Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 20/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ο Σημίτης μοναδικός υποψήφιος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
- Σήμερα η ομιλία Τσοχατζόπουλου και ο χαιρετισμός Αραφάτ.
- Διεργασίες για την εκλογή των 180 μελών της Κεντρικής Επιτροπής.
- Κ. Καραμανλής: Πολιτικός ο χαρακτήρας των ευρωεκλογών.
- 50 χρόνια ΝΑΤΟ.
- Ερωτική τραγωδία με τρεις νεκρούς.
- Επιχείρηση ανάσυρσης νεκρών ορειβατών στον `Ολυμπο.
- Ομαλή η μετεγχειρητική πορεία του υπουργού Δικαιοσύνης.
- Στο `Ιδρυμα Ωνάση η διαχείριση της περιουσίας της μικρής Αθηνάς.
- Καταδικάστηκαν κυβερνήτης και ύπαρχος του ``Σάμαινα`` για το ναυάγιο του ``Κωστάκος``.
- Υποχωρεί η κακοκαιρία, αρχίζει ο απολογισμός των ζημιών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Σημίτης μοναδικός υποψήφιος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είναι τελικώς ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο 5-ο συνέδριο του κινήματος που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας χθες το βράδυ έγινε δεκτή με θερμά χειροκροτήματα από τους παριστάμενους συνέδρους. Ο Παντελής Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία αλλά έθεσε θέμα εγκυρότητας του συνεδρίου, εξαιτίας των πρόσφατων εγγραφών νέων μελών.

Σήμερα η ομιλία Τσοχατζόπουλου και ο χαιρετισμός Αραφάτ.

Οι παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και η μάχη για την εκλογή των 180 μελών της Κεντρικής Επιτροπής αποτελούν κυριαρχούν κατά τις σημερινές εργασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Εθνικής `Αμυνας `Ακης Τσοχατζόπουλος αναμένεται να μιλήσει το μεσημέρι, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται αποφασισμένος να κινηθεί ενωτικά και ταυτοχρόνως να δώσει σκληρή απάντηση ``σε όσα απαράδεκτα εις βάρος του ακούγονται``. Παράλληλα, θα παραθέσει τις απόψεις του για την αναστροφή του κλίματος υπέρ του ΠΑΣΟΚ και τη νίκη στις ευρωεκλογές. Το λόγο αναμένεται να λάβουν επίσης οι: Βάσω Παπανδρέου, Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Λαλιώτης, Απόστολος Κακλαμάνης και Γεράσιμος Αρσένης. Το απόγευμα θα διεξαχθούν ψηφοφορίες για την έγκριση των πολιτικών θέσεων και του καταστατικού και η ημέρα θα κλείσει με ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

Διεργασίες για την εκλογή των 180 μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Συνολικά υποβλήθηκαν 321 υποψηφιότητες για την ανάδειξη των 180 νέων μελών της ΚΕ, ενώ έχουν ήδη κυκλοφορήσει οι καταστάσεις με τα ονόματα των υποψηφίων που θα στηρίξει η κάθε πλευρά. Οι προσκείμενοι στον κ. Σημίτη εκτιμούν ότι θα εκλέξουν 120-130 μέλη στη νέα ΚΕ, ενώ η αντίθετη πλευρά προσδοκά στην ανάδειξη 50-70 μελών. Σημειώνεται ότι δεν έθεσαν υποψηφιότητα ο βουλευτής Αναστάσης Πεπονής και οι κκ Βασιλακόπουλος και Παπαγεωργίου.

Κ. Καραμανλής: Πολιτικός ο χαρακτήρας των ευρωεκλογών.

Πολιτικό χαρακτήρα προσέδωσε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας χθες στο `Αστρος Κυνουρίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία, αδυναμία και ανυπαρξία στην άσκηση της πολιτικής της. Ο κ. Καραμανλής κάλεσε σε πανεθνικό προσκλητήριο για την υπογραφή συμβολαίου εμπιστοσύνης, για συμφωνία προοπτικής και αισιοδοξίας. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε σίγουρος για τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Σήμερα ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο.

