Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 22/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κοινή δήλωση των "15" υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τον Οτσαλάν.
- Ικανοποίηση Γ.Παπανδρέου για το περιεχόμενο της δήλωσης των "15".
- Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική τακτική της έναντι της Ελλάδας.
- Για "δίκη-σόου" έκανε λόγο η Γερμανίδα δικηγόρος του Οτσαλάν.
- Γιορτάστηκαν σήμερα σε όλη την Ελλάδα τα πατροπαράδοτα Κούλουμα.
- Ενας 15χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.
- Κατασχέθηκαν από τις αρχές 150 κιλά ινδικής κάναβης απ'την Αλβανία.
- Ενδιαφέρον για τους Ελληνοαυστραλούς.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κοινή δήλωση των "15" υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τον Οτσαλάν.

Σε κοινή δήλωση για το θέμα Οτσαλάν και το Κουρδικό, κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τη δήλωση η Ενωση, ζητά αντικειμενική μεταχείρηση του Οτσαλάν, έναρξη μιας δίκαιης δίκης σε ένα ανεξάρτητο δικαστήριο, με δικηγόρους της επιλογής του και διεθνείς παρατηρητές, ενώ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική της αντίθεση στην ποινή του θανάτου. Εξάλλου, αφού καταδικάζει την τρομοκρατία, τονίζει ότι "η νόμιμη άμυνα κατά της τρομοκρατίας πρέπει να βασίζεται στον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του δικαίου και των δημοκρατικών δεδομένων". Οι "15" καταλήγουν ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας στο χειρισμό αυτών των προβλημάτων, σε αυτό το πνεύμα, δε μπορεί, παρά να επηρεάσουν θετικά τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ικανοποίηση Γ.Παπανδρέου για το περιεχόμενο της δήλωσης των "15".

Την απόλυτη ικανοποίησή του, για το περιεχόμενο της δήλωσης εξέφρασε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών. Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ.Παπανδρέου τόνισε οτι η ελληνική πλευρά επέμεινε στην έκδοση της δήλωσης, η οποία, όπως ανέφερε, δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία, εφόσον ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που τίθενται να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ευρώπη. Απαντώντας σε ερωτήσεις, τις οποίες έθεσαν, ως επί το πλείστον, Τούρκοι δημοσιογράφοι, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι "αν η Τουρκία έσπευσε να αναζητήσει στην περίπτωση της Ελλάδας τον αποδιοπομπαίο τράγο για την υπόθεση Οτσαλάν, έκανε λάθος".

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική τακτική της έναντι της Ελλάδας.

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική τακτική της έναντι της Ελλάδας. Σήμερα, η γνωστή για τις σχέσεις της με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, εφημερίδα "Χουριέτ", γράφει ότι ο Οτσαλάν ανακρινόμενος ομολόγησε πως η Ελλάδα βοηθούσε για πολλά χρόνια το Πε-Κα-Κα με πυραύλους και ρουκέτες. Απο τις Φιλιππίνες, εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ υποστήριξε οτι η Ελλάδα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. "Η θρασύτατη τουρκική προπαγάνδα χαλυβδώνει την πανεθνική ομοψυχία", τόνισε η Νέα Δημοκρατία.

Για "δίκη-σόου" έκανε λόγο η Γερμανίδα δικηγόρος του Οτσαλάν.

Οπως υποστηρίζει ο τουρκικός τύπος, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα δικαστεί κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία. Σύμφωνα με τη "Χουριέτ", μέχρι τις 25 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί το παραπεμπτικό βούλευμα και σε 15 ημέρες θα γίνει η δίκη. Για μία "δίκη-σόου" έκανε λόγο η Γερμανίδα δικηγόρος του Οτσαλάν Μπρίτα Μπόλερ και σημείωσε οτι η μόνη ελπίδα για τη διεξαγωγή μίας τίμιας δίκης είναι να πιεστεί η Τουρκία απο την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο μεταξύ χιλιάδες Κούρδοι συρρέουν στη Ρώμη, όπου την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση υπέρ του Οτσαλάν, ύστερα απο άδεια που έλαβαν απο τις ιταλικές αρχές.

Γιορτάστηκαν σήμερα σε όλη την Ελλάδα τα πατροπαράδοτα Κούλουμα.

Γιορτάστηκαν σήμερα σε όλη την Ελλάδα τα πατροπαράδοτα Κούλουμα. Στο λόφο του Φιλοπάππου, χιλιάδες Αθηναίοι που έμειναν εντός των πυλών, απόλαυσαν τα νηστίσιμα εδέσματα και παραδοσιακή μουσική, ενώ ο δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος ευχήθηκε σε όλους καλή Σαρακοστή. Στο μεταξύ, χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα μετά το εορταστικό τριήμερο, καθώς η Τροχαία πήρε έκτακτα μέτρα. Πάντως, μέχρι το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, 13 άτομα σκοτώθηκαν και 240 τραυματίστηκαν σε 180 τροχαία δυστυχήματα, σε όλη τη χώρα.

Ενας 15χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.

Ενας 15χρονος έχασε τη ζωή του το πρωί στη Μεταμόρφωση Αττικής, όταν η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ξέφυγε απο την πορεία της και προσέκρουσε σε δένδρο. Νεκρός είναι ο Παλαιολόγος Σαρακοστινός, ενώ ελαφρά τραυματίστηκε ο αδελφός του Δημήτρης 11 ετών, ο οποίος νοσηλεύεται στο ΚΑΤ.

Κατασχέθηκαν από τις αρχές 150 κιλά ινδικής κάναβης απ'την Αλβανία.

