Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/09/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Υπομονή συνέστησε ο Γ.Αρσένης για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
- Συστάσεις στους υπουργούς έκανε ο Κ.Σημίτης.
- Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κ.Καραμανλής.
- Επιμένει στην αυτόνομη πορεία της ΠΟΛΑΝ ο Α.Σαμαράς.
- Σε συμφωνία κατέληξαν Οικουμενικό Πατριαρχείο-Ελληνική Εκκλησία.
- Πάλι ξέφυγε απ'την αστυνομία ο Ρουμάνος κακοποιός Ματέι.
- Περίεργη απαγωγή 18χρονης στη Θεσσαλονίκη.
- Συνελήφθησαν εννέα μέλη της Γκρινπίς, στη ΛΑΡΚΟ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Υπομονή συνέστησε ο Γ.Αρσένης για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έχει βάθος χρόνου και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια περίοδο, τόνισε ο υπουργός Παιδείας, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ο κ. Αρσένης πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα οι μαθητές του λυκείου θα ενημερωθούν λεπτομερώς για το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Οι καθηγητές πάντως απειλούν με απεργίες από τις 29 του μηνός. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου θα γίνουν οι εγγραφές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Συστάσεις στους υπουργούς έκανε ο Κ.Σημίτης.

Καλύτερο συντονισμό για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς και τους κάλεσε να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του λαού. Ο κ. Σημίτης συνέστησε επίσης στα μέλη της κυβέρνησης να αποφεύγουν δηλώσεις και σχόλια, τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απρόβλεπτη τη διεθνή οικονομική κατάσταση και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα, αν επιδεινωθεί η κρίση.

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κ.Καραμανλής.

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για ανικανότητα, αμέλειακαι υστεροβουλία, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, που περιοδεύει στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το δάσος του Σέϊχ Σού, το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού και το νέο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών ολοκλήρωσης των έργων. Το Σαββατοκύριακο ο κ.Καραμανλής θα επισκεφθεί τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Επιμένει στην αυτόνομη πορεία της ΠΟΛΑΝ ο Α.Σαμαράς.

Την απόφαση της Πολιτικής Ανοιξης να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της στον πολιτικό στίβο, επανέλαβε από τη Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφθηκε τη ΔΕΘ, ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό στον οποίο απέδωσε έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα και τον χαρακτήρισε ψεύτη και υποκριτή. Αναφερόμενος στις δραστηριότητες του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, τόνισε ότι όχι μόνο έχει το δικαίωμα, αλλά και είναι και χρέος να τοποθετείται δημόσια επί διαφόρων θεμάτων.

Σε συμφωνία κατέληξαν Οικουμενικό Πατριαρχείο-Ελληνική Εκκλησία.

Σε συμφωνία για την ίδρυση γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και της Ελληνικής Εκκλησίας στις Βρυξέλλες, κατέληξαν μετά από τριήμερες συνομιλίες αντιπροσωπείες των δύο πλευρών. Οπως συμφωνήθηκε το Φανάρι θα ορίζει τον διευθυντή του γραφείου στην Αθήνα ενώ το γραφείο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες θα έχει αυτόνομη λειτουργία.

Πάλι ξέφυγε απ'την αστυνομία ο Ρουμάνος κακοποιός Ματέι.

Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες μέρες, αστυνομικοί ήλθαν σε απόσταση αναπνοής με τον επικίνδυνο Ρουμάνο κακοποιό Σορίν Ματέι, αλλά δεν κατάφεραν τελικά να τον συλλάβουν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ματέϊ, ο οποίος είχε κρατήσει επί οκτώ ώρες όμηρο έναν αστυνομικό στην Αθήνα, εθεάθη σε αγροτική περιοχή έξω από τη Λάρισα, αλλά μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς κατάφερε να διαφύγει ως άλλος φαντομάς.

Περίεργη απαγωγή 18χρονης στη Θεσσαλονίκη.

