Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 20/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Θέμα δίκαιης δίκης του Οτσαλάν θα θέσει ο Γ.Παπανδρέου στην ΕΕ.
- Συνεχείς οι εξελίξεις στο θέμα Οτσαλάν.
- Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησε ο Κ.Καραμανλής.
- Ολοκληρώθηκαν στο Ραμπουιγιέ οι συνομιλίες Σέρβων-Κοσοβάρων.
- Χωρίς προβλήματα η έξοδος για το εορταστικό τριήμερο.
- Κάηκε υπερήλικας στο σπίτι του, στην Απολλωνία Θεσσαλονίκης.
- Στο Παρίσι μεταφέρθηκε ο Ν.Κοχλιαρίδης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Θέμα δίκαιης δίκης του Οτσαλάν θα θέσει ο Γ.Παπανδρέου στην ΕΕ.

Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τη διεξαγωγή μίας δίκαιης δίκης, θα θέσει τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Πορτογαλίας και της Σουηδίας. Οι κ.Γκουτιέρες και Πέρσον συμφώνησαν οτι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στη σύνοδο της Δευτέρας και να ληφθούν αποφάσεις. Ανάλογη πρωτοβουλία πήρε χθες και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος απέστειλε επιστολή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Συνεχείς οι εξελίξεις στο θέμα Οτσαλάν.

Ξεκίνησε το πρωί στην Αθήνα η προκαταρκτική έρευνα για τις ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων που έφεραν και διευκόλυναν την εδώ παραμονή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Κλήθηκε και εξετάστηκε ως μάρτυρας απο τον εισαγγελέα πρωτοδικών Βασίλειο Πλιώτα, ένας υπάλληλος της ΕΥΠ. Η έρευνα θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη. Στην Τουρκία δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε θα αρχίσει η δίκη του Κούρδου ηγέτη, ο οποίος βρίσκεται απο προχθές στο νησί Ιμραλί. Ο πρωθυπουργός της χώρας κάλεσε τους Κούρδους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα τους, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του κάλεσε την Ελλάδα και την Κύπρο να πάψουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Απο την πλευρά του ο Ραούφ Ντενκτάς προέβαλλε τον ισχυρισμό οτι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα διστάσουν να επιτεθούν στους Τουρκοκύπριους.

Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησε ο Κ.Καραμανλής.

Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησε το απόγευμα απο τα Γιάννενα ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την άφιξή του στην πόλη όπου θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις για την 86-η επέτειο της απελευθέρωσής της απο τον τουρκικό ζυγό. Αναφερόμενος στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα Οτσαλάν, ο κ.Καραμανλής είπε οτι η χώρα διασύρεται διεθνώς και αδικείται απο τα τραγικά λάθη του πρωθυπουργού. Εξάλλου, απο τη Χαλκιδική, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος εξέφρασε αμφιβολίες αν η κυβέρνηση διαθέτει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα δύσκολη την πολιτική κατάσταση στη χώρα και κάλεσε την αντιπολίτευση να "δείξει περίσσευμα ψυχής καθώς δεν πρέπει να αναμένει ατυχείς στιγμές για κομματική εκμμετάλλευση.

Ολοκληρώθηκαν στο Ραμπουιγιέ οι συνομιλίες Σέρβων-Κοσοβάρων.

Ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα στο Ραμπουιγιέ της Γαλλίας οι συνομιλίες Σέρβων και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας. Οι συνομιλίες παρατάθηκαν για πέντε ώρες πέραν της προθεσμίας που είχε δώσει η διεθνής κοινότητα και στη συνέχεια συνεδρίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας Επαφής. Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, η αντιπροσωπεία των Αλβανών απάντησε ότι αποδέχεται επί της αρχής την προτεινόμενη ενδιάμεση συμφωνία ενώ από την πλευρά τους οι Σέρβοι δεν έχουν ακόμη δώσει την απάντησή τους.

Χωρίς προβλήματα η έξοδος για το εορταστικό τριήμερο.

