Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Καθορίστηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων ΔΕΚΟ.
- Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.
- Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας.
- Προκλητικές δηλώσεις Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.
- Ευθύνες στην Τουρκία απο ΗΠΑ για έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.
- Διαφορετικές εκτιμήσεις των κομμάτων στο πόρισμα για τη ΔΕΗ Φλώρινας.
- Στάσεις εργασίας των εργαζομένων στα λεωφορεία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Νίκη του ΠΑΟΚ επι του Παναθηναϊκού με 73-58 στο μπάσκετ.
- Καλαμάτα και Αθηναϊκός είναι οι δύο πρώτες ομάδες πουυποβιβάζονται.
- Ο Ολυμπιακός επέκτησε τελικά τον επιθετικό μέσο της Βέροιας, Σάββα Πουρσαϊτίδη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Καθορίστηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων ΔΕΚΟ.

Στην ιδιωτικοποίηση 11 ΔΕΚΟ και την μετοχοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου προχωρεί το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση. Σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη χθες καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε επίσης ότι θα ειναι μηδενικές οι αυξήσεις στα τιμολόγια των περισσοτέρων ΔΕΚΟ τα επόμενα δυο χρόνια. Η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ κάνουν λόγο για ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, ενω ο ΣΥΝ για υπονόμευση της εξυγίανσής τους.

Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.

Τα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλώντας παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις, τη μεταρρύθμιση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης και την αναδιάρθρωση των μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων. Επίσης, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων που δημιουργήθηκαν μετά την υποτίμηση της δραχμής και τη μείωση των κρατικών ενισχύσεων.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας.

Η γενική συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας στις 12 Ιουνίου θα αποφασίσει τις διαδικασίες πώλησης της Ιονικής. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επανέλαβε χθες οτι η λύση της συγχώνευσης με την Εμπορική Τράπεζα, που προτείνουν οι συνδικαλιστές οδηγεί σε 3.100 απολύσεις και υποστήριξε ότι μόνο η πώλησή της εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και την επιβίωσή της στο μέλλον. Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί 4ωρη στάση εργασίας στις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ και στις 27 του μηνός 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Προκλητικές δηλώσεις Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Σε φραστικούς λεονταρισμούς και έμμεσες απειλές εις βάρος της χώρας μας προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ο κ. Ντεμιρέλ μιλώντας στη Πολεμική Ακαδημία στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε οτι η Τουρκία έχει δύναμη και η ίδια θα καθορίσει πότε θα δείξει τη δύναμη της αυτή, αρκεί να γίνει καλή επιλογή του χρόνου, του χώρου και του εχθρού. Αναφερόμενος στο Κυπριακό υποστήριξε ότι "υπαρχει μια "ντε φάκτο" κατάσταση στην Κύπρο". Στην Αθήνα κυβέρνηση και αντιπολίτευση επέκριναν τις δηλώσεις Ντεμιρέλ.

Ευθύνες στην Τουρκία απο ΗΠΑ για έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.

Ευθύνες στην τουρκική πλευρά επέρριψε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέϊμς Ρούμπιν, για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, τόνισε οτι η διεθνής κοινότητα αν επιθυμεί πρόοδο στο Κυπριακό θα πρέπει να ζητήσει απο την Τουρκία να λογικευτεί.

Διαφορετικές εκτιμήσεις των κομμάτων στο πόρισμα για τη ΔΕΗ Φλώρινας.

Στις 26 του μηνός θα συζητηθεί στη Βουλή το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε το θέμα κατασκευής λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις των κομμάτων που περιέχονται στο πόρισμα. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπογραμμιζουν ότι το έργο ειχε εκγριθεί απο τέσσερις διαδοχικές κυβερνήσεις και ισάριθμες διοικήσεις της ΔΕΗ και τονίζουν την ανταγωνιστικότητα των όρων της σύμβασης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την αναζήτηση ενδεχόμενων πολιτικών και μη ευθυνών.

Στάσεις εργασίας των εργαζομένων στα λεωφορεία.

Στάση εργασίας έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι εργαζόμενοι στα μπλέ λεωφορεία της Αθήνας απο τις 10 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα ζητώντας την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκη του ΠΑΟΚ επι του Παναθηναϊκού με 73-58 στο μπάσκετ.

Χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες, ο ΠΑΟΚ νίκησε με 73-58 τον Παναθηναϊκό στο Αλεξάνδρειο και ισοφάρισε σε 1-1 το μεταξύ τους σκόρ στην τελική φάση των πλέι-οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής. Ο επόμενος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων θα γίνει την Κυριακή στο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ τον τίτλο θα κατακτήσει όποιος σημειώσει τρείς νίκες.

Καλαμάτα και Αθηναϊκός είναι οι δύο πρώτες ομάδες πουυποβιβάζονται.

Καλαμάτα και Αθηναϊκός είναι οι δύο πρώτες ομάδες που μετά τους αγώνες της 33ης ημέρας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας υποβιβάζονται. Η πρώτη έχασε στην έδρα της 2-0 από τον Παναθηναϊκό και ο δεύτερος 3-0 στην Ξάνθη από την τοπική ομάδα. Αντίθετα θα παλέψουν μέχρι τέλος για την παραμονή τους Παναχαϊκή, Εθνικός και Καβάλα.

Ο Ολυμπιακός επέκτησε τελικά τον επιθετικό μέσο της Βέροιας, Σάββα Πουρσαϊτίδη.

Ο Ολυμπιακός ήταν ο νικητής του αγώνα ``πίγκ πόγκ`` με την ΑΕΚ γιά τον Σάββα Πουρσαϊτίδη. Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ο 22χρονος επιθετικός μέσος της Βέροιας θα φοράει τελικά από την 1η Ιουλίου την ερυθρόλευκη φανέλα, αφού υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ΠΑΕ του Πειραιά.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 314,12 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 176,24, γαλλικό φράγκο προς 52,54, λίρα Αγγλίας προς 513,46, ελβετικό φράγκο προς 211,45, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,86, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 233,63, τη λίρα Κύπρου προς 597,83 και την ECU προς 314,12 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται σ'όλη τη χώρα, που στα ηπειρωτικά το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 11 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 13 με 28 και στο Αιγαίο 15 με 22 βαθμούς. Σχεδόν αίθριος θα είναι αρχικά ο καιρός στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, αλλά το απόγευμα θα συννεφιάσει και είναι πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 14 με 26 και 13 με 25 βαθμούς αντίστοιχα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 14 May 1998 - 7:00:11 UTC