Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.
- Επεισόδια αδιόριστων καθηγητών με ΜΑΤ στην Αθήνα.
- Στις 19 Ιουνίου θα αρχίσουν οι φετινές εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ.
- Τον Λογοθέτη επισκέφθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού ο Αβραμόπουλος.
- Πρόωρες εκλογές ζήτησε η Μπακογιάννη.
- Δεν θα γίνουν απολύσεις στα ΕΛΤΑ διαβεβαίωσε ο Παπαντωνίου.
- Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ΙΧ.
- Στο 5,3% έφτασε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο.
- Απάντηση της Αθήνας σε αμερικανό αξιωματούχο για ΡΚΚ.
- Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.
- Συνδιάσκεψη ενημέρωσης της ομογένειας αύριο στη Νέα Υόρκη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα, αλλά θα προωθηθεί η εξαγγελθείσα πολιτική, που περιλαμβάνει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, εξυγίανση των ΔΕΚΟ και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, έδωσε ο πρωθυπουργός σε συνεντευξή του στο Ζάππειο. Παράλληλα εμφανίσθηκε αποφασισμένος να υλοποιήσει τους στόχους για ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ χωρίς εκπλήξεις και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Ο κ. Σημίτης απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχθεί πιέσεις από συντεχνίες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν τελεί υπό καθεστώς ομηρίας οποιουδήποτε, δεν ταλαντεύεται και δεν διαπραγματεύεται την πολιτική της.

Επεισόδια αδιόριστων καθηγητών με ΜΑΤ στην Αθήνα.

Σοβαρά επεισόδια δημιούργηθηκαν στο κέντρο της Αθήνας όταν αδιόριστοι καθηγητές συγκρούσθηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να διαδηλώσουν έξω από το Ζάππειο, την ώρα ο πρωθυπουργός έδινε συνέντευξη. Στη συνέχεια κατέλαβαν τα γραφεία της ΔΟΕ ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της και καλώντας τους εκπαιδευτικούς σε απεργία.

Στις 19 Ιουνίου θα αρχίσουν οι φετινές εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου θα αρχίσουν οι φετινές γενικές εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 27 Ιουνίου και στις 29 θα αρχίσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων που θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Ιουλίου. Φέτος, θα εισαχθούν 7.500 περισσότεροι υποψήφιοι και συγκεκριμένα στα ΑΕΙ θα εισαχθούν 29.463 υποψήφιοι και 29.000 στα ΤΕΙ.

Τον Λογοθέτη επισκέφθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού ο Αβραμόπουλος.

Προσφυγή κατά του εντάλματος προφυλάκισης του δημάρχου Πειραιά, Στέλιου Λογοθέτη, καταθέτουν αύριο οι συνήγοροί του. Τον κ. Λογοθέτη επισκέφθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕΔΚΕ, ο Μητροπολίτης Πειραιά, Καλλίνικος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά. Ο κ.Αβραμόπουλος χαρακτήρισε ανυπόστατη, βιαστική, αψυχολόγητη και ακραία την απόφαση προφυλάκισης του κ.Λογοθέτη.

Πρόωρες εκλογές ζήτησε η Μπακογιάννη.

Να ζητήσει η ΝΔ την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος. Ελπίζω η πρόταση αυτή να μην έγινε για να απαλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ από τις τεράστιες πολιτικές του ευθύνες, απάντησε σκωπτικά ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. Στην ομιλία του ο κ.Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και ανικανότητα, εξέφρασε ανησυχία για την πορεία της οικονομίας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η δραχμή να δεχθεί πιέσεις και να γίνει νέα υποτίμησή της.

Δεν θα γίνουν απολύσεις στα ΕΛΤΑ διαβεβαίωσε ο Παπαντωνίου.

Μετατάξεις υπαλλήλων, αύξηση των ταχυδρομικών τελών και κλείσιμο ασύμφορων γραφείων, περιλαμβάνει το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΕΛΤΑ, που συζητήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο εθνικής οικονομίας. Ο κ. Παπαντωνίου διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Μετά τα ΕΛΤΑ, σειρά έχει τώρα ο ΟΑΣΑ. Η ΓΣΕΕ θα κηρύξει 24ωρη απεργία το τρίτο δεκαήμερο του Μαϊου με αφορμή τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Κινητοποιήσεις εξήγγειλε και η ΟΤΟΕ για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας.

Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ΙΧ.

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιβάρυνση στα ασφάλιστρα των ΙΧ αυτοκινήτων λόγω της υποτίμησης της δραχμής, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εμπορίου Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα εκδόσει ενημερωτικό δελτίο με στοιχεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, καθώς και στοιχεία για τα βάσιμα παράπονα των πελατών, ώστε, όπως είπε, να υπάρξει ένας δείκτης φερεγγυότητας της ασφαλιστικής αγοράς.

Στο 5,3% έφτασε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο.

Στο 5,3% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, από 4,6% που ήταν στο τέλος Μαρτίου. Η ανοδική αυτή εξέλιξη αποδίδεται στις ανατιμήσεις λόγω της υποτίμησης της δραχμής. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι μέχρι τώρα απορροφήθηκαν όλες οι ανατιμήσεις και από τον Μάιο ο πληθωρισμός ενδέχεται να επανέλθει σε πτωτική τροχιά.

Απάντηση της Αθήνας σε αμερικανό αξιωματούχο για ΡΚΚ.

