Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 20/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ακαρπη η συνάντηση του Γ.Παπαντωνίου με εκπροσώπους ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ.
- Επιφυλάξεις στα μέτρα Αρσένη διατύπωσε η ΟΛΜΕ.
- Ικανοποίηση στην Αθήνα από τις διευκρινίσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
- Απορρίφθηκε από τη Βουλή πρόταση της ΝΔ για ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.
- Επαίνους της ΕΕ στην Ελλάδα για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος.
- Τον Ιούνιο στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ψηφιακή τηλεόραση.
- Τις πιο καθαρές θάλασσες στην ΕΕ έχει η Ελλάδα.
- Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία επικίνδυνων παιχνιδιών.
- Η ιστορία της Ελλάδας "εν κινήσει" στον Καναδά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ακαρπη η συνάντηση του Γ.Παπαντωνίου με εκπροσώπους ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ.

Θα συνεχισθούν οι κινητοποιήσεις στο χώρο των τραπεζών, μετά την άκαρπη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ, για το θέμα της πώλησης της Ιονικής. Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της ΓΣΕΕ για 20ήμερο διάλογο από την αρχή, με ταυτόχρονη αναστολή των κινητοποιήσεων και επανέλαβε ότι η απόφαση για την πώληση της τράπεζας είναι ειλημμένη και θα προχωρήσει κανονικά, αφού ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Επιφυλάξεις στα μέτρα Αρσένη διατύπωσε η ΟΛΜΕ.

Σοβαρές επιφυλάξεις στα μέτρα Αρσένη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και ζήτησε την αναστολή για ένα χρόνο της εφαρμογής του συνόλου των μέτρων, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά δεν είναι έτοιμα για τις αλλαγές, δεν έχει γίνει η κατάλληλη μεταρρύθμιση στα λύκεια και δεν έχει υπάρξει επιμόρφωση των καθηγητών. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τα μέτρα ώς την τελευταία ευκαιρία της δημόσιας εκπαίδευσης να απαντήσει στις προκλήσεις των καιρών.

Ικανοποίηση στην Αθήνα από τις διευκρινίσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για τις διευκρινίσεις του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με τις δηλώσεις Κλίντον, περί λύσης πακέτο Κυπριακού και ελληνοτουρκικών. Η διορθωτική αυτή δήλωση έδωσε τη δυνατότητα να αρθούν οι όποιες παρανοήσεις είχαν δημιουργηθεί σχετικά με τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης επί των ελληνοτουρκικών διαφορών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υπενθυμίζεται ότι το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν προτείνουν λύση-πακέτο και δεν έχει αλλάξει η πολιτική τους στο θέμα.

Απορρίφθηκε από τη Βουλή πρόταση της ΝΔ για ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.

Απορρίφθηκε από τη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Αντίθετα υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του άρθρου που προβλέπει τη διάλυση της βουλής σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Επαίνους της ΕΕ στην Ελλάδα για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος.

Επαίνους προς την ελληνική κυβέρνηση για τη δραστική μείωση του δημοσίου ελλείμματος που πέτυχε το 1997, απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνιστά να εφαρμοσθούν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν θεσπισθεί και αν είναι αναγκαίο, να ληφθούν συμπληρωματικά για την επίτευξη του στόχου, να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 1998. Σημειώνεται ότι το δημόσιο έλλειμμα από 7,5% του ΑΕΠ που ήταν το 1996, μειώθηκε στο 4% το 1997.

Τον Ιούνιο στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ψηφιακή τηλεόραση.

Τον Ιούνιο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το θεσμικό πλαίσιο για την ψηφιακή τηλεόραση. Θα προηγηθεί διάλογος με τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς και η ψήφισή του θα γίνει στα μέσα του καλοκαιριού. Το θέμα εξετάσθηκε σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς και θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την Παρασκευή. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παραπέμπει το νομοσχέδιο σε θερινό τμήμα της Βουλής, με στόχο να προκληθεί ο μικρότερος δυνατός θόρυβος.

Τις πιο καθαρές θάλασσες στην ΕΕ έχει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα διαθέτει τις πιο καθαρές πλάζ και θάλασσες μεταξύ των χωρών της κοινότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει άριστα στη χώρα μας στον τομέα αυτό, αφού ελέγχθησαν βιολογικά, χημικά και μικροβιολογικά 1.701 παραλίες που βρέθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους καθαρές και τα νερά τους ανταποκρίνονται πλήρως στις κοινοτικές προδιαγραφές. Μόνο σε 4 περιοχές ορισμένες παραλίες εμφανίζουν προβλήματα καθαρότητας του νερού.

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία επικίνδυνων παιχνιδιών.

