Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 27/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σοβαρές κατηγορίες κατά του Κ.Σημίτη απ'την γραμματέα του Οτσαλάν.
- Την παραίτηση του Κ.Σημίτη ζητάει η ΝΔ, για το θέμα Οτσαλάν.
- Ψευδείς χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Κίλιτς, ο Δ.Ρέππας.
- Οι τρεις Κούρδισσες στον εισαγγελέα, προκειμένου να καταθέσουν.
- Διορθωτική δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
- Δημοψήφισμα χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ο Κ.Καραμανλής.
- Ψηφίζουν αύριο στο ΠΑΣΟΚ, για τους αντιπροσώπους στο συνέδριο.
- Σημαντικές αυξήσεις στα αστικά τηλεφωνήματα.
- Ψηφίζουν αύριο περίπου 30.000 δικηγόροι.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σοβαρές κατηγορίες κατά του Κ.Σημίτη απ'την γραμματέα του Οτσαλάν.

Με επανάληψη των ισχυρισμών που έγιναν από την πλευρά του ΡΚΚ, αλλά χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία, η γραμματέας του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Ντιλάν Σεμσί Κιλίτς, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα, οτι "έπαιξαν ενεργό ρόλο", για να γίνουν πράξη τα σχέδια των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Τουρκίας. Ο μεταφραστής της, διάβασε την επίσημη αναφορά με τα όσα συνέβησαν, με αποκορύφωμα τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Κένυα. Οσον αφορά το κομμάτι όπου ο Οτσαλάν έφθασε στην Ελλάδα στις 29 Ιανουαρίου, η αναφορά αποδίδει βαρύτατους χαρακτηρισμούς στον πρωθυπουργό και τους τρεις απερχόμενους υπουργούς. Σύμφωνα με την κ.Κιλίτς, ο κ.Πάγκαλος πίεσε τον Ελληνα πρέσβη να πείσει τον Οτσαλάν να εγκαταλείψει την πρεσβεία, ενώ αποκάλυψε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί την Κένυα. Για τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ είπε ότι είναι πράκτορας της ΣΙΑ, ενώ για τον Σάββα Καλεντερίδη υποστήριξε ότι σταμάτησε να εκτελεί εντολές των Σημίτη-Πάγκαλου.

Την παραίτηση του Κ.Σημίτη ζητάει η ΝΔ, για το θέμα Οτσαλάν.

Την παραίτηση του κ.Σημίτη και της κυβέρνησή του, ζητάει με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας μόνο η κίνηση αυτή μπορεί να σώσει το γόητρο της χώρας, το οποίο έχει εκμηδενίσει ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Το ΚΚΕ αφού ζήτησε τη διενέργεια εθνικών εκλογών, μαζί με τις ευρωεκλογές, κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι "κατέδωσε" τον κούρδο ηγέτη, χαρακτηρίζοντας παράλληλα, "φαρισαϊκή" την πρόταση που υιοθέτησαν χθες στη Βόνη οι "15" για το Κουρδικό.

Ψευδείς χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Κίλιτς, ο Δ.Ρέππας.

Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορεί τη ΝΔ οτι υιοθετεί ψευδείς ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας οτι η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα, η οποία δεν θα σταματήσει να παρέχει τη βοήθειά της σε όσες χώρες καταπιέζονται. Ο κ.Ρέππας κατηγόρησε τη συνεργάτιδα του Οτσαλάν οτι προέβη σε ανθελληνικό παραλήρημα, υιοθετώντας την τουρκική προπαγάνδα. Παράλληλα, ο υπουργός Τύπου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προσπαθεί να αποκομμίσει πολιτικά οφέλη από τους ανυπόστατους ισχυρισμούς εναντίον της χώρας, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Οι τρεις Κούρδισσες στον εισαγγελέα, προκειμένου να καταθέσουν.

Αμέσως μετά τη συνέντευξη της κ.Κιλίτς, αυτή και οι δύο συντρόφισσές της, μετέβησαν στα δικαστήρια προκειμένου να καταθέσουν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για την διαλεύκανση της υπόθεσης Οτσαλάν. Χθες βράδι κάτω από πλήρη μυστικότητα, κατέθετε επί πέντε ώρες και ο ταγματάρχης της ΕΥΠ, Σάββας Καλεντερίδης.

Διορθωτική δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αρμόδιος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προέβη σήμερα σε διορθωτική δήλωση, όπου πλέον δεν γίνεται αναφορά σε συμπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρομοκρατική οργάνωση του ΠΕ-ΚΑ-ΚΑ. Ο αξιωματούχος επανέλαβε όμως τη αντίθεση των ΗΠΑ στην ενέργεια της Ελλάδας να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο σε στενούς συνεργάτες του Οτσαλάν.

