Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 03/09/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τους Ελληνες που ήταν μεταξύ των 229 επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους της "Σουϊς Αιρ", που συνετρίβη στον Ατλαντικό.
- Ανησυχία στην κυβέρνηση για τη διεθνή οικονομική κρίση. Νέα βουτιά 3,79% στη Σοφοκλέους. Πτώση και στα άλλα χρηματιστήρια.
- Προβληματισμός στη Ρηγίλλης για τις δηλώσεις Μητσοτάκη. Ουδέν σχόλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος. Αιχμές Εβερτ κατά του πρώην πρωθυπουργού.
- Πανικός στο κέντρο της Αθήνας από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε υπόγειο καταστήματος.
- Απέρριψαν οι ΗΠΑ την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία στην Κύπρο και εμμένουν στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
- Την αποπομπή του περιπτέρου της Μαρίας Δαμανάκη από την Κλαυθμώνος αποφάσισε το Ειρηνοδικείο της Αθήνας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τους Ελληνες που ήταν μεταξύ των 229 επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους της "Σουϊς Αιρ", που συνετρίβη στον Ατλαντικό.

Συγκεγχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των ελλήνων που ήταν μεταξύ των 229 επιβατών του αεροσκάφους της Σουϊς Αιρ, το οποίο έκανε βουτιά θανάτου στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, ανοικτά από τις ακτές του Καναδά. Εκπρόσωπος της εταιρίας ανακοίνωσε ότι υπήρχαν τρία άτομα με ελληνική υπηκοότητα, ενώ δεν έγινε γνωστό αν υπήρχαν και άλλοι έλληνες με ξένα διαβατήρια, καθώς νωρίτερα εκπρόσωπος της Σουϊς Αιρ στην Αθήνα είχε δηλώσει ότι μεταξύ των επιβατών ήταν και οκτώ έλληνες, έξι από τους οποίους είχαν προορισμό την Αθήνα. Σύμφωνα με την εταιρία στο αεροσκάφος επέβαιναν άτομα από 14 εθνικότητες. Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση 111 από Νέα Υόρκη για Γενεύη και τα αίτια της πτώσης του δεν έχουν γίνει γνωστά, αν και αποκλείεται η τρομοκρατική ενέργεια.

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τη διεθνή οικονομική κρίση. Νέα βουτιά 3,79% στη Σοφοκλέους. Πτώση και στα άλλα χρηματιστήρια.

Την ανησυχία της κυβέρνησης για την διεθνή οικονομική κρίση, διατύπωσε ο υπουργός Τύπου, μετά την κοινή συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής και πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο κύκλος της κρίσης, η οποία όμως ελέγχεται. Σύμφωνα με τον κ.Ρέππα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ Θα επιμείνει στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και θα εξαγγείλει σειρά μέτρων για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενών κοινωνικών ομάδων.

Προβληματισμός στη Ρηγίλλης για τις δηλώσεις Μητσοτάκη. Ουδέν σχόλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος. Αιχμές Εβερτ κατά του πρώην πρωθυπουργού.

Προβληματισμός επικρατεί στη Ρηγίλλης, για τις δηλώσεις του Κων. Μητσοτάκη, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ εμμέσως πλην σαφώς αμφισβήτησε την ικανότητα του Κώστα Καραμανλή να γίνει πρωθυπουργός. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι είναι ευχάριστη η προσχώρησή του στις τάξεις εκείνων που εκτιμούν τον Ανδρέα Παπανδρέου, ακόμη κι αν αυτό γίνεται από ιδιοτέλεια.

Πανικός στο κέντρο της Αθήνας από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε υπόγειο καταστήματος.

Μικροπανικός προκλήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε υπόγειο καταστήματος στην οδό Αμερικής, κοντά στο Σύνταγμα. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατάφεραν τελικά να σβήσουν την πυρκαγιά. Προηγουμένως πυροσβέστες με τη βοήθεια κλιμακοφόρων οχημάτων απομάκρυναν από τον πρώτο όροφο περίπου 30 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί.

Απέρριψαν οι ΗΠΑ την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία στην Κύπρο και εμμένουν στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν εμμέσως την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό. Ο εκπροσωπος του Στέϊτ Ντιπαρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν το στόχο να δημιουργηθεί στην Κύπρο μιά διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με βάση τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979. Ο πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΟΗΕ, στον οποίο κατήγγειλε τη νέα απαράδεκτη αξίωση Ντενκτάς. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής των αδεσμεύτων, στον Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

Την αποπομπή του περιπτέρου της Μαρίας Δαμανάκη από την Κλαυθμώνος αποφάσισε το Ειρηνοδικείο της Αθήνας.

