Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/11/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σαρωτικές αλλαγές στην Ασφάλεια προανήγγειλε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ.
- Από 150.000 δρχ ξεκινούν οι μειώσεις στα αυτοκίνητα.
- Προκαλεί η Τουρκία με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
- Κλιμακώνεται και πάλι η ένταση στην παιδεία και την υγεία.
- Αύριο κατατίθεται στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός.
- Ενα 12χρονο παιδί των φαναριών σκοτώθηκε από μπετονιέρα στην Αθήνα.
- Αρχισαν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ.
- Για την πλατεία Ομονοίας μαλώνουν, τώρα, Λαλιώτης-Αβραμόπουλος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σαρωτικές αλλαγές στην Ασφάλεια προανήγγειλε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ.

Σαρωτικές αλλαγές στη δομή και λειτουργεία της ασφάλειας, προανήγγειλε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, λίγες μέρες μετά τις διώξεις κατά αστυνομικών για το θέμα της διαφθοράς. Συγκεκριμένα αλλάζει όλο το προσωπικό στο τμήμα της Ασφάλειας Ηθών και Παιγνίων, καθώς και του Τμήματος Οπλων και Εκρηκτικών. Παράλληλα ξεκινά προσπάθεια για την καλύτερη αστυνόμευση και ιδιαίτερα στην Αθήνα, όπου θα πυκνώσουν οι περιπολίες και θα ενισχυθεί η δύναμη με τουλάχιστον 500 αστυνομικούς.

Από 150.000 δρχ ξεκινούν οι μειώσεις στα αυτοκίνητα.

Από 150.000 μέχρι ένα εκατ.δρχ. θα ανέλθουν οι μειώσεις στις τιμές των αυτοκινήτων, μετά τη μείωση των εμμέσων φόρων, που θα ισχύσει από τη Δευτέρα. Αυτό υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των εμπόρων αυτοκινήτων, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι μειώσεις θα περάσουν τελικά στον καταναλωτή. Οι έμποροι ζήτησαν να ισχύσει μείωση 5% στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κατασκευής 1992 - 1996. Ανδρες του ΣΔΟΕ άρχισαν ήδη ελέγχους σε εκθέσεις αυτοκινήτων προκειμένου να αποτρέψουν κερδοσκοπικές διαθέσεις.

Προκαλεί η Τουρκία με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αυθαίρετη απόφαση της Τουρκίας να παύσει την εφορευτική επιτροπή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα επισκέφθηκε το Φανάρι και ενημερώθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ η Αθήνα προέβη σε έντονο διάβημα προς την Αγκυρα. Για προδιαγεγραμμένο σχέδιο εναντίον του Πατριαρχείου και της ομογένειας, έκανε λόγο ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, για επικίνδυνη κλιμάκωση της συμπεριφοράς της Τουρκίας που δημιουργεί αισθήματα αγανάκτησης, μίλησε ο Κώστας Καραμανλής.

Κλιμακώνεται και πάλι η ένταση στην παιδεία και την υγεία.

Κλιμακώνεται και πάλι η ένταση στους χώρους της παιδείας και της υγείας, για τις μεταρρυθμίσεις Αρσένη και τις εφημερίες αντίστοιχα. Αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα πανσπουδαστικό συλλαλητήριο, ενώ οι ειδικευόμενοι γιατροί στα νοσοκομεία της Αττικής αρχίζουν τριήμερη απεργία. Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης έχουν εξαγγείλει εξάωρες στάσεις εργασίας την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ 24ωρη απεργία έχει κηρύξει για την Παρασκευή ο ιατρικός σύλλογος Αθηνών.

Αύριο κατατίθεται στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός.

Στη Βουλή κατατίθεται αύριο ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος θα εγκριθεί και τυπικά σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει νέους φόρους, αλλά αντίθετα μειώσεις στους ήδη υπάρχοντες, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αντιδρούν και εξαγγέλουν κινητοποιήσεις. Την αρχή θα κάνουν οι συνταξιούχοι με συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις, στις 24 Νοεμβρίου, ενώ η ΓΣΕΕ προανήγγειλε 24ωρη απεργία, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη βουλή.

Ενα 12χρονο παιδί των φαναριών σκοτώθηκε από μπετονιέρα στην Αθήνα.

Το μεροκάματο του τρόμου εξελίχθηκε σε μεροκάματο του θανάτου για ένα 12χρονο παιδί των φαναριών από την Αλβανία. Πρόκειται για τη 12χρονη Κλοντιάνα Γκίλι, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο στις ρόδες μιας μπετονιέρας, στη συμβολή των λεωφόρων Ποσειδώνος και Αμφιθέας. Το άτυχο κορίτσι πουλούσε χαρτομάντηλα και σε κάποια στιγμή που έπαιζε στο πεζοδρόμιο έχασε την ισορροπία της με αποτελέσμα να πέσει στο δρόμο και να περάσει από πάνω της η μπετονιέρα.