Δημοψήφισμα χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ο Κ.Καραμανλής.

Δημοψήφισμα χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για γενικευμένη πολιτική μάχη και αντιπαράθεση. Ο κ.Καραμανλής σε ομιλία του σε ημερίδα ευρωβουλευτών της ΝΔ στο Ηρακλείο Κρητης, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από εβδομάδες αναλαμβάντας το βάρος των ευθυνών, ενώ επανέλαβε ότι η εγγύηση στο σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολιμσό της χώρας είναι η η ΝΔ.

Ψηφίζουν αύριο στο ΠΑΣΟΚ, για τους αντιπροσώπους στο συνέδριο.

Για την εκλογή των 5,5 χιλιάδων αντιπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του συνεδρίου τον Μαρτίο, 215 χιλιάδες μέλη του κόμματος προσέρχονται αύριο στις κάλπες. Ο κ.Τσοχατζόπουλος σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε οτι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση, ενώ ο Κώστας Λαλιώτης ζήτησε πολιτική και ηθική αλληλεγγύη προς τον Κώστα Σημίτη. Τέλος, ο Χρήστος Παπουτσής, σε ομιλία του στο Περιστέρι, σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο κυβερνών κόμμα.

Σημαντικές αυξήσεις στα αστικά τηλεφωνήματα.

Σημαντικές αυξήσεις στα αστικά τηλεφωνήματα και μικρές μειώσεις στα υπεραστικά και διεθνή, προβλέπει το νέο τιμολόγιο του ΟΤΕ, το οποίο τίθεται σε ισχύ απο μεθαύριο, Δευτέρα. Για τις τοπικές κλήσεις η μονάδα θα στοιχίζει 6 δραχμές το λεπτό.

Ψηφίζουν αύριο περίπου 30.000 δικηγόροι.

Ανοίγουν αύριο οι κάλπες σε 64 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, για να ψηφίσουν περίπου 30.000 δικηγόροι και να αναδείξουν τις νέες διοικήσεις τους για την προσεχή τριετία. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, όπου η ψηφοφορία θα συνεχισθεί και την Δευτέρα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθοριστική νίκη πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Ηράκλειο, αφού επικράτησε με 2-1 του ΟΦΗ, σε αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 21ης ημέρας γιά το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής κατηγορίας. Το ματς κρίθηκε στα 14 τελευταία λεπτά, αφού σε αυτό το διάστημα σημειώθηκαν και τα τρία τέρματα της συνάντησης. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 76ο λεπτό με τέρμα του Πέτρου Μαρινάκη, ενώ τα τέρματα του Ολυμπιακού πέτυχαν οι Γεωργάτος (77'-πέναλτι) και Καραπιάλης (89').

Την δεύτερη θέση στον πρώτο ημιτελικό όμιλο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, κατέκτησε τελικά η εθνική μας ομάδας μπάσκετ των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, σε αγώνα για την 10η και τελευταία ημέρα της διοργάνωσης που έγινε στο Σαρλερουά, επικράτησε με 82-73 του Βελγίου και έφτασε τους 17 βαθμούς, όσους και η Γερμανία που όμως πήρε την τρίτη θέση λόγω της διαφοράς στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Ο Γιάννης Αναστασίου κλήθηκε και πάλι στην εθνική μας ομάδα από τον Ανγκελ Ιορνανέσκου. Ο επιθετικός της Αντερλεχτ, που ικανοποιεί με τις εμφανίσεις του στο βελγικό πρωτάθλημα, ήταν ένας από τους πέντε "μετανάστες" που κλήθηκαν γιά τον φιλικό αγώνα με την Κροατία, που θα γίνει στις 10 Μαρτίου στην Αθήνα. Οι άλλοι τέσσερις είναι οι Ζαγοράκης, Μαχλάς, Νταμπίζας και Ουζουνίδης, ενώ τα ονόματα των υπόλοιπων διεθνών θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 296,43 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,07, γαλλικό φράγκο προς 49,81, λίρα Αγγλίας προς 474,37, ελβετικό φράγκο προς 205,50, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,87, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 246,84, τη λίρα Κύπρου προς 561,76 και το ευρώ προς 326,77 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις, ενώ τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν το πρωί κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και στο νότιο Αιγαίο βόρειοι μέχρι μέτριοι .Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -2 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 2 με 17 και στα νησιά του Αιγαίου 8 με 18 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 17 και 1 με 13 βαθμούς Κελσίου θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 27 February 1999 - 19:00:12 UTC