Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 22/10/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νεκρή 20χρονη φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη σε ληστεία τράπεζας.
- Κυκλώματα μαστροπών αποκαλύφθηκαν σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
- Επιφυλάξεις του ΙΟΒΕ για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.
- Σε τροχιά ανόδου βρίσκεται η ΝΔ, υποστήριξε ο Κ.Καραμανλής.
- Δεν υπάρχει λόγος υποβολής παραιτήσεων υπουργών, δήλωσε ο Δ.Ρέππας.
- Αντίδραση της Ελλάδας στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ.
- Αποχή διαρκείας από αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης.
- Επίσκεψη στο Αγιο Ορος πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.
- Παύση ποινικών διώξεων σε αγρότες, προανήγγειλε ο Γιαννόπουλος.
- Μήνας ελληνικού κινηματογράφου στο Ελσίνκι.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νεκρή 20χρονη φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη σε ληστεία τράπεζας.

Νεκρή από τις σφαίρες δύο αδίστακτων κακοποιών, έπεσε η 20χρονη φοιτήτρια Βασιλική Κατσιάνου, που είχε ραντεβού με το θάνατο στην Εμπορική Τράπεζα στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης. Οι δράστες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν με τα χρήματα που πήραν από τα ταμεία, πυροβόλησαν για εκφοβισμό και μια σφαίρα βρήκε την άτυχη κοπέλλα στην καρδιά. Στην Αθήνα, άλλοι δράστες πυροβόλησαν τον 35χρονο Σπύρο Παρασκευά και του πήραν τσάντα, η οποία περιείχε μικρό χρηματικό ποσό και έγγραφα. Το θύμα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο.

Κυκλώματα μαστροπών αποκαλύφθηκαν σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Αλλα τρία κυκλώματα μαστροπών που εξέδιδαν νεαρές αλλοδαπές είτε μέσω ρόζ αγγελιών, είτε καλυπτόμενοι κάτω από το προσωπείο καφετέριας ή εταιρίας, αποκαλύφθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Από την αστυνομία συνελήφθησαν τουλάχιστον 5 άτομα και άλλα τόσα καταζητούνται, ενώ οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται, καθώς το φαινόμενο αυτό έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας. Οι αλλοδαπές εκδίδοντο αντί αδρής αμοιβής, που έφτανε τις 50.000 δρχ, από τις οποίες οι κοπέλες έπαιρναν το πολύ δέκα χιλιάδες.

Επιφυλάξεις του ΙΟΒΕ για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πορεία που θα την οδηγήσει στην ΟΝΕ, αλλά οι πιθανότητες ένταξης είναι μειωμένες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, εκτιμά το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, διατυπώνοντας επιφυλάξεις κυρίως στη δυνατότητα ικανοποίησης των κριτηρίων του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Αύριο συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή, με βασικό αντικείμενο την έγκριση των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού για το 1999.

Σε τροχιά ανόδου βρίσκεται η ΝΔ, υποστήριξε ο Κ.Καραμανλής.

Την εκτίμηση ότι η ΝΔ βρίσκεται σε συνεχή ανοδική τροχιά διατύπωσε ο Κ. Καραμανλής και χαρακτήρισε άκρως ικανοποιητικό το αποτέλεσμα των εκλογών. Σημείωσε ωστόσο ότι το κόμμα του δεν εφησυχάζει, ούτε θριαμβολογεί και ζήτησε από τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος να εντείνουν την αντιπολιτευτική τους δράση. Ο κ.Καραμανλής είπε ακόμη ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί βαρύτατη ήττα για την κυβέρνηση και τις προσωπικές επιλογές του κ.Σημίτη.

Δεν υπάρχει λόγος υποβολής παραιτήσεων υπουργών, δήλωσε ο Δ.Ρέππας.

