Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/11/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σοβαρό πρόβλημα με τα καύσιμα από την απεργία των τελωνιακών.
- Απεργιακή καταιγίδα αναμένεται αυτή την εβδομάδα.
- Το πρόγραμμα για τη νέα γενιά παρουσίασε ο πρωθυπουργός.
- Το πόρισμα για την πτώση του μοιραίου Γιάκοβλεφ, στα Πιέρια όρη.
- Ο Κωστής Στεφανόπουλος στην Πάτρα για τις εκδηλώσεις του Αγ.Ανδρέα.
- Υπόθεση Ματέι: Ποινική δίωξη κατά γιατρών.
- Αύριο η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Εϊτζ.
- Ιδρύονται 21 ιατρικά κέντρα σε έξι δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.
- Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης που υπέβαλε ο Ρωχάμης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σοβαρό πρόβλημα με τα καύσιμα από την απεργία των τελωνιακών.

Σοβαρότατα προβλήματα στην προμήθεια του κοινού με καύσιμα και στον εκτελωνισμό εμπορευμάτων από τρίτες χώρες, έχουν δημιουργηθεί, εξαιτίας της απεργίας των τελωνειακών. Στα περισσότερα βενζινάδικα οι αντλίες στέρεψαν και σε όσα έχουν ακόμη καύσιμα, παρατηρούνται τεράστιες ουρές. Η απεργία θα κριθεί αύριο στο πρωτοδικείο Αθηνών, όπου έχουν προσφύγει τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική. Την ίδια ώρα τα επιμελητήρια και ο εμπορικός κόσμος απευθύνουν έκκληση για να βρεθεί λύση, ενόψει της αυξημένης κίνησης λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.

Απεργιακή καταιγίδα αναμένεται αυτή την εβδομάδα.

Απεργιακή καταιγίδα αναμένεται αυτή την εβδομάδα, καθώς ομάδες εργαζομένων προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή θα ακινητοποιηθούν τα τρένα του ΟΣΕ, ενώ από αύριο αρχίζει η 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης. Την Τετάρτη απεργούν εφοριακοί και οικοδόμοι και στις 9 Δεκεμβρίου οι καθηγητές, ενώ την ίδια μέρα θα γίνουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Πάντως ο πρωθυπουργός επανέλαβε άλλη μια φορά την πλήρη στήριξή του στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο ίδιος ο κ.Αρσένης υποστήριξε πως οι όποιοι ενδοιασμοί είναι φυσικό να υπάρχουν γιατί κάτι καινούργιο πάει να δημιουργηθεί στην παιδεία.

Το πρόγραμμα για τη νέα γενιά παρουσίασε ο πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα για τη νέα γενιά, ύψους 425 δις δρχ, παρουσίασε στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός. Οι τομείς προτεραιότητας του προγράμματος αφορούν παιδεία, απασχόληση, νεανική επιχειρηματικότητα, νέους αγρότες, υγεία, συμμετοχή στα κοινά, πολιτισμός, αθλητισμός και ποιότητα ζωής. Οπως δήλωσε ο κ.Σημίτης στόχος του προγράμματος δεν είναι το βόλεμα, αλλά η εγγύηση ότι κάθε νέος θα έχει πολλαπλές ευκαιρίες να δοκιμάσει αλλά και να δοκιμαστεί.

Το πόρισμα για την πτώση του μοιραίου Γιάκοβλεφ, στα Πιέρια όρη.

Σε σειρά τραγικών σφαλμάτων του πληρώματος, που είχε ανεπαρκή εκπαίδευση για διεθνή πτήση και στην κακή κατάσταση του αεροσκάφους, αποδίδει το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, την πτώση του μοιραίου Γιάκοβλεφ, στα Πιέρια όρη. Το πόρισμα στην ουσία απαλλάσσει τους ελεγκτές στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, για τους οποίους τονίζει ότι ενήργησαν με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, και τους επιρρίπτει ευθύνες μόνο για το γεγονός ότι δεν ανέλαβαν πρωτοβουλίες από τη στιγμή που διαπίστωσαν ότι ο πιλότος βρισκόταν σε σύγχιση.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος στην Πάτρα για τις εκδηλώσεις του Αγ.Ανδρέα.

Κατά της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, ώστε να μην κομματικοποιηθεί ο θεσμός, τάχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν ο δήμαρχος της Πάτρας. Προηγουμένως ο κ. Στεφανόπουλος τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις για τη γιορτή του Πολιούχου της Πάτρας Απόστολου Ανδρέα. Στις εκδηλώσεις, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Πολιτισμού και παρέστη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπόθεση Ματέι: Ποινική δίωξη κατά γιατρών.

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά, κατά των γιατρών του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, και ενός του Νοσοκομείου Κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού, οι οποίοι είχαν εμπλακεί στη νοσηλεία του Ελληνορουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέϊ. Δίωξη για ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία ασκήθηκε και κατά ενός κρατούμενου του Κορυδαλλού, που υποστήριξε ότι ο Ματέϊ δολοφονήθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών.

Αύριο η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Εϊτζ.

