Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 20/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ξεκίνησε η εξέταση μαρτύρων σχετικά με την υπόθεση της μεταφοράς και διευκόλυνσης παραμονής του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Ελλάδα
- Ριζικές αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών προανήγγειλε η Βάσω Παπανδρέου. Παραιτήθηκε ήδη ο αρχηγός της Υπηρεσίας
- Σειρά πρωτοβουλιών για την προστασία των δικαιωμάτων του Οτσαλάν και προώθησης λύσης στο Κουρδικό προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός.
- Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς ομολόγους του υπέρ μιας ανθρωπιστικής μεταχείρησης του κούρδου ηγέτη
- Αποδοκιμασίες της Αντιπολίτευσης για τις πρωθυπουργικές δηλώσεις στην υπόθεση Οτσαλάν. Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ.
- Διαμαρτυρία και κινητοποίηση του καλλιτεχνικού κόσμου υπέρ των Κούρδων προσφύγων
- Προϊόν πλαστογραφίας το διαβατήριο του Οτσαλάν λέει η Κύπρος
- Επίσκεψη Καραμανλή στα Ιωάννινα
- Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων για την τριήμερη αργία
- Παρατείνεται το σχολικό έτος και το ημερήσιο ωράριο στα σχολεία προς αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών.
- Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ξεκίνησε η εξέταση μαρτύρων σχετικά με την υπόθεση της μεταφοράς και διευκόλυνσης παραμονής του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Ελλάδα

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών, Βασίλης Πλιώτας, άρχισε την εξέταση μαρτύρων, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που του ανέθεσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας, κ. Κολιοκώστας, σχετικά με την υπόθεση της μεταφοράς και διευκόλυνσης παραμονής στην Ελλάδα του ηγέτη του Πε-Κα-Κα, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, χωρίς την επίσημη έγκριση της κυβέρνησης. Για σήμερα ο κ. Πλιώτας θα λάβει τις μαρτυρίες υπαλλήλων της ΕΥΠ, που φέρονται να έχουν σχέση με την υπόθεση, ενω χθες κάλεσε και εξέτασε έναν υπάλληλο του αεροδρομίου.

Ριζικές αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών προανήγγειλε η Βάσω Παπανδρέου. Παραιτήθηκε ήδη ο αρχηγός της Υπηρεσίας

Μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης ζήτησε και είχε την παραίτηση του αρχηγού της ΕΥΠ, κ. Χαρ.Σταυρακάκη, ενώ προανήγγειλε αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας. Αλλαγές στην ΕΥΠ εξήγγειλε και η κυρία Βάσω Παπανδρέου, παραλαμβάνοντας το υπουργείο Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για "κύκνειο άσμα ενός μηχανισμού, που είχε τις βάσεις του σε άλλες εποχές".

Σειρά πρωτοβουλιών για την προστασία των δικαιωμάτων του Οτσαλάν και προώθησης λύσης στο Κουρδικό προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Σειρά άμεσων πρωτοβουλιών σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία των δικαιωμάτων του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και την προώθηση του πολιτικού αγώνα των Κούρδων, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο πρωθυπουργός ήδη είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον καγκελάριο Σρέντερ και τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας και της Αυστρίας για την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να διασφαλιστούν οι κανόνες δικαίου στη δίκη του Οτσαλάν. Ο κ. Σημίτης αν και παραδέχθηκε ότι έγιναν εσφαλμένοι χειρισμοί στην υπόθεση Οτσαλάν, τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε το ηθικό της χρέος και μίλησε για ανεύθυνους και ανόητους δήθεν πατριώτες, που παίζουν με τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας.

Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς ομολόγους του υπέρ μιας ανθρωπιστικής μεταχείρησης του κούρδου ηγέτη

Προσωπική παρέμβαση προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας να διασφαλιστεί στον Οτσαλάν ανθρωπιστική μεταχείριση και να διεξαχθεί η δίκαιη δίκη, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει οτι τα ευρωπαϊκά κράτη μπορεί να είχαν δικαίωμα να μην δεχθούν τον Οτσαλάν στην επικράτειά τους, έχουν όμως υποχρέωση να αξιώσουν την τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας όλων των κανόνων, που προβλέπουν την προστασία των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου.

Αποδοκιμασίες της Αντιπολίτευσης για τις πρωθυπουργικές δηλώσεις στην υπόθεση Οτσαλάν. Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ.

Την αποδοκιμασία του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την υπόθεση Οτσαλάν. Η ΝΔ, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο ΣΥΝ προτείνει άμεση σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την όλη υπόθεση.

Διαμαρτυρία και κινητοποίηση του καλλιτεχνικού κόσμου υπέρ των κούρδων προσφύγων

Οι Νίκος Κούνδουρος, Λάκης Λαζόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Γιώργος Νταλάρας, Λευτέρης Βογιατζής, Θέμις Μπαζάκα και άλλοι 54 καλλιτέχνες επισκέφθηκαν τον πρόεδρο της Βουλής, στον οποίο επέδωσαν φήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν. Προανήγγειλαν ακόμη μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση την ερχόμενη εβδομάδα στην πλατεία Συντάγματος και ραδιοτηλεοπτικό μαραθώνιο για την οικονομική ενίσχυση των Κούρδων προσφύγων στη χώρα μας.

Προϊόν πλαστογραφίας το διαβατήριο του Οτσαλάν λέει η Κύπρος

Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, Αλέκος Μαρκίδης, δήλωσε οτι το διαβατήριο που έχουν στα χέρια τους οι τουρκικές αρχές, το οποίο φέρει το όνομα του Λάζαρου Μαύρου, αλλά έχει τη φωτογραφία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αποτελεί προϊόν πλαστογραφίας. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, τόνισε οτι η υποστήριξη των Ελλήνων προς τον Κούρδο ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, θα μειώσει τις πιθανότητες λύσης του Κυπριακού.