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην αγορά των παιχνιδιών που εκπέμπουν ακτίνες Λέϊζερ, επειδή όπως διαπιστώθηκε, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα μάτια, εφόσον η ακτίνα πέσει απευθείας σ'αυτά. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης θα ενημερώσουν τους προμηθευτές για την άμεση απομάκρυνση των προϊόντων από τα καταστήματα και την αστυνομία, ώστε να τα συμπεριλάβει στα είδη που απαγορεύονται να φέρουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα.

Η ιστορία της Ελλάδας "εν κινήσει" στον Καναδά.

Η ιστορία της Ελλάδας από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα πρόκειται να βρίσκεται σύντομα "εν κινήσει" σε όλα τα μήκη και πλάτη του Καναδά, καθώς η πρεσβεία της Ελλάδας στην Οττάβα βαδίζει ολοταχώς προς την υλοποίηση της κατασκευής ενός "Κινητού Μουσείου" Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού. Η ιδέα ενός εποχούμενου Μουσείου, το οποίο θα διασχίζει τον απέραντο Καναδά είναι μία πρωτότυπη έμπνευση του Ελληνα πρέσβη στην Οττάβα, Γιάννη Θωμόγλου. Το πρωτότυπο αυτό μουσείο θα παρουσιάζει όλες τις μεγάλες περιόδους της ελληνικής ιστορίας με καλαίσθητες αντιγραφές εκθεμάτων που βρίσκονται σε ελληνικά μουσεία, ενώ παράλληλα θα είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μέσα προβολής ταινιών, βίντεο, διαφανειών, προκειμένου να δίνει μία πλήρη εικόνα του ελληνικού πολιτισμού.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο πέμπτο και τελευταίο αγώνα, θα κριθεί ποια ομάδα θα κατακτήσει το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1, μετά τη σημερινή νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού με 64-57, σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παιχνίδι που κρίθηκε δύο μόλις λεπτά πριν τη λήξη του. Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε αρκετά δυνατός και μέχρι το τέλος διεκδίκησε τη νίκη. Καλύτερος από τους γηπεδούχους ο Στογιάκοβιτς και από τους πράσινους ο Σκοτ. Τώρα, όλα θα κριθούν στο παιχνίδι της Κυριακής, που θα γίνει στο ΟΑΚΑ.

Παρελθόν αποτελεί από σήμερα και μετά από 23 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα ποδοσφαιρικά πράγματα της ΑΕΚ, ο γνωστός νομικός Νίκος Στράτος, καθώς η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε τη λύση της συνεργασίας τους. Από την πλευρά του, ο Στράτος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είναι απογοητευμένος από τη συμπεριφορά αρκετών ανθρώπων της ΑΕΚ. Στο μεταξύ, γερμανός τεχνικός Λεβ, που απολύθηκε από τη Στουτγκάρδη, φέρεται ως ο επικρατέστερος για τον πάγκο της ΑΕΚ. Εξάλλου, η UEFA σε συνεδρίασή της που έγινε στο Αμστερνταμ, αποφάσισε ότι στο εξής μόνο μία ομάδα, που ιδιοκτησιακά ανήκει μαζί με άλλες στο ίδιο πρόσωπο ή στην ίδια εταιρεία, θα μπορεί να λαμβάνει μέρος στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Αυτή η απόφαση πλήττει την ENIC, που είναι ιδιοκτήτρια των ΑΕΚ, Βιτσέντσα και Σλάβια Πράγας.

Η διοίκηση του ερασιτέχνη Ολυμπιακού έστειλε τελεσίγραφο στον Ιταλό προπονητή Βόλεϊ, Τζιαν Πάολο Μοντάλι και του ζητά ν' απαντήσει μέχρι αύριο το μεσημέρι αν συμφωνεί με την πρόταση της για την ανανέωση της συνεργασίας για έναν ακόμη χρόνο, έναντι 50 εκατ. δραχμών. Στην αντίθετη περίπτωση θ' αποσύρει την προσφορά της.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 311,91 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 175,65, γαλλικό φράγκο προς 52,37, λίρα Αγγλίας προς 507,90, ελβετικό φράγκο προς 210,92, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,81, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 229,23, τη λίρα Κύπρου προς 595,27 και την ECU προς 345,93 δραχμές.

Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κυρίως για μετοχές των Τραπεζών στο τελευταίο ημίωρο της σημερινής συνεδρίασης οδήγησε το γενικό δείκτη τιμών σε ισχυρή άνοδο 2,14% και στις 2.547,01 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 52,9 δισ. δρχ. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο απο τους επιμέρους δείκτες κατα 3,29% σημείωσε ο δείκτης των Τραπεζών ενώ η Ιονική Τραπεζα μετά απο την πτώση των προηγούμενων ημερών έκλεισε με άνοδο 8%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θ'αναπτυχθούν νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 26 και στα νησιά 16 με 23 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα, με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 14 με 25 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα ενδέχεται να σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 13 με 22 βαθμούς.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 20 May 1998 - 19:00:15 UTC