Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Η κυβέρνηση δεν απολογείται για την υπόθεση Οτσαλάν.
- Δριμύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού, εξαπέλυσε ο Κ.Καραμανλής.
- Παρέμβαση των ΗΠΑ για να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα σε Αθήνα-Αγκυρα.
- Στο 3,7% παρέμεινε ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο.
- Για τις ΗΠΑ αναχωρεί ο Κ.Καραμανλής.
- Αλλοι δύο νέοι πέθαναν από ηρωίνη.
- Σύγχρονοι δουλέμποροι εκμεταλλεύθηκαν 25 Πομάκους της Θράκης.
- Σε θετικό κλίμα η πρώτη συνάντηση Β.Παπανδρέου-Δ.Αβραμόπουλου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η κυβέρνηση δεν απολογείται για την υπόθεση Οτσαλάν.

Τα ξίφη διασταύρωσαν στη βουλή κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την εξωτερική πολιτική και την υπόθεση Οτσαλάν. Η Ελλάδα δεν απολογείται και δεν δίνει εξηγήσεις σε κανένα, ενώ η κυβέρνηση δεν απολογείται για τις προθέσεις της στην υπόθεση Οτσαλάν, τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τη στάση που τήρησε. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και πρόσθεσε πως οι προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας, έχουν στόχο να βάλουν φρένο στην είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ.

Δριμύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού, εξαπέλυσε ο Κ.Καραμανλής.

Δριμύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο κάλεσε να παραιτηθεί, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έκανε λόγο για πρωτοφανή ταπείνωση της χώρας και για ανεύθυνους απερίσκεπτους, ερασιτεχνικούς χειρισμούς που έπληξαν την αξιοπιστία και το κύρος της Ελλάδας. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν ΚΚΕ και ΣΥΝ, που ζήτησαν εκλογές, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, αλλά την πολιτική των Αμερικανών και των Τούρκων.

Παρέμβαση των ΗΠΑ για να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα σε Αθήνα-Αγκυρα.

Επιβεβαίωσε η κυβέρνηση την παρέμβαση του Αμερικανικού παράγοντα σε Αθήνα και Αγκυρα, να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης για το θέμα Οτσαλάν. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εμφανίσθηκε καθησυχαστική για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας συνήθεις τις κινήσεις τουρκικών αεροσκαφών στην περιοχή. Μέχρι την Τρίτη θα έχει εκδοθεί το πόρισμα των εισαγγελέων, στους οποίους κατέθεσε συμπληρωματικά ο απόστρατος πλοίαρχος Αντώνης Ναξάκης.

Στο 3,7% παρέμεινε ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο.

Στα επίπεδα του Ιανουαρίου, δηλαδή στο 3,7% παρέμεινε ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις αυξήσεις στις τιμές των γαλακτοκομικών και οπωροκηπευτικών προϊόντων, των τσιγάρων και των ειδών ένδυσης και υπόδησης. Η Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός θα επανέλθει στην πτωτική του πορεία.

Για τις ΗΠΑ αναχωρεί ο Κ.Καραμανλής.

Σημαντικές επαφές με εκπροσώπους του Αμερικανικού παράγοντα θα έχει ο πρόεδρος της ΝΔ, που αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Καραμανλής κατά της διάρκεια της πολυήμερης παραμονής του θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, τον γγ του ΟΗΕ Κόφιν Ανάν, αλλά και τους εκπροσώπους του Κογκρέσου και της Ομογένειας.

Αλλοι δύο νέοι πέθαναν από ηρωίνη.

Αλλοι δύο νέοι προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων της ηρωϊνης, ανεβάζοντας σε οκτώ τους θανάτους, το τελευταίο διήμερο. Πρόκειται για τον Αθανάσιο Τσάμη, 34 ετών, από τα Νέα Λιόσα και τον 30χρονο Κώστα Γιαούζο, που βρέθηκε νεκρός μέσα στο φορτηγάκι του, στον Κολωνό. Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν δύο 17χρονοι μαθητές γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν 10 γραμμάρια χασίς.

Σύγχρονοι δουλέμποροι εκμεταλλεύθηκαν 25 Πομάκους της Θράκης.

Εξαθλιωμένοι και ταλαιπωρημένοι επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη από τις Βρυξέλλες, οι 25 Πομάκοι από τη Θράκη, οι οποίοι έπεσαν στα δίχτυα σύγχρονων δουλεμπόρων, που τους έταξαν δουλειά με γερή αμοιβή στο Βέλγιο. Τους 25 άνδρες εκμεταλλεύθηκε βελγική εταιρία για δύο μήνες, αντί αμοιβής 120.000 και ύστερα τους πέταξε στο δρόμο. Επέστρεψαν στην Ελλάδα με έξοδα της ΓΣΕΕ, η οποία αρχίζει δικαστικό αγώνα κατά της Βελγικής εταιρίας.

Σε θετικό κλίμα η πρώτη συνάντηση Β.Παπανδρέου-Δ.Αβραμόπουλου.

