Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 18/10/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αρχισε η καταμέτρηση των ψήφων του 2ου γύρου των δημοτικών εκλογών.
- Δηλώσεις πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές.
- Αυξημένη κίνηση στους εθνικούς δρόμους.
- Με νέο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές ο Στ.Μάνος.
- Ποινική δίωξη σε τέσσερις νεαρούς.
- Αγρότης από το Μακρυχώρι Βέροιας πυροβόλησε δύο Αλβανούς.
- Ο πιο άτακτος βουλευτής στην Αυστραλία είναι ο ομογενής Μ.Φώτιος.
- Με παραδοσιακούς χορούς γιορτάσθηκε η 28η Οκτωβρίου στη Φιλανδία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αρχισε η καταμέτρηση των ψήφων του 2ου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Εκλεισαν στις 7 οι κάλπες και ήδη άρχισε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την ανάδειξη των δημοτικών και νομαρχιακών αντιπροσώπων. Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται απο τις 8. Μετά τις 7 οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα αρχίσουν να μεταδίδουν τα αποτελέσματα των "exit polls" που διενήργησαν έξω απο εκλογικά κέντρα. Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άψογη, οπως τη χαρακτήρισε, λειτουργία του εκλογικού μηχανισμού. Εκλογές δεν έγιναν σήμερα στην Τσαρίτσανη Λάρισας, στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής και στα Κανάλια Μαγνησίας, οι κάτοικοι των οποίων διαφωνούν με το σχέδιο "Καποδίστριας".

Δηλώσεις πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Πάτρα δεν έκανε καμία δήλωση. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την ψηφοφορία δήλωσε οτι οι σημερινές εκλογές είναι μια αναμέτρηση ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να στεριώσει και να προχωρήσει η μεταρρύθμιση και σε εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν στα παλιά. Καμία δήλωση δεν έκανε και πάλι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής ο οποίος ψήφισε στην Θεσσαλονίκη. Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μήν εκλέξουν, οπως είπε, κυβερνητικούς υπαλλήλους. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, τόνισε οτι η ψήφος των Ελλήνων περιέχει εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία για τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε όλους τους τομείς. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας προέβλεψε οτι θα υπάρξει μεγάλη αποχή. Τέλος, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε απο τα Χανιά οτι κατά το δεύτερο γύρο θα υπάρξει μια έντονη αποδοκιμασία της κυβέρνησης Σημίτη.

Αυξημένη κίνηση στους εθνικούς δρόμους.

Αυξημένη κίνηση το απόγευμα και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα λόγω της επιστροφής των ετεροδημοτών οι οποίοι μετέβησαν στους τόπους καταγωγής τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η Τροχαία βρίσκεται απο το μεσημέρι σε επιφυλακή και έχει παραχωρήσει μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου. Παράλληλα κάνει κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο.

Με νέο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές ο Στ.Μάνος.

Σημαντικές μεταβολές στο πολιτικό σκηνικό προανήγγειλε ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και νύν ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Τόνισε οτι στις εθνικές εκλογές θα είναι επικεφαλής νέου κόμματος για να ζητήσει, όπως είπε, τη θετική ψήφο των πολιτών της Ελλάδος. Για τις νομαρχιακές εκλογές εκτίμησε οτι έπεσε λίγο το ΠΑΣΟΚ και ανέβηκε λίγο η Νέα Δημοκρατία.

Ποινική δίωξη σε τέσσερις νεαρούς.

Ποινική δίωξη για ληστεία, σύσταση συμμορίας, οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία άσκησε σήμερα ο εισαγγελέας Πειραιά εναντίον των τεσσάρων νεαρών οι οποίοι προχθές το βράδυ με στιλέτα και σιδηρογροθιές προσπάθησαν να ληστέψουν στην Καστέλα έναν 15χρονο μαθητή. Και οι τέσσερις θα απολογηθούν αύριο στον ανακριτή.

Αγρότης από το Μακρυχώρι Βέροιας πυροβόλησε δύο Αλβανούς.

