Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/07/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δύο ισχυρές εκρήξεις σημείωθηκαν στα δικαστήρια, στην Ευελπίδων.
- Στην ασφάλεια προσήχθη ο εφοπλιστής Βεντούρης.
- Αποφασισμένοι παρουσιάστηκαν Κληρίδης και Γιέλτσιν για S-300.
- Εκκληση στους επιχειρηματίες για συγκράτηση των τιμών.
- Εντονη αντίδραση από ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση για δηλώσεις Μ.Δασκαλάκη.
- Απόφαση δικαστηρίου για το λεξικό Μπαμπινιώτη.
- Προβλήματα αύριο στον ΟΣΕ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δύο ισχυρές εκρήξεις σημείωθηκαν στα δικαστήρια, στην Ευελπίδων.

Δύο ισχυρές εκρήξεις με διαφορά περίπου μιας ώρας, σημειώθηκαν στα κτίρια δύο και τρία, των δικαστηρίων της σχολής Ευελπίδων, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Για την πρώτη έκρηξη προηγήθηκε τηλεφώνημα αγνώστου σε εφημερίδα και τηλεοτικό σταθμό και η αστυνομία εκκένωσε έγκαιρα το κτίριο δύο. Για τη δεύτερη έκρηξη δεν έγινε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ενώ κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις.

Στην ασφάλεια προσήχθη ο εφοπλιστής Βεντούρης.

Στην ασφάλεια προσήχθη ο εφοπλιστής Βαγγέλης Βεντούρης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναγνωρίσθηκε από τον εφοπλιστή Κώστα Αγαπητό, ως ένας από τους δύο δράστες που προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν, πυροβολώντας τον επτά φορές. Ο κ.Αγαπητός που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, είχε αγοράσει σε πλειστηριασμό το πλοίο "Παναγία Τήνου ΙΙ" το οποίο ανήκε στον Βαγγέλη Βεντούρη, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει ότι γνώρισε τον ένα από τους δύο δράστες.

Αποφασισμένοι παρουσιάστηκαν Κληρίδης και Γιέλτσιν για S-300.

Την απόφασή τους να υλοποιήσουν τη συμφωνία για τους πυραύλους S-300, όπως είχε προγραμματιστεί, χωρίς καθυστερήσεις, διατύπωσαν οι Μπόρις Γιέλτσιν και Γλαύκος Κληρίδης, κατά τη συναντησή τους στη Μόσχα. Το Ισραήλ διεύψευσε τις πληροφορίες ότι τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν άσκηση με στόχο τους S-300, αν εγκατασταθούν στην Κύπρο. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές τότε πρόκειται για προσφορά πολύ κακών υπηρεσιών στην ειρήνη, σχολίασε η ελληνική κυβέρνηση.

Εκκληση στους επιχειρηματίες για συγκράτηση των τιμών.

Εκκληση στους επιχειρηματίες για συγκράτηση των τιμών, ώστε να πέσει ο πληθωρισμός, απηύθυνε ο Γιάννος Παπαντωνίου, μετά τη συνάντηση του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, στην οποία συζητήθηκε και το θέμα της μείωσης των εποτοκίων. Θετικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία κάνει ο γνωστός ξένος Οίκος "Μόργκαν Στάνλεϊ", που προβλέπει πληθωρισμό 2% στα τέλη Μαϊου του 1999 και αποκλιμάκωση των επιτοκίων μέσα στο 1998.

Εντονη αντίδραση από ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση για δηλώσεις Μ.Δασκαλάκη.

Την έντονη αντίδραση κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, προκάλεσαν οι δηλώσεις του μέλους του ΕΓ Μανώλη Δασκαλάκη, ο οποίος έκανε λόγο ακόμη και για ανατροπή του Κώστα Σημίτη. Για απόψεις που μας γυρίζουν στο παρελθόν, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως το ρολόι της ιστορίας δεν γυρίζει πίσω. Για θέμα πολιτικής και ηθικής στάσης μίλησε και ο Κώστας Σκανδαλίδης, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα κυρώσεων. Στο μεταξύ, σαφώς βελτιωμένη είναι η εικόνα κυβέρνησης και πρωθυπουργού, σε νέα δημοσκόπηση. Βελτίωση παρουσιάζει και η δημοτικότητα του Κ.Καραμανλή, ενώ της ΝΔ έχει πτωτική τάση.

Απόφαση δικαστηρίου για το λεξικό Μπαμπινιώτη.

