Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 28/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στην Ιονική.
- Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό θα εξετάσουν αύριο Ολμπράιτ-Πάγκαλος.
- Τη Βεργίνα επισκέφθηκε το ισπανικό βασιλικό ζεύγος.
- Αρχισε η δικαστική μάχη για το λεξικό του Μπαμπινιώτη.
- Αλλάζει ο ΓΟΚ.
- Την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία στηρίζει η κυβέρνηση.
- Περισσότερο κάπνισαν πέρυσι οι Ελληνες.
- Επαφή με τους μαθητές είχε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.
- Συνεχίζει την επισκεψή του στον Καναδά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στην Ιονική.

Απόφαση να συνεχίσουν την απεργία διαρκείας, πήραν οι εργαζόμενοι στην Ιονική, παρά το γεγονός ότι το Πρωτοδικείο χαρακτήρισε την απεργία παράνομη. Η ΟΤΟΕ αναμένεται να αποφασίσει επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες για να καλύψει τους εργαζόμενους στην Ιονική.Πάντως, η κυβέρνηση επανέλαβε ότι θα προχωρήσει κανονικά η πώληση της τράπεζας, για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Τράπεζα Πίστεως, προκειμένου να αγοράσει το 51% των μετοχών.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό θα εξετάσουν αύριο Ολμπράιτ-Πάγκαλος.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που θα έχει αύριο στο Λουξεμβούργο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, με τους Θεόδωρο Πάγκαλο και Ισμαήλ Τζεμ, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Σημίτη- Γιλμάζ, κατά τη διάσκεψη κορυφής των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας, στις 4 και 5 Ιουνίου στην Κριμαία.

Τη Βεργίνα επισκέφθηκε το ισπανικό βασιλικό ζεύγος.

Με επίσκεψη στον αρχιαολογικό χώρο της Βεργίνας, το ισπανικό βασιλικό ζεύγος ολοκληρώνει αύριο την επισκεψή του στην Ελλάδα. Ο Χουάν Κάρλος και η σύζυγός του Σοφία, βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, όπου κατέθεσαν στεφάνι, στο μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της πόλης, επισκέφθηκαν το βυζαντινό μουσείο και παρακάθησαν σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.

Αρχισε η δικαστική μάχη για το λεξικό του Μπαμπινιώτη.

Αρχισε η δικαστική μάχη για το λεξικό του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη. Στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης συζητήθηκε η προσφυγή δικηγόρου για την ερμηνεία της λέξης Βούλγαρος, ενώ στην 19 Ιουνίου θα συζητηθεί και νέα προσφυγή του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης για το λήμμα Πόντιος. Η κυβέρνηση πήρε αποστάσεις από τη διαμάχη και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γυρίσουμε πίσω στο Μεσαίωνα, την εποχή που τα βιβλία ρίχνονταν στην πυρά.

Αλλάζει ο ΓΟΚ.

Σημαντικές αλλαγές στο γενικό Οικοδομικό Κανονισμό όπως ισχύει σήμερα σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μεταξύ άλλων προσανατολίζεται στην αντικατάσταση του σημερινού ΓΟΚ με έναν κώδικα γενικών αρχών, ενώ θα εκπονηθούν ειδικοί ΓΟΚ για κάθε περιοχή, ανάλογα με τα περιβαλλοντικά και χωροταξικά δεδομένα.

Την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία στηρίζει η κυβέρνηση.

Την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, τόνισε ο υπουργός Αμύνης, που επισκέφθηκε στα ναυπηγεία Ελευσίνος και ενημερώθηκε για την πορεία κατασκευής 3 αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού. Ο κ.Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος του Ναυτικού θα κατασκευαστούν στα ναυπηγεία μας πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι και πιθανώς υποβρύχια σε συμπαραγωγή με άλλες χώρες.

Περισσότερο κάπνισαν πέρυσι οι Ελληνες.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το κάπνισμα. Σύμφωνα με έρευνα του ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, στις 31 Μαϊου, στην Ελλάδα τα παιδιά αρχίζουν το κάπνισμα κατά μέσο όρο στην ηλικία των 13,5 χρόνων. Στις ηλικίες 12 έως 18 χρόνων ένας στους δέκα καπνίζει συστηματικά, ενώ 30% έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 86% έχουν γονείς καπνιστές.

