Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αρχισαν οι εργασίες της Συνόδου της ΔΕ στη Ρόδο.
- Απεργία διαρκείας κήρυξαν οι εργαζόμενοι της Ιονικής Τράπεζας.
- Την υποψηφιοτητά του για το Δήμο Αθήνας ανακοίνωσε ο Αβραμόπουλος.
- Βρέθηκε και το πτώμα του Νικολαϊδη.
- Αύριο η συνάντηση πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου.
- Επεκτείνεται το πρόγραμμα βοήθειας σε άτομα τρίτης ηλικίας.
- Προφυλακίσθηκε καθηγητής που κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκου.
- Συμβολικός αποκλεισμός σιδηροδρομικής γραμμής στους Αγ. Αναργύρους.
- Σε ελληνικής καταγωγής συγγραφέα σημαντικό βραβείο της Σουηδίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αρχισαν οι εργασίες της Συνόδου της ΔΕ στη Ρόδο.

Η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο και η κατάσταση στην Αλβανία, ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την πρώτη μέρα των εργασιών της συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που προαγματοποιείται στη Ρόδο. Ο τούρκος υπουργός δεν έθεσε τελικά, όπως αρχικά είχε δηλώσει, θέμα ελληνικής βοήθειας στο Πε Κα Κα, χαρακτηρίζοντας ικανοποιητικές τις διευκρινήσεις που έδωσε ο έλληνας πρεσβης στην Αγκυρα. Στο περιθώριο της συνόδου ο Ακης Τσοχατζόπουλος θα έχει κατ'ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο ομολογό του Ισμέτ Σεζγκίν.

Απεργία διαρκείας κήρυξαν οι εργαζόμενοι της Ιονικής Τράπεζας.

Απεργία διαρκείας κήρυξαν οι εργαζόμενοι στην Ιονική Τράπεζα, διαμαρτυρόμενοι για την πώληση της. Την Τετάρτη θα γίνει ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωρεί και σε αναμόρφωση του ασφαλιστικού, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Ιούνιο στη βουλή. Σε αυτή τη φάση δεν θα θιγεί το θέμα των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά θα γίνει προσπάθεια ομαδοποίησης ταμείων και εκμετάλλευσης των αποθεματικών τους.

Την υποψηφιοτητά του για το Δήμο Αθήνας ανακοίνωσε ο Αβραμόπουλος.

Την απόφασή του να είναι και πάλι υποψήφιος και να διεκδικήσει για μια ακόμη τετραετία τη θέση του δημάρχου Αθηναίων, ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο νυν δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι στη διάρκεια της θητείας του έμεινε μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και απηύθυνε έκκληση η προεκλογική εκστρατεία να διεξαχθεί με ήθος και αξιοπρέπεια, μακριά από ηχορύπανση και αφισορύπανση.

Βρέθηκε και το πτώμα του Νικολαϊδη.

Εξυχνιάσθηκε σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η σκοτεινή υπόθεση της εξαφάνισης του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαϊδη και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη. Αστυνομικοί εντόπισαν τμήματα ανθρωπίνου σώματος, που ανήκει σε άνδρα, σε μικρή απόσταση από το σημείο που βρέθηκαν μέλη του πτώματος της Σούλας Καλαθάκη και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πρόκειται για το πτώμα του Νικολαϊδη.

Αύριο η συνάντηση πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου.

Εθιμοτυπική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Τόνισε ότι θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας- Πολιτείας και επανέλαβε ότι τα καθήκοντα των ηγητόρων είναι οριοθετημένα. Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, που συνεδρίασε υπό τον κ. Χριστόδουλο, δήλωσε ότι η Εκκλησία είναι έτοιμη να θέσει τα πρώτα θέματα διαλόγου με την Πολιτεία, όπως η φορολόγηση των ναών, το πριμ παραγωγικότητας στους κληρικούς και η απαλλαγή στράτευσης των υποψηφίων κληρικών.

Επεκτείνεται το πρόγραμμα βοήθειας σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Επεκτείνεται και σε άλλους δήμους το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι για άτομα της τρίτης ηλικίας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, στόχος του είναι η αξιοπρεπής διαβίωση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων. Το πρόγραμμα που λειτουργεί ήδη σε 102 δήμους της χώρας, προσφέρει σε ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη καθημερινές απλές υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα των χώρων του σπιτιού, τα ψώνια, η συντροφιά, η χορήγηση φαρμάκων και άλλα.

Προφυλακίσθηκε καθηγητής που κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκου.

Προφυλακίσθηκε μετά την απολογία, με ομόφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, ο 54χρονος καθηγητής της Αγγλικής, Χρήστος Παναγόπουλος, ο οποίος κατηγορείται για αποπλάνηση δεκάχρονης κατ' εξακολούθηση. Ο ίδιος στην απολογία του, όπως έγινε γνωστό, αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται και υποστήριξε ότι το χάδι που έκανε στη μαθήτριά του ήταν ένα απλό χάδι πατρικής στοργής.

Συμβολικός αποκλεισμός σιδηροδρομικής γραμμής στους Αγ. Αναργύρους.