Αλλα 150 κιλά αποξηραμένης ινδικής κάναβης από την Αλβανία κατάσχεσαν οι αστυνομικοί των Ιωαννίνων, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν εντοπίσει πολλά φορτία ναρκωτικών. Συνελήφθησαν τρείς Ελληνες οι οποίοι παρέλαβαν τα ναρκωτικά απο Αλβανό, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει και αναζητείται. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα.

Ενδιαφέρον για τους Ελληνοαυστραλούς.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η πολιτειακή βιβλιοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας 48.000 άτομα επισκέφθηκαν τους τελευταίους μήνες αίθουσά της για να θαυμάσουν τη φωτογραφική έκθεση "Ελληναυστραλοί" της Εφη Αλεξάκη και του Λεονάρντ Τζανιζέφσκι. Η έκθεση παρουσιάζει την πορεία του ελληνισμού στην Αυστραλία. Οι δύο καλλιτέχνες έχουν εκδόσει και σχετικό βιβλίο που παρουσιάζει την ιστορία της ομογένειας μαζί με σπάνιες φωτογραφίες και το οποίο πραγματοποιεί ρεκόρ πωλήσεων, ενώ συμμετέχουν και σε ένα θεατρικό έργο με θέμα την "ελληνικότητα" που θα ανέβει τον ερχόμενο μήνα στο Σίδνεϊ από ομογενείς καλλιτέχνες της Αυστραλίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Α` εθνικής κατηγορίας, παρέμεινε ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Μπάγεβιτς, σε αγώνα με τον οποίο έπεσε η ``αυλαία`` της 20ης ημέρας, επικράτησε με 5-0 της Βέροιας και έφτασε τους 47 βαθμούς, έναν περισσότερο από τον Παναθηναϊκό. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Απόλλων- Πανιώνιος 0-0, ΑΕΚ-Πανελευσινιακός 6-2, ΠΑΟΚ-Καβάλα 1-0, Εθνικός Αστέρας- Παναθηναϊκός 0-1, Προοδευτική-Εθνικός 0-0, Ξάνθη-ΟΦΗ 3-1, Ηρακλής- Πανηλειακός 3-1 και Ιωνικός-Αρης 3-0. Στη βαθμολογία προηγείται ο Ολυμπιακός με 47 βαθμούς, έναντι 46 του Παναθηναϊκού, 43 της ΑΕΚ, 39 του ΠΑΟΚ, 36 του Αρη και 35 της Ξάνθης.

Η Καλαμάτα δεν κατάφερε να μείνει μόνη της στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος της Β' κατηγορίας, αφού έχασε με 1-0 στις Σέρρες από τον Πανσερραϊκό, σε αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 21η ημέρα της διοργάνωσης. Ετσι, η ``Μαύρη Θύελλα`` έμεινε μαζί με την Καλλιθέα και τα Τρίκαλα στην πρώτη θέση. Οι τρείς ομάδες έχουν από 39 βαθμούς, έναντι 37 της Παναχαϊκής και των Ιωαννίνων και 32 του Πιερικού. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Αγιος Νικόλαος-Τρίκαλα 2-4, Καλλιθέα-Λύκοι 0-0 Νίκη Βόλου- Πιερικός 2-1 Αθηναϊκός-Εδεσσαϊκός 3-0 Ιάλυσος-Παναιτωλικός 2-1 Αναγέννηση Καρδίτσας-Παναχαϊκή 2-0 Γιάννινα-Δοξα Βύρωνα 1-1 Καλαμαριά-Λάρισα 3- 1.

Οι παίκτες της εθνικής μας ομάδας του μπάσκετ, εξέφρασαν ορισμένα παράπονά που προέρχονταν από την συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντί τους, όσον αφορά τα πριμ που τους οφείλει για την τέταρτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. ''Κανείς δεν θεωρεί πως είναι αποτυχία η 4η θέση στην κόσμο. Η Πολιτεία, μετά από αυτή την επιτυχία μας έχει αφήσει στην άκρη. Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να το σκεφτούν'' είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της εθνικής, Γιώργος Σιγάλας.

Η περίοδος αγωνιστικής κάμψης που διανύει ο Νίκος Οικονόμου, υποχρέωσε τον ομοσπονδιακό τεχνικό Παναγιώτη Γιαννάκη να αποκλείσει τον φόργουορντ του Παναθηναϊκού από την αποστολή που εθνικού μας συγκροτήματος που ταξίδεψε για την Καβάλα ενόψει του αγώνα της Τετάρτης με τη Γερμανία για την ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1999. Ο Νικόλας έγινε ο δεύτερος παίκτης μετά τον Μιχάλη Κακιούζη που ``κόβεται`` για τον αγώνα με τους Γερμανούς που θα γίνει στη Δράμα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,42 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,17, γαλλικό φράγκο προς 49,84, λίρα Αγγλίας προς 477,47, ελβετικό φράγκο προς 204,47, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,88, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 244,13, τη λίρα Κύπρου προς 563,32 και το ευρώ προς 326,97 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά αναμένεται αύριο σε όλη τη χώρα, με βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, καθώς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησσα. Καταιγίδες θα σημειωθούν στα δυτικά και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά. Μετά το μεσημέρι και απο τα βορειοδυτικά θα αρχίσει σχετική βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί πολύ ισχυροί και στα πελάγη έως πολύ θυελλώδεις, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 3 έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο απο 5 έως 16 και στα νησιά του Αιγαίου απο 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανή βροχή το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν στην Αττική νοτιοδυτικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί αλλά αργότερα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα απο 9 έως 16 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη απο 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 22 February 1999 - 19:00:10 UTC