Το νόμο στα χέρια του πήρε 54χρονος αγρότης απο το Μακρυχώρι της Βέροιας ο οποίος με την απειλή καραμπίνας επιχείρησε να συλάβει δυο Αλβανούς που υποπτευόταν οτι τον είχαν κλέψει και τελικά τους τραυμάτισε ευτυχώς ελαφρά. Πρόκειται για τον Στέλιο Σαχπατζίδη ο οποίος συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Ο πιο άτακτος βουλευτής στην Αυστραλία είναι ο ομογενής Μ.Φώτιος.

Ενα μοναδικό ρεκόρ στην Αυστραλία έσπασε ο ομογενής βουλευτής Μιχάλης Φώτιος ο οποίος αποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα για 18η φορά απο την πολιτειακή βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας. Στέλεχος της πολιτειακής κυβέρνησης δήλωσε οτι ο ομογενής βουλευτής ο οποίος, όπως είπε, δεν ελέγχει πάντα τα νεύρα του απουσίασε απο συνεδριάσεις του Σώματος συνολικής διάρκειας 125 ωρών.

Με παραδοσιακούς χορούς γιορτάσθηκε η 28η Οκτωβρίου στη Φιλανδία.

"Ο Ελληνικός Πολιτισμός με Φιλανδικές δυνάμεις" γιορτάσθηκε χθες το βράδυ, στο Ελσίνκι, στο Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής και Χορού, που διοργάνωσαν η Ενωση Φιλανδοελληνικών Συλλόγων της χώρας και ο Φιλανδοελληνικός Σύλλογος του Ελσίνκι, για να τιμήσουν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Εκατοντάδες φίλοι της Ελλάδος κράτησαν το γλέντι ζεστό για πολλές ώρες, ενώ δέκα χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν χορούς από την Κρήτη, τη Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τον Πόντο κα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Κριστόφ Βαζέχα θα απουσιάσει από τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Λανς την προσεχή Τετάρτη. Ο Ελληνοπολωνός επιθετικός δεν μπόρεσε ούτε και χθες να γυμναστεί και έτσι αποκλείστηκε της αποστολής, η οποία θα αναχωρήσει το πρωί της Δευτέρας μέσω Βρυξελλών για τη Λανς. Αντίθετα, γυμνάστηκε κανονικά ο Ερικ Μίκλαντ και τέθηκε στην διάθεση του Βασίλη Δανιήλ για το ματς με τη Λανς. Εκτός του Βαζέχα και του τιμωρημένου Μιλόγεβιτς αποκλείστηκαν ακόμη οι Γεωργιάδης, Στράντλι, Καραγκούνης και Κοτσώλης.

Ο Αντρέ Μανζόν θα είναι ο αντικαταστάτης του Μάκη Δενδρινού στην τεχνική ηγεσία του Πανιωνίου. Ο 40χρονος προπονητής, εργάστηκε πέρυσι στη Βερόνα, με την οποία έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς, ενώ την περασμένη περίοδο ανακηρύχθηκε καλύτερος προπονητής στην Ιταλία.

Παναθηναϊκός και Ορεστιάδα προκρίθηκαν στη φάση των ομίλων του κυπέλλου Συνομοσπονδίας στο βόλεϊ ανδρών. Στους επαναληπτικούς αγώνες του πρώτου γύρου ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-0 στην Ουγγαρία τη Σέγκεντ, την οποία είχε κερδίσει με το ίδιο σκορ και στην Αθήνα, ενώ η Ορεστιάδα έχασε 3-1 στην Πολωνία από την Μποσμάν, αλλά πήρε την πρόκριση, αφού είχε επικρατήσει στην έδρα της με 3-0.

Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Σοφία Καριώτη στο άλμα της ενόργανης γυμναστικής, του παγκοσμίου σχολικού πρωταθλήματος, που διεξήχθη στην Σανγκάη, αφού συγκέντρωσε στον τελικό 9.650 βαθμούς. Ακόμη, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο ήταν ο απολογισμός της τελευταίας ημέρας για την ελληνική ομάδα στίβου. Ο Λούης Τσάτουμας κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στο μήκος με άλμα 7.22μ, ενώ η ομάδα της σκυταλοδρομίας στα 4Χ100μ αγοριών πήρε το χάλκινο μετάλλιο, αφού κάλυψε την απόσταση σε 42.37.

