Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δεν θα εμπλακεί η Ελλάδα σε πολεμική σύρραξη, τόνισε ο Κ.Σημίτης.
- Διάσταση απόψεων μεταξύ Γ.Παπανδρέου-Σ.Τάλμποτ.
- Η Ελλάδα έτοιμη να δεχθεί ορισμένο αριθμό προσφύγων από το Κόσοβο.
- Κλιμακώνει τις επιθέσεις του το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.
- Συνάντηση Ρουγκόβα με τον αντιπρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας.
- Με το προεδρείο της "Ομόνοιας" συναντήθηκε ο Γ.Παπανδρέου.
- Στην Αθήνα αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γ.Κασουλίδης.
- Μέχρι τον Ιούλιο η τελευταία φάση μετοχοποίησης του ΟΤΕ.
- Συνελήφθησαν οι τρεις ένοπλοι ληστές της Γενικής Τράπεζας Μενιδίου.
- Εκδήλωση Ελληνοκυπρίων στην Αστόρια.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεν θα εμπλακεί η Ελλάδα σε πολεμική σύρραξη, τόνισε ο Κ.Σημίτης.

Η Ελλάδα ενεργεί στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, τόνισε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολεμική σύρραξη. Ο κ.Σημίτης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διαφυλάξει τη θέση της στο ΝΑΤΟ, γιατί, όπως είπε, η Τουρκία καιροφυλακτεί και συνέστησε αποφυγή εν θερμώ αντιδράσεων. Ο πρωθυπουργός επανάλεβε τη θέση της χώρας μας για πολιτική λύση στη γιουγκοσλαβική κρίση, με ευρεία αυτονομία του Κοσόβου και διατήρηση των υφιστάμενων συνόρων. Παράλληλα, καταδίκασε την πολιτική των εθνικών εκκαθαρίσεων που προωθεί η Σερβία στο Κόσοβο, ενώ για τους πρόσφυγες τόνισε την ανάγκη να παραμείνουν κοντά στον τόπο διαμονής τους. Πρόσθεσε επίσης ότι η διασπορά των προσφύγων θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές χώρες και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις διαβεβαιώσεις της αλβανικής κυβέρνησης για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής μειονότητας. Από αύριο ο κ. Σημίτης αρχίζει κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών και των πρώην πρωθυπουργών Μητσοτάκη και Ράλλη. Αύριο επίσης θα έχει συνεργασία με τον Ακη Τσοχατζόπουλο για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και την Τετάρτη με το οικονομικό επιτελείο.

Διάσταση απόψεων μεταξύ Γ.Παπανδρέου-Σ.Τάλμποτ.

Διάσταση απόψεων μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τάλμποτ, διπιστώθηκε σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς στο Γιουγκοσλαβικό. Η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά μόνο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση της Αθήνας ότι λύση στο πρόβλημα πρέπει να είναι μόνο πολιτική, με ευρεία αυτονομία του Κοσόβου εντός των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας και πρόσθεσε ότι αναμένει κίνηση του Μιλόσεβιτς.

Η Ελλάδα έτοιμη να δεχθεί ορισμένο αριθμό προσφύγων από το Κόσοβο.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί ορισμένο αριθμό προσφύγων, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει συνεννόηση και αναλογικός καταμερισμός μεταξύ όλων των εταίρων στην ΕΕ. Το θέμα των προσφύγων συζητήθηκε σε υπουργική σύσκεψη και οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τα συμβούλια υπουργών της ΕΕ. Πάντως η Ελλάδα συνεχίζει την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη μετέβησαν στα Τίρανα, μεταφέροντας τρόφιμα, φάρμακα και άλλο υλικό, ενώ άλλα δύο αεροσκάφη συμμετέχουν στην επιχείρηση διασποράς των προσφύγων.

Κλιμακώνει τις επιθέσεις του το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Στη Γιουγκοσλαβία, το ΝΑΤΟ κλιμακώνει ολοένα τις επιθέσεις του στέλνοντας και ελικότερα Απάτσι. Οπως όμως διευκρίνισε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, αυτό δεν αποτελεί προοίμιο ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή. Από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς, 11 άτομα τραυματίσθηκαν ενώ επλήγησαν διυλιστήρια, αεροδρόμια, εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αποθήκες πολεμοφοδίων και γέφυρες. Σύμφωνα με το Τανγιούνγκ, οι σερβικές δυνάμεις κατέρριψαν χθες ένα νατοϊκό αεροπλάνο και δύο πύραυλους.

