Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 25/09/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τοποθετήθηκε από το ΚΥΣΕΑ ο νέος αρχηγός της Αστυνομίας.
- Συγκίνηση για τη μάχη ζωής που δίνει η 25χρονη Αμαλία Γκινάκη.
- Απόφαση σοκ για χιλιάδες σπουδαστές από το Συμβούλιο Επικρατείας.
- Μετ'εμποδίων εκτελούνται οι πτήσεις της Ολυμπιακής.
- Συναντήσεις με πρωθυπουργό και Κ.Καραμανλή είχε ο Γ.Βασιλείου.
- Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα το 50% των Βρετανών.
- Τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες στην Πιερία.
- Συνεχίζεται η απεργία των βυτιοφόρων στη Β.Ελλάδα.
- Προανάκριση για τραυματισμό στρατιώτη στο παρατηρητήριο Σαγιάδα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τοποθετήθηκε από το ΚΥΣΕΑ ο νέος αρχηγός της Αστυνομίας.

Τον μέχρι τώρα Α' υπαρχηγό της ΕΛΑΣ, Ιωάννη Γεωργακόπουλο, τοποθέτησε το ΚΥΣΕΑ στη θέση του αρχηγού της Αστυνομίας. Ο δεύτερος υπαρχηγός της ΕΛΑΣ Γεώργιος Πλάκας, προάγεται σε πρώτο υπαρχηγό, ενώ σύντομα θα συνέλθει το συμβούλιο κρίσεων της ΕΛΑΣ, για να επιλέξει την υπόλοιπη ηγεσία της αστυνομίας. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσφορία του για την αναποτελεσματικότητα της αστυνομίας, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για κομματισμό της αστυνομίας.

Συγκίνηση για τη μάχη ζωής που δίνει η 25χρονη Αμαλία Γκινάκη.

Συνεχίζει να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή η 25χρονη Αμαλία Γκινάκη, στον Ερυθρό Σταυρό, όπου νοσηλεύεται. Οι γιατροί έδωσαν κάποια ελπίδα αισιοδοξίας, καθώς εμφανίστηκαν σημάδια σταθεροποίησης, ενώ ελέγχονται εν μέρη οι αιμορραγίες. Πάντως, εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν την κατάσταση πολύ σοβαρή. Στο μεταξύ, ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία της, η φίλη του Σορίν Ματέι, Πηνελόπη Αθανασοπούλου, η οποία κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία. Στο μεταξύ, ο Σορίν Ματέι μεταφέρθηκε κάτω από το άγρυπνο βλέμμα... 100 και πλέον αστυνομικών στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Απόφαση σοκ για χιλιάδες σπουδαστές από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Οριστικό τέρμα στη λειτουργία παραρτημάτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, είτε υπό τη μορφή κέντρων ή εργαστηρίων ελεύθερων σπουδών, έθεσε η ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας. Το διαστήριο έκρινε ότι η μη αναγνώριση από το ΔΙΚΑΤΣΑ των πτυχίων που χορηγούν Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που λειτουργούν κατά το ήμιση στην Ελλάδα και κατά το υπόλοιπο σε Ευρωπαϊκά κράτη, είναι συνταγματική και δεν αντιβαίνει στη συνθήκη της ΕΟΚ, ούτε σε κοινοτικές οδηγίες.

Μετ'εμποδίων εκτελούνται οι πτήσεις της Ολυμπιακής.

Μετ'εμποδίων εκτελούνται οι πτήσεις της Ολυμπιακής, εξαιτίας της απόφασης των ιπταμένων φροντιστών και συνοδών να πάρουν κανονικά τις αδειές τους, ζητώντας την πρόσληψη 280 συναδέλφων τους. Σε πολλές πτήσεις, κυρίως για το εξωτερικό σημειώθηκαν πολύωρες καθυστερήσεις. Στο χώρο της υγείας, συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, αν και διαφαίνονται σημεία εκτόνωσης καθώς η ΕΙΝΑΠ χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις αυξήσεις στα κονδύλια για τις εφημερίες που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Συναντήσεις με πρωθυπουργό και Κ.Καραμανλή είχε ο Γ.Βασιλείου.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και του κυρίους Καραμανλή και Μητσοτάκη, είχε ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου, που βρίσκεται στην Αθήνα. Ο κ.Βασιλείου τόνισε ότι δεν μπορεί να αρχίσει διακοινοτικός διάλογος, με βάση τις προτάσεις Ντενκτάς, καθώς προϋποθέτει αναγνώριση του ψευδοκράτους. Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ετοιμάζει έκθεση προς το Κογκρέσο, σύμφωνα με την οποία καταγγέλεται η Τουρκία ότι έχει μεταφέρει και χρησιμοποιεί παράνομα στα κατεχόμενα αμερικανικά όπλα.

Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα το 50% των Βρετανών.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας νέας εκπομπής του Ουίλιαμ Στιούαρτ με θέμα τα γλυπτά του Παρθενώνα, που θα μεταδοθεί το 1999. Ανάμεσα στους υποστηρικτές των Εργατικών η αναλογία είναι τρείς υπέρ προς ένα κατά, ενώ μεταξύ των Συντηρητικών η αναλογία είναι δύο προς ένα.

Τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες στην Πιερία.

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος κοντά στο Αιγίνιο Πιερίας, από σύγκρουση νταλίκας με φορτηγό. Νεκροί είναι ο οδηγός του φορτηγού Δημήτρης Τσιγαράς 41 χρόνων και η Βασιλική Μουρατάκου, 69 χρόνων, έμπορος και βαριά τραυματίας ο Γιώργος Τραπεζάς 52 χρόνων. Ο οδηγός της νταλίκας τραυματίσθηκε ελαφρά.