Μετά από εντυπωσιακές εμφανίσεις ο πρωταθλητής μας Κώστας Παπαδόπουλος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Οπεν του παγκοσμίου πρωταθλήματος Καράτε, που διεξάγεται στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Ο Παπαδόπουλος "σάρωσε" όλους τους αντιπάλους του στην πορεία του προς το χρυσό μετάλλιο σημειώνοντας έξι νίκες σε ισάριθμους αγώνες, κερδίζοντας μεταξύ άλλων και τον Γάλλο παγκόσμιο πρωταθλητή Κριστόφ Πινά.

Ο "χρυσός" μας Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας Νίκος Κακλαμανάκης κατέλαβε την τέταρτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοσανίδων Μιστράλ, που έγινε στην Μπρέστ της Γαλλίας και παράλληλα εξασφάλισε και τυπικά την πρόκριση του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Ο Κακλαμανάκης συγκέντρωσε 73 βαθμούς ποινής, ενώ το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Νεοζηλανδός Ααρον ΜακΙντος με 38 βαθμούς ποινής.

Ο Νίκος Νταμπίζας επέστρεψε ...δριμύτερος στο αγγλικό πρωτάθλημα, αφού σημείωσε ένα τέρμα γιά τη Νιούκαστλ και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 2- 1 επί της Ντέρμπι στο Σεν Τζέιμς Πάρκ, ενώ η Αρσεναλ, αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο τσάμπιονς λιγκ, ήταν το θύμα της... αρνητικής έκπληξης της 9ης ημέρας της πρέμιερ λίγκ, αφού παραχώρησε ισοπαλία με 1-1 στην ουραγό Σαουθάμπτον.

Ο Νίκος Μαχλάς "κτύπησε" και πάλι. Ο πρώτος σκόρερ της Ευρώπης πιστοποίησε τις ικανότητες του γιά μία ακόμη φορά σημειώνοντας "χάτ-τρίκ" στον αγώνα της Βίτεσε Αρνεμ με την Βίλεμ Τίλμπουργκ γιά την 9η ημέρα του ολλανδικού πρωταθλήματος και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 3-2. Ο Ελληνας επιθετικός σκόραρε στο 14ο, 19ο και 39ο λεπτό της συνάντησης. Στο μεταξύ Η Λανς, αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο τσάμπιονς λιγκ, σε αγώνα για την 9η ημέρα του γαλλικού πρωταθλήματος, παραχώρησε ισοπαλία με 2-2 στην έδρα της στην Οσέρ. Και τα δύο τέρματα της Λανς σημείωσε ο Ελουά.

Συνεχίστηκε η πτώση του Απόλλωνα Λεμεσού στο κυπριακό πρωτάθλημα. Ο αντίπαλος του Πανιωνίου στον β' γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, λίγες ημέρες πρίν αντιμετωπίσει τους "κυανέρυθρους", έχασε με 2-1 στην Πάφο από τον αδύναμο Ευαγόρα, ο οποίος, σημειωτέον, πέτυχε έτσι την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα. Σκόρερ του Απόλλωνα ήταν ο Καβάζης (55`). Μετά την ήττα του αυτή, ο αντίπαλος του Πανιωνίου έπεσε στη 12η θέση της βαθμολογίας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 281,94 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 174,58, γαλλικό φράγκο προς 52,06, λίρα Αγγλίας προς 479,62, ελβετικό φράγκο προς 215,34, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,64, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 246,15, τη λίρα Κύπρου προς 590,18 και την ECU προς 344,02 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά καλός καιρός αναμένεται να επικρατήσει αύριο με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις στη Δυτική Ελλάδα που θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Το πρωϊ κατά τόπους θα σημειωθούν ομίχλες ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 9 έως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 12 έως 26 βαθμούς και στα νησιά απο 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 13 έως 25 βαθμούς. Σχεδόν αίθριος καιρός προβλέπτεται και για την Θεσσαλονίκη με ασθενείς ανέμους ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί απο 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Sunday, 18 October 1998 - 16:00:10 UTC