Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/08/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εφιαλτική εικόνα παρουσιάζει η Αττική. Νέες φωτιές ξέσπασαν σήμερα.
- Μέτρα εξήγγειλαν υπουργοί. Εντονη επίθεση από ΝΔ σε πρωθυπουργό.
- Τροχαίο ατύχημα φορτηγού με λεωφορείο στη Βούλα.Δεν υπήρξαν θύματα.
- Συνάντηση Κληρίδη-Κρανιδιώτη την Παρασκευή στην Κύπρο.
- Οξεία αντιπαράθεση Τσοβόλα-Παπαϊωάννου για τις εργασιακές σχέσεις.
- Σε ισχύ η κοινή περιπολία Ελλήνων-Αλβανών αστυνομικών στα σύνορα.
- Επικίνδυνο το πυρηνικό εργοστάσιο που σχεδιάζει η Τουρκία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εφιαλτική εικόνα παρουσιάζει η Αττική. Νέες φωτιές ξέσπασαν σήμερα.

Εφιαλτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Αττική από την πύρινη λαίλαπα που μετέτρεψε σε κάρβουνο τους τελευταίους πνεύμονες πράσινου. Οι περισσότερες πυρκαγιές στο λεκανοπέδιο βρίσκονται σε ύφεση, εν αντιθέσει με την υπόλοιπη χώρα όπου σε εξέλιξη βρίσκονται φωτιές στη Μεσσηνία, στην περιοχή του Μελιγαλά, στον Ταϋγετο, στα προάστια της Πάτρας, στην Ηλεία, στον Ολυμπο, στη Δράμα, στην Ηγουμενίτσα, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλλονιά και στην Ικαρία.

Μέτρα εξήγγειλαν υπουργοί. Εντονη επίθεση από ΝΔ σε πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Γεωργίας μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό εξήγγειλε τα νέα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο του για τη χρηματοδότηση των αναδασώσεων, καθώς και τη λήψη αντιδιαβρωτικών μέτρων προστασίας. Από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κήρυξε αναδασωτέες τις καμμένες περιοχές, τονίζοντας οτι θα δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες. Προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού, εξαπέλυσε η ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς τον ηθικό αυτουργό, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του.

Τροχαίο ατύχημα φορτηγού με λεωφορείο στη Βούλα.Δεν υπήρξαν θύματα.

Παρ'ολίγον τραγωδία στη Βούλα, στη συμβολή των λεωφόρων Αλκυονίδων και Βάρης, όταν λεωφορείο του ΟΑΣΑ συγκρούστηκε με φορτηγό, το οποίο παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Σοβαρά τραυματίες είναι οι οδηγοί των δύο οχημάτων Νίκος Δαρζέντας 45 ετών και Γιώργος Ματακέας, 52 ετών, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Ασκληπείο Βούλας.

Συνάντηση Κληρίδη-Κρανιδιώτη την Παρασκευή στην Κύπρο.

Απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό θα ανταλλάξει την ερχόμενη Παρασκευή ο υφυπουργός εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στο νησί, με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Ραούφ Ντενκτάς επιδιώκει παρεμβάσεις στο στρατό κατοχής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολιτικοί του στόχοι.

Οξεία αντιπαράθεση Τσοβόλα-Παπαϊωάννου για τις εργασιακές σχέσεις.

Οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εργασίας και του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, δημιουργήθηκε στη Βουλή κατά την διάρκεια συζήτησης για τα άρθρα του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. Ο κ.Τσοβόλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία, ενώ ο κ.Παπαϊωάννου αφού υποστήριξε οτι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ανεργία, ανήγγειλε οτι μέσα στο χρόνο θα δημιουργηθούν 70.000 θέσεις εργασίας.Εργατικά συνδικάτα πραγματοποίησαν συλλαλλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος.

Σε ισχύ η κοινή περιπολία Ελλήνων-Αλβανών αστυνομικών στα σύνορα.

Από την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ το πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας σχετικά με την εκτέλεση κοινών περιπολιών από την αστυνομία συνόρων και το ελληνικό λιμενικό σώμα, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της θαλασσιας μεθορίου των δύο χωρών. Η τελετή έναρξης ισχύος του Πρωτοκόλλου θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Κέρκυρας παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρου Σουμάκη και του υπουργού Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας Τσέκα.

Επικίνδυνο το πυρηνικό εργοστάσιο που σχεδιάζει η Τουρκία.

Ενα "μεσογειακό Τσέρνομπιλ" φοβούνται τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατά της δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας, όπως σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη ματαίωση των σχεδίων της Τουρκίας ερχόμενη σε συνεννόηση με φιλειρηνικά και οικολογικά κινήματα της Ευρώπης, ενώ απέστειλε επιστολή και στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία τον ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ισπανία αποτελεί το νέο εμπόδιο στον δρόμο της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ των ανδρών για τη διάκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο αγώνας αυτός που θα γίνει την Παρασκευή και είναι στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης, θ' αρχίσει στις 22.00 και θα μεταδοθεί ``ζωντανός`` από την ΕΤ-1. Η ελληνική ομάδα πήρε την τρίτη θέση στον όμιλό της, αφού σε αγώνα για την τρίτη ημέρα του β' γύρου της διοργάνωσης που έγινε στο ΟΑΚΑ, ηττήθηκε με 70-56 από τη Γιουγκοσλαβία.

