Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/12/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ υπουργείου Παιδείας και μαθητών.
- Βέβαιος για ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, δήλωσε ο Παπαντωνίου.
- Διαφορά απόψεων ανάμεσα σε Σρέντερ-Σημίτη.
- Νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει ολόκληρη τη χώρα.
- Ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες δήλωσε ο Ανωμερίτης.
- Από δύο γιαούρτια σημαδεύθηκε η επίσκεψη Χριστόδουλου στο Αίγιο.
- Η γενετική μοναδική ελπίδα για τις ανίατες ασθένειες.
- Στο εδώλιο θα κάτσει ξανά η Κάτια Γιαννακοπούλου.
- Εκδηλώσεις τιμής στο Μόντρεαλ για τον Μίκη Θεοδωράκη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ υπουργείου Παιδείας και μαθητών.

Παραμένει η κόντρα μεταξύ υπουργείου Παιδείας και μαθητών, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με καταλήψεις σχολείων, αποκλεισμούς δρόμους και συλλαλητήρια, ζητώντας την κατάργηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμιησης. Ο Γεράσιμος Αρσένης, που άρχισε εκστρατεία ενημέρωσης μαθητών, καθηγητών και γονέων, απέδωσε τις αντιδράσεις σε παραπληροφόρηση, αφήνοντας παράλληλα αιχμές και κατά ορισμένων καθηγητών, που τρομοκρατούν τα παιδιά. Για αποτυχία της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Καραμανλής.

Βέβαιος για ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, δήλωσε ο Παπαντωνίου.

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της ΟΝΕ, εξέφρασε ο Γιάννος Παπαντωνίου μιλώντας στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο και εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι ο πληθωρισμός θα πέσει στο τέλος του 1999 στο 2%. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τάχθηκε υπέρ της συγκρατημένης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και ανακοίνωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 1999 θα ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση των καταστημάτων αφορολογητών ειδών και της Ιονικής Τράπεζας, ενώ θα έχει βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για την Ολυμπιακή.

Διαφορά απόψεων ανάμεσα σε Σρέντερ-Σημίτη.

Με ένα συν και δύο πλην για την ελληνική πλευρά, έληξε η συνάντηση του Κώστα Σημίτη και του Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Βόννη. Ο γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι επί γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ δεν πρόκειται να αναβαθμιστούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την κοινότητα, αλλά αρνήθηκε κάθε συζήτηση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων σε ότι αφορά την κατανομή των κοινοτικών πόρων στις χώρες συνοχής.

Νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει ολόκληρη τη χώρα.

Νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει ολόκληρη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και το τσουχτερό κρύο. Αναμένονται χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, ενώ ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Αιγαίο και θα παρατηρηθεί σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Χιόνια θα πέσουν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες δήλωσε ο Ανωμερίτης.

Σε παρεξήγηση απέδωσε η κυβέρνηση το γεγονός ότι τελικά ο υπουργός Γεωργίας δεν συναντήθηκε στη Λάρισα με μέλη της Πανθεσσαλικής επιτροπής. Ο κ. Ανωμερίτης δήλωσε ότι είναι υπέρ του διαλόγου και η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή. Στο μεταξύ, οι θεσσαλοί αγρότες πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στα Τρίκαλα και αύριο θα κάνουν ανάλογη εκδήλωση στη Λάρισα.

Από δύο γιαούρτια σημαδεύθηκε η επίσκεψη Χριστόδουλου στο Αίγιο.

Την οργή των πιστών προκάλεσε η ενέργεια κάποιων να πετάξουν δύο γιαούρτια από πολυκατοικία στο Αίγιο, τη στιγμή που περνούσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, συνοδευόμενος από πιστούς. Ο προκαθήμενος της εκκλησίας, ο οποίος δεν αντελήφθη το περιστατικό, χοροστάτησε σε λειτουργία στο ναό της Φανερωμένης, με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου.

Η γενετική μοναδική ελπίδα για τις ανίατες ασθένειες.

Θαύματα, που αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, υπόσχεται η γενετική, στην αντιμετώπιση ανίατων ασθενειών. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, στο εξής θα είναι δυνατόν να αφαιρούνται κύτταρα από νεογένητα, τα οποία μετά από κατάλληλη επεξεργασία, θα καταψύχονται και θα χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση ανίατων ασθενειών, όπως καρκίνος, Εϊτζ και άλλα. Τα κύτταρα αυτά θα ενισχύουν σημαντικά το ανοσιοποιητικού συστήματος του οργανισμού και στην ουσία θα έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα τελειότερα φάρμακα.

Στο εδώλιο θα κάτσει ξανά η Κάτια Γιαννακοπούλου.