Αρχισαν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Αρχισαν στις Βρυξέλλες οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την ένταξη της Κύπρου και των άλλων πέντε χωρών. Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών κ.Σούσελ, που προεδρεύει του συμβουλίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού. Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη διεύρυνση σε περίπτωση που τεθούν εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου, λόγω της μη επίλυσης του πολιτικού προβλήματος.

Για την πλατεία Ομονοίας μαλώνουν, τώρα, Λαλιώτης-Αβραμόπουλος.

Νέα κόντρα μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και του δημάρχου Αθηναίων, ξέσπασε αυτή τη φορά, για την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, που εξήγγειλε ο Κώστας Λαλιώτης. Ο κ. Αβραμόπουλος κατηγορεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για άκομψες πολιτικές ενέργειες και για προσβολή της πόλης και του θεσμού που την εκπροσωπεί, αφού όπως τονίζει, αγνοήθηκε πλήρως ο δήμος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπαμ στο κύπελλο Ελλάδας... και κάτω η ΑΕΚ! Ακόμα πανηγυρίζουν στη Μηχανιώνα, όπου ο τοπικός Ποσειδώνας, ομάδα της Γ' Εθνικής, νίκησε με 1-0 την Ενωση, αφηνοντάς την έξω από τη διοργάνωση, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ, χωρίς τον Ντέμη Νικολαϊδη, δεν μπόρεσε να κρύψει τα χάλια της, απογοήτευσε πλήρως και σίγουρα οι οπαδοί της θα ζητήσουν ευθύνες από την ΕΝΙΚ, αλλά και από τον Μελισσανίδη. Για την ιστορία, το χρυσό τέρμα του Ποσειδώνα πέτυχε στο 32 ο Πρίττας.

Σφοδρή επίθεση κατά των ΜΜΕ έκανε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Ο Δανιήλ χαρακτήρισε άδικη και οργανωμένη πολεμική φθοράς την κριτική που δέχεται από μεγάλη μερίδα του Τύπου τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τους αγώνες με τη Λανς και τον Εθνικό. Ο ίδιος, υποστήριξε ότι δεν είναι και ούτε ποτέ ήταν συντηρητικός στις επιλογές του, ενώ ζήτησε εμμέσως να πάρει θέση στο θέμα η διοίκηση της πράσινης ΠΑΕ.

Μετά τον αγώνα με την Αλβανία, που θα γίνει στις 18 Νοεμβρίου στα Τίρανα, θα συζητήσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ το θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά από την πρόταση που έχει κάνει η ΑΕΚ στον ομοσπονδιακό προπονητή Ανγκελ Ιορντανέσκου. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Αλημίσης, είπε ότι δεν θέλει να συζητηθεί τίποτα σχετικά με τον Ιορντανέσκου, αφού κάτι τέτοιο θα επηρεάσει το κλίμα στην εθνική μας ομάδα ενόψει του καθοριστικού αγώνα με την Αλβανία.

Ο προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Νορβηγίας, Σεμπ, θεωρεί φαβορί για την πρόκριση στα τελικά την εθνική μας ομάδα στον δεύτερο προκριματικό όμιλο του EURO 2000. Πάντως ο Σεμπ χαρακτήρισε κλειδί το ματς Αλβανίας-Ελλάδας, που θα διεξαχθεί στα Τίρανα και τόνισε ότι αν η ελληνική ομάδα δεν κερδίσει τότε όλα στον όμιλο αρχίζουν από την αρχή.

Ο περίπατος έγινε μία μικρή περιπέτεια για την ομάδα μπάσκετ του Αρη στο σημερινό παιχνίδι κόντρα στη Βοσνιακή Σιρόκι Μπρίγιεγκ, την οποία νίκησε τελικά με 67-57, σε αγώνα που έγινε στο Αλεξάνδρειο, για το κύπελλο Σαπόρτα. Οι "κιτρινόμαυροι" με τη νίκη αυτή παρέμειναν στην πρώτη θέση του 6ου Ομίλου με 13 βαθμούς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 287,99 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 171,38, γαλλικό φράγκο προς 51,07, λίρα Αγγλίας προς 478,24, ελβετικό φράγκο προς 207,38, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,31, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 235,09, τη λίρα Κύπρου προς 578,71 και την ECU προς 337,78 δραχμές.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε τα τελευταία λεπτά της σημερινής συνεδρίασης για Τραπεζικές μετοχές και ιδιαίτερα για τη μετοχή της Εθνικής "γύρισε" την αγορά η οποία στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών εκινείτο πτωτικά. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με οριακή άνοδο 0,13% στις 2.253, 46 μονάδες ενώ η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 41,9 δισ. δρχ. Απο τους επιμέρους δείκτες με άνοδο 1,06% έκλεισε ο Τραπεζικός δείκτης. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς εκλεισε με πτώση 0,71%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο που βαθμιαία θα πυκνώσουν με αποτέλεσμα να σημειωθούν βροχές στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα αλλά και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοδυτικοί μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά βόρειοι που βαθμιαία θα γίνουν νότιοι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 1 με 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 23 και στο Αιγαίο 11 με 24 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 22 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να βρέξει μετά το μεσημέρι, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 5 με 15 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 10 November 1998 - 19:00:11 UTC