Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 19/01/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Με ένταση συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών.
- Εντονη η αντίδραση της Δ.Λιάνης-Παπανδρέου για τη δίωξη.
- Νέα μείωση των επιτοκίων στα τριετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
- Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν στην Αθήνα οι συνταξιούχοι.
- Συμφωνία τελωνειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος-Βουλγαρίας.
- Νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα του κακοποιού Κ.Χιρβαντίδη.
- Μέτρα για την αντιμετώπιση του "ιού του 2000".
- Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους οι πέντε ανήλικοι.
- Διάκριση σε Ελληνα καθηγητή από το πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με ένταση συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών.

Στις συμπληγάδες των συλλαλητηρίων και των μπλοκαρισμένων δρόμων από τους μαθητές, βρεθηκαν και πάλι οι κάτοικοι της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις και τα μικροεπεισόδια. Ο πρωθυπουργός είχε δίωρη συνάντηση με τον υπουργό παιδείας Γεράσιμο Αρσένη, στον οποίο η κυβέρνηση επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή της. Ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης κάλεσε κόμματα και ΟΛΜΕ να καταγγείλουν δημόσια τις καταλήψεις, κάνοντας λόγο για ποινικό αδίκημα και πρότεινε να ανασταλούν για ένα έτος οι εξετάσεις της Β' Λυκείου.

Εντονη η αντίδραση της Δ.Λιάνης-Παπανδρέου για τη δίωξη.

Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σκιάσει το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος έγραψε ιστορία και δεν είναι τώρα στη ζωή για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τη δίωξη κατά της Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου, σχετικά με τη βίλα της Εκάλης. Η ενασχόληση με θέματα που εθεωρείτο ότι έκλεισαν δεν συμβάλλει στην ομαλή εξέλιξη του πολιτικού βίου, τόνισε ο κ. Ρέππας, ο οποίος διέκρινε πολιτικές σκοπιμότητες στο θέμα.

Νέα μείωση των επιτοκίων στα τριετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Νέα σημαντική μείωση των επιτοκίων κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες, σημειώθηκε στη δημοπρασία τριετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 7,56%, έναντι 9,36%, στην προηγούμενη δημοπρασία. Στο μεταξύ, θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που περιέχονται στη νέα έκθεση της Κομισιόν, η οποία προβλέπει πληθωρισμό στο τέλος του έτους κάτω του 3% και σημαντική αύξηση του ΑΕΠ τα δύο επόμενα χρόνια.

Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν στην Αθήνα οι συνταξιούχοι.

Ραντεβού για τις αρχές Φεβρουαρίου έκλεισαν με τον πρωθυπουργό οι συνταξιούχοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Αντιπροσωπεία τους θα έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, για να συζητήσουν τα αιτήματά τους, τα βασικότερα των οποίων είναι εξίσωση των κατωτέρων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, αφορολόγητο εισόδημα δύο εκατ. δρχ, κατάργηση της λίστας φαρμάκων και αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.

Συμφωνία τελωνειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος-Βουλγαρίας.

Συμφωνία τελωνειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, υπεγράφη κατά την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στη Σόφια. Ο κ. Πάγκαλος θα επισκεφθεί και το Βουκουρέστι, όπου εκτός των άλλων θα συζητήσει και θέματα οικονομικής συνεργασίας καθώς πολλές ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία. Ο κ. Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι το Μάιο θα γίνει στην πόλη Τέρνοβο της Βουλγαρίας νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας.

Νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα του κακοποιού Κ.Χιρβαντίδη.

Νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα του επικίνδυνου κακοποιού Κώστα Χιρβαντίδη, 28 ετών, δόθηκαν από την ασφάλεια. Ο κακοποιός ενέχεται σε τρείς ληστείες που έγιναν το τελευταίο διάστημα, με λεία περίπου 75 εκατομμύρια δρχ. Ο Χιρβαντίδης που συνελήφθη στη Σαλαμίνα, καταδικάσθηκε από το Αυτόφορω Πειραιά σε φυλάκιση τριών ετών για παράνομη κατοχή όπλων. Το δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση 14 μηνών, με αναστολή, και τη φίλη του Μαρία Τσαντίρη, που τον φιλοξενούσε το τελευταίο εξάμηνο στο σπίτι της.

Μέτρα για την αντιμετώπιση του "ιού του 2000".

Περίπου 15 δις δρχ θα κοστίσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του "ιού του 2000", ο οποίος αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στα συστήματα πληροφορικής με την αλλαγή της χιλιετίας. Το θέμα εξετάσθηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή πέντε υπουργών και εκπροσώπων του ΣΕΒ, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και ειδικών επί του προβλήματος. Οπως δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καλή πορεία τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους οι πέντε ανήλικοι.