Συνάντηση Ρουγκόβα με τον αντιπρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας.

Στην Πρίστινα, συναντήθηκαν σήμερα κεκλεισμένων των θυρών ο μετριοπαθής ηγέτης των Κοσοβάρων, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, και ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας για το Κόσοβο και να ευνοήσουν την επιστροφή των προσφύγων. Την Τετάρτηθ α συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Ομάδας Επαφής. Στα Τίρανα αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν εργασίες για τη δημιουργία στρατοπέδου δίπλα στο αεροδρόμιο, απ'όπου θα ο συντονισμός των επιχειρήσεων αρωγής για τους πρόσφυγες.

Με το προεδρείο της "Ομόνοιας" συναντήθηκε ο Γ.Παπανδρέου.

Με το προεδρείο της "Ομόνοιας" συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών και αντάλλαξαν απόψεις για το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα από το Κόσοβο αλλά και γενικότερα για τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Ο κ.Παπανδρέου μετέφερε στο προεδρείο της Ομόνοιας τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την αλβανική κυβέρνηση για μή εγκατάσταση Κοσοβάρων προσφύγων στο νότο και για προστασία των περιουσιών του ελληνισμού της Αλβανίας.

Στην Αθήνα αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γ.Κασουλίδης.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και η χάραξη κοινής γραμμής Αθήνας- Λευκωσίας, ενόψει της εκδήλωσης της αναμενόμενης αμερικανικής πρωτοβουλίας για διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Μέχρι τον Ιούλιο η τελευταία φάση μετοχοποίησης του ΟΤΕ.

Μέχρι τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη και τελευταία φάση μετοχοποίησης του ΟΤΕ. Συγκεκριμένα θα διατεθεί στο επενδυτικό κοινό, μέσω των Χρηματιστηρίων της Αθήνας και της Νέας Υόρκης, το 14% των μετοχών του Οργανισμού. Με την ολοκλήρωση της φάσης αυτής θα έχει μετοχοποιηθεί το 49% του ΟΤΕ, ενώ το 51% παραμένει στο Δημόσιο.

Συνελήφθησαν οι τρεις ένοπλοι ληστές της Γενικής Τράπεζας Μενιδίου.

Αδοξο τέλος είχαν οι ένοπλοι δράστες που λήστεψαν τη Γενική Τράπεζα στο Μενίδι. Οι τρείς από τους τέσσερις ληστές, που είναι ομογενείς από την Τασκένδη, συνελήφθησαν, ύστερα από άγρια καταδίωξη της αστυνομίας, ενώ ο τέταρτος καταζητείται. Λίγο νωρίτερα άλλοι δράστες λήστεψαν σούπερ μάρκετ στα Κάτω Πατήσια και πήραν από τα ταμεία 200 χιλιάδες δρχ.

Εκδήλωση Ελληνοκυπρίων στην Αστόρια.

Εκδήλωση για την επέτειο του αντιαποικιακού αγώνα του Κυπριακού λαού (1955- 1958) οργάνωσε ο πρόξενος της Κύπρου Παντιάς Ηλιάδης στην Αστόρια. Ο πρόξενος κ.Ηλιάδης επεσήμανε στην ομιλία του ότι "οι καιροί που περνούμε σήμερα είναι δύσκολοι για τα εθνικά μας θέματα και απαιτείται αρραγής ενότητα και ομοψυχία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις και τις ορατές απειλές που το δίκαιο καταπατιέται σε βάρος ανόμων συμφερόντων και εφαρμόζεται πλέον κυνικά και απροκάλυπτα η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών". Επίσης, ο πρόεδρος της ΚΟΑ, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Κυπριακού Αγώνα προετοιμάζει σειρά εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια της τουρκικής εισβολής, στην οποία αναμένεται να παραβρεθεί ο πρόεδρος Κλίντον.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναχωρεί αύριο για το Βελιγράδι η αποστολή της ΑΕΚ για τον ιστορικό φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν που θα γίνει την Μεγάλη Τετάρτη στο γήπεδο της Παρτιζάν με την ομώνυμη ομάδα. Με το "αεροπλάνο της ειρήνης" θα ταξιδέψουν 156 άτομα, από τα οποία 16 είναι ποδοσφαιριστές και οι υπόλοιποι, μέλη του ΔΣ της ΑΕΚ, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, καλλιτέχνες εκπρόσωποι των συλλόγων οπάδων ΑΕΚ και άλλων κοινωνικών φορέων. Οι ποδοσφαιριστές που περιλήφθηκαν στην αποστολή είναι οι Ατματσίδης, Μιχαηλίδης, Καλιτζάκης, Κατσαβός, Ζουμπούλης, Κωστένογλου, Κοπιτσής, Καψής, Μαλαδένης, Ζήκος, Νικολαίδης, Κασάπης, Μπαμπούνσκι, Σαβέβσκι, Τσέκολι και Μιλοβάνοβιτς. Επίσης, η ΑΕΚ θα μοιράσει φάρμακα που της παρέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών.