Την αποβολή της Μαρίας Δαμανάκη από την πλατεία Κλαυθώνος, διέταξε το Ειρηνοδικείο της Αθήνας, το οποίο έκανε δεκτή την προσφυγή του Δημήτρη Μπέη, ο οποίος διεκδικεί τον ίδιο χώρο για την εγκατάσταση προεκλογικού περιπτέρου. Η κ. Δαμανάκη κατηγόρησε το δήμαρχο Αθηναίων για την αναταραχή που δημιουργήθηκε και ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει τη δικαστική διαμάχη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικές μεταβολές είχαμε στη βαθμολογία των ελληνικών ομάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς ομοσπονδίας ιστορίας και στατιστικής του ποδοσφαίρου, τον περασμένο μήνα. Ετσι ο ΠΑΟΚ υπέστη... καθίζηση αφού υποχώρησε 33 θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 76η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Αντίθετα η ΑΕΚ είναι στην 54η θέση, ενώ δύο θέσεις πιο κάτω είναι ο πρωταθλητής Ολυμπιακός και ακολουθεί ο Παναθηναϊκός, που βρίσκεται στην 67η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ τιμώρησε με πρόστιμο 600.000 δραχμών την ΠΑΕ Πανιώνιος για επεισοδιακή συμπεριφορά οπαδών της στον αγώνα με την ΑΕΚ, ενώ επέβαλε και στην ομάδα του ''δικεφάλου'' πρόστιμο 200.000 δραχμών. Ακόμη τιμώρησε με πρόστιμο 300.000 δραχμών την ΠΑΕ Ηρακλής για επεισόδια στον αγώνα της με τη Βέροια και με 100.000 δραχμές την ΠΑΕ Βέροια για τον ίδιο ματς.

Οριστικά την Κυριακή στις 18.15 στο στάδιο ειρήνης και φιλίας, θα αρχίσει ο αγώνας μπάσκετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, για το κύπελλο Ελλάδας. Η ΕΟΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση της, είχε όλη την καλή διάθεση ν' ανταποκριθεί στο αίτημα της ΕΠΟ, για τη μετάθεση της έναρξης του στις 5μμ, λόγω του αγώνα Ελλάδας-Σλοβενίας, αλλά δεσμεύεται από τις συμφωνίες της με το ΜEGA CHANNEL και την εταιρεία η οποία έχει αναλάβει τη διαφημιστική εκμετάλευση της συνάντησης.

Η FIBA, παρά τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί, στο επίσμο καλεντάρι της τετραετίας 1998-2002, όρισε την τελική φάση του 32ου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ανδρών (Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη), πολύ αργότερα από κάθε άλλη φορά. Ετσι οι αγώνες για το πρωτάθλημα του 2001 θα διεξαχθούν 1 με 9 Σεπτεμβρίου. Εξάλλου ταυτόχρονα (2-14 Σεπτεμβρίου) θα διεξαχθεί το τουρνουά μπάσκετ των 14ων Μεσογειακών Αγώνων στην Τύνιδα.

Ο διαιτητής Γιώργος Ψυχομάνης ορίστηκε να διευθύνει τον αγώνα γυναικών Ρουμανίας-Αγγλίας (12/9/98) για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Βοηθοί του θα είναι οι Α. Ορφανός και Χ. Φωτόπουλος. Εξάλλου ο Σπύρος Παπαδάκος θα διευθύνει τον αγώνα γυναικών Ισπανίας-Σκωτίας (11/10/98) για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Βοηθοί του θα είναι οι Δ. Γκρούτσης, Χ. Γιώτας.

Η εθνική μας ομάδα Βόλεϊ των Εφήβων αρχίζει αύριο στην πόλη Τίσνοφ της Τσεχίας τους αγώνες της για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Πρώτος αντίπαλος του εθνικού μας συγκροτήματος είναι το αντίστοιχο της Γαλλίας. Εξάλλου η εθνική μας ομάδα Βόλεϊ των ανδρών θ' αναχωρήσει αύριο το πρωί για την Τεργέστη όπου το Σάββατο θ' αντιμετωπίσει την αντίστοιχη της Ιταλίας στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Η Εύα Ρούσση, προκρίθηκε στα προημιτελικά του διεθνούς τουρνουά 10.000 δολλαρίων, που διεξάγεται στην Ξάνθη, αφού νίκησε 2-0 την Αμερικανίδα Σούζαν Στάρετ. Ετσι τώρα η 19χρονη τενίστρια θ' αντιμετωπίσει τη Βρετανίδα Ελίζαμπεθ Τζελφς. Στο μεταξύ ο Τάσος Βασιλειάδης με 2092 βαθμούς και η Χριστίνα Παπαδάκη με 1200 βαθμούς είναι στην πρώτη θέση της Πανελλήνιας κατάταξης ανδρών-γυναικών.

Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε η εθνική μας ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης στο 8ο Μεσογειακό κύπελλο, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά. Η ελληνική ομάδα ήταν 2η στη βαθμολογία του Μεσογειακού με 522 βαθμούς, ενώ πρώτευσε η ομάδα της Ιταλίας με 530β.Εξάλλου η ομάδα μας πήρε τη 2η θέση και στην OPEN με 489 βαθμούς, όπου και πάλι πρώτευσε η ιταλική ομάδα με 502.Ακόμη στο Σόλο του 8ου Μεσογειακού κυπέλλου η Γουδά πήρε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ στο ντουέτο με τη Στασινοπούλου πήραν επίσης ασημένιο μετάλλιο και στο ομαδικό η ελληνική ομάδα πήρε το χρυσό μετάλλιο με τις Σιώζου, Στασινοπούλου, Πένητα, Μωραίτη, Βροντάκη, Κουτσούδη, Αθανασίου, Γουδά.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: δολλάριο ΗΠΑ προς 302,03 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 174, 43, γαλλικό φράγκο 52,09, λίρα Αγγλίας 508,06, ελβετικό φράγκο προς 211,93, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,69, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 222,68, τη λίρα Κύπρου προς 589,61 και την ECU προς 343,83 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αλλάζει από αύριο το σκηνικό του καιρού, ο οποίος αρχικά θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα, αλλά από το απόγευμα θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 33 και στα νησιά 20 με 30 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 19 με 33 βαθμούς, θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη το βράδυ ενδέχεται να σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 16 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου.

(Α.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 3 September 1998 - 18:00:09 UTC