Συνεχίζεται η απεργία των βυτιοφόρων στη Β.Ελλάδα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία των οχημάτων με καύσιμα, κρούουν οι πρατηριούχοι της βορείου Ελλάδος, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των οδηγών των βυτιοφόρων, που διαμαρτύρονται για τη σχεδιαζόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος. Ηδη έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις σε ορισμένα πρατήρια, ενώ το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Προανάκριση για τραυματισμό στρατιώτη στο παρατηρητήριο Σαγιάδα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ένορκη προανάκριση για τις συνθήκες τραυματισμού του στρατιώτη Γιώργου Χανιά, από τυχαίο εξοστρακισμό σφαίρας συναδέλφου του. Το περιστατικό σημειώθηκε στο παρατηρητήριο Σαγιάδα, όταν οι δύο έλληνες στρατιώτες, βλέποντας κάποιους Αλβανούς, άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα προς εκφοβισμό. Ο Χανιάς νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο, με διαμπερές τραύμα στο μηρό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τρία νέα πρόσωπα στην ένδεκάδα, σε σχέση με τον αγώνα του ΠΑΟΚ, αναμένεται να υποδεχθεί αύριο ο Παναθηναϊκός στο Ολυμπιακό στάδιο τον Ιωνικό, στο πλαίσιο της 5ης ημέρας για το πρωτάθλημα της Α' εθνικής κατηγορίας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι παίκτες αυτοί θα είναι οι Λαγωνικάκης, Κόλα και Στράντλι, που θα πάρουν τις θέσεις των Γκούμα, Αποστολάκη και Βαζέχα. Στη 19άδα των "πράσινων" συμπεριελήφθη και ο Αγγελος Μπασινάς, που ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε.

"Δεν απορρίπτουμε καμία πρόταση και μάλιστα όταν πρόκειται για το συμφέρον του ΠΑΟΚ". Αυτή είναι η επίσημη τοποθέτηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο ενδιαφέρον της Καναδικής πολυεθνικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού TVX Gold που έχει ήδη επισημοποιήσει την πιθανή της ανάμιξη στην αγορά μέρους των μετοχών του ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Καναδική εταιρεία, που πρόκειται να εγκαταστήσει εργοτάξιο στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής για την εξόρυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού, θέλει να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ήδη έγιναν οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων της και του κ. Μπατατούδη.

Η ΑΕΚ κατέθεσε στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ τη διακοπή συμβολαίου για ένα μήνα με τον ποδοσφαιριστή Γιώργο Δώνη. Η ποινή αρχίζει από τις 2 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 2 Οκτωβρίου. Ως γωνστόν, ο Δώνης είχε έλθει σε κόντρα με τον Στεπάνοβιτς, με αποτέλεσμα ο Γιουγκοσλάβος προπονητής να τον απομακρύνει από την ομάδα και να ζητήσει την τιμωρεία του από την ΠΑΕ.

Η διοργάνωση ετήσιου τουρνουά με τη συμμετοχή των πρωταθλητριών ομάδων Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας, συζητήθηκε στη σύσκεψη της Ενωσης Ευρωπαϊκών Λιγκών του μπάσκετ, που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα. Σύμφωνα με την πρόταση που έτυχε πλήρους αποδοχής των χωρών-μελών της Ενωσης, το τουρνουά θα διοργανωθεί την περίοδο 1999-2000 και θα διαρκεί 3-5 ημέρς, ενώ θα προβλέπει έπαθλο 100.000 δολαρίων για το νικητή και μικρότερα ποσά για τις υπόλοιπες ομάδες.

Τροποποιείται το πρόγραμμα της 3ης και 6ης αγωνιστικής ημέρας στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 ανδρών. Κι αυτό για να διευκολυνθεί ο Ολυμπιακός, που μετέχει στην Ευρωλίγκα. Ετσι ο αγώνας Ολυμπιακός-Ηράκλειο για την 3η ημέρα θα διεξαχθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου αντί του Σαββάτου (3/10) και το παιχνίδι Απόλλωνας Πάτρας -Ολυμπιακός για την 6η ημέρα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου αντί για το Σάββατο (24/10).

Ενας νέος Ολυμπιακός θεσμός, η Διεθνής Ενωση Ολυμπιακών Πόλεων, γεννήθηκε σήμερα στην Αθήνα. Ο νέος αυτός θεσμός, που είναι υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του Ολυμπιακού Κινήματος, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχιακό Μέγαρο, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ που θα είναι και ισόβιος επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης, είπε ότι η πρώτη συνεδρίαση της Διεθνούς Ενωσης Ολυμπιακών Πόλεων, θα γίνει στη Λοζάνη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 294,06 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 176,41, γαλλικό φράγκο προς 52,60, λίρα Αγγλίας προς 500,45, ελβετικό φράγκο προς 213,27, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,84, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 218,39, τη λίρα Κύπρου προς 595,33 και την ECU προς 346,49 δραχμές.

Σε ιδιαίτερα υποτονικό κλίμα και με την επικράτηση σημαντικών πτωτικών τάσεων πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε μόλις στα 20,6 δισ. δρχ. επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων έξι μηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε σημαντική υποχώρηση 1,61% και έκλεισε στις 2.153,63 μονάδες. Η αγορά επηρεάστηκε αρνητικά απο την πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την οποία προκάλεσε η κατάρρευση ενός απο τα μεγαλύτερα Hedge funs στον κόσμο, του αμερικανικού Long Term Capital . Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση 0,67%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν αύριο σ'όλη τη χώρα, αλλά στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και την Μακεδονία υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί ασθενής βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί 12 με 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 28 και στα νησιά 17 με 27 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 17 με 27 και 15 με 26 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 25 September 1998 - 19:00:09 UTC