Επαφή με τους μαθητές είχε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Τον ιερό ναό της Αναλήψεως στο Νέο Κόσμο επέλεξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών να τελέσει λειτουργία, με αφορμή τη γιορτή της Αναλήψεως του Χριστού. Ο προκαθήμενος της εκκλησίας επισκέφθηκε στη συνέχεια το ενιαίο πολυκλαδικό λύκειο της Σιβιτανιδείου και ζήτησε από τους μαθητές να μείνουν πιστοί στις παραδόσεις μας και να αισθάνονται υπερήφανοι που είναι Ελληνες και ορθόδοξοι.

Συνεχίζει την επισκεψή του στον Καναδά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Πολιτικά μηνύματα εμπεριείχε ο σημερινός λόγος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην πατριαρχική λειτουργία της Αναλήψεως που τελέσθηκε στον Ουκρανικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Γουίνιπεγκ. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έδωσε έμφαση στον Οικουμενικό ρόλο του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης μέσα στον παγκόσμιο χάρτη της Ορθοδοξίας, τονίζοντας ότι το Πατριαρχείο προσπαθεί να εκπληρώσει το ποιμαντικό του έργο παρά τα προβλήματα, τους κλυδωνισμούς και την πίεση. Αναφερόμενος στα προβλήματα της Ουκρανικής Εκκλησίας, εξάλλου, σημείωσε ότι οφείλονται στις πρόσφατες πολιτικές αναταραχές και ότι ελπίζει να ξεπερασθούν σύντομα με την πίστη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι σημερινές εφημερίδες των Βρυξελλών προαναγγέλουν την μεταγραφή του Ντέμη Νικολαϊδη στην Αντερλεχτ με εκτενή ρεπορτάζ, πλέκοντας το εγκώμιο του παίχτη της ΑΕΚ. "Είναι ο επιθετικός που έψαχνε η Αντερλεχτ" αναφέρει δημοσίευμα, ενώ όπως τονίζεται, η μεγαλύτερη ομάδα του Βελγίου "δεν φέρνει έναν παίχτη να δει το γηπεδό της αν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλίσει την αποκτησή του".

Με τον 27χρονο αμυντικό του Πανιωνίου Βόκολο... απάντησε ο Παναθηναϊκός στη φυγή του ΓΧ Γεωργίαδη, που αποτελεί πλέον συμπαίχτης του Νταμπίζα και του Κετσπάγια στη Νιουκαστλ. Ο πρώην μέσος του τριφυλιού θα εισπράξει 600 εκατομμύρια για τρία χρόνια, ενώ το νέο απόκτημα των πρασίνων περίπου 60 εκατομμύρια για τρία χρόνια...

Ο Τσάρτας, ένας από τους "διακαείς πόθους" του Μπάγεβιτς, θα είναι το "δέκα το καλό" του Ολυμπιακού για την επόμενη σεζόν, αφού πρώτα ξεπεραστούν κάποιες λεπτομέρειες. Ο διεθνής μέσος, μετά από μία όχι και τόσο πετυχημένη καριέρα στα ισπανικά γήπεδα, θα έλθει την ερχόμενη εβδομάδα στη χώρα μας και θα συναντηθεί με τους ιθύνοντες των πρωταθλητών για να συζητήσουν τη μεταγραφή του.

Επίσημοι κύκλοι του ΠΑΟΚ διαψεύδουν όλα τα σενάρια που αναφέρονται στην παραχώρηση του Φρατζέσκου στην ΑΕΚ, ενώ παράλληλα αρνούνται ότι υπήρξε συνάντηση των δύο πλευρών για το συγκεκριμένο θέμα. Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα βρίσκονται τα θέματα που αφορούν στον Σπύρο Μαραγκό και τον Τάσο Τασιόπουλο για τους οποίους ενδιαφέρονται η Ομόνοια Λευκωσίας και η Βέροια, αντίστοιχα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,77 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 174,09, γαλλικό φράγκο προς 51,91, λίρα Αγγλίας προς 504,45, ελβετικό φράγκο προς 210,10, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,66, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 224,34, τη λίρα Κύπρου προς 591,23 και την ECU προς 343,07 δραχμές.

Ανέκαμψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου μετά τη σημαντική υποχώρηση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.549,07 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,03%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 62,6 δισ. δρχ. Με σημαντική άνοδο 4,6% και 3, 6% αντιστοίχως έκλεισαν οι μετοχές της Ιονικής και της Εμπορικής. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με μικρή άνοδο 0,45%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'ολόκληρη τη χώρα και στα δυτικά ενδέχεται να σημειωθούν βροχές και καταιγίδες μετά το μεσημέρι. Τα φαινόμενα αυτά αργότερα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 29 και στα νησιά 17 με 26 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με πιθανή βροχή, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 16 με 28 και 15 με 26 βαθμούς αντστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 28 May 1998 - 19:00:09 UTC