Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 20/01/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Βρετανοί βουλευτές υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα.
- Εκρηκτικός μηχανισμός στο πολιτικό γραφείο του Α.Κακλαμάνη.
- Νέο συλλαλητήριο των μαθητών αύριο στην Αθήνα.
- Δηλώσεις Τσοχατζόπουλου-Γιαννόπουλου για τη βίλα της Εκάλης.
- Ολόκληρο οπλοστάσιο εντόπισαν σε φορτηγό άνδρες του ΣΔΟΕ.
- Δεν αποκλείουν ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα οι σεισμολόγοι.
- Ανακοινώθηκε η σύσταση της ανώνυμης εταιρίας "Ολυμπιακά Εργα".
- Κυκλώματα κακοποιών πίσω από τη βομβιστική επίθεση στον Περισσό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Βρετανοί βουλευτές υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα, τάσσεται ομάδα βρετανών βουλευτών και με ψήφισμα που κατέθεσαν στη βουλή της χώρας τους, καλούν την κυβέρνηση να αρχίσει διάλογο με την ελληνική για την επιστροφή των γλυπτών, τα οποία όπως τονίζουν, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Παρθενώνα. Υποδεικνύουν μάλιστα ως καταλληλότερο χρόνο την έναρξη της νέας χιλιετίας, ή το αργότερο την Ολυμπιάδα του 2004 για να επιστραφούν τα γλυπτά.

Εκρηκτικός μηχανισμός στο πολιτικό γραφείο του Α.Κακλαμάνη.

Το πολιτικό γραφείο του προέδρου της βουλής Απόστολου Κακλαμάνη ήταν αυτή τη φορά ο στόχος τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός που αποτελείτο από πέντε γκαζάκια εξερράγη στις 8.35 το βράδυ στον πέμπτο όροφο του κτιρίου που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Σολωμού. Μετά την έκρηξη ακολούθησε πυρκαγιά η οποία προξένησε ζημιές και σε άλλα δύο γραφεία, ενώ εγκλωβίστηκαν δύο ηλικιωμένα άτομα. Η φωτιά σβήστηκε έγκαιρα από την πυροσβεστική υπηρεσία και οι εγκλωβισμένοι απομακρύνθηκαν σώοι.

Νέο συλλαλητήριο των μαθητών αύριο στην Αθήνα.

Μπλοκαρισμένοι δρόμοι, εκνευρισμοί, εντάσεις, μικροεπεισόδια και κυκλοφοριακό χάος, είναι η καθημερινή εικόνα που αντιμετωπίζουν οι Αθηναίοι, εξαιτίας των μαθητικών κινητοποιήσεων, ενώ αύριο θα γίνει και νέο συλλαλητήριο. Αύριο και τη Δευτέρα οι καθηγητές απεργούν, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Παιδείας και πάγωμα του εξεταστικού συστήματος της Β' Λυκείου. Ο εισαγγελέας Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη για τις καταλήψεις σε 14 σχολεία της περιοχής, ενώ δίωξη ασκήθηκε και κατά δύο μαθητών που συνελήφθησαν στα επεισόδια κατά το πρόσφατο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Δηλώσεις Τσοχατζόπουλου-Γιαννόπουλου για τη βίλα της Εκάλης.

Νομικά αστήρικτη χαρακτήρισε ο υπουργός δικαιοσύνης την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, εναντίον της Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου για την Βίλα της Εκάλης. Οπως δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος, πρόκειται για φορολογική παράβαση, που συμφωνα με δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου, αποτελούν πλημμέλημα, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει παραγραφεί, αφού έχει παρέλθει η πενταετία. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο Ακης Τσοχατζόπουλος, χαρακτηρίζοντας μικρούς αυτούς που προσπαθούν να σπιλώσουν τη μνήμη του Ανδρεα Παπανδρέου.

Ολόκληρο οπλοστάσιο εντόπισαν σε φορτηγό άνδρες του ΣΔΟΕ.