Η Ελλάδα δεν επιτρέπει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στο εδαφός της που εμπεριέχουν στοιχεία βίας ή τρομοκρατίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών, απαντώντας στον Αμερικανό ομολογό του, που ζητούσε να πληροφορηθεί αν στην Ελλάδα λειτουργούν γραφεία του ΡΚΚ. Τη λύπη του γιατί οι ΗΠΑ υιοθέτησαν τόσο άκριτα και επιπόλαια τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις γνωστές σκοπιμότητες της τουρκικής πλευράς, εξέφρασε ο πρόεδρος της βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί αύριο ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, προκειμένου να δώσει ενώπιον του τη νενομισμένη διαβεβαίωση, ενόψει της τελετής ενθρονισής του που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Μητρόπολη Αθηνών.

Συνδιάσκεψη ενημέρωσης της ομογένειας αύριο στη Νέα Υόρκη.

Συνέντευξη Τύπου για τους στόχους της πρώτης Παναμερικανικής Συνδιάσκεψης ενημέρωσης της ομογένειας θα παραχωρήσει νωρίς το πρωί αύριο, 8 Μαϊου, στη Νέα Υόρκη, το πολυμελές κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό κλιμάκιο με επικεφαλής το γενικό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, που αναμένεται να αφιχθεί αργά απόψε το βράδυ, στο αεροδρόμιο Κένεντι. Στη συνέχεια, αύριο, πριν από το μεσημέρι, τοπική ώρα, οι υφυπουργοί, βουλευτές κι άλλοι αξιωματούχοι που μετέχουν στην αποστολή, θα έχουν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.Σπυρίδωνα, ενώ το απόγευμα θα έχουν τις πρώτες επαφές με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, καθώς και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των εκπαιδευτικών. Την επομένη, θα πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη, μια μαραθώνειος ημερίδα αλληλοενημέρωσης, κατά την οποία θα αναλυθούν και θα συζητηθούν η ελληνική εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα, οι προβληματισμοί, οι δραστηριότητες και οι προοπτικές της ομογένειας στις ΗΠΑ και Καναδά, οι στόχοι και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την παιδεία και τον πολιτισμό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σφήνα στη μεταγραφή του Λάκη μπαίνει, όπως όλα δείχνουν, η ΑΕΚ, μετά το γνωστό ενδιαφέρον του Ολυμπιακού. Μάλιστα, η διοίκηση της Ενωσης φέρεται ότι είναι έτοιμη να δώσει ακόμα και 300 εκατομμύρια δρχ για το νεαρό μέσο. Πάντως, ο πρόεδρος του Πανηλειακού δήλωσε ότι μόνο με τον Ολυμπιακό έχει μιλησει για τη παραχώρηση του ταλαντούχου ποδοσφαιριστή, ενώ αποκάλυψε ότι για τον ίδιο παίχτη έχει προτάσεις και από Αγγλία και Ιταλία. Στο μεταξύ, στον Παναθηναϊκό επικρατεί απόλυτη ηρεμία -ίσως γιατί έρχεται μπόρα...

Νέο επεισόδιο στη διαμάχη μεταξύ του προέδρου της ΕΠΑΕ Σφακιανάκη και του αντιπροέδρου της Β Μητρόπουλου. Ο δεύτερος, με σημερινές δηλώσεις του, άφησε αιχμές κατά του προέδρου της ΕΠΑΕ, με αφορμή το γεγονός, ότι η διοίκηση της Ενωσης δεν αντέδρασε ενωμένη στο θέμα της προσφυγής των δέκα - πλέον- ΠΑΕ και όπως είπε, αναγκάστηκε να στείλει ο ίδιος εξώδικο σε 9 ΠΑΕ, ενώ στο δικαστήριο έδωσε μόνος του τη μάχη.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ κάλεσε σε απολογία εντός 10 ημερών τον προπονητή του Παναθηναϊκού Βασίλη Δανιήλ και τον Πολωνό διεθνή ποδοσφαιριστή Κριστόφ Βαζέχα για τα όσα περιήλθαν στη γνώση της από τα ΜΜΕ, στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Επίσης κλήθηκε και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ως συνυπεύθυνη. Ακόμη τιμώρησε με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών ημερών τους Μίκλαντ (Παναθηναϊκός), Καμίτση (Πανιώνιος).

O πρόεδρος της Καλλιθέας Νίκος Σαλευρής θα παρουσιαστεί την Δευτέρα στην πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΑΕ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις γιά τις δηλώσεις του σχετικά με την απόπειρα δωροδοκίας ποδοσφαιριστών της ομάδας του από παράγοντες του Εθνικού Αστέρα, πρίν την μεταξύ τους αναμέτρηση, η οποία έγινε στο ''Ελ Πάσο'' και βρήκε νικήτρια την ομάδα της Καισαριανής με 2-0, αφού τον κάλεσε να καταθέσει ο πρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΑΕ Δημ.Πέππας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 312,59 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 177,40, γαλλικό φράγκο προς 52,88, λίρα Αγγλίας προς 516,73, ελβετικό φράγκο προς 212,09, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,96, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 235,16, τη λίρα Κύπρου προς 596,82 και την ECU προς 349,51 δραχμές.

Νέες ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε στις 2509,78 μονάδες μειωμένος κατά 2,82%, αν και αρχικά σημείωνε σημαντική άνοδο. Η αξία των συναλλαγών έφθασε στα 78,5 δισ. δρχ. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Τραπεζών ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 3,35%. Η ανακοίνωση της πώλησης της Ιονικής είχε προεξοφληθεί απο την αγορά το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα η τιμή της Ιονικής να σημειώσει ελαφρά υποχώρηση σε σχέση με χθες.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα και ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα βόρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί στα δυτικά μέτριοι και στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 12 με 26 και στα νησιά 15 με 24 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 24 και 14 με 22 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 7 May 1998 - 19:00:14 UTC