Ακόμα φωνάζει ο ΠΑΟΚ για το τρόπο που έχασε το χθεσινό ντέρμπι από τον Ολυμπιακό, καθώς εκτός από το αμφισβητούμενο πέναλτι στο 91' οι παίχτες και οι παράγοντες του Δικεφάλου του Βορρά υποστηρίζουν ότι ο Νινιάδης, που κέρδισε το πέναλτι, ήταν οφ σάιντ. Από την πλευρά του, ο προπονητής του Ολυμπιακού έχασε τη ψυχραιμία του όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε για τον τρόπο που έχασε ο ΠΑΟΚ χθες και στη Θεσσαλονίκη στον πρώτο γύρο. Ο Μπάγιεβιτς τόνισε ότι ειδικά... στην Τούμπα η ομάδα του νίκησε απολύτως δίκαια. Σήμερα, ο Αρι Χάαν, αναχωρώντας για το Αμστερνταμ, για να συμμετάσχει σε αγώνα προς τιμήν του Κρόιφ, υποστήριξε για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, ότι "δυστυχώς για άλλους λόγους πέρα από τη δική μας αξία και απόδοση, χάσαμε το βαθμό της ισοπαλίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά, "άλλοι είναι τα... αφεντικά".

Επτά παίκτες απέκλεισε ο προπονητής του Παναθηναϊκού Χουάν Ραμόν Ρότσα από τον αυριανό πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με τον Αθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Πρόκειται για τους τιμωρημένους Ασάνοβιτς, Κωνσταντινίδη και Λυμπερόπουλο, τον τραυματία Σέζαρ, τον Σιμπνιέφσκι ο οποίος επιστρέφει αύριο, τον Μίκλαντ για προσωπικούς λόγους και τον Αποστολάκη που ζήτησε άδεια μέχρι την Τετάρτη.

Επιχείρηση-σωτηρία ξεκινά ο Πανιώνιος που προσπαθεί να διατηρήσει το κουράγιο του, μετά τη νέα ήττα του στο πρωτάθλημα, αυτή τη φορά από τον Παναθηναϊκό στη Νέα Σμύρνη. Ο Ρόνι Γουίλαν τόνισε στους παίκτες του, ότι πρέπει να τα δώσουν όλα στις αγωνιστικές που απομένουν και πως επιβάλλεται να κερδίσουν βαθμούς και σε εκτός έδρας αγώνες, για να παραμείνουν στην Α` Εθνική.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 308,08 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,64, γαλλικό φράγκο προς 50,58, λίρα Αγγλίας προς 495,15, ελβετικό φράγκο προς 207,73, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,13, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,16, τη λίρα Κύπρου προς 571,97 και το ευρώ προς 331,80 δραχμές.

Σε πτωτική τροχιά επανήλθε η χρηματιστηριακή αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά τη δυναμική ανάκαμψη που σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3218,06 μονάδες καταγράφοντας πτώση 85,43 μονάδων ή σε ποσοστό 2,59%. Σημαντική υποχώρηση σημείωσε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών με την αξία τους να υποχωρεί κάτω από τα 100 δισ. σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις γεγονός ενδεικτικό ότι ένα σημαντικό μέρος των επενδυτών τηρεί στάση αναμονής, παραμένοντας στο περιθώριο των συναλλαγών. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση κατά 1,22%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 5 με 18 βαθμούς, στα δυτικά 7 με 20 και στην υπόλοιπη χώρα 9 με 19 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 9 με 19 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής το απόγευμα στα γύρω ορεινά. Οι ανεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 7 με 17 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 5 April 1999 - 19:00:20 UTC