Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/03/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δεν θα ανεχθώ φαινόμενα εσωστρέφειας, προειδοποίησε ο Κώστας Καραμανλής, στην ΚΟ της ΝΔ. Σκληρή γλώσσα από το Κων.Μητσοτάκη.
- Στο Συμβούλιο Επικρατείας προσέφυγαν οι εκπαιδευτικοί για την ακύρωση του νόμου Αρσένη. Ο νόμος θα ισχύσει, απαντά ο υπουργός.
- Μέχρι τέλος της εβδομάδας οι οριστικές αποφάσεις για την απόσυρση των αυτοκινήτων.
- Μείωση των επιτοκίων ταμιευτηρίου και χορηγήσεων, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πίστεως.
- Θυελλώδης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας για τα παρκόμετρα. Αποχώρησε η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας το δήμαρχο.
- Με 50 εκατ.δρχ. επικήρυξε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών τους δολοφόνους του προέδρου Νίκου Σωτηρόπουλου.
- Στην Αθήνα ο Γλαύκος Κληρίδης για συνομιλίες με την ελληνική πολιτική ηγεσία.
- Σταθερή η υγεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, θα παραμείνει όμως για αρκετό καιρό στο νοσοκομείο.
- Με 5,5 Ρίχτερ έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία του ο εγκέλαδος ανοιχτά της Ρόδου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεν θα ανεχθώ φαινόμενα εσωστρέφειας, προειδοποίησε ο Κώστας Καραμανλής, στην ΚΟ της ΝΔ. Σκληρή γλώσσα από το Κων.Μητσοτάκη.

Αυστηρή προειδοποίηση με πολλαπλούς αποδέκτες ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα εσωστρέφειας και υπονόμευσης του κόμματος, απηύθυνε ο Κώστας Καραμανλής, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.Την έντονη διαφωνία του για τις διαγραφές, διατύπωσε ο Κων. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η ΝΔ δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Επίθεση κατά του κ.Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ οι κύριοι Εβερτ και Βαρβιτσιώτης τήρησαν ίσες αποστάσεις και χαμηλούς τόννους.

Στο Συμβούλιο Επικρατείας προσέφυγαν οι εκπαιδευτικοί για την ακύρωση του νόμου Αρσένη. Ο νόμος θα ισχύσει, απαντά ο υπουργός.

Την ακύρωση του νόμου Αρσένη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ζητούν δάσκαλοι και καθηγητές, που προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ο υπουργός παιδείας που είχε συνάντηση με τους συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών, δήλωσε ότι ο νόμος θα ισχύσει και θα γίνουν κανονικά οι εξετάσεις για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, μετά την κατάργηση της επετηρίδας.

Μέχρι τέλος της εβδομάδας οι οριστικές αποφάσεις για την απόσυρση των αυτοκινήτων.

Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το χρόνο έναρξης και τα κίνητρα που θα ισχύσουν στη διαδικασία απόσυρσης για την αντικατάσταση του παλαιού στόλου των αυτοκινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που προωθείται προβλέπει ότι όσοι αποσύρουν τα αυτοκίνητά τους θα πάρουν μπόνους από 300 μέχρι 500.000 δρχ, ανάλογα με την παλαιότητα και τον κυβισμό του οχήματος.

Μείωση των επιτοκίων ταμιευτηρίου και χορηγήσεων, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πίστεως.

Προάγγελος νέας πτωτικής πορείας των επιτοκίων, θεωρείται η ανακοίνωση της Τράπεζας Πίστεως να μειώσει τα επιτόκια ταμιευτηρίου και χορηγήσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση,η Τράπεζα μειώνει το επιτόκιο ταμιευτηρίου από 10 σε 9,25% και των χορηγήσεων από 17 σε 16,75%. Εκτιμάται ότι το παράδειγμα της Τράπεζας Πίστεως θα ακολουθήσουν και οι άλλες μεγάλες εμπορικές τράπεζες.

Θυελλώδης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας για τα παρκόμετρα. Αποχώρησε η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας το δήμαρχο.

Με αποχώρηση της αντιπολίτευσης, σημαδεύθηκε η θυελλώδης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, όπου συζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει με τις ιδιωτικές παρκοεταιρίες. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιάννης Αγγελάκης, κατηγόρησε το δήμαρχο Αθηναίων ότι εκμεταλλεύτηκε το δήμο αντί να τον υπηρετήσει, ενώ η Μαρία Δαμανάκη τον επέκρινε ότι δεν έδωσε απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα που του τέθηκαν για το θέμα.

Με 50 εκατ.δρχ. επικήρυξε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών τους δολοφόνους του προέδρου Νίκου Σωτηρόπουλου.

Στο σκοτάδι συνεχίζονται οι έρευνες για τη δολοφονία του προέδρου του επικουρικού κεφαλαίου των ασφαλιστικών εταιριών, Νίκου Σωτηρόπουλου. Οι έρευνες της αστυνομίας γίνονται προς κάθε κατεύθυνση, ενώ Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών έχει επικηρύξει τους δολοφόνους με 50 εκατ. δρχ, σε όποιον δώσει πληροφορίες για τον εντοπισμό των δραστών.

Στην Αθήνα ο Γλαύκος Κληρίδης για συνομιλίες με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Στην Αθήνα βρίσκεραι ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με την ελληνική πολιτική ηγεσία, στο επίκεντρο των οποίων θα είναι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σε αυτές.

Σταθερή η υγεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, θα παραμείνει όμως για αρκετό καιρό στο νοσοκομείο.