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια οι πέντε ανήλικοι, που κατηγορούνται ότι λήστεψαν δύο 15χρονους στη Θεσσαλονίκη και τους πήραν 1.500 δρχ. Εναντίον τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ληστεία και σύσταση συμμορίας, σε βαθμό κακουργήματος.

Διάκριση σε Ελληνα καθηγητή από το πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου.

Το πανεπιστήμιο του Σίτι του Λονδίνου -ένα από τα σημαντικότερα της Βρετανίας- ανακοίνωσε σήμερα οτι απονέμει στον Ελληνα καθηγητή του και αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κώστα Γραμμένο, τον τίτλο του "διδάκτορα των επιστημών" για τη σημαντική προσφορά του στον τομέα της χρηματοδότησης της ναυτιλίας. Πρόκειται για την ανώτατη πανεπιστημιακή διάκριση, η οποία απονέμεται σε εξαιρετικά επιλεγμένες περιπτώσεις και σε πρόσωπα τα οποία με την έρευνά τους δημιουργούν και καθιερώνουν νέες επιστημονικές απόψεις. Το 1994, στον Ελληνα καθηγητή, η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ απένειμε το Χρυσό Σταυρό της βρετανικής αυτοκρατορίας για την εργασία του στη διεθνή ναυτιλία και τη χρηματοδότηση.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Θα γίνουν μεταγραφές, όταν έλθει η κατάλληλη ώρα. Η ΑΕΚ χρειάζεται αξιόλογους παίχτες, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά την ομάδα και φυσικά δεν μπορεί να δίνει 600.000 δρχ για ποδοσφαιριστές που είναι ταλέντα", τόνισε ο τεχνικός της Ενωσης. Ο Μπλαχίν με τη δήλωση αυτή φωτογράφισε ουσιαστικά τον Αγαθοκλέους, αλλά ποιος θα ξεχάσει τη μεταγραφή του Λάκη, που κόστισε στην ΑΕΚ τα ίδια περίπου χρήματα... Εξάλλου, ο Μπλαχίν ανέλαβε όλες τις ευθύνες για την ισοπαλία με τον Ηρακλή και επανέλαβε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ΑΕΚ να πάρει οπωσδήποτε έξι βαθμούς,στους επόμενους αγώνες με Ξάνθη και Ολυμπιακό.

Μετά από επαφές που είχαν με εκπροσώπους του Ολυμπιακού, οι υπεύθυνοι της Γιουβέντους αποφάσισαν να δώσουν 6.500 εισιτήρια για τους φίλους των ερυθρολεύκων, που θέλουν να ενισχύσουν την ομάδα τους στον αγώνα του Τορίνο. Ωστόσο, οι αρμόδιοι της ελληνικής ΠΑΕ θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την Πέμπτη, καθώς οι άνθρωποι της Γιούβε θα έρθουν σε συνενόηση με την αστυνομία του Τορίνο για το αν θα μπορέσει να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Ο Γιώργος Φοιρός είναι ο νέος προπονητής του Πανελευσινιακού. Ο προπονητής συμφώνησε με τη διοίκηση και θα οδηγήσει την ομάδα μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Ο Φοιρός, που μέχρι πρόσφατα ήταν στον Αρη, θα αντικαταστήσει τον Τεννέ, ο οποίος μετακόμησε στον Πανηλειακό.

Μετά από έναν αγώνα με ...δύο πρόσωπα, ο Αρης πήρε την πρόκριση για τους "16" του Κυπέλλου Σαπόρτα. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης στον επαναληπτικό αγώνα για την φάση των "32" της διοργάνωσης που έγινε στο Αλεξάνδρειο, επικράτησε με 85-72 άν και στο ημίχρονο έχανε με 38-35 της λιθουανικής Στατίμπα Βίλνιους, υπερκαλύπτοντας το -1 από το 76-77 της πρώτης συνάντησης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 282,36 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,95, γαλλικό φράγκο προς 50,07, λίρα Αγγλίας προς 468,66, ελβετικό φράγκο προς 205,56, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,96, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 247,99, τη λίρα Κύπρου προς 564,34 και το ευρώ προς 328,48 δραχμές.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση μετά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο. Ο γενικός δείκτης τιμών αν και στη διάρκεια της συνεδριάσεως ξεπέρασε τις 3.000 μονάδες έκλεισε τελικά σε χαμηλότερα επίπεδα στις 2960,85 μονάδες με πτώση 0,89%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση 0,84%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 99,7 δισ. δρχ. ενώ διακινήθηκαν 21.335.000 μετοχές και έγιναν 60.822 πράξεις.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα εκτός από τα κεντρικά και νότια, όπου ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι στα ανατολικά θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και πρόσκαιρα στο Αιγαίο πολύ ισχυροί και στα δυτικά ανατολικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -3 με 11 βαθμούς, στα δυτικά 1 με 16 και στην υπόλοιπη χώρα 3 με 14 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 5 με 12 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Σχεδόν θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί στην πόλη 1 με 9 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 19 January 1999 - 20:00:11 UTC