φέρει ακέραια την ευθύνη για τυχόν αναπάντεχα ατυχήματα.

Με το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί ο διαγραφείς από το ΔΗΚΚΙ Γ. Καρακώστας, ενώ δεν αποκλείει να προσχωρήσει στο κυβερνών κόμμα.

Με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα συνεργάζεται στο εξής ο διαγραφείς από το ΔΗΚΚΙ βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιάννης Καρακώστας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Καρακώστας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσχώρησής του στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας οτι εν καιρώ θα αποφασίσει τί θα πράξει.

Σε 540 δρχ καθορίστηκε το ειδικό τέλος αποστολής για τις φορολογικές δηλώσεις που θα σταλούν μέσω ΕΛΤΑ.

Την καθιέρωση ειδικού τέλους αποστολής, ύψους 540 δρχ, για όλες τις φορολογικές δηλώσεις που θα σταλούν μέσω των ΕΛΤΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών. Ο κ.Μαντέλης προανήγγειλε επίσης ότι λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται κατά τις ημέρες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πολλά ταχυδρομικά γραφεία που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πολιτών θα παραμείνουν ανοιχτά και πλέον του ωραρίου τους.

Εκατοντάδες δίκες αναβλήθηκαν λόγω της αποχής των δικηγόρων σήμερα και αύριο.

Συνεχίζεται η διήμερη αποχή των δικηγόρων της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που διαμαρτύρονται για τη στάση που τήρησε ο υπουργός δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος κατά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Αντώνη Ρουπακιώτη. Λόγω της αποχής αναβλήθηκαν εκατοντάδες δίκες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΠΑΟΚ, ο Ηρακλής και ο Πανιώνιος προκρίθηκαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" πέρασε δύσκολες στιγμές στην Ξάνθη, από την οποία έχασε τελικά με 1-0, αλλά προκρίθηκε αφού είχε επικρατήσει με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι, στην Τούμπα. Την ήττα γνώρισε και ο Ηρακλής στην Φιλιππούπολη με 1-0 από τον Απόλλωνα Λάρισας, τον οποίο, όμως, είχε κερδίσει με 4-0 στο Καυταντζόγλειο. Από την πλευρά του, ο Πανιώνιος, νίκησε με 2-0 στην Καλαμαριά τον τοπικό Απόλλωνα, του οποίου είχε επιβληθεί με 4-2 στη Νέα Σμύρνη. Το παιχνίδι Παναθηναϊκού -Αρη άρχισε στις 8 το βράδυ.

Στροφή 180 μοιρών έκανε σήμερα ο Ντουμιτρίου, ο οποίος υποστηρίζει πλέον, ότι προτιμά να παραμείνει στην τεχνική διεύθυνση της ΑΕΚ από το να αναλάβει την εθνική της Ρουμανίας. Μάλιστα, ο Ρουμάνος τεχνικός υποστήριξε πως θα αρνηθεί πρόταση της ομοσπονδίας της χώρας του για να αναλάβει τις τύχες της εθνικής Ρουμανίας. Ο ίδιος είπε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος από τις συνθήκες που επικρατούν στην ΑΕΚ και πως είναι έτοιμος να συμφωνήσει για την ανανέωση του συμβολαίου του.

Ο Αγιος Νικόλαος ήταν ο κερδισμένος μετά τους αγώνες της 15ης ημέρας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος του Νοτίου ομίλου της Γ' εθνικής κατηγορίας. Η ομάδα του Λασιθίου νίκησε στην έδρα της 2-0 τον Αιολικό και εκμεταλλευόμενη την ανεπάντεχη εντός έδρας ήττα με το ίδιο σκορ της Μαρκό από την ΕΑΡ, αύξησε την μεταξύ τους διαφορά στους 4 βαθμούς (29β έναντι 25β). Στους υπόλοιπους αγώνες της ημέρας, σημαντικές νίκες σημείωσαν το Κερατσίνι με 3- 1 μέσα στην Κόρινθο, ο Παναιγιάλειος στο Αίγιο επί του Ναυπακτιακού Αστέρα με 2-0, ο Πάμισος στη Μεσσήνη επί της Αγίας Ελεούσας με 1-0 και η Κέρκυρα στο νησί των Φαιάκων επί του Πύργου με το ίδιο σκορ. Το μοναδικό ισόπαλο αποτέλεσμα σημειώθηκε στον αγώνα Αιγάλεω-Ιάλυσος 1-1. Ο Εργοτέλης δεν αγωνίστηκε αφού είχε ρεπό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 289,48 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,60, γαλλικό φράγκο προς 47,91, λίρα Αγγλίας προς 477,19, ελβετικό φράγκο προς 198,34, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,27, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 227,38, τη λίρα Κύπρου προς 548,10 και την ECU προς 317,48 δραχμές.

Με μικρή υποχώρηση 0,34% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1423,41 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα φθάνοντας τα 13,6 δισ. δρχ. Στο fixing της δραχμής παρατηρήθηκαν μικρές εκροές περίπου 20 εκατ. δολ. ενώ η δραχμή σημείωσε μικρή υποχώρηση έναντι του δολαρίου, του μάρκου και της ECU.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σχεδόν σ' όλη τη χώρα με συννεφιά και λίγες τοπικές βροχές, ενώ στα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί μηδέν με 11 βαθμούς, στα δυτικά 5 με 16 και στην υπόλοιπη χώρα 6 με 15 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πιθανότητα ασθενούς βροχής, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 8 με 13 και 5 με 11 θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 25 February 1998 - 19:00:48 UTC