Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/02/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ που παρουσίασε σοβαρή λοίμωξη.
- Προσπάθεια του Κώστα Καραμανλή να εκτονωθεί η ένταση με τον Κωνστ. Μητσοτάκη.
- Τα εθνικά μας θέματα και κυρίως τα ελληνοτουρκικά επί τάπητος στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή.
- Από 15 Απριλίου μέχρι 5 Ιουνίου θα υποβληθούν τελικά οι δηλώσεις του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
- Δεν τα βρήκαν ούτε και σήμερα ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για τη νέα σύμβαση εργασίας του 1998. Αυξήσεις 3,5% προτείνουν οι εργοδότες.
- Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, εξαιτίας των εννέα μποφόρ που πνέουν στο Αιγαίο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ που παρουσίασε σοβαρή λοίμωξη.

Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για την πορεία της υγείας του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ο οποίος παρουσίασε λοίμωξη και κατά περιόδους υποστηρίζεται με τεχνητό νεφρό. Στο Λαϊκό νοσοκομείο μετέβησαν και ενημερώθηκαν για την πορεία της υγείας του Αρχιεπισκόπου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας, οι οποίοι του μετέφεραν τις ευχές του πρωθυπουργού για ταχεία ανάρρωση.

Προσπάθεια του Κώστα Καραμανλή να εκτονωθεί η ένταση με τον Κωνστ. Μητσοτάκη.

Μικρό άνοιγμα στον κ.Μητσοτάκη έκανε ο Κώστας Καραμανλής, λέγοντας ότι έναν πρωθυπουργό δεν τον αποκλείεις από τη λίστα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας. Τον κ. Μητσοτάκη δεν τον ενδιαφέρουν οι λίστες, αλλά το μέλλον του κόμματος, απάντησαν κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού. Στη διένεξη παρενέβη και ο Γιώργος Σουφλιάς που έκανε λόγο για αμόκ μιας μικρής ομάδας που με ιδιοκτησιακή αντίληψη οδηγεί σε συρρίκνωση το κόμμα.

Τα εθνικά μας θέματα και κυρίως τα ελληνοτουρκικά επί τάπητος στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή.

Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία ότι η Ελλάδα διαθέτει όλα τα μέσα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση, απηύθυνε ο πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής και απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα μιας συνολικής πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην πολιτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης των ελληνοτουρκικών διαφορών και κάλεσε την Αγκυρα να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο και να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης. Για πολιτική υποχωρήσεων προς την Τουρκία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα διατύπωσε την εκτίμηση ότι υπάρχει σχέδιο διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου. Αδυναμία λήψης σοβαρών αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική, απέδωσε στην κυβέρνηση ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας έκανε λόγο για παραίτηση της κυβέρνησης από το βασικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.

Από 15 Απριλίου μέχρι 5 Ιουνίου θα υποβληθούν τελικά οι δηλώσεις του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Δεν θα υποβληθούν οι δηλώσεις φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ταυτόχρονα με τις φορολογικές δηλώσεις. Για τα νομικά πρόσωπα οι δηλώσεις αυτές θα υποβληθούν μέχρι τις 15 Μαϊου, ενώ η υποβολή των δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα θα γίνει από 26 Μαϊου μέχρι 5 Ιουνίου, ανάλογα με το πρώτο γράμμα στο επώνυμο του φορολογουμένου. Για όλους τους άλλους φορολογούμενους οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι και τις 15 Απριλίου.

Δεν τα βρήκαν ούτε και σήμερα ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για τη νέα σύμβαση εργασίας του 1998. Αυξήσεις 3,5% προτείνουν οι εργοδότες.

Δεν τα βρήκαν ούτε και στην τρίτη τους συνάντηση οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ για τη νέα σύμβαση εργασίας. Η ΓΣΕΕ απέρριψε ως απαράδεκτη την πρόταση της εργοδοσίας για αυξήσεις 3,5% το 1998, αντιπροτείνοντας αυξήσεις της τάξης του 6% και δεν αποκλείει απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργοδότες δέχονται να συζητηθούν θεσμικά αιτήματα, εκτός από το 35ωρο.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, εξαιτίας των εννέα μποφόρ που πνέουν στο Αιγαίο.