Ενα ολόκληρο οπλοστάσιο εντόπισαν σε φορτηγό - ψυγείο άνδρες του ΣΔΟΕ, στη Λυκόβρυση Αττικής. Σε ειδικές κρύπτες βρήκαν και κατέσχεσαν 238 πιστόλια, 35 περίστροφα, 40 γεμιστήρες και 50 σφαίρες, αξίας 150 εκατομμυρίων δρχ, τα οποία επρόκειτο να διατεθούν στην ελληνική αγορά. Συνελήφθησαν οι Παναγιώτης Σάτας, 40 ετών, Κώστας Τσουνάκος, 52 ετών και Κώστας Δαγρές, 48 ετών, που οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο.

Δεν αποκλείουν ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα οι σεισμολόγοι.

Δεν αποκλείουν οι σεισμολόγοι ένα ισχυρό σεισμό μέχρι 6 Ρίχτερ, το προσεχές δίμηνο στον ελλαδικό χώρο, καθώς χαρακτηρίζουν περίεργη τη σεισμική αδράνεια που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Ως πιθανότερες περιοχές για την εκδήλωση ενός τέτοιου σεισμού, είναι το γνωστό ελληνικό τόξο από τη δυτική Πελοπόννησο μέχρι τα Δωδεκάνησα, καθώς και ο Κορινθιακός Κόλπος.

Ανακοινώθηκε η σύσταση της ανώνυμης εταιρίας "Ολυμπιακά Εργα".

Τη σύσταση ανώνυμης εταιρίας που θα ονομάζεται "Ολυμπιακά Εργα" και θα αναλάβει τη δημοπράτηση και τον έλεγχο κατασκευής των έργων για την Ολυμπιάδα του 2004, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού, μετά τη συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνέλθει γενική συνέλευση της εταιρίας υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, προκειμένου να εκλέξει διοικητικό συμβούλιο.

Κυκλώματα κακοποιών πίσω από τη βομβιστική επίθεση στον Περισσό.

Στα κυκλώματα εμπόρων ναρκωτικών αποδίδει η αστυνομία τη βομβιστική επίθεση με δυναμίτιδα στην περιοχή του Περισσού, κοντά στο σπίτι αστυνομικού της Δίωξης Ναρκωτικών. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε τρία καταστήματα, καθώς και σε ένα σταθμευμένο ΙΧ. Αγνωστος που τηλεφώνησε σε ραδιοσταθμό τόνισε ότι υπάρχουν επιλεγμένοι στόχοι και οι επιθέσεις θα συνεχιστούν.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά τον Ολυμπιακό και ο ΠΑΟΚ έπεσε ''θύμα'' της ΤΣΣΚΑ Μόσχας επί ελληνικού εδάφους. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης σε αγώνα για την 13η ημέρα της Ευρωλίγκα που έγινε στο Αλεξάνδρειο, ηττήθηκε με 71-69 από το ρωσικό συγκρότημα, το οποίο στο ημίχρονο βρέθηκε να χάνει με διαφορά 11 πόντων (47-36). Για την Ευρωλίγκα γυναικών, ο Παναθηναϊκός γνώρισε βαριά ήττα στη Σλοβακία από τη Ρουζόμπεροκ με 97-61.

Ο Πανιώνιος προκρίθηκε στα προημιτελικά του κυπέλλου Κόρατς, αφού στον επαναληπτικό αγώνα για την φάση των ''16'' που έγινε στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, επικράτησε της γιουγκοσλαβικής Ραντνίσκι με 81-71. Οι ''κυανέρυθροι'', που ουσιαστικά είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι, όταν και νίκησαν στην Γιουγκοσλαβία με 88-74, θα αντιμετωπίσουν στην επόμενη φάση την ομάδα που θα προκριθεί από την συνάντηση Απόλλων Π.- Ντιζόν.