50 χρόνια ΝΑΤΟ.

``Το ΝΑΤΟ μετεξελίσσεται σε έναν πανευρωπαϊκό οργανισμό ασφάλειας και η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Ουάσιγκτον θα επιβεβαιώσει αυτό το ρόλο`` υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εθνικής `Αμυνας `Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών για την "Β' 50ετία του ΝΑΤΟ". Σύμφωνα με τον υπουργό, οι χώρες της κεντροανατολικής Ευρώπης και της ΚΑΚ δεν βλέπουν το ΝΑΤΟ ανταγωνιστικά αλλά ως θεσμό συνεργασίας. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω απο το Ζάππειο όπου γινόταν η εκδήλωση, από διαδηλωτές που ζητούσαν την απόσυρση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο.

Ερωτική τραγωδία με τρεις νεκρούς.

Τρείς νεκροί και μία σοβαρά τραυματίας είναι ο απολογισμός του χθεσινού πρωτοφανούς ερωτικού δράματος στην Καλλιθέα Αττικής. Δράστης ο 37χρονος Αλβανός υπήκοος Πύρρος Κιρολάρι ο οποίος σκότωσε με περίστροφο τον επίσης Αλβανό υπήκοο 39χρονο Πέτρο Αναγνώστη, τραυμάτισε βαριά τη 40χρονη Τσίβα Αναγνώστη και σκότωσε την 17χρονη κόρη της Βασιλική. Στη συνέχεια ο δράστης αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο.

Επιχείρηση ανάσυρσης νεκρών ορειβατών στον `Ολυμπο.

Ο στρατός αναλαμβάνει από σήμερα -καιρού βοηθούντιος- το κύριο βάρος της επιχείρησης για την ανάσυρση των τριών νεκρών ορειβατών από την απόκρημνη χαράδρα του Ολύμπου μετά τις αποσπασματικές και αποτυχημένες προσπάθειες που κατεβλήθησαν τις προηγούμενες ημέρες από ομάδες εθελοντών.

Ομαλή η μετεγχειρητική πορεία του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική πορεία της υγείας του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν εφόσον η πορεία του βαίνει διαρκώς βελτιούμενη, σύντομα θα εξέλθει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στο `Ιδρυμα Ωνάση η διαχείριση της περιουσίας της μικρής Αθηνάς.

Παραμένει στο `Ιδρυμα Ωνάση η διαχείριση της περιουσίας της Αθηνάς Ωνάση - Ρουσέλ, αφού ελβετικό δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του Ιδρύματος και διέταξε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της Αρχής Επιτροπείας της Ελβετίας για ανάθεση της διαχείρισης σε ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία της Λουκέρνης.

Καταδικάστηκαν κυβερνήτης και ύπαρχος του ``Σάμαινα`` για το ναυάγιο του ``Κωστάκος``.

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών και δύο μηνών, καθώς και 1.000.000 δραχμές πρόστιμο επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σάμου στον κυβερνήτη του πλοίου ``Σάμαινα`` Ματθαίο Πνευματικάκη και τον ύπαρχο του πλοίου Αντώνη Τζοάνο, για την πρόκληση από αμέλεια του ναυαγίου του ``Κωστάκος`` που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Υποχωρεί η κακοκαιρία, αρχίζει ο απολογισμός των ζημιών.

