Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/11/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συλλαλητήριο μαθητών στην Αθήνα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
- Αισιόδοξος για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ εμφανίστηκε ο Σημίτης.
- Εμπρηστική επίθεση στο πολιτικό γραφείο του Ε.Γιαννόπουλου.
- Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό της Αθήνας.
- Εντονη κριτική Κ.Καραμανλή για τις αστικές συγκοινωνίες.
- Αισιόδοξη για τη συγκράτηση των τιμών η Β.Παπανδρέου.
- Στην Κάσο μεταφέρθηκαν οι 157 λαθρομετανάστες κουρδικής καταγωγής.
- Αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές με το κόμμα του ανήγγειλε ο Στ.Μάνος.
- Ικανοποιημένη η ομογένεια στις ΗΠΑ για τη Θεολογική Σχολή Χάλκης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συλλαλητήριο μαθητών στην Αθήνα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Μεγάλο σε όγκο και δυνατό σε παλμό, ήταν το συλλαλητήριο που έκαναν στην Αθήνα μαθητές και εκπαιδευτικoί ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στη διάρκεια της πορείας, μεμονωμένα νεαρά άτομα προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές σε αυτοκίνητα και τράπεζες. Κάθε τί καινούργιο προκαλεί αντιδράσεις, οι οποίες δεν πτοούν την κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, παρέχοντας στήριξη στα μέτρα Αρσένη. Για χάος που επικρατεί στο χώρο της παιδείας έκανε λόγο η ΝΔ, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή τονίζει ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν διαθέτει όραμα, ποιότητα και ουσία.

Αισιόδοξος για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ εμφανίστηκε ο Σημίτης.

Οι εκλογές θα γίνουν το 2000, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου τύπου. Τάχθηκε κατά της διαρχίας στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι πρωθυπουργός και πρόεδρος κόμματος πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο. Ο κ. Σημίτης εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, άφησε ανοιχτο το θέμα εφαρμογής του 35ωρου, τάχθηκε υπέρ της χορήγησης πολιτικού ασύλου από την Ιταλία στον Κούρδο ηγέτη Οτσαλάν και ανακοίνωσε ότι θα θέσει στο γερμανό καγκελάριο το θέμα του κατοχικού δανείου.

Εμπρηστική επίθεση στο πολιτικό γραφείο του Ε.Γιαννόπουλου.

Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Μαθητική Ανταρσία" ανέλαβε την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγγελου Γιαννόπουλου, από την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά ο θυρωρός της πολυκατοικίας και προκλήθηκαν μικρές ζημιές. Της έκρηξης δεν προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Για άνανδρη επίθεση από ψευτοπαλληκαράδες έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ την επίθεση καταδίκασαν η ΝΔ και ο Συνασπισμός.

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό της Αθήνας.

Ταλαιπωρίας συνέχεια και αύριο για το επιβατικό κοινό της Αθήνας, καθώς οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό και τα πράσινα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, ενώ οι συναδελφοί τους στα τρόλεϊ θα κάνουν στάσεις εργασίας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τέλος της βάρδιας. Στο μεταξύ, κανονικά θα πραγματοποιούνται από αύριο τα δρομολόγια του ΟΣΕ, μετά την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν στις γραμμές οι καταρρακτώδεις βροχές.

Εντονη κριτική Κ.Καραμανλή για τις αστικές συγκοινωνίες.

Τη θέση της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, επανέλαβε ο Κώστας Καραμανλής, κατά την επισκεψή του στα γραφεία του ΟΑΣΑ. Ο κ.Καραμανλής έκανε λόγο για κακή κατάσταση στις συγκοινωνίες, κακές υπηρεσίες, ταλαιπωρία για τον πολίτη και τεράστιο βάρος στις πλάτες των φορολογουμένων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κάνει κανένα βήμα εξυγίανσης του φορέα των αστικών συγκοινωνιών.

Αισιόδοξη για τη συγκράτηση των τιμών η Β.Παπανδρέου.

