Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 23/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Πλήρη διαφάνεια υποσχέθηκε για το θέμα Οτσαλάν ο πρωθυπουργός.
- Βολές, εντός κι εκτός κόμματος-κυβέρνησης, έριξε ο Κ.Σκανδαλίδης.
- Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποίησε ο Κ.Καραμανλής.
- Την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας αντιμετωπίζει ο Οτσαλάν.
- Ελπίδες για ειρηνική επίλυση του ζητήματος στο Κοσσυφοπέδιο.
- Διάθεση διετών αφορολόγητων αποταμιευτικών ομόλογων σε άυλη μορφή.
- Ολοκληρώθηκε η αποστολή φορολογικών δηλώσεων για το 1999.
- Συνεχίζει να υπολειτουργεί το "Λαϊκό" Νοσοκομείο.
- Κηδεύτηκε το μεσημέρι ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημ. Μαθιόπουλος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πλήρη διαφάνεια υποσχέθηκε για το θέμα Οτσαλάν ο πρωθυπουργός.

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια για την υπόθεση Οτσαλάν, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του μετά την ολοκληρωση των συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ και της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Σημίτης αφού κατηγόρησε την Τουρκία οτι επιδίδεται σε συκοφαντική εκστρατεία κατά της Ελλάδας, επανέλαβε οτι στόχος της κυβέρνησης είναι η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ. Η ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό οτι υποτιμά την νοημοσύνη του ελληνικού λαού και τον αποπροσανατολίζει.

Βολές, εντός κι εκτός κόμματος-κυβέρνησης, έριξε ο Κ.Σκανδαλίδης.

Βολές, εντός και εκτός κόμματος και κυβέρνησης, έριξε ο γγ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για δράση εξωθεσμικών κέντρων. Σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν, ο κ.Σκανδαλίδης παραδέχθηκε οτι καταδείχθηκε η γενικότερη αδυναμία των δομών και της διαχείρισης της πολιτικής και κρατικής εξουσίας. Τόνισε ωστόσο, ότι δεν πρέπει να αλλάξουν οι στρατηγικοί προσανατολισμοί της χώρας και να διασαλευτεί το κλίμα πολιτικής σταθερότητας.

Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποίησε ο Κ.Καραμανλής.

Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, για τους χειρισμούς στην υπόθεση Οτσαλάν, χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου του εξέθεσε τις ανησυχίες του για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, κατέθεσε σήμερα ο πρώην αρχιπλοίαρχος του ΠΝ, Αντώνης Ναξάκης για την είσοδο του Οτσαλάν στη χώρα μας, ενώ την αποχώρησή του από την ΚΟ γνωστοποίησε ο βουλευτής Εβρου, Χρήστος Κηπουρός.

Την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας αντιμετωπίζει ο Οτσαλάν.

Την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, απήγγειλε τουρκικό δικαστήριο που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών και εκτός της παρουσίας δικηγόρων, στον κούρδο ηγέτη Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, στο νησί Ιμραλί. Ο Οτσαλάν που σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα, φέρεται να δήλωσε οτι εκτός από την Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν βοηθήσει το ΠΕ-ΚΑ-ΚΑ, όπως η Ιταλία, η πρώην Τσεχοσλοβακία και η νότια Αφρική. Την ποινή του θανάτου ζήτησε ο εισαγγελέας.

Ελπίδες για ειρηνική επίλυση του ζητήματος στο Κοσσυφοπέδιο.

Κυριολεκτικά στο πάρα πέντε η σερβική αντιπροσωπεία στο Ραμπουγιέ, δήλωσε οτι είναι έτοιμη να συζητήσει μία ενδεχόμενη διεθνή παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο. Την ίδια ώρα όμως, συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Σέρβους και αλβανούς αντάρτες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Οπως ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περίπου 9.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των πρόσφατων συγκρούσεων στην περιοχή. Στο μεταξύ, τέσσερα πολεμικά πλοία, τρία αμερικανικά και ένα γαλλικό, θα καταπλεύσουν εντός 24ωρου σε λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, πιθανώς για την κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

Διάθεση διετών αφορολόγητων αποταμιευτικών ομόλογων σε άυλη μορφή.

Τη διάθεση στο ευρύ επενδυτικό κοινό, την Τρίτη 2/3 και την Τετάρτη 3/3, διετών αφορολόγητων αποταμιευτικών ομόλογων σε άϋλη μορφή, με ετήσιο επιτόκιο 9% για όλη τη διάρκειά τους και για οποιοδήποτε ποσό, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Τα ομόλογα αυτά διατίθενται με δημόσια εγγραφή στις τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα της Ελλάδος και τους χρηματιστές.

Ολοκληρώθηκε η αποστολή φορολογικών δηλώσεων για το 1999.

Ολοκληρώθηκε η αποστολή 4.351.819 δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 1999. Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε ΔΟΥ θα λειτουργεί Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης. Η Ομοσπονδία Εφοριακών πρότεινε την επιβολή φόρου 10% στα κέρδη από μετοχές, την επέκταση του "πόθεν έσχες" στην αγορά ομολόγων και μετοχών και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων, μερίσματα.

