Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης-τραπεζοϋπαλλήλων για την Ιονική.
- Το φθνινόπωρο θα υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
- Σε συμφωνία κατέληξαν ΓΣΕΕ και εργοδότες.
- Αυστηρή προειδοποίηση στην Αγκυρα απηύθυνε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
- Δεν υπάρχουν σκάνδαλα, αλλά σκανδαλολογία τόνισε ο Δ.Ρέππας.
- Αρχίζουν αύριο οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
- Νέα τρομοκρατική οργάνωση κτύπησε τράπεζα με γκαζάκια.
- Εγκαινιάσθηκε το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Βουκουρέστι.
- Στη Βοσνία η Νανά Μούσχουρη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης-τραπεζοϋπαλλήλων για την Ιονική.

Κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης και τραπεζοϋπαλλήλων για την πώληση της Ιονικής. Οι εργαζόμενοι στην τράπεζα συνεχίζουν την απεργία διαρκείας και έχουν καταλάβει το μηχανογραφικό κέντρο, με αποτέλεσμα το κοινό να μην μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του. Στο χορό μπαίνουν αύριο και οι εργαζόμενοι στις άλλες τράπεζες, αρχής γενομένης από την Εθνική με τη μορφή κυλιόμενων 24ωρων απεργιών, σε κάθε τράπεζα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 12 Ιουνίου.

Το φθνινόπωρο θα υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Τη διαβεβαίωση ότι από το φθινόπωρο θα υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τα οποία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής, μετά την υποτίμηση, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ.Παπαδήμος εκτίμησε επίσης ότι από το καλοκαίρι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στην πτωτική του πορεία και στο τέλος του 1999 θα πέσει κάτω του 2%. Για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι θα συμβάλουν στη μείωση του δημόσιου χρέους και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Σε συμφωνία κατέληξαν ΓΣΕΕ και εργοδότες.

Σε συμφωνία διετούς διάρκειας για τη νέα σύμβαση εργασίας, κατέληξαν ΓΣΕΕ και εργοδότες. Για το 1998 θα δοθεί αύξηση 4,7% σε δύο δόσεις και διορθωτικό ποσό, εάν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 3,5%. Για το 1999 θα δοθεί αύξηση 2,8% πάλι σε δύο δόσεις και διορθωτικό ποσό αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το ύψος της συνολικής αύξησης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην καθιέρωση πέμπτης εβδομάδας άδειας για όσους έχουν ή 15 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, ή 17 χρόνια συνολικά.

Αυστηρή προειδοποίηση στην Αγκυρα απηύθυνε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Αγκυρα ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες να εγγυηθούν την κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας, απηύθυνε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, με αφορμή τις κραυγές πολέμου που εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κατά της Ελλάδας. Να είναι απόλυτα βέβαιη η Τουρκία ότι θα υπάρξει αποφασιστική στάση, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο υπουργός Αμύνης προσθέτοντας ότι η Τουρκία αποδεικνύεται σε κύριο αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σκάνδαλα, αλλά σκανδαλολογία τόνισε ο Δ.Ρέππας.

Σφοδρή επίθεση εναντίον της ΝΔ εξαπέλυσε η κυβέρνηση με αφορμή ισχυρισμούς περί υποτιθέμενων σκανδάλων. Δεν υπάρχουν σκάνδαλα, αλλά σκανδαλολογία τόνισε ο κ.Ρέππας, προσθέτοντας ότι βαδίζουμε στο 1999 και δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στο 1989.Πρόσθεσε επίσης οτι η ΝΔ συνήθως σχολιάζει και παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις, κάτι που δείχνει ένδοια θέσεων και έλλειψη ευθύνης.

Αρχίζουν αύριο οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Αρχίζουν αύριο οι διήμερες εργασίες της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την οικονομία και την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Με το περιεχόμενο της εισήγησης ασχολήθηκε το Εκτελεστικό γραφείο του κινήματος, υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη.

Νέα τρομοκρατική οργάνωση κτύπησε τράπεζα με γκαζάκια.

Η οργάνωση "Αυτόνομοι πυρήνες εξεγερτικής δράσης" ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση των δύο εμπρηστικών μηχανισμών με γκαζάκια, στα υποκαταστήματα της ΑΣΠΙΣ ΜΠΑΝΚ στην Αργυρούπολη και της Τράπεζας Αθηνών, στον Αγιο Δημήτριο. Στόχος εμπρηστών ήταν και το υποκατάστημα της Γενικής Τράπεζας στην οδό Διοικητηρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ άλλος ένας εμπρηστικός μηχανισμός με γκαζάκια, βρέθηκε και εξουδετερώθηκε έξω από το στρατοδικείο.

Εγκαινιάσθηκε το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Βουκουρέστι.

Τα επίσημα εγκαίνια του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, έγιναν το μεσημέρι από το διοικητή της τράπεζας Θ. Καρατζά, παρουσία τοπικών αρχών, μελών του διπλωματικού σώματος και πλήθους Ελλήνων και Ρουμάνων επιχειρηματιών. Το κατάστημα θα προσφέρει το σύνολο των κλασσικών τραπεζικών λειτουργιών, ενώ ο κ. Καρατζάς τόνισε ότι η ΕΤΕ δεν ήρθε στη Ρουμανία για να αποκομίσει βραχυπρόθεσμα ή ευκαιριακά κέρδη, αλλά για να προσφέρει στην οικονομική σταθερότητα της χώρας. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ήδη καταστήματα στις πρωτεύουσες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Αλβανίας, ενώ σχεδιάζεται η ίδρυση νέας μονάδας στο Βελιγράδι και δύο υποκαταστημάτων στο Δυρράχιο και τη Κορυτσά της Αλβανίας.