Την αισιoδοξία της ότι θα υλοποιηθούν οι πρόσφατες συμφωνίες με τον επιχειρηματικό κόσμο για συγκράτηση των τιμών, διατύπωσε η Βάσω Παπανδρέου, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά της ότι στο τέλος του 1999 ο πληθωρισμός θα πέσει στο 2%. Στο μεταξύ, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα τίθεται πλαφόν 3,5% στις αυξήσεις των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία.

Στην Κάσο μεταφέρθηκαν οι 157 λαθρομετανάστες κουρδικής καταγωγής.

Στην Κάσο μεταφέρθηκαν οι 157 λαθρομετανάστες κουρδικής καταγωγής που αποβιβάσθηκαν στη βραχονησίδα Αρμάθια, οταν το Συριακό σκάφος στο οποίο επέβαιβαν, προσάραξε λόγω κακοκαιρίας. Οι κούρδοι, παρά την ταλαιπωρία τους, κρατούσαν σημαίες του Κουρδιστάν και φωτογραφίες του ηγέτη τους Οτσαλάν.

Αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές με το κόμμα του ανήγγειλε ο Στ.Μάνος.

Την αυτόνομη κάθοδό του στις εθνικές εκλογές αλλά πιθανόν και στις ευρωεκλογές, ανήγγειλε ο διαγραφείς βουλευτής της ΝΔ, Στέφανος Μάνος, με αφορμή παρουσίαση πρότασης νόμου που κατέθεσε στη Βουλή για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών. Ο κ. Μάνος τόνισε ότι το θέμα επανόδου του στη ΝΔ έχει κλείσει μετά την απόφαση του προέδρου και του πειθαρχικού συμβουλίου του κόμματος, να τον διώξουν.

Ικανοποιημένη η ομογένεια στις ΗΠΑ για τη Θεολογική Σχολή Χάλκης.

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων και στελέχη της ομογενείας για τη διαφαινόμενη πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να αναιρέσει την απόφαση παύσης της εφορευτικής επιτροπής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης άφησαν να εννοηθεί ότι τελεί υπό "αναθεώρηση" η απόφαση για την απομάκρυνση των μελών της εφορευτικής επιτροπής της Σχολής της Χάλκης. Στο μεταξύ, τη στάση των τουρκικών αρχών στο θέμα θα παρακολουθούν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης στην Τουρκία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της αθλητικής δικαιοσύνης στον ΠΑΟΚ, καθώς ο αθλητικός δικαστής, για τον αγώνα μ ετον Ολυμπιακό στην Τούμπα, κατακύρωσε το παιχνίδι στους ερυθρολεύκους με 2-0, ενώ παράλληλα αφαίρεσε και τρεις βαθμούς από την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Επίσης, ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με αποκλεισμό της έδρας του για πέντε αγωνιστικές. Πάντως, οι ποινές αυτές είναι εφέσιμες. Στο μεταξύ, αμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργου Μπατατούδη, αλλά και του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη, στην σημερινή απόφαση του αθλητικού δικαστή. Ο κ. Μπατατούδης με δηλώσεις του είπε ότι ο αθλητικός δικαστής εξάντλησε όλη την αυστηρότητά του στην υπόθεση αυτή, ενώ τόνισε ότι η ΠΑΕ θα κάνει ότι είναι δυνατό για να ανατρέψει την απόφαση αυτή.

Ενα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ΑΕΚ άνοιξε από σήμερα με την τυπική ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ολεγκ Μπλαχίν. Ο Ουκρανός τεχνικός προπόνησε τους παίκτες της Ενωσης και διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι όλοι εκτός των τιμωρημένων Μάρκου και Κασάπη, θα βρίσκονται στην διάθεση του για το Κυριακάτικο εντός έδρας παιχνίδι με τον Αρη. Ετσι, ο "τσάρος" θα μπορεί να υπολογίζει στους Μπατίστα, Ζήκο και Βάϊο Καραγιάννη, καθώς επίσης και στον "γερόλυκο" της ομάδας, Τόνι Σαβέβσκι, ο οποίος λίγο πριν το τέλος της προπόνησης κτύπησε ελαφρά στον μηρό και αποχώρησε για προληπτικούς λόγους.