Σε ολιγόωρο συμβολικό αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στο ύψος των Αγίων Αναργύρων, προχώρησαν μαθητές του τρίτου πειραματικού λυκείου, στο σημείο που την περασμένη Παρασκευή, ένας 17χρονος μαθητής βρήκε τραγικό θάνατο, όταν παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία. Στη συνέχεια έκαναν πορεία που κατέληξε στο δήμο των Αγίων Αναργύρων, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

Σε ελληνικής καταγωγής συγγραφέα σημαντικό βραβείο της Σουηδίας.

Στον ελληνικής καταγωγής συγγραφέας Θόδωρο Καλλιφατίδη απένειμε φέτος το "Σουηδικό Κίνημα για την Ευρώπη",τον τίτλο του Ευρωπαίου Πολίτη. Το σκεπικό αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι "η ελληνική του καταγωγή μέσω του συγγραφικού του έργου, υπενθυμίζει την καταγωγή του πολιτισμού μας". Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Καλλιφατίδης ανέφερε ότι η θέση του για την αλληλεπίδραση των πολιτισμών είναι γνωστή από τις αρχές της δεκαετίας του '70... Είναι η κληρονομιά που μας άφησε η αρχαια Ελλάδα, ένας ιδεολογικός χώρος τελείως ανοικτός σε επιδράσεις και νέες ιδέες. Πέρυσι, ο τίτλος είχε απονεμηθεί στο μεσολαβητή του Γιουγκοσλαβικού και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Σουδία, Καρλ Μπιλντ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενα ακόμη όνομα προστέθηκε στη λίστα των υποψήφιων προπονητών για την ΑΕΚ. Πρόκειται για τον 66χρονο -νέο και φιλόδοξο!- Κροάτη Οτο Μπάριτς, που ήταν προπονητής της Φενερμπαχτσέ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται ο επικρατέστερος αυτή τη στιγμή για να αναλάβει την ομάδα, καθώς έχει γίνει οι επαφές, οι οποίες βρίσκονται σε καλό δρόμο. Στο μεταξύ, χθες ήρθε στην Αθήνα ο γνωστός Ιταλός προπονητής Τζίτζι Μαϊφρέντι, που στις αρχές της δεκαετίας του '90 πέρασε για ένα χρόνο και από τον πάγκο της Γιουβέντους... Πάντως, συμφωνία ανάμεσα στον Ιταλό προπονητή και την ΑΕΚ δεν υπήρξε.

Πολύ κοντά στον Πουρσαϊτίδη της Βέροιας βρίσκεται ο Ολυμπιακός, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Ο νεαρός παίχτης ίσως και αύριο να ενταχθεί στο έμψυχο υλικό του πρωταθλητή, καθώς οι συνομιλίες ανάμεσα στις διοικήσεις των δύο ομάδων έχουν προχωρήσει και βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Στο μεταξύ, η διοίκηση του Ολυμπιακού καταδίκασε τα επεισόδια που έγιναν χθες ανάμεσα σε οπαδούς της ομάδας, οπαδούς του Παναθηναϊκού και αστυνομικές δυνάμεις.

Τα πλάνα του για τη νέα περίοδο άρχισε να καταστρώνει ο Δανιήλ, μετά το τελευταίο νικηφόρο αποτέλεσμα του Παναθηναϊκού επί του Ιωνικού, στη Νεάπολη. Ετσι, αναμένεται ότι μέσα στις προσεχείς ημέρες θα συναντηθεί και πάλι με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Βαρδινογιάννη, προκειμένου να υποβάλλει τις τελικές εισηγήσεις του για τα μεταγραφικά.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 313,48 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 176,65, γαλλικό φράγκο προς 52,65, λίρα Αγγλίας προς 513,04, ελβετικό φράγκο προς 211,38, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,90, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 236,41, τη λίρα Κύπρου προς 599,70 και την ECU προς 347,86 δραχμές.

Και νέες ισχυρές πιέσεις, για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να καταγράψει απώλειες 3, 76% και να υποχωρήσει στις 2358,15 μονάδες. Το αρνητικό κλίμα της σημερινής συνεδρίασης διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό οι Τραπεζικές μετοχές οι τιμές των οποίων έκλεισαν με μεγάλες απώλειες, ενώ για μια ακόμη συνεδρίαση στο κατώτατο όριο διακύμανσης του 8% βρέθηκε η μετοχή της Ιονικής Τράπεζας. Σημαντική υποχώρηση παρουσίασε ο όγκος των συναλλαγών σε σχέση με την Παρασκευή και η αξία τους έφθασε τα 52,5 δισ. δρχ. Ενισχυμένη έκλεισε σήμερα η δραχμή έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστεί και αύριο ο άστατος καιρός, με λίγες νεφώσεις στα νησιά του Ιονίου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει πιθανότητα για βροχές ή καταιγίδες, κυρίως το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 12 με 26 και στο Αιγαίο 14 με 23 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 14 με 24 και 13 με 22 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 11 May 1998 - 19:00:14 UTC