Στο εδώλιο του κακουργιοδικείου θα κάτσει ξανά η 43χρονη Κάτια Γιαννακοπούλου, για τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη Ανθιμου Ελευθεριάδη καθώς ο εισαγγελέας εφετών άσκησε αντέφεση στην απόφαση του δικαστηρίου που την καταδίκασε σε 20 χρόνια κάθειρξη. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα το δικαστήριο δεν θα έπρεπε να της αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό και να της επιβάλει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Εκδηλώσεις τιμής στο Μόντρεαλ για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στο Κεμπέκ πρόκειται να ανακηρυχθεί ο Ελληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σε ειδική τελετή που διοργανώνεται από το πανεπιστήμιο στις 11 του μηνός, ενώ θα προηγηθεί συναυλία με το έργο του συνθέτη "Κάντο Χενεράλ". Επίσης, την Τετάρτη στο "Θέατρο του Νέου Κόσμου" στο Μόντρεαλ θα δοθεί συναυλία με τραγούδια του Θεοδωράκη σε ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη, όπου ο συνθέτης θα παραλάβει το Αριστοτέλειο Βραβείο των Τεχνών από την ΑΧΕΠΑ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του Ολυμπιακού θα είναι η πρόκρισή του στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, σύμφωνα με δηλώσεις του Μπάγιεβιτς, δύο 24ωρα πριν τον κρίσιμο αγώνα του Ζάγκρεμπ με την Κροάσια. Εκτός από την απουσία του Καραπιάλη, που είναι τιμωρημένος, τον ερυθρόλευκο προπονητή απασχολεί σοβαρά ο άσχημος καιρός που επικρατεί στην Κροατία, καθώς επικρατεί τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις.

Χωρίς νικητή έληξε το παιχνίδι με το οποίο ολοκληρώθηκε η 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α'εθνικής, καθώς ο Πανελευσινιακός παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στον Ιωνικό. Οι γηπεδούχοι, που έχασαν ευκαιρίες, είχαν και δύο δοκάρια, προηγήθηκαν στο 10 με τον Κακλαμάνο, αλλά οι κυανόλευκοι, οι οποίοι δεν κλείστηκαν και προσπάθησαν για τη νίκη, ισοφάρισαν με τον Νταρακλίτσα στο 24.

Η ήττα του Παναθηναϊκού από τον Πανιώνιο, επανέφερε στο προσκήνιο θέμα επιστροφής του Φάνη Χριστοδούλου στην ενεργό δράση. Κύκλοι προσκείμενοι στον παίκτη, ανέφεραν σήμερα ότι ο Χριστοδούλου σκέφτεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο επιστροφής του στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, αφού νοιώθει πολύ καλύτερα και φαίνεται να έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα, το οποίο το καλοκαίρι τον ανάγκασε να δηλώσει πως εγκαταλείπει την ενεργό δράση.

Αν και η διοίκηση του Ολυμπιακού στο μπάσκετ δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στον τραυματισμό του Κόμαζετς, παρασκηνιακά γίνονται κινήσεις για την αντικατάσταση του Κροάτη παίχτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιβκοβιτς άρχισε να μελετάει εναλλακτικές λύσεις και να εξετάζει ονόματα από το εξωτερικό.

Με τιμωρία κινδυνεύει από τη διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ο Ολιβάρες. Ο Περουβιανός ποδοσφαιριστής, αποχώρησε από την σημερινή προπόνηση, χωρίς να ζητήσει την άδεια του Αναστασιάδη και αφού ντύθηκε έφυγε σαν ... κύριος από το γήπεδο. Η ενέργεια αυτή του Ολιβάρες αιφνιδίασε τον προπονητή και τους συμπαίκτες του, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και η ποινή που θα του επιβληθεί.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 286,19 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,42, γαλλικό φράγκο προς 50,82, λίρα Αγγλίας προς 473,90, ελβετικό φράγκο προς 208,15, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,22, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 238,35, τη λίρα Κύπρου προς 574,89 και την ECU προς 334,48 δραχμές.

Εκρηκτική άνοδο σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς η αγορά προεξοφλεί μείωση των επιτοκίων απο την Τράπεζα της Ελλάδος εξέλιξη που θα δώσει το σήμα και στις Εμπορικές Τράπεζες για να μειώσουν τα επιτόκιά τους. Ο γενικός δείκτης τιμών ξεπέρασε το φράγμα των 2.500 μονάδων κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα απο τις 26 Αυγούστου σημειώνοντας μεγάλη άνοδο 4,12% και διαμορφώθηκε στις 2.570,73 μονάδες. Απο τις αρχές του έτους ο γενικός δείκτης τιμών καταγράφει άνοδο 73,7%. Η άνοδος του δείκτη τροφοδοτήθηκε απο την υψηλή ζήτηση που υπήρξε για τραπεζικές μετοχές ο δείκτης των οποίων κέρδισε 6,44%. Σημαντική αύξηση παρουσίαζε και ο όγκος των συναλλαγών η αξία των οποίων έφθασε τα 83,9 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, με βροχές και καταιγίδες στο Αιγαίο, κατά τόπους έντονες και χιόνια σε όλα τα ορεινά, αλλά και τα πεδινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Κατά τόπους τα φαινόμενα αυτά θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -3 με 5 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά μηδέν με 10 και στο Αιγαίο 7 με 14 βαθμούς Κελσίου. Βροχή με χιονόνερο στο κέντρο της Αθήνας, χιόνια στα γύρω ορεινά, αλλά και στα βόρεια προάστεια προβλέπει για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 5 με 9 βαθμούς, αλλά στα βόρεια προάστεια η ελάχιστη θα είναι γύρω στο μηδέν. Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία μηδέν με 5 βαθμούς θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 7 December 1998 - 19:00:34 UTC