Ο Περουβιανός ποδοσφαιριστής, Ρομπέρτο Φαρφάν, αποτελεί παρελθόν για τον Παναθηναϊκό μετά από μία εβδομάδα παραμονής του στην Παιανία. Ο ξένος παίκτης, που δοκιμάστηκε δεν έπεισε τον προπονητή, Βασίλη Δανιήλ κι έτσι αποφασίστηκε να μην παραμείνει άλλο για δοκιμή στις εγκαταστάσεις της Παιανίας. Ο Δανιήλ αποκάλυψε ότι θ' αποκτηθεί παίκτης που θα είναι έτοιμος να μπει στην ενδεκάδα, δεν τίθεται θέμα επιστροφής του Νασιόπουλου και πως το γκολ του Γουάνγκα με τον Πανελευσινιακό ήταν κανονικό, όπως είδε στην τηλεόραση.

Ο Ηρακλής θα ''φιλοξενήσει'' κανονικά στο Καυταντζόγλειο την Κυριακή τον Απόλλωνα, αφού η δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε την μετατροπή της ποινής που του είχε επιβληθεί γιά τα επεισόδια που δημιούργησαν οι οπαδοί του στον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Ετσι, η ποινή του ``γηραιού`` που ήταν αποκλεισμός της έδρας του γιά μία αγωνιστική και πρόστιμο 800.000 δραχμών, μετετράπη σε πρόστιμο 1,5 εκατομμυρίου δραχμών.

Πίστωση 18 δισεκατομμυρίων δραχμών ενεγράφη από το Υπουργείο Οικονομικών στη ΓΓΑ, ποσό που θα δοθεί για απαλλοτριώσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Εξάλλου, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην κρίση που ξέσπασε πρόσφατα στο διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα, με τις καταγγελίες για διαφθορά μελών της ΔΟΕ σχετικά με την επιλογή του Σολτ Λέικ Σίτυ για την ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002, δήλωσε: "Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επαναξιολογήσει και να επαναπροβάλει την Ολυμπιακή Ιδέα σε παγκόσμιο επίπεδο".

Δυο νίκες και μια ήττα ήταν ο σημερινός απολογισμός των ελληνικών ομάδων βόλεϊ στα Κύπελλα Ευρώπης. Συγκεκριμένα η γυναικεία ομάδα του Παναθηναϊκού για το πρωταθλητριών (Β' Ομιλος), επικράτησε εντός έδρας 3-0 της σλοβακικής Σλάβια Μπρατισλάβας, ενώ επίσης στις γυναίκες τα Βριλήσσια (Β' Ομιλος) για το Κυπελλούχων νίκησαν στη Μόσχα τη ΤΣΣΚΑ με 3-2. Στους άνδρες, ο Αρης στο πλαίσιο του Κυπέλλου Κυπελλούχων (Β' Ομιλος) γνώρισε την ήττα με 3-0 από την Ζουπάνια στην Κροατία.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 282,88 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,54, γαλλικό φράγκο προς 49,95, λίρα Αγγλίας προς 467,00, ελβετικό φράγκο προς 204,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,92, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 248,82, τη λίρα Κύπρου προς 562,81 και το ευρώ προς 327,69 δραχμές.

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και ο γενικός δείκτης τιμών ξεπέρασε και παλι τα επίπεδα των 3000 μονάδων. Εκλεισε στις 3.001,53 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1, 37%. Με πτώση 0,58% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 92,6 δισ. δρχ. ενώ συνολικά διακινήθηκαν 21.590.000 μετοχές και έγιναν 59.956 πράξεις.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα αλλά στα ανατολικά και νότια ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα ανατολικά και νότια πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -3 με 10 βαθμούς, στα δυτικά μηδέν με 16 και στην υπόλοιπη χώρα 2 με 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και τοπικά ισχυροί και η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί 4 με 12 βαθμούς. Αίθριος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 1 με 10 βαθμούς Κελσίου.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 20 January 1999 - 20:00:10 UTC