Δεν υπάρχει λόγος υποβολής παραιτήσεων από υπουργούς, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού για αδυναμία της κυβερνητικής πολιτικής σε ορισμένους τομείς. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έκανε κάποιες επισημάνσεις για να προωθηθούν λύσεις σε κάποια προβλήματα, τα οποία δεν πρέπει να συνδέονται με συγκεκριμένους πολιτικούς παράγοντες.

Αντίδραση της Ελλάδας στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ.

Την άμεση έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην απόφαση της Ευρωπαϊκής επιτροπής να προχωρήσει στη χρηματοδότηση της Τουρκίας παρά το ελληνικό βέτο, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εφόσον η απόφαση αυτή εγκριθεί και από το συμβούλιο των υπουργών. Ο κ.Ρέππας έκανε λόγο για αντιφατικά και νεφελώδη επιχειρήματα που δημιουργούν άλλο νομικό και πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας των οργάνων της Ενωσης. Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να υποστεί μια ακόμη βαρειά διπλωματική ήττα διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

Αποχή διαρκείας από αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης.

Σε αποχή διαρκείας από τα καθήκοντα τους προχωρούν από αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στο νέο σύστημα εφημεριών και διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών από 1ης Ιανουαρίου 1998, που, όπως υποστηρίζουν, ανέρχονται για κάθε γιατρό από 700 χιλιάδες δρχ έως 2,5 εκατομύρια. Παράλληλα αποφάσισαν από τις δύο Νοεμβρίου να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Επίσκεψη στο Αγιο Ορος πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Επίσκεψη στο Αγιο Ορος πραγματοποιεί από το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, ο οποίος σήμερα μετέβη στην Ιερά Μονή Γρηγορίου. Ο κ.Χριστόδουλος τόνισε ότι η εκκλησία είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να αφυπνίσει το λαό με λόγια αλήθειας και ειλικρίνειας και σημείωσε ότι η αποστολή της είναι δυσχερής αφού αναγκάζεται να δίνει εκ του συστάδειν αγώνα εναντίον των σκοτεινών δυνάμεων που κυριαρχούν στο σύγχρονο κόσμο.

Παύση ποινικών διώξεων σε αγρότες, προανήγγειλε ο Γιαννόπουλος.

Την παραγραφή και παύση των ποινικών δίωξεων στους αγρότες για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, το 1995-6 και 1997, προανήγγειλε, στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Γιαννόπουλος διευκρίνισε ότι η σχετική διάταξη θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Μήνας ελληνικού κινηματογράφου στο Ελσίνκι.

Μήνας ελληνικού κινηματογράφου έχει προγραμματιστεί στην πρωτεύουσα της Φιλανδίας Ελσίνκι, από 27 Οκτωβρίου έως 28 Νοεμβρίου. Οι ταινίες που θα παρουσιαστούν εκπροσωπούν τις σύγχρονες τάσεις της ελληνικής κινηματογραφίας. Πρόκειται για φιλμ του Ανδρέα Θωμόπουλου, του Περικλή Χούρσογλου, του Πάνου Καρκανεβάτου, του Χρήστου Βούπουρα, του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Γιώργου Κόρρα. Τη διοργάνωση έχουν επωμιστεί το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου, η Κινηματογραφική Λέσχη της Φιλανδίας, η Ενωση Φιλανδοελληνικών Συλλόγων και η Πρεσβεία της Ελλάδας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ατυχος στάθηκε ο Πανιώνιος κόντρα στον Απόλλωνα Λεμεσσού, για το κύπελλο Κυπελλούχων, αφού, παρά την πολύ καλή του απόδοση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση από το πρώτο ματς, καθώς νίκησε με το πενιχρό 3-2. Ο Πανιώνιος, που έχασε πολλές ευκαιρίες, αιφνιδιάστηκε από τους Κυπρίους, όταν προηγήθηκαν στο 15' με τέρμα του Σπόλιαριτς. Παρόλα αυτά, οι νεοσμυρνιώτες κατάφεραν να ισοφαρίσουν και να προηγηθούν με τέρματα των Σαπουντζή στο 25'και του Χέιλοκ στο 39'. Ομως και πάλι ο Σπόλιαριτς, με μία φωτοβολίδα από 25 μέτρα νίκησε τον Στρακόσια ισοφαρίζοντας το παιχνίδι σε 2- 2. Στο δεύτερο ημίχρονο, ένα μονόλογο του Πανιωνίου, χάθηκαν πολλές ευκαιρίες από τους κυανέρυθρους, αλλά τελικά κατάφερε να πετύχει το νικητήριο γκολ στο 57' με τον Ρόμπινς.