Ως την ευχάριστη έκπληξη του 13ου παγκοσμίου πρωταθλήματος, χαρακτήρισε ο προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης, την ομάδα της Ισπανίας. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, σε σημερινές δηλώσεις του, τόνισε, ότι ''μεγάλωσε'' με το ισπανικό μπάσκετ, ενώ επεσήμανε η υπόθεση πρόκριση θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη δική του ομάδα. ''Θα προσπαθήσουμε να μην μας επηρεάσουν οι δύο ήττες από Ρωσία και Γιουγκοσλαβία. Συνεχίζουμε τη δουλειά και κάθε μέρα προσπαθούμε για το καλύτερο. Η Ισπανία είναι ένας δύσκολος αντίπαλος που όμως δεν μας φοβίζει, αφού αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι πως θα παίξουμε εμείς και όχι η αντίπαλός μας. Πιστεύω ότι πολλά θα ξεκινήσουν από την άμυνα, τομέα στον οποίο μέχρι τώρα η ελληνική ομάδα τα πάει πολύ καλά'', είπε ο Γιαννάκης.

Στο άλλο ``στρατόπεδο`` τώρα, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Ισπανίας, Λόλο Σάϊνθ, είναι ανήσυχος, ενόψει του προημιτελικού αγώνα της Παρασκευής για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο Σάινθ, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα, επεσήμανε ότι η ελληνική ομάδα πολύ δύσκολα θα χάσει και τρίτο συνεχόμενο ματς και γι' αυτό το λόγο ζήτησε από τους παίκτες του να μείνουν συγκεντρωμένοι και τα 40 λεπτά, αν θέλουν η Ισπανία να περάσει στην πρώτη τετράδα της διοργάνωσης. ''Σεβόμαστε την Ελλάδα αλλά δεν την φοβόμαστε. Θα είναι ένα δύσκολο ματς``.

Εφθασε σήμερα στη χώρα μας, το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, Αντονι Γκολντγουάιρ. Ο Αμερικανός πλέϊ μέικερ που τελευταία στιγμή αντικατέστησε τον Μπάιρον Ντίνκινς στο ρόστερ των ''ερυθρολεύκων'', στις πρώτες του δηλώσεις επί ελληνικού εδάφους, είπε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος που ήρθε στην Ελλάδα, για την οποία είχε ακούσει καλά πράγματα και ότι στόχος του είναι κάθε μέρα να δουλεύει σκληρά. ``Μου αρέσει να σπρώχνω την ομάδα στο γρήγορο παιχνίδι. Θέλω να βοηθήσω στο σκοράρισμα αλλά και την άμυνα'', απάντησε ο Γκολντγουάιρ σε ερώτηση που του έγινε για το τι μπορεί να προσφέρει στον Ολυμπιακό.

Τον δεύτερο ξένο ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, αναμένενται ν' ανακοινώσει αύριο η ΚΑΕ ΑΕΚ. Τα ... προγνωστικά των τελευταίων ωρών που προέρχονται από κύκλους των ''κιτρινόμαυρης'' ομάδας, δίνουν πρώτο φαβορί για τη θέση αυτή, τον Ρούμπεν Πάτερσον, που πέρσι τελείωσε το κολλέγιο του Σινσινάτι και πριν από δύο μήνες επιλέχθηκε από τους Λέικερς στο Νο-31 των ντράφτ. Μοναδικός ``αντίπαλος`` του Πάτερσον για τη θέση του δεύτερου ξένου στην ΑΕΚ είναι ο Χάρβεϊ Γκράντ, ο οποίος πέρυσι αγωνίστηκε στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 298,56 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,65, γαλλικό φράγκο προς 50,30, λίρα Αγγλίας προς 489,10, ελβετικό φράγκο προς 200,35, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,09, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 207,77, τη λίρα Κύπρου προς 571,58 και την ECU προς 332,45 δραχμές.

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια είχε σήμερα αρνητικό αντίκτυπο και στη Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 3,27% και υποχώρησε στις 2.692,77 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 48 δις δρχ. Με πτώση 2,39% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι και αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί με τάση περαιτέρω ενίσχυσης το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια. Η θεμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 22 με 37 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 23 με 39, στο Ιόνιο, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα 26 με 38 και στις Κυκλάδες και την Κρήτη 26 με 35 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, μέτριους και το βράδυ τοπικά ισχυρούς βοριάδες και θερμοκρασία 29 με 38 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 24 με 36 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 5 August 1998 - 18:00:12 UTC