Απαγορεύτηκε από τα Λιμεναρχεία του Πειραιά και της Ραφήνας ο απόπλους όλων των επιβατικών - οχηματαγωγών πλοίων, λόγω των θυελλωδών ανέμων, έντασης μέχρι και 9 μποφόρ που πνέουν τοπικά στο Αιγαίο. Ετσι, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από και προς τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηρακλής-Παναθηναϊκός και Πανιώνιος-ΠΑΟΚ είναι τα δύο ζευγάρια που κληρώθηκαν το μεσημέρι για την επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Ο διεθνής αμυντικός των "πρασίνων" Αποστολάκης, τόνισε πως ο Ηρακλής είναι δύσκολος αντίπαλος, αλλά η ομάδα του θα περάσει τελικά στον τελικό της διοργάνωσης. Από την πλευρά του ο προπονητής του Ηρακλή Παράσχος, δήλωσε πως δεν ήθελε τον Παναθηναϊκό ως αντίπαλο, αλλά δεν βλέπει το λόγο να μην επαναλάβει η ομάδα του το αποτέλεσμα που είχε με τον Ολυμπιακό στην ίδια διοργάνωση πριν ένα μήνα. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αναστασιάδης, είδε με καλό μάτι την κλήρωση, αλλά δήλωσε ότι πρέπει η ομάδα του να είναι σοβαρή και στα δύο παιχνίδια αν θέλει να παίξει στον τελικό. Από την πλευρά τους οι παίχτες στον Πανιώνιο δήλωσαν αποφασισμένοι να παλέψουν κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Το σήριαλ ο Ντουμιτρίου στην εθνική Ρουμανίας τέλειωσε, με την πρόσληψη του Πιτούρκα, που θα αντικαταστήσει τον Ιορντανέσκου, ο οποίος θα αναλάβει ως γνωστόν τις τύχες της εθνικής μας ομάδας, μετά το τέλος του Μουντιάλ στη Γαλλία το καλοκαίρι. Πάντως, ο Ντουμιτρίου δεν έχει ακόμα συμφωνήσει με την ΑΕΚ για το αν θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα.

Δύο προβλήματα τα οποία ελπίζει ότι θα ξεπεραστούν, αντιμετωπίζει ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Βασίλης Δανιήλ, ενόψει του ντέρμπι με την ΑΕΚ την Κυριακή. Συγκεκριμένα, ο Ερικ Μίκλαντ και ο ΓΣ Γεωργιάδης δεν γυμνάστηκαν σήμερα. Ο πρώτος επέστρεψε από τη Γαλλία με μυική σύσπαση στο δικέφαλο, η οποία υπολογίζεται ότι προέρχεται από την κούραση, ενώ ο δεύτερος εξακολουθεί να έχει ενοχλήσεις στο γλουτό.

Αλλος ένας προπονητής ποδοσφαίρου στην Α' εθνική έχασε τη δουλειά του. Ετσι ο Σταθόπουλος αποτελεί παρελθόν για τον Αθηναϊκό. Η συνεργασία λύθηκε κοινή συναινέσει, όπως ανακοινώθηκε, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υποψήφιος για τον πάγκο της ομάδας του Βύρωνα είναι ο Αναστόπουλος, που έφυγε πριν λίγες ημέρες από τον Παναιτωλικό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,47 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,82, γαλλικό φράγκο προς 47,97, λίρα Αγγλίας προς 479,75, ελβετικό φράγκο προς 198,79, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,31, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 228,50, τη λίρα Κύπρου προς 547,18 και την ECU προς 317,84 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στο τελευταίο ημίωρο της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει στις 1402,44 μονάδες μειωμένος κατά 1,47%. Η πτώση της αγοράς αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις πληροφορίες για πωλήσεις ομολόγων απο ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η αξία των συναλλαγών εφθασε τα 18,1 δισ. δρχ. Στο fixing της δραχμής παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 250 εκατ. ECU, ενώ η ισοτιμία της ECU ενισχύθηκε έναντι της δραχμής και έκλεισε στις 313,15 δρχ. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο κλείσιμο θέσεων ενόψει της αργίας της Δευτέρας. Η δραχμή υποχώρησε σημαντικά έναντι του δολαρίου και σημείωσε μικρή υποχώρηση εναντι του μάρκου.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αραιή συννεφιά θα επικρατήσει αύριο σ'όλη σχεδόν τη χώρα, εκτός από τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές αλλά και εκεί ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις με γρήγορη εξασθενήση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -2 μέχρι 14 βαθμούς, στα δυτικά από 9 μέχρι 17 και στην υπόλοιπη χώρα 6 με 15 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 15 θα έχει αύριο η Αθήνα. Λίγες νεφώσεις θα έχει η Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 26 February 1998 - 19:00:54 UTC