Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 06/04/1999 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Διαψεύδει το ΝΑΤΟ την κατάρριψη μαχητικών αεροσκαφών
- Παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου
- Εμμένουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στις προϋποθέσεις τερματισμού της κρίσης
- Διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη γιουγκοσλαβική κρίση
- Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
- Διαφορετικές απόψεις κυβέρνησης - Τάλμποτ για γιουγκοσλαβικό
- Συνέντευξη Τάλμποτ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
- Ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί απο τον πρωθυπουργό
- Συνεχίζονται οι καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή για Οτσαλάν
- Συνομιλίες υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου
- Ο χρόνος διεξαγωγής προαγωγικών και γενικών εξετάσεων
- Πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Αύριο ο φιλικός αγώνας ΑΕΚ - Παρτιζάν στο Βελιγράδι
- Χωρίς επτά βασικούς στον αγώνα με Αθηναϊκό ο ΠΑΟ
- Δεν έχει άλλα περιθώρια ήττας ο Πανιώνιος

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διαψεύδει το ΝΑΤΟ την κατάρριψη μαχητικών αεροσκαφών

Το ΝΑΤΟ διέψευσε κατηγορηματικά τους γιουγκοσλαβικούς ισχυρισμούς οτι κατερρίφθησαν δύο αεροσκάφη του κατά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς. Οι αεροπορικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και χθες σε ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία. Η Πρίστινα βρέθηκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο, ενώ κατεστράφη ακόμη μια γέφυρα στο Δούναβη.

Παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου

Στα Τίρανα Αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν εργασίες για τη δημιουργία στρατοπέδου δίπλα στο αεροδρόμιο, απ' όπου θα γίνεται ο συντονισμός των επιχειρήσεων αρωγής για τους πρόσφυγες. Αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ αντίστοιχα, όπου θα αποφασιστεί ο αριθμός προσφύγων που θα δεχθούν οι χώρες - μέλη της. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί ορισμένο αριθμό προσφύγων, ενω συνεχίζει την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη μετέφεραν χθες στα Τίρανα τρόφιμα, φάρμακα και άλλο υλικό, ενώ άλλα δύο αεροσκάφη συμμετέχουν στην επιχείρηση διασποράς των προσφύγων.

Εμμένουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στις προϋποθέσεις τερματισμού της κρίσης

Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανέλαβαν χθες την αποφασιστικότητά τους, μέχρι την στιγμή, που ο Μιλόσεβιτς, αποδεχθεί λύση για το Κοσσυφοπέδιο, βασισμένη στις αρχές της αυτονομίας, της επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