Να απαλειφθεί από κάθε μελλοντική έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη η επεξέγηση στο λήμμα "Βούλγαρος", αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Στο σκεπτικό της απόφασης τονίζεται ότι η χρήση της λέξης αυτής είναι σποραδική και στερείται διάρκειας. Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο λήμμα "Βούλγαρος", πέραν της επεξήγησης που αφορά τον κάτοικο της γειτονικής χώρας, στο λεξικό παρατίθεται και η ερμηνεία ότι πρόκειται περί οπαδού αθλητικών ομάδων της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα του ΠΑΟΚ.

Προβλήματα αύριο στον ΟΣΕ.

Προβλήματα θα υπάρξουν αύριο και στον ΟΣΕ, λόγω 24ωρης απεργίας του προσωπικού στο δίκτυο της Κεντρικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα να μην κινηθούν οι αμαξοστοιχίες Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστροφή στην ελληνική αθλητική πραγματικότητα, μετά τη χθεσινή μεγάλη νίκη των Γάλλων επί των Βραζιλιάνων με 3-0 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μία νίκη που θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη αν οι τρικολόρ είχαν έστω και ένα σοβαρό επιθετικό στις τάξεις τους... Ετσι, η επιστροφή στα δικά μας, συμπίπτει με την προετοιμασία της εθνικής ομάδας μπάσκετ για το Μουντομπάσκετ, που θα διεξαχθεί στη χώρα μας, αλλά και τις μεταγραφικές κινήσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων, καθώς οι περισσότερες έχουν αρχίσει την προετοιμασία τους.

Η απόκτηση ενός πρώην αποτελεί τον κρυφό πόθο του νέου προπονητή της ΑΕΚ Στεπάνοβιτς. Φυσικά πρόκειται για τον Τσιάρτα, τον οποίο χαρακτήρισε τρομερό ποδοσφαιριστή, με πολλές ικανότητες και μυαλό. Ο Στεπάνοβιτς δήλωσε, κατά την αναχώρηση της ομάδας του για τη Γερμανία, ότι "θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τον αποκτήσουμε, αν και η Σεβίλη ζητά πάρα πολλά χρήματα για να τον παραχωρήσει". Ο ίδιος τόνισε πως η ΑΕΚ χρειάζεται ένα λίμπερο, ένα μέσο και έναν επιθετικό, ενώ χαρακτήρισε ως μεγάλο ταλέντο τον Μαλαδένη.

Μπορεί να παραθέριζε στην Ρόδο, όμως ο προπονητής του Ολυμπιακού Ιβκοβιτς δεν μπορεί να ...ηρεμήσει. Το θέμα του ξένου παίκτη εξακολουθεί να ``καίει`` τους ``ερυθρολεύκους`` με τους υποψηφίους σιγά-σιγά να μειώνονται. Ετσι, τα μόνα ονόματα που ``παίζουν`` πλέον για τη θέση ``3`` είναι αυτά των Αμερικανών Τζορτζ ΜακΛάουντ και Μπιλ Εντουαρντς. Ο τελευταίος είναι γνωστός από τη θητεία του στην ΑΕΚ πριν από δύο χρόνια. Οσον αφορά τον ΜακΛάουντ (31, 2.00), την περασμένη περίοδο αγωνιζόταν στους Φίνιξ Σανς. Επαιξε σε 63 παιχνίδια και είχε 7,2 πόντους και 3,5 ριμπάουντ.

Μέσα στο επόμενο διήμερο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα του Αντρες Γκίμπερτ στον Παναθηναϊκό. Οι ``πράσινοι`` περιμένουν και τον Σλόμπονταν Σούμποτινς να επιστρέψει (μεθαύριο) από την Σλοβενία προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Κουβανού σέντερ στον αθηναϊκό σύλλογο, εκπρόσωπος του οποίου εξέφρασε και σήμερα τη βεβαιότητα ότι η μεταγραφή του παίκτη θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένη. ``Για να γίνει καλή δουλειά, χρειάζεται και καλό υλικό. Πιστεύουμε ότι ο Γκίμπερτ θα δώσει τις λύσεις που θέλουμε κάτω από τα καλάθια. Είναι θέμα ωρών η μεταγραφή του``, έλεγε σήμερα ο εκπρόσωπος της ``πράσινης`` ΚΑΕ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 305,04 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,49, γαλλικό φράγκο προς 50,30, λίρα Αγγλίας προς 499,15, ελβετικό φράγκο προς 199,22, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,09, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 214,23, τη λίρα Κύπρου προς 575,50 και την ECU προς 333,09 δραχμές.

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Εκλεισε στις 2685,65 μονάδες με άνοδο 0,70%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 70,7 δισ. δρχ. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση 0,45%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, με βόρειους ανέμους ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριους. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 18 με 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς και στα νησιά 22 με 34 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 21 με 38 και 19 με 36 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 13 July 1998 - 19:00:08 UTC