Να ρίξει τους τόνους και να διαψεύσει τις έντονες φήμες που θέλουν τον Ιορντανέσκου υπ'ατμόν από την εθνική ομάδα, προσπάθησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Αλημίσης, ο οποίος μίλησε και για το ιστορικό του σήριαλ που απασχόλησε τη φίλαθλη γνώμη. Παραδέχθηκε ότι είχε συνάντηση με τον Μελισσανίδη, ο οποίος του έκανε πρόταση για παράλληλη απασχόληση του Ιορντανέσκου σε εθνική και ΑΕΚ, κάτι που απέρριψε, ενώ εκείνες τις ημέρες ο Ρουμάνος τεχνικός του είχε πει ότι δεν ήθελε να σπάσει το συμβολαιό του με την ΕΠΟ...

Απογοητευτική η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών δεν κατάφερε να κάνει δεύτερη νίκη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που διεξάγεται στην Ιαπωνία, μένοντας έτσι έξω από τη δωδεκάδα. Στο τελευταίο παιχνίδι της η εθνική έχασε από την Ουκρανία με 3-1.

Απομακρύνθηκε, τελικά, από την ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ ο Ρούμπεν Πάτερσον, παρότι επέστρεψε στην Αθήνα μετά από την ολιγοήμερη απουσία του στην πατρίδα του, καθώς ο Γιώργος Καλαφατάκης δεν του επέτρεψε να προπονηθεί με την ομάδα. Η διοίκηση της ΑΕΚ είχε πάρει την αποφασή της, που ήταν να διακόψει τη συνεργασία με τον Αμερικανό παίχτη. Τώρα, η κατάσταση περιπλέκεται για την ομάδα καθώς ο Σκοτ Μπαρέλ, που έχει έλθει σε συμφωνία με την ΑΕΚ και στα οικονομικά (500.000 δολάρια μέχρι το τέλος της σεζόν) είναι δύσκολο να ενταχθεί στο δυναμικό της ΑΕΚ, καθώς η διοίκηση θέλει να δεσμεύσει βάσει συμβολαίου τον Αμερικανό γκαρντ για να μη φύγει όταν τελειώσει το λοκ άουτ. Πράγμα δύσκολο, καθώς είναι μάλλον αδύνατο να πεις σε έναν 27χρονο που πέρσι αγωνίζονταν δίπλα στον Μάικλ Τζόρνταν να εγκαταλείψει το ΝΒΑ.

Η ήττα, αλλά κυρίως η άσχημη εμφάνιση κόντρα στη Σλοβενία, για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ, εξόργισαν τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο, που ηγείτο της ελληνικής αποστολής στο Μάριμπορ. Ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε με σκληρό ύφος στους διεθνείς μας μετά τον αγώνα και τους ζήτησε να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους για τη συνέχεια.

Ο Αλέφαντος είναι από σήμερα ο νέος προπονητής της Προοδευτικής. Η συμφωνία του Ελληνα προπονητή, που θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Μιχαλόπουλο, με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Γιάννη Καρρά ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με το οικονομικό μέρος ή την χρονική διάρκεια του συμβολαίου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 290,47 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,37, γαλλικό φράγκο προς 50,79, λίρα Αγγλίας προς 481,09, ελβετικό φράγκο προς 206,34, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,20, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 237,40, τη λίρα Κύπρου προς 576,52 και την ECU προς 334,89 δραχμές.

Καθοδική πορεία ακολούθησαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 2455,16 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,87%. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και σήμερα σε μετοχές εταιριών μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ η αξία των συναλλαγών διατήρηθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα στα 49,2 δισ. δρχ. Με οριακή υποχωρηση 0,02% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους έντονες θα σημειωθούν αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 4 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 16 και στο Αιγαίο 14 με 17 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με βροχές, που τη νύχτα θα ενταθούν, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 16 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Συννεφιά με πιθανή παροδική βροχή θα έχει η Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 8 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 26 November 1998 - 20:00:16 UTC