Στη Βοσνία η Νανά Μούσχουρη.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής της ΝΔ και τραγουδίστρια, Νανά Μούσχουρη θα τραγουδήσει στο Σεράγεβο και θα παραδώσει περίπου 51 εκατομ. δολάρια για την ανοικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού σχολείου στη βόρεια βοσνιακή πόλη της Τούζλα. Το σχολείο αυτό θα λειτουργήσει κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού σχολείου που υπάρχει στο Σεράγεβο με 1.100 παιδιά (40% Μουσουλμάνοι, 30% Κροάτες και 30% παιδιά με γονείς διαφορετικής εθνικότητας ο καθένας). Η κ. Μούσχουρη που είναι και πρέσβειρα καλής θελήσεως της Γιούνισεφ θα επισκεφθεί τη Βοσνία συνοδευόμενη από τη Γερμανίδα βουλευτή Ντόρις Πακ. Στο Σεράγεβο οι δύο βουλευτίνες πρόκειται να έχουν συνάντηση με το Βόσνιο πρόεδρο Αλία Ιζετμπέκοβιτς, ενώ θα επισκεφθούν και ένα νοσοκομείο της βοσνιακής πρωτεύουσας, όπου νοσηλεύονται μόνο παιδιά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο γεγονότα της χθεσινής ημέρας με μεγάλες προεκτάσεις στα αθλητικά πράγματα της χώρας μας κυριαρχούν στην αθλητική επικαιρότητα και σήμερα. Μερικά περίεργα αποτελέσματα για το πρωτάθλημα της Α'εθνικής ποδοσφαίρου, αλλά και η μεταγραφή του Πουρσαϊτίδη, με τον τρόπο που έγινε. Η ήττα του ΠΑΟΚ από τον ιδιαίτερα αδύνατο φέτος Εθνικό, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στο ποδοσφαιρικό στερέωμα της χώρας, καθώς και στους φιλάθλους του Δικεφάλου του Βορρά, οι οποίοι δεν μπορούν να "χωνέψουν" την απαράδεκτη -αν όχι μεγαλόκαρδη...- εμφάνιση των ποδοσφαιριστών της ομάδας τους. Ωστόσο, χθες είχαμε ακόμα ένα παρατράγουδο, καθώς η ΑΕΚ έδινε τα διπλάσια χρήματα για να αποκτήσει τον μέσο της Βέροιας Πουρσαϊτίδη απ'τον Ολυμπιακό και ο νεαρός παίχτης είχε συμφωνήσει με την Ενωση, ξαφνικά και μετά τις έντονες πιέσεις του προέδρου της μακεδονικής ομάδας βρέθηκε να υπογράφει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό! Την ώρα, δηλαδή, που στην Ευρωπαϊκή Ενωση μιλούν ακόμα και για ελεύθερα συμβόλαια στο ποδόσφαιρο, ο Πουρσαϊτίδης αντιμετωπίστηκε τουλάχιστον ως εμπόρευμα...

Παίκτης της Βίτεσε Αρνεμ θα πρέπει να θεωρείται από σήμερα, ο Χανιωτάκης. Ο διεθνής γκολκίπερ του ΟΦΗ, θα μεταβεί τη Δευτέρα στη χώρα της τουλίπας προκειμένου να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με το ολλανδικό συγκρότημα που εκτός απροόπου θα είναι τριετούς διάρκειας έναντι 300-400 εκατομμυρίων δραχμών.

Ο Κώστας Πετρόπουλος είναι ο νέος προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Αμαρουσίου, που κέρδισε φέτος την άνοδο στην Α1 εθνική κατηγορία των ανδρών. Ο Ελληνας προπονητής υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας 1+1 χρόνο, έναντι 30 εκατομμυρίων δραχμών για τον καθένα.

Ο Γιώργος Καλαφατάκης αποτελεί παρελθόν για την ομάδα μπάσκετ του Ηρακλείου, στον πάγκο της οποίας ήταν τα τρία τελευταία χρόνια. Ο χανιώτης προπονητής προτίμησε ν'αλλάξει "περιβάλλον" και φήμες τον φέρνουν κοντά στην Ηρακλή. Το Ηράκλειο από την άλλη πλευρά κινείται για τη σύναψη συνεργασίας με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 312,35 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 175,78, γαλλικό φράγκο προς 52,43, λίρα Αγγλίας προς 506,85, ελβετικό φράγκο προς 211,44, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,83, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 232,78, τη λίρα Κύπρου προς 595,89 και την ECU προς 345,35 δραχμές.

Εικόνα πλήρους στασιμότητας παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης αν και στη διάρκεια των συναλλαγών οι τιμές των μετοχών παρουσίασαν μεγάλες διακυμάνσεις. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε αμετάβλητος στις 2494,70 μονάδες ενώ η αξία των συναλλαγών εφθασε τα 81,7 δισ. δρχ. Η τιμή της μετοχής της Ιονικής έκλεισε με πτώση 405 δρχ. στις 10.995 δρχ. διακινώντας 185.000 τεμάχια.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα εκτός από τα βόρεια που ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας. Το απόγευμα όμως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θ'αναπτυχθούν νεφώσεις, ενώ το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και και στα δυτικά μετριοι και τοπικά στο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 12 με 28 βαθμούς και στα νησιά 15 με 25 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα, με λίγες νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 14 με 26 βαθμούς. Η Θεσσαλονίκη θα έχει τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 13 με 25 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 14 May 1998 - 18:00:15 UTC