Την τρίτη του εκτός έδρας νίκη στην Ευρωλίγκα πέτυχε ο Ολυμπιακός, που επικράτησε με 81-75 (ημ. 40-36) στη Ρωσία της ΤΣΣΚΑ, μετά από έξοχη εμφάνιση. Ετσι, σε πέντε ματς του Γ'ομίλου της Ευρωλίγκας, οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται στην πρώτη θέση με 9 βαθμούς, έχοντας τέσσερις νίκες και μία ήττα.

Σε πελάγη ευτυχίας πλέουν οι ερυθρόλευκοι μετά τη μεγάλη νίκη επί του Αγιαξ με 1-0, στο χθεσινό παιχνίδι για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο πρωτομάστορας της επιτυχίας αυτής, Μπάγιεβιτς, νιώθει απόλυτα δικαιωμένος από τις επιλογές του, ενώ δήλωσε ότι η ομάδα του έπαιξε την καλύτερη μπάλα από την ημέρα που πήγε σε αυτήν εδώ και τρία χρόνια. Στο μεταξύ, οι επιτυχίες του Ολυμπιακού γέμισαν το ταμείο της ομάδας με χρήματα, καθώς από τους βαθμούς που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πρέπει να λάβει 525 εκατ. δρχ, από τις εισπράξεις 300 εκατ. δρχ και ακόμα 400 εκατ. δρχ από την προκρισή του στους ομίλους.

Προβληματισμένος από το νέο άτυχο αποτέλεσμα, αυτή τη φορά με τη Λανς, είναι ο Δανιήλ. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού απέδωσε την ήττα σε λάθη των παικτών του τα οποία δεν έγιναν για πρώτη φορά και μάλιστα εκτός έδρας. Ομως είπε ότι ελπίζει ότι η ομάδα του μπορεί να πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Πάντως, ο Δανιήλ χαρακτήρισε την Αρσεναλ ως πρώτο φαβορί του ομίλου, η οποία ωστόσο έχει δώσει δύο έντος έδρας αγώνες. Εξάλλου, ο Ασάνοβιτς υποστήριξε ότι ήταν καθαρό πέναλτι η ανατροπή του στο 89'του αγώνα με τη Λανς.

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Παίδων, αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα (0-0) με την αντίστοιχη του Αζερμπαϊτζάν, σε αγώνα για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που έγινε στην Αυστρία. Το Σάββατο το εθνικό μας συγκρότημα θ' αντιμετωπίσει το αντίστοιχο της Γεωργίας και τη Δευτέρα θα παίξει την ομάδα της Αυστρίας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 285,72 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 173,56, γαλλικό φράγκο προς 51,81, λίρα Αγγλίας προς 483,14, ελβετικό φράγκο προς 211,99, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,55, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 241,10, τη λίρα Κύπρου προς 586,69 και την ECU προς 341,83 δραχμές.

Μικρές ανοδικές τάσεις επεκράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.097,05 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 0,44%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 35,1 δισ. δρχ. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 0,87%. Σε μέτρια επίπεδα κυμάνθηκε ο όγκος των συναλλαγών η αξία των οποίων έφθασε τα 35 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα με μικρή πιθανότητα βροχής στα βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 19 βαθμούς, στα δυτικά 15 με 25 και στην υπόλοιπη χώρα 13 με 24 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα με μέτριους έως ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 23 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί ασθενής βροχή, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 13 με 19 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 22 October 1998 - 18:25:31 UTC