Ακαρπες έχουν αποβεί μέχρι στιγμής οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών που απήγαγαν μια 18χρονη από το Ωραιόκαστρο Χαλκιδικής και ζητούσαν λύτρα για την ελευθερώσουν. Οι απαγωγείς οδήγησαν την κοπέλα σε ερημικό σπίτι και αρχικά ζητούσαν από τους γονείς της 100 εκατομ. δρχ, αλλά τελικά συμβιβάστηκαν με δύο και την άφησαν ελεύθερη. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα από την αστυνομία.

Συνελήφθησαν εννέα μέλη της Γκρινπίς, στη ΛΑΡΚΟ.

Με μια νέα επιχείρηση άνδρες του Λιμενικού συνέλαβαν με εντολή εισαγγελέα εννέα ακτιβιστές-μέλη της Γκρίνπις, τα οποία για τρίτη μέρα παρεμπόδιζαν φορτηγίδα της εταιρίας ΛΑΡΚΟ να αποπλεύσει από το λιμάνι και να αδειάσει σε περιοχή που έχει οριστεί, απόβλητα του εργοστασίου. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θριαμβευτική εμφάνιση πραγματοποίησε η πρωταθλήτρια μας του τριπλούν Ολγα Βασδέκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο στίβου, που διεξάγεται στο Γιοχάνεσμπουργκ με την συμμετοχή αντιπροσωπευτικών ομάδων από τις πέντε ηπείρους και ακόμη τις εθνικές ομάδες της Γερμανίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Βασδέκη, που αγωνίστηκε με την μικτή Ευρώπης, πήρε την πρώτη θέση, καταρρίπτοντας παράλληλα το Πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα 14 μέτρων 64 εκατοστών. Στους ίδιους αγώνες ο Χάρης Παπαδιάς κατετάγη έκτος στα 100 μέτρα με επίδοση 10 δεύτερα και 15 εκατοστά.

Να προσγειώσουν τους παίχτες τους στην ελληνική πραγματικότητα προσπαθούν οι προπονητές του Παναθηναϊκού Δανιήλ και της ΑΕΚ Στεπάνοβιτς. Ο προπονητής των πρασίνων θέλει οι παίχτες του να δώσουν προσοχή στον Εθνικό Αστέρα και στη συνέχεια να ρίξουν τις σκέψεις τους στους άσους της Ντιναμό Κιέβου, ενώ ο Στεπάνοβιτς, που κάνει από τώρα τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση της Βίτεσε και του Μαχλά, δεν μπορεί να ηρεμίσει με τη σκέψη της ήττας από τον Πανελευσινιακό. D

Σε νοσοκομείο της Αθήνας εισήχθη ο Γερμανός μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού Χούπμαν, ο οποίος υπέστη γαστρεντερίτιδα. Ο σέντερ του Παναθηναϊκού υποβάλλεται σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής προέλευση της ασθένειας, η οποία του προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες σοβαρές στομαχικές ενοχλήσεις.

Η εθνική μας ομάδα Βόλεϊ των εφήβων, γνώρισε την τρίτη ήττα της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που γίνεται στην Τσεχία. Το εθνικό μας συγκρότημα σε αγώνα της ημιτελικής φάσης, που έγινε στο Μπρνο, έχασε 3-0 από το αντίστοιχο της Γιουγκοσλαβίας. Ετσι τώρα θα παίξει με τη Γερμανία, για την 7η θέση της τελικής κατάταξης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 296,46 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 175,39, γαλλικό φράγκο προς 52,30, λίρα Αγγλίας προς 498,97, ελβετικό φράγκο προς 213,76, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,76, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 226,59, τη λίρα Κύπρου προς 591,52 και την ECU προς 344,77 δραχμές.

Με σημαντική υποχώρηση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, υπο το βάρος των αρνητικών εξελίξεων στις διεθνείς αγορές. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.157,21 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,40%. Πάντως το ελληνικό Χρηματιστήριο σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε άνοδο 2,90% και είναι το μοναδικό απο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που σημείωσε άνοδο. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα φθάνοντας τα 36,7 δισ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αρχικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, αλλά από το μεσημέρι στα δυτικά και βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 14 με 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 32 και στα νησιά 19 με 30 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 21 με 31 και 18 με 29 βαθμούς αντίστοιχα θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 11 September 1998 - 18:00:10 UTC