Συνεχίζει να υπολειτουργεί το "Λαϊκό" Νοσοκομείο.

Μόνο τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται στο "Λαϊκό" Νοσοκομείο Αθηνών, καθώς οι γιατροί του Νοσοκομείου εξακολουθούν να απέχουν απο τις εφημερίες και τα χειρουργεία. Ζητούν την αλλαγή της διοίκησης του Ιδρύματος, την οποία κατηγορούν για αδυναμίες.

Κηδεύτηκε το μεσημέρι ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημ. Μαθιόπουλος.

Κηδεύτηκε το μεσημέρι ο γνωστός δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Μαθιόπουλος, που απεβίωσε προχθές, σε ηλικία 65 ετών, μετά από καρδιακό επεισόδιο. Παρόντες στην κηδεία μεταξύ άλλων ήταν ο πρόεδρος της βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτές, μέλη δημοσιογραφικών ενώσεων κ.α.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη μεταγραφική έκπληξη πραγματοποιήθηκε στο στίβο από τον Ολυμπιακό, ο οποίος απέσπασε την υπόσχεση από την Τζαμαϊκανή σπρίντερ, Μαρλέν Οτι, πως θα αγωνιστεί στο διασυλλογικό πρωτάθλημα του Απριλίου με τα ερυθρόλευκα. Πάντως αναμένεται η συμφωνία να κλείσει οριστικά αύριο μετά το μίτινγκ στίβου "Αθήνα '99" που θα γίνει στο ΣΕΦ, σε συνάντηση που θα έχουν παράγοντες του Ολυμπιακού με την 39χρονη αθλήτρια.

"Ο Νίκος δεν είχε την απαραίτητη προπονητική διάθεση και αγωνιστική νοοτροπία για να βοηθήσει την ομάδα. Γι' αυτό τον λόγο δεν βρίσκεται ανάμεσά μας", δήλωσε ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, Παναγιώτης Γιαννάκης, αναφερόμενος στο πολύκροτο θέμα αποκλεισμού του Οικονόμου από τον αγώνα με τη Γερμανία για τα προκριματικά του ευρωμπάσκετ '99 που θα γίνει αύριο στη Δράμα. Ο Γιάννακης χαρακτήρισε δύσκολο τον αγώνα, αλλά όπως είπε το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη δική μας απόδοση. Η ομάδα τόνισε θέλει τη νίκη για βαθμολογικούς λόγους αλλά και λόγους γοήτρου.

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Νέων, σε φιλικό αγώνα που έγινε στο γήπεδο Σοφάδων Καρδίτσας, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την αντίστοιχη της Τσεχίας. Το εθνικό μας συγκρότημα άνοιξε το σκορ στο 72' με σουτ του Θεοδωρίδη, ενώ η ομάδα της Τσεχίας ισοφάρισε το αμέσως επόμενο λεπτό με απευθείας φάουλ του Γιόλατσεκ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 298,21 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,61, γαλλικό φράγκο προς 49,97, λίρα Αγγλίας προς 482,85, ελβετικό φράγκο προς 205,16, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,93, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 245,70, τη λίρα Κύπρου προς 564,84 και το ευρώ προς 327,82 δραχμές.

Στη δίνη των πολιτικών εξελίξεων βρέθηκε και σήμερα η Σοφοκλέους με το γενικό δείκτη τιμών να σημειώνει κάθετη υποχώρηση 196,90 μονάδων ή σε ποσοστό 6,06% και να κλείνει στις 3.052,04 μονάδες. Στη διάρκεια των συναλλαγών η πτώση των τιμών των μετοχών είχε προσλάβει διαστάσεις "κράχ", καθώς ο δείκτης είχε υποχωρήσει στις 2.991 μονάδες καταγράφοντας πτώση 7, 94%. Στα επίπεδα αυτά υπήρξε παρέμβαση μεγάλων τραπεζικών χαρτοφυλακίων με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή βελτίωση της αγοράς στο κλείσιμο. Αρνητικά επέδρασε στην ψυχολογία των επενδυτών και η έκθεση της "Σαλαμον Σμιθ" που εκτιμά οτι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα καθυστερήσει λόγω των πολιτικών εξελίξεων, καθώς και η ρευστότητα που υπάρχει αυτή την περίοδο στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις έχουν αλλάξει ριζικά την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους "πιέζοντας" έντονα τις τιμές των μετοχών. Με πτώση 5, 56% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται αύριο στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής το πρωί και στη δυτική Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα γίνουν σταδιακά σε όλη τη χώρα βορειοδυτικοί μέχρι ισχυροί και πρόσκαιρα στα πελάγη πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -2 με 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 2 με 13 και στα νησιά του Αιγαίου 8 με 16 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους και πρόσκαιρα ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 13 και 2 με 9 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 23 February 1999 - 20:00:12 UTC