Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-04-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/04/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Διέψευσε ο πρωθυπουργός σενάρια υποτίμησης και πρόωρων εκλογών.
- Στην ολομέλεια της Βουλής απο χθες η Αναθεώρηση του Συντάγματος.
- Θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία απο τον πρόεδρο του ΣΕΒ.
- Στις 9 Μαϊου η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου.
- Προειδοποίηση Πάγκαλου στην ΕΕ για τυχόν εμπόδια ένταξης της Κύπρου.
- Γαλλικό διάβημα για τις δηλώσεις Πάγκαλου.
- Εορτάζεται αύριο η Εργατική Πρωτομαγιά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ο Πανιώνιος κυπελούχος ποδοσφαίρου μετά τη νίκη επι του Παναθηναϊκού με 1- 0.
- Ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε το "καρέ" των ομάδων που θα αγωνιστούν στα ημιτελικά των πλέι-οφ του πρωταθλήματος της Α1,στο μπάσκετ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διέψευσε ο πρωθυπουργός σενάρια υποτίμησης και πρόωρων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έθεσε τέρμα στα σενάρια περί νέας υποτίμησης της δραχμής και διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Ο κ. Σημίτης κατέστησε σαφή τη βούλησή του να εφαρμόσει την πολιτική της κυβέρνησης χωρίς να υποκύψει σε εκβιασμούς και συντεχνίες, ενώ διαβεβαίωσε την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι δεν κινδυνεύει ο κεντρικός ιδεολογικός πυρήνας του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ και η Κυβερνητική Επιτροπή υπο τον κ. Σημίτη και το απόγευμα το ΕΓ.

Στην ολομέλεια της Βουλής απο χθες η Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αρχισε χθες στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο πρωθυπουργός ειπε οτι το Συνταγμα πρέπει να εμπλουτισθεί με νέα δικαιώματα και εγγυήσεις για την προστασία του πολίτη. Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ, έθεσε την ιδρυση μη κρατικών ιδιωτικών Πανεπιστημίων, την αλλαγή εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας και το εκλογικό σύστημα. Την αντίθεσή τους στις προτεινόμενες αλλαγές εξέφρασε το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

Θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία απο τον πρόεδρο του ΣΕΒ.

Κρίσιμη για την πορεία της Ελλάδας προς την ΟΝΕ θεωρείται η σύνοδος κορυφής της ΕΕ και του ΕΚΟΦΙΝ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ιάσων Στράτος, σε χθεσινές του δηλώσεις τονισε οτι δεν προβλέπεται νομισματική αναταραχή και μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να αναμένεται άνοδος του δείκτη στο Χρηματιστήριο. Επίσης υπογράμμισε ότι είναι σε καλό δρόμο η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, ενω χαρακτήρισε κρίσιμο στοιχείο την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Στις 9 Μαϊου η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου.

Το μεθεπόμενο Σάββατο θα γίνει η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Το Σάββατο θα μεταβεί στο Βόλο, έδρα της Μητρόπολής του. Ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε χθες την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και είχε συνεργασία για τα τρέχοντα προβλήματα της Εκκλησίας. Σε δηλώσεις του στα ΝΕΑ υπογράμμισε οτι η Εκκλησία θα πρέπει να σταθεί κοντά στα σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν τη νεολαία όπως τα ναρκωτικά, το ειτζ και η ανεργία.Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ενας νέος τρόπος επικοινωνίας μαζί της αλλά και την αξιοποίηση του Ιντερνετ.

Προειδοποίηση Πάγκαλου στην ΕΕ για τυχόν εμπόδια ένταξης της Κύπρου.

Δεν πρόκειται να υπάρξει διευρυνση της ΕΕ αν κάποιος δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Αναφέρει επίσης οτι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας ειναι η συνολική διαπραγμάτευση του σημερινού στάτους κβο στο Αιγαίο. Για το Κυπριακό τονίζει οτι οταν οι συνομιλίες φτάσουν στο θέμα της ασφάλειας του νέου κράτους, τότε θα υπάρξει παράλληλη διαπραγμάτευση των εγγυητριών δυνάμεων, αλλά και των τρίτων, που θα έχουν εμπλακεί στην επίλυση.

Γαλλικό διάβημα για τις δηλώσεις Πάγκαλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφερόμενος στη στάση της Γαλλίας στα ελληνοτουρκικά, τονίζει οτι κάποιοι έχουν τεράστια συμφέροντα και η Τουρκία καταλαμβάνει τέτοια θέση, ώστε σύμμαχοι και φίλοι αιώνων να πετάγονται στα σκουπίδια. Χθες το γαλλικό υπουργείο των Εξωτερικών προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για τις επικρίσεις, που διατύπωσε ο κ. Πάγκαλος, αναφορικά με την πολιτική της Γαλλίας στο Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Εορτάζεται αύριο η Εργατική Πρωτομαγιά.

Με δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις στο Πεδίον του Αρεως η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ και στο Σύνταγμα απο Σωματεία που πρόσκεινται στην ΕΣΑΚ θα εορταστεί αύριο η Εργατική Πρωτομαγιά. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα λεωφορεία θα απεργήσουν από τις 5 ως τις 8 το πρωί και από τις 10 ως τη λήξη της βραδυνής βάρδιας, τα πλοία (ΠΝΟ) από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι, ενώ οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πανιώνιος κυπελούχος ποδοσφαίρου μετά τη νίκη επι του Παναθηναϊκού με 1- 0.

Ο Δαβίδ νίκησε τον Γολιάθ. Ο Πανιώνιος κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, κερδίζοντας τον Παναθηναϊκό με 1-0 μετά από έναν συναρπαστικό τελικό, που έγινε στο στάδιο Καραϊσκάκη παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος έκανε και την απονομή του κυπέλλου στους νικητές.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ``κυανέρυθροι`` κατέκτησαν το τρόπαιο γιά δεύτερη φορά στην ιστορία τους.

Ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε το "καρέ" των ομάδων που θα αγωνιστούν στα ημιτελικά των πλέι-οφ του πρωταθλήματος της Α1,στο μπάσκετ.

Στο μπάσκετ,πάντως,ο Παναθηναϊκός τα πήγε καλύτερα,αφού συμπλήρωσε το ``καρέ`` των ομάδων που θα αγωνιστούν στα ημιτελικά των πλέι-οφ του πρωταθλήματος της Α1. Οι ``πράσινοι`` νίκησαν το Ηράκλειο με 74-52 στον τρίτο αγώνα για τον δεύτερο γύρο των πλέι οφ που έγινε στο ΟΑΚΑ. Ετσι, ο Παναθηναϊκός που προκρίθηκε με 2-1 νίκες σε βάρος των Κρητικών, στον επόμενο γύρο θ` αντιμετωπίσει με πλεονέκτημα έδρας την ΑΕΚ. Το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 9.15 το βράδυ, ενώ το Σάββατο ανοίγει η σειρά των ημιτελικών με το ματς Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ, που θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα στο ΣΕΦ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 321,45 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 178,64, γαλλικό φράγκο προς 53,61, λίρα Αγγλίας προς 536,12, ελβετικό φράγκο προς 215,04, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 18,07, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 243,83, τη λίρα Κύπρου προς 610,64 και την ECU προς 353,14 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση.Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά αργότερα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει και είναι πιθανόν να σημειωθούν βροχές στα βόρεια ορεινά.Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι.Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 7 με 21 στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 24 και στο Αιγαίο 12 με 22 βαθμούς. Σχεδόν αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσει στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα 10 με 22 και στην πόλη της Θεσσαλονίκης 9 με 21 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 30 April 1998 - 7:00:18 UTC