Επίσκεψη Καραμανλή στα Ιωάννινα

Στα Ιωάννινα μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης. Ο κ. Καραμανλής θα παρεβρεθεί απόψε σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων στο ξενοδοχείο "Ξενία", καθώς επίσης και σε εκδήλωση κομματικών στελεχών.

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων για την τριήμερη αργία

Σήμερα αναμένεται να κορυφωθεί η ομαδική έξοδος απο τα αστικά κέντρα για την τριήμερη αργία της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας. Απο τις 7 το πρωί εως τις 2 το μεσημέρι η Τροχαία θα προχωρήσει σε παραχώρηση μιας επιπλέον λωρίδας κυκλοφορίας στις μεγάλες εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών Λαμίας για τη διευκόλυνση των εκδρομέων. Τα ίδια μέτρα θα ληφθούν και την Καθαρή Δευτέρα με την επιστροφή προς τα αστικά κέντρα.

Παρατείνεται το σχολικό έτος και το ημερήσιο ωράριο στα σχολεία προς αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών.

Παράταση του σχολικού έτους έως τις 11 Ιουνίου προβλέπεται στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας, για την κάλυψη των χαμένων - λόγω των πρόσφατων καταλήψεων - διδακτικών ωρών. Σύμφωνα με τις εν λόγω ρυθμίσεις, κανένας μαθητής δεν θα δώσει προαγωγικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, περικόπτεται μέρος των αργιών του Πάσχα, ενώ θα γίνεται μάθημα και τα Σάββατα. Επίσης, παρατείνεται κατά μια ώρα το ημερήσιο ωράριο και ματαιώνονται οι ημερήσιες εκδρομές και οι περίπατοι. Τα μέτρα θα ισχύσουν από την ερχόμενη Τρίτη, κατά περίπτωση σε κάθε σχολείο και ανάλογα με τις πόσες ημέρες τελούσε υπό κατάληψη.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι γιατροί του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, ζητώντας τώρα την απομάκρυνση της διοίκησης του νοσοκομείου. Οι γιατροί θα εργασθούν τις ημέρες των εφημεριών, αλλά θα εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά, ενώ θα απέχουν από τα τακτικά ιατρεία και τα χειρουργεία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσαν ο πρόεδρος της ΕΟΑ, Λ.Νικολάου και ο πρόεδρος της ΔΟΑ Ν.Φιλάρετος, την έκθεση της πρώην αντιδημάρχου της σουηδικής πόλης Οστερσουντ, Γκουν Μόρτενσον, η οποία εμπλέκει τους δυο Ελληνες ''αθάνατους'' στο σκάνδαλο δωροδοκιών της ΔΟΕ, θέμα που παρουσιάστηκε σε αθλητική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης. Μάλιστα ο κ Νικολάου είπε πως δεν θυμάται καθόλου την Σουηδή παράγοντα, ενώ ο κ Φιλάρετος μίλησε για συκοφαντία.

Χωρίς τον Ευθύμη Ρεντζιά αλλά και τον Μιχάλη Κακιούζη έγινε η πρώτη συγκέντρωση της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, ενόψει των δυο τελευταίων αγώνων της ημιτελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 1999, με αντιπάλους τη Γερμανία (24/2) και το Βέλγιο (27/2). Ο διεθνής σέντερ, έχει υποχρεώσεις με την Μπαρτσελόνα, στο ισπανικό πρωτάθλημα, ενώ ο Κακιούζης νοιώθει κάποιες ενοχλήσεις στο πόδι. Οι δύο παίκτες θα τεθούν στην διάθεση του Γιαννάκη την Κυριακή.

Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ, Ζακ Ρόγκ και Ζιλμπέρ Φελί, σε συνέντευξη Τύπου, εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την πορεία της προετοιμασίας της Ελλάδας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οπως είπαν, η Ελλάδα τηρεί πιστά το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει και είναι ικανοποιημένοι από την πρόοδο των έργων. Είπαν ακόμη, ότι δεν αποτελεί πρόβλημα η αλλαγή προσώπων, λόγω ανασχηματισμού Κυβερνήσεων, ενώ δεν υπάρχει καμμιά ανησυχία και με τους χορηγούς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,42 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,17, γαλλικό φράγκο προς 49,84, λίρα Αγγλίας προς 477,47, ελβετικό φράγκο προς 204,47, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,88, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 244,13, τη λίρα Κύπρου προς 563,32 και το ευρώ προς 326,97 δραχμές.

Σε νέες σημαντικές ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στη σημερινή συνεδριαση του Χρηματιστηρίου, υπο το βάρος των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων. Ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε σημαντική υποχώρηση 110,28 μονάδων ή σε ποσοστό 3,28% και υποχώρησε στις 3.248,94 μονάδες. Σε εβδομαιδιαία βάση σημείωσε απώλειες 4,24%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 2,49%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο στα δυτικά και βόρεια μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί μέτριοι και στην αρχή της ημέρας στο Αιγαίο ισχυροί, αλλά βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -7 με 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά -2 με 13 και στα νησιά του Αιγαίου 4 με 14 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός στην Αττική, με ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί 2 με 13 βαθμούς με την ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη στα βόρεια προάστεια. Αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία -3 με 9 βαθμούς θα έχει σήμερα η Θεσσαλονίκη.

(Α.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 20 February 1999 - 9:00:10 UTC