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Εϊτζ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά μέσα στο 1998 μολύνθηκαν από το θανατηφόρο ιό περίπου έξι εκατ. άνθρωποι, ανεβάζοντας έτσι σε 33 εκατ. τον αριθμό παγκοσμίως. Το επίκεντρο της νόσου εξακολουθεί να βρίσκεται στα νότια της Σαχάρας Αφρική, όπου ζουν 22,5 εκατομμύρια φορείς του ιού, ενώ περισσότερα από επτά εκατομμύρια ζουν στην Ασία.

Ιδρύονται 21 ιατρικά κέντρα σε έξι δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.

Την ίδρυση 21 ιατρικών κέντρων σε έξι δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, δηλαδή στις Ρωσία, Ουκρανία, Αρμενία, Γεωργία, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο του ΣΑΕ Αντι Αθενς. Τα 21 αυτά ιατρικά κέντρα θα προσφέρουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη στον ελληνισμό των περιοχών, αλλά και στους υπόλοιπους πληθυσμούς.

Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης που υπέβαλε ο Ρωχάμης.

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά και η τρίτη κατά σειρά αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους, που είχε υποβάλει ο βαρυποινίτης Βαγγέλης Ρωχάμης, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις φυλακές 22 χρόνια. Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε απορριπτέα την αίτηση με το σκεπτικό ότι αν ο κατηγορούμενος αποφυλακιστεί μπορεί να τελέσει εκ νέου και άλλες αξιόποινες πράξεις.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την πρώτη θέση γκρέμισε τον Παναθηναϊκό η ισχυρότατη φέτος Ξάνθη, καθώς του επιβλήθηκε με 1-0 σε αγώνα που έγινε στην ακριτική πόλη για την 11 αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α'εθνικής. Το μοναδικό τέρμα για την ομάδα της Ξάνθης πέτυχε στο 90 ο Κυπαρίσσης, ενώ προηγουμένως και οι δύο ομάδες είχαν χάσει ευκαιρίες για να ανοίξουν το σκορ. Ετσι, τώρα, στη βαθμολογία προηγείται η ΑΕΚ με 26 βαθμούς και ακολουθούν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός με 25 και Ξάνθη με 23 βαθμούς.

Ο Βασίλης Νικάκης είναι και τυπικά από σήμερα ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας, αφού αποδέχθηκε την πρόταση της ΕΠΟ για ν' αναλάβει το νευραλγικό αυτό πόστο, μετά από τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Σωτήρη Αλημίση. Τη νέα Επιτροπή Διαιτησίας συγκροτούν, εκτός του Βασίλη Νικάκη, οι κκ Λαγογιάννης, Τσιρικίδης, Χρυσάνης, Κεφαλάς, Τσεκλένης, Δέδες, Μαρίνος, Γύλος, Χαρλαβάνης και Αργυρίου.

Σε πελάγη ευτυχίας ζουν στην ΑΕΚ μετά τη χθεσινή εμφάνιση της ομάδας και τη νίκη της με 6-0 επί του Αρη, για το πρωτάθλημα, που την έφερε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Ολοι μιλούν για μία νέα εποχή, αυτή του Ολεγκ Μπλαχίν, ο οποίος, ίσως, διψά περισσότερο απ'όλους να αποδείξει την αξία του ως προπονητής, αφού η ποδοσφαιρική του αξία δεν αμφισβητείται και έχει ήδη γραφτεί με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία του ποδοσφαίρου.

Με επιτυχία πέρασε ο Αμανατίδης το τέστ στο οποίο υπεβλήθη και έτσι οι πιθανότητες συμμετοχής του μεσοαμυντικού του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, είναι πολλές. Στο μεταγραφικό μέτωπο, ο Ιβιτς περιμένει από ημέρα σε ημέρα την άφιξη στα γραφεία της ΠΑΕ επίσημης πρότασης από ισπανική ομάδα, προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό. Αντίθετα ο Γκόγκιτς, αν και συμπληρώνει τα 35 του χρόνια, είναι έτοιμος να ανανεώσει για μία ακόμη χρονιά την συνεργασία του με τους Πειραιώτες.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 290,47 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,31, γαλλικό φράγκο προς 50,78, λίρα Αγγλίας προς 480,48, ελβετικό φράγκο προς 206,62, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,20, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 235,97, τη λίρα Κύπρου προς 575,42 και την ECU προς 334,67 δραχμές.

Ο "τραπεζικος γάμος" μεταξύ της "Πειραιώς" και της "Χίος Μπάνκ", πυροδότησε σήμερα το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές των τραπεζών και είχε ως αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να βρεθεί και πάλι πάνω απο τις 2.500 μονάδες ύστερα απο τρεις μήνες. Εκλεισε στις 2511,82 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,35%, αν και στο άνοιγμα της αγοράς η άνοδος ξεπερνούσε το 3%. Απο τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σε ποσοστό 2,40% παρουσίασε ο δείκτης των Τραπεζών ενώ εννέα μετοχές του κλάδου έκλεισαν στο ανώτατο όριο διακύμανσης στο 8%. Με άνοδο 1,21% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς. Ο όγκος των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και η αξία τους ανήλθε τα 64,8 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Μετά από μια μικρή ανάπαυλα νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει από τα δυτικά τη χώρα, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 4 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 16 και στο Αιγαίο 10 με 17 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πιθανότητα βροχής μετά το μεσημέρι, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 15 και 7 με 12 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 30 November 1998 - 20:00:16 UTC