Την αμέριστη συμπαράσταση προς τον νοσούντα Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ εξέφρασε η διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας, που συνεδρίασε και εξέτασε υπηρεσιακά θέματα. Σύμφωνα με το νεώτερο ιατρικό ανακοινωθέν η κατάσταση του Μακαριωτάτου παραμένει σταθερή, έχει ξεπεραστεί πλήρως το πρόβλημα της λοίμωξης, αλλά ο κ.Σεραφείμ θα παραμείνει για αρκετό καιρό στο νοσοκομείο γιατί ο οργανισμός του είναι εξαντλημένος.

Με 5,5 Ρίχτερ έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία του ο εγκέλαδος ανοιχτά της Ρόδου.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Οπως δήλωσαν οι σεισμολόγοι η δόνηση προήλθε από περιοχή που ανήκει στο ανατολικό τμήμα του ελληνικού τόξου, ήταν μια μεμονωμένη σεισμική δόνηση και γι'αυτό δεν πρόκειται να υπάρξουν μετασεισμοί.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτάθλημα τέλος για την ΑΕΚ! Η ήττα σοκ που υπέστη η ομάδα του Ντουμιτρίου από τον Πανηλειακό με 2-1 μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε αγώνα για την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος, περιορίζει τις φιλοδοξίες της Ενωσης στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, αφού Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός απομακρύνθηκαν με 8 και 6 βαθμούς αντίστοιχα. Η ΑΕΚ μπορεί να έχασε... δεκάδες ευκαιρίες, αλλά ποτέ δεν έπεισε ότι είναι η ομάδα που νίκησε όλα τα ντέρμπι και έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο σε αρκετούς αγώνες. Μάλιστα, η ομάδα του Πύργου έπαιζε από το 24ο λεπτό με δέκα παίχτες, μετά την αποβολή για αντιαθλητικό παιχνίδι του Σαπάνη. Τα γκολ σημείωσαν οι Ροζάλες (50') και Λάκης (55') για τον Πανηλειακό και Τόμιτς (85') για την ΑΕΚ. Πρόσωπα του αγώνα ο τερματοφύλακας Γεωργίου των φιλοξενούμενων που έκανε το παιχνίδι της ζωής του και ο Κολοσκώπης, ο νεαρός αμυντικός του Πανηλειακού, που έπρεπε να αποβληθεί για το αντιαθλητικό του παιχνίδι έναντι του Νικολαϊδη.

Την έντονη διαμαρτυρία του για την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στον ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ, εξέφρασε ο προπονητής των "πρασίνων" Σούμποτιτς. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιαννακόπουλος δήλωσε "ντροπή και αίσχος" για αυτούς που δημιούργησαν ρωμαϊκή αρένα και στους χούλιγκανς παράγοντες που υποκίνησαν τα επεισόδια. Στο μεταξύ, ο Ολυμπιακός τρέμει ότι ο αθλητικός δικαστής δεν θα αφήσει ατιμώρητα τα έκτροπα της Κυριακής, στο ντέρμπι. Μάλιστα, η ποινή αποκλεισμού της έδρας των ερυθρολεύκων μπορεί να φτάσει και τις τέσσερις αγωνιστικές.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε, όπως συνηθίζει άλλωστε, ο προπονητής του Ολυμπιακού Μπάγιεβιτς, μιλώντας για την εύκολη νίκη επί της Καλαμάτας. "Μπορεί να κερδίσαμε στην Καλαμάτα, αλλά πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι. Δεν πρέπει σε καμμία στιγμή να χαλαρώσουμε γιατί παραμονεύουν αρκετές παγίδες στα παιχνίδια που απομένουν μέχρι το τέλος". Στο μεταξύ, ο Νταμπίζας είναι και επίσημα παίχτης της Νιουκάστλ από σήμερα. Ο διεθνής αμυντικός θα κάνει πιθανότατα την πρώτη του εμφάνιση στην πρέμιερ λιγκ το ερχόμενο Σάββατο στον αγώνα με την Κόβεντρι.

Μειώθηκαν τα προβλήματα στον Παναθηναϊκό, που εκτός απροόπτου θα μεταβεί κομπλέ στην Ξάνθη, για τον κρίσιμο αγώνα της Κυριακής με την τοπική ομάδα, για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Οι Αποστολάκης, Λαγωνικάκης εξέτισαν τις ποινές τους και θα τεθούν στη διάθεση του Βασίλη Δανιήλ, όπως και ο Κόλα, που είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Μοναδικός απών θα είναι ο Κολιτσιδάκης, που πρέπει να εκτίσει ακόμη μία αγωνιστική.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 293,58 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,47, γαλλικό φράγκο προς 47,86, λίρα Αγγλίας προς 479,99, ελβετικό φράγκο προς 197,04, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,31, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 229,09, τη λίρα Κύπρου προς 548,99 και την ECU προς 317,57 δραχμές.

Σε θετικό κλιμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος με τις Τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 151.902 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,29%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 20,1 δισ. δρχ. Διορθρωτική πτώση 110 δρχ. σημείωσε η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ και έκλεισε στις 6.390 δρχ., διακινώντας 612.170 τεμάχια.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με βροχές, καταιγίδες, κατά τόπους έντονες, ενώ μετά το μεσημέρι χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις, αλλά από το μεσημέρι στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 5 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 17 και στο Αιγαίο 10 με 19 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με βροχή και πρόσκαιρη καταιγίδα, μέχρι πολύ ισχυρούς νοτιάδες και θερμοκρασία 11 με 16 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Βροχή θα έχει και η Θεσσαλονίκη, ενώ χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 με 12 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 9 March 1998 - 20:00:21 UTC