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα διεξήχθη η πρώτη συνάντηση που είχε η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου με τον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο. Και οι δύο μετά τη συνάντηση εκτίμησαν ότι εγκαινιάζεται μια ουσιαστική περίοδος στενής συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κυρία Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει στη λήψη θεσμικών μέτρων για τη διεύρυνση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στον Παναθηναϊκό μετά τη δεύτερη ήττα από την ιταλική Τιμσίστεμ Μπολόνια, που έφερε και τον αποκλεισμό από την Ευρωλίγκα. Ετσι, φημολογείται ήδη η απομάκρυνση του προπονητή Λευτέρη Σούμποτις και αντικαταστάτης του φέρεται ένας εκ των Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου ή Σούλη Μαρκόπουλου, ενώ στη συνέχεια θα πάρουν σειρά κάποιοι παίκτες.

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την προετοιμασία του για τον καθοριστικό αγώνα της Κυριακής με τον Ιωνικό στο γήπεδο της Νεάπολης. Ο νέος προπονητής Χουάν Ρότσα αποφάσισε όπως όλοι οι παίκτες αποσυρθούν αύριο μετά το καθιερωμένο ``ξεμούδιασμα`` στον ξενώνα των εγκαταστάσεων της Παιανίας, εκτός από τους τιμωρημένους Λαγωνικάκη και Κωνσταντινίδη. Στο μεταξύ ο Ρότσα αναφερόμενος στον αγώνα με τον Ιωνικό δήλωσε: "Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι με μία καλή ομάδα, που έχει υψηλές φιλοδοξίες. Ομως εμείς θα προσπαθήσουμε να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν καλύτεροι."

Η άμυνα του Εθνικού θα έχει την τύχη να ``γευθεί`` τις ικανότητες του Αντόλφο Βαλέντσια, αφού ο Κολομβιανός επιθετικός του ΠΑΟΚ, αναμένεται να συμπεριληφθεί γιά πρώτη φορά στην βασική ενδεκάδα, γιά τον αγώνα της Τούμπας απέναντι στους ``κυανόλευκους``. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ δήλωσε πως ο Βαλέντσια είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αγώνα.

Μόνο ο Ιακωβάκης κατάφερε να διακριθεί στην 1η ημέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου,που διεξάγεται στο Μαεμπάσι. Ο πρωταθλητής μας με 47.13 στα 400μ. προκρίθηκε στα ημιτελικά που θα γίνουν αύριο, ενώ αποκλείστηκε ο Κεντέρης με 47.35. Ο Αλεξόπουλος έφτασε μέχρι τα ημιτελικά των 200μ. Με 20.87 πήρε την 1η θέση στη σειρά του αλλά με 20.98 αποκλείστηκε γιατί ήρθε 3ος στη 2η σειρά, ενώ η Τσιλιγκίρη στο επί κοντώ πήρε τη 17η θέση με 4.05μ.

Ο Γιώργος Καραγκούνης του Παναθηναϊκού είναι το νέο πρόσωπο, που κάλεσε ο Ρουμάνος ομοσπονδιακός προπονητής ποδοσφαίρου στην εθνική μας ομάδα για το φιλικό παιχνίδι της προσεχούς Τετάρτης κόντρα στην Κροατία. Ακόμη ο Ιορντανέσκου δεν κάλεσε τον τραυματία Νίκο Μαχλά και το Νίκο Νταμπίζα, ενώ διευκρίνισε ότι η πόρτα της εθνικής είναι ανοικτή για τον Βασίλη Καραπιάλη καθώς περιμένει την απάντηση του, γιατί τον θέλει στο ματς με τους Νορβηγούς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 301,24 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,05, γαλλικό φράγκο προς 49,80, λίρα Αγγλίας προς 484,70, ελβετικό φράγκο προς 205,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,87, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 245,08, τη λίρα Κύπρου προς 562,67 και το ευρώ προς 326,72 δραχμές.

Οι "νευρικές" συναλλαγές και οι έντονες αυξομοιώσεις των τιμών των μετοχών χαρακτήρισαν την εικόνα της αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Οι συναλλαγές ξεκίνησαν με την αγορά να ανακάμπτει δυναμικά και ο δείκτης να κινείται έντονα ανοδικά έως τα επίπεδα των 3.320 μονάδων (+2,75%). Γρήγορα όμως, οι βραχυχρόνιοι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για να κλείσουν "ανοιχτές θέσεις", ενόψει του Σαββατοκύριακου με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να πιεσθούν και η αγορά να κινηθεί πτωτικά, καταγράφοντας πτώση έως και 0,70%. προς το τέλος ομως των συναλλαγών επικράτησαν και πάλι οι αγοραστές με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κλείσει στις 3.253,67 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,67%. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης υποχώρησε κατά 3,67%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις θα επικρατήσουν αύριο σε όλη τη χώρα, αλλά στα δυτικά και βόρεια θα είναι πιο πυκνές και ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 έως 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 8 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 18 και 7 με 15 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 5 March 1999 - 19:00:19 UTC