Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νέες φραστικές επιθέσεις κατά της Ελλάδος από τον Ετσεβίτ.
- Σκληρή απάντηση στην Αγκυρα από Α.Τσοχατζόπουλο-Γ.Παπανδρέου.
- Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τη διαρροή της έκθεσης Κωστούλα.
- Διώξη κατά παντός υπευθύνου για τη διαρροή της έκθεσης Κωστούλα.
- Σημαντική παρέμβαση Χριστόδουλου στο δημογραφικό.
- Επτά μονάδες μπροστά η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση.
- Πέθανε ο κορυφαίος κινηματογραφιστής Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέες φραστικές επιθέσεις κατά της Ελλάδος από τον Ετσεβίτ.

Νέες φραστικές επιθέσεις κατά της Ελλάδος εξαπέλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι στην Ελλάδα εκπαιδεύτηκαν οι δράστες της πρόσφατης επίθεσης στην πόλη Τσάνκιρι. Ο κ. Ετζεβίτ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι απέτυχε η προσπάθεια της Τουρκίας να περιληφθεί η Ελλάδα στις τρομοκρατικές χώρες. Πάντως, επανέλαβε την πρόταση για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα, ακόμη και για θέματα τα οποία θα παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο.

Σκληρή απάντηση στην Αγκυρα από Α.Τσοχατζόπουλο-Γ.Παπανδρέου.

Να μήν παίζουν με τη φωτιά κάλεσε τους Τούρκους ο Ακης Τσοχατζόπουλος και προειδοποίησε την Αγκυρα πως θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι συμβεί. Δεν υπάρχουν μικρά ή μεγάλα θερμά επεισόδια, αν γίνει επεισόδιο στο Αιγαίο θα είναι μεγάλο και η Τουρκία θα πάρει σκληρή απάντηση, τονίζει σε συνέντευξή του σε κυπριακή εφημερίδα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τη διαρροή της έκθεσης Κωστούλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνει αύριο τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενημερώνοντας τη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για το θέμα Οτσαλάν. Ο κ. Παπανδρέου διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τη διαρροή στον Τύπο, της απόρρητης έκθεσης του πρέσβη μας στην Κένυα κ. Κωστούλα, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Την Τρίτη αναμένεται να εκδοθεί το πόρισμα των δικαστών και την ίδια μέρα θα συζητηθεί στη βουλή η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Διώξη κατά παντός υπευθύνου για τη διαρροή της έκθεσης Κωστούλα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Γεώργιος Κολιοκώστας άσκησε δίωξη κατά παντός υπευθύνου σε βαμό κακουργήματος για τη διαρροή της έκθεσης Κωστούλα. Σύμφψνα με τον κ. Κολιοκώστα η έκθεση περιέχει στοιχεία σχετικά με το χειρισμό από την ελληνική κυβέρνηση της υπόθεσης Οτσαλάν, που τα συμφέροντα της πολιτείας επέβαλαν να τηρηθούν απόρρητα από ξένες κυβερνήσεις.

Σημαντική παρέμβαση Χριστόδουλου στο δημογραφικό.

Εφιαλτικό χαρακτήρισε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τον κίνδυνο της δημογραφικής κατάρρευσης της χώρας, σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Μιλώντας σε εκδήλωση των πολυτέκνων ο κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Εκκλησίας να επιχορηγήσει με 40.000 δρχ το μήνα τις οικογένειες που αποκτούν τρίτο παιδί και τόνισε ότι θα υποβάλει γραπτώς τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό για τη θέσπιση κινήτρων που θα διευκολύνουν τους Ελληνες να κάνουν παιδιά.

Επτά μονάδες μπροστά η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Σε πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας ΟΠΙΝΙΟΝ που δημοσιεύει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται με 27,9% έναντι 21,1% του ΠΑΣΟΚ, 5,6% του ΔΗΚΚΙ, 5,3% του ΚΚΕ, 4,6% του ΣΥΝ και 1% της ΠΟΛΑΝ. Ενας στους τρεις ερωτηθέντες αρνήθηκε να εκφράσει γνώμη ή δήλωσε λευκό και άκυρο. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εάν ο Αβραμόπουλος κάνει κόμμα, το 27% των ψηφοφόρων της ΝΔ θα ψήφιζαν το κόμμα του δημάρχου Αθηναίων.

Πέθανε ο κορυφαίος κινηματογραφιστής Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Η Εβδομη Τέχνη, η παγκόσμια διανόηση, οι αμφισβητίες και αντικομφορμίστες σε ολόκληρο τον κόσμο έχασαν έναν από τους τελευταίους ηγέτες τους, τον μεγάλο σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 70 χρόνων, από φυσικά αίτια, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία και όχι... οι δαιμόνιοι παραγωγοί του Χόλιγουντ. Ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει ότι ο δημιουργός των αριστουργηματικών ταινιών "2001, η Οδυσσεια του διαστήματος", "Το κουρδιστό πορτοκάλι", "Σταυροί στο Μέτωπο" και "Σπάρτακος" πέθανε στο σπίτι του στο Σεντ Ολμπανς, βόρεια του Λονδίνου. Ο Κιούμπρικ, που εκτός από σκηνοθέτης, υπήρξε και συγγραφέας, γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1928 στη Νέα Υόρκη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κατερίνα Θάνου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που διεξήχθη στο Μαεμπάσι της Ιαπωνίας, επικρατώντας στα 60 μέτρα με 6.96, επίδοση που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Η Θάνου κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ και στα ημιτελικά, όπου πρώτευσε στην 1η σειρά με 6.99, αλλά και στα προκριματικά, όπου επικράτησε στην 1η σειρά με 7.01 και ``έσπασε`` την προηγούμενη επίδοση, που ήταν 7.15.

Μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα Ιωνικός και Παναθηναϊκός ήρθαν ισόπαλοι με... 4-4, στο σπουδαιότερο αγώνα της 22ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της Α'εθνικής. Η έκπληξη της αγωνιστικής σημειώθηκε, όμως, στην Τούμπα, όπου ο ΠΑΟΚ έμεινε στο 0-0 με τον ουραγό Εθνικό, ενώ την ίδια ώρα, η ΑΕΚ νικούσε με 2-0 τον ΟΦΗ, στη Ν.Φιλαδέλφεια. Στο Χαριλάου, ο Αρης επιβλήθηκε με 3-1 της Καβάλας, ενώ σημαντική νίκη πέτυχε και ο Εθνικός Αστέρας επί του Ηρακλή με 1-0. Η Ξάνθη συνέχισε την πετυχημένη πορεία της κερδίζοντας στην έδρα της την Προοδευτική με 4-1. Οι αγώνες Ολυμπιακού-Πανηλειακού και Πανελευσινιακού-Πανιώνιου θα γίνουν αύριο. Χθες ο Απόλλωνας νίκησε στη Ριζούπολη με 2-0 τη Βέροια.

Το καλύτερο δυνατόν πέτυχε η Παρασκευή Τσιαμήτα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, καθώς κατετάγη πέμπτη στο Τριπλούν με άλμα 14.63, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Η πρωταθλήτριά μας κατέρριψε την επίδοση της Ολγας Βασδέκη, που ήταν 14.51 μέτρα και την είχε σημειώσει στις 24 Φεβρουαρίου στο ΣΕΦ. Η Ολγα Βασδέκη δεν έλαβε μέρος στον τελικό.

Πετυχημένη εμφάνιση πραγματοποίησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου και ο πρωταθλητής μας των δρόμων ταχύτητας Γιώργος Θεοδωρίδης, αφού κατάφερε να περάσει στα ημιτελικά, όπου γιά ένα εκατοστό του δευτερολέπτου έχασε την πρόκρισή του στον τελικό και παράλληλα πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ. Ο Θεοδωρίδης πρώτευσε στην β' προκριματική σειρά με 6.56, επίδοση που είχε και ο Αμερικανός Μορίς Γκρίν, ενώ στα ημιτελικά τερμάτισε τέταρτος στην β' σειρά με 6.58.

Ο Παναθηναϊκός σε αγώνα για την 22η ημέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ στην Α1 ανδρών, που έγινε στο κλειστό του ΟΑΚΑ, επικράτησε του Σπόρτιγκ με 82-59. Οι πράσινοι προηγήθηκαν στο ημίχρονο με 37-31, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι σε όλη την διάρκεια του αγώνα, αρκετοί φίλαθλοι της ομάδας, αποδοκίμαζαν έντονα τους Σλόμπονταν Σούμποτιτς, Ντίνο Ράτζα, Νίκο Αλβέρτη και Νίκο Οικονόμου, προφανώς δυσαρεστημένοι από τον αποκλεισμό της ομάδας στην Ευρωλίγκα. Μετά τον αγώνα ο ισχυρός παράγων της ομάδας Π.Γιαννακόπουλος δήλωσε ότι παρά τη στεναχώρια του για τα τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα συνεχίζει να στηρίζει την ομάδα και τους παίχτες.

Σε αγώνες για την 23η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Β` Εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Καλλιθέα-Αθηναϊκός 3-2 Ιάλυσος-Νίκη Βόλου 3-2 Αναγέννηση Καρδίτσας-Λύκοι 2-0 Αγιος Νικόλαος- Πιερικός 0-0 Πανσερραϊκός-Εδεσσαϊκός 3-0 Γιάννινα-Παναιτωλικός 1- 0 Καλαμαριά-Παναχαϊκή 0-1 Λάρισα-Τρίκαλα 1-0 και Δόξα Βύρωνα- Καλαμάτα 0-0. Στη βαθμολογία προηγούνται Καλαμάτα και Παναχαϊκή με 43 βαθμούς, έναντι 42 της Καλλιθέας, 41 των Ιωαννίνων και 40 των Τρικάλων.

Για το πρωτάθλημα βόλεϊ της Α1 ανδρών, και τους αγώνες της 16ης ημέρας σημειώθηκαν τα εξής απουτελέσματα: Αρης-Ολυμπιακός 0-3, Φιλία-ΑΕΚ 3-1, Ιωνικός Ν.-Παναθηναϊκός 2-3, Ηφαιστος-Κομοτηνή 3-0, Ορεστιάδα-Κτησιφών 3-1 και ΠΑΟΚ-Ηρακλής 3-0. Ετσι τώρα προηγείται ο Ολυμπιακός με 31 βαθμούς, έναντι 29 της Ορεστιάδας, 28 του Ηρακλή, 26 του ΠΑΟΚ, 25 της ΑΕΚ και του Αρη και 24 του Παναθηναϊκού.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 301,24 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,05, γαλλικό φράγκο προς 49,80, λίρα Αγγλίας προς 484,70, ελβετικό φράγκο προς 205,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,87, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 245,08, τη λίρα Κύπρου προς 562,67 και το ευρώ προς 326,72 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, με νεφώσεις και τοπικές βροχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κυρίως πάνω απο τις θαλάσσιες περιοχές. Γρήγορα όμως και απο τα δυτικά θα αρχίσει βελτίωση του καιρύ. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, γρήγορα όμως απο τα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέχρι ισχυρούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 5 έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 7 με 17 και στο Αιγαίο 10 με 19 βαθμούς κελσίου. Νεφώσεις με πιθανότητα βροχής, αλλά γρήγορη βελτίωση, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 8 με 17 και 6 με 14 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Sunday, 7 March 1999 - 19:00:16 UTC