Κορυφώθηκε σήμερα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η έξοδος των κατοίκων των αστικών κέντρων για το εορταστικό τριήμερο της τελευταίας αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας. Η Τροχαία έχει παραχωρήσει στους εκδρομείς μία επιπλέον λωρίδα στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Από χθες περισσότερα από 100.000 οχήματα πέρασαν από τα διόδια της Ελευσίνας και της Μαλακάσας. Αυξημένη ήταν και η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Στην Πάτρα όλα είναι έτοιμα για την αυριανή μεγάλη παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 40.000 καρναβαλιστές.

Κάηκε υπερήλικας στο σπίτι του, στην Απολλωνία Θεσσαλονίκης.

Ενας υπερήλικας κάηκε ζωντανός στο χωριό Απολλωνία της Θεσσαλονίκης όταν στη μονοκατοικία που έμενε ξέσπασε πυρκαγιά. Πρόκειται για τον 92χρονο Νικόλαο Βουτσινίδη ο οποίος εγκλωβίστηκε από τις φλόγες με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει από τις αναθυμιάσεις και στη συνέχεια να καεί.

Στο Παρίσι μεταφέρθηκε ο Ν.Κοχλιαρίδης.

Σε ειδική κλινική στο Παρίσι μεταφέρθηκε ο Νικηφόρος Κοχλιαρίδης ο οποίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στο διυλιστήριο της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη. Η μεταφορά του έγινε με έξοδα της εταιρίας προκειμένου να υποβληθεί σε αλλεπάλληλες πλαστικές εγχειρήσεις. Τις εγκαταστάσεις της εταιρίας επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο μεταξύ απόλυτα αβάσιμους χαρακτηρίζει η εταιρία τους ισχυρισμούς της Γκριν Πις για απουσία συντονισμένου μηχανισμού αντιμετώπισης ατυχημάτων στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ιωνικός σε αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 20ης ημέρας στο πρωτάθλημα της Α` εθνικής κατηγορίας, νίκησε στο γήπεδο της Νεάπολης τον Αρη με 3-0. Τα τέρματα των ``κυανόλευκων`` πέτυχαν οι Φρούσσος (12`), Αφάς (68`) και Μουτσοτρίγκο (73`). Να σημειωθεί, ότι οι δύο ομάδες τελείωσαν τον αγώνα με δέκα παίκτες, αφού αποβλήθηκαν με δεύτερη κίτρινη κάρτα οι Κολτσίδας και Φίλης.

Η Χριστίνα Παπαδάκη, προκρίθηκε στα ημιτελικά του διεθνούς τουρνουά 140.000 δολαρίων, που γίνεται στην Μπογκοτά της Κολομβίας, αφού σε αγώνα για την προημιτελική φάση νίκησε 2-0 (6-3, 6-1) την Ιταλίδα Γκαρμπίν. Μετά την επιτυχία της αυτή, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, υπολογίζεται ότι έχει φθάσει περίπου στην 80η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Χωρίς τον Ευθύμη Ρεντζιά αλλά και τον Μιχάλη Κακιούζη έγινε η πρώτη συγκέντρωση της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, ενόψει των δυο τελευταίων αγώνων της ημιτελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 1999, με αντιπάλους τη Γερμανία και Βέλγιο. Ο διεθνής σέντερ, αγωνίζεται την Κυριακή στο ισπανικό πρωτάθλημα και έτσι δεν θα βρίσκεται στη διάθεση του Παναγιώτη Γιαννάκη τόσο στην αυριανή όσο και στην μεθαυριανή προπόνηση, ενώ αναμένεται στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής. Οσο για τον Κακιούζη, νοιώθει κάποιες ενοχλήσεις στο πόδι, ωστόσο σύμφωνα με το ιατρικό τιμ, θα τεθεί στη διάθεση του ``δράκου`` την Κυριακή.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,42 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,17, γαλλικό φράγκο προς 49,84, λίρα Αγγλίας προς 477,47, ελβετικό φράγκο προς 204,47, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,88, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 244,13, τη λίρα Κύπρου προς 563,32 και το ευρώ προς 326,97 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός και μόνο στα δυτικά και βόρεια θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στα νότια ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 0 έως 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 4 έως 17 βαθμούς. Στη θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη από -1 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 20 February 1999 - 18:32:49 UTC