`Αρχισε η καταγραφή των προβλημάτων της πρόσφατης κακοκαιρίας Στον κάμπο της Μακεδονίας οι αγρότες ανακαλύπτουν ζημιές στις δεντροκαλλιέργειες που αυτή την εποχή βρίσκονται στη φάση της ανθοφορίας. Η έκταση των ζημιών αναμένεται να καταγραφεί εντός των επομένων ημερών οπότε και πρόκειται να γίνει ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας. Αποκλεισμένα απο τα χιόνια εξακολουθούν να παραμένουν τριάντα χωριά στη δυτική Μακεδονία, όπου σε αρκετά σημεία του ορεινού δικτύου η κυκλοφορία γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Περίπου 30 φορτηγά παρέμεναν εγκλωβισμένα στον εθνικό δρόμο Κοζάνης-Ιωαννίνων στο ύψος του Πενταλόφου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου `Ανγκελ Ιορντανέσκου δεν συμπεριέλαβε τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο στους αγώνες με την Νορβηγία και την Λετονία για τα προκριματικά του ΕΥΡΩ-2000. Στην θέση του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, ο κ. Ιορντανέσκου πήρε τον Νίκο Μιχόπουλο, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες που κλήθηκαν είναι οι Ατματσίδης, Φραντζέσκος, Καλιτζάκης, Ανατολάκης, Νταμπίζας, Γκούμας, Ουζουνίδης, Γεωργάτος, Κασάπης, Γιαννακόπουλος, Ζαγοράκης, Πουρσανίδης, Ζήκος, Μάρκος, Παντελής Κωνσταντινίδης, Κώστας Κωνσταντινίδης, Λυμπερόπουλος, Νικολαϊδης, Μαχλάς και Αναστασίου.

Ο Παναθηναϊκός θα είναι μια από τις τρεις ευρωπαϊκές ομάδες που θα περάσουν τον Ατλαντικό για να λάβουν μέρος στο ποδοσφαιρικό τουρνουά ``Γκόθαμ Καπ``, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της ομάδας της Νέας Υόρκης, Μέτρο-στάρς. Στο τουρνουά το οποίο θα διεξαχθεί 23-25 Ιουλίου στο στάδιο ``Τζάϊαντς`` του Νιού Τζέρσεϊ θα πάρουν επίσης μέρος ο `Αγιαξ και η Μπενφίκα.

`Εξι χρυσά, πέντε ασημένια και τέσσερα χάλκινα μετάλλια καθώς και ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ ήταν ο χθεσινός απολογισμός των Ελλήνων αθλητών της `Αρσης Βαρών στο πρωτάθλημα της Ευρωπαϊκης `Ενωσης που γίνεται στη Χιχόν της Ισπανίας. Τα χρυσά μετάλλια κατέκτησαν η Ιωάννα Χατζηιωάννου στα 63 κιλά όπου κατέρριψε και το ευρωπαϊκό ρεκόρ στο ζετέ (102,5 κιλά), ο Διονύσης Μπαζίνας (ζετέ, σύνολο) και η Μαρία Τάτση στα 69 κιλά (ζετέ).

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: το δολλάριο ΗΠΑ προς 298,49 δραχμές, το γερμανικό μάρκο προς 166,95, το γαλλικό φράγκο προς 49,78, τη λίρα Αγγλίας προς 485,67, το ελβετικό φράγκο προς 204,27, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,86, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,42, τη λίρα Κύπρου προς 563,32 και το ευρώ προς 326,53 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις αναμένονται σήμερα στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη δυτική Στερεά. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά προβλέπονται τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως πάνω απο τις θαλάσσιες περιοχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλα βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι ισχυροί και πρόσκαιρα στα πελάγη πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -1 με 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 2 με 15 και στο Αιγαίο 7 με 16 βαθμούς Κελσίου. Αστατος θα είναι σήμερα ο καιρός στην Αττική, κατά περιόδους νεφελλώδης με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωϊνές ώρες, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ το θερμόμετρο στην Αθήνα θα δείξει 8 με 14 βαθμούς Κελσίου. Παροδικές νεφώσεις με πιθανή βροχή τις πρωινές ώρες, μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 2 με 9 βαθμούς θα έχει σήμερα η Θεσσαλονίκη.-

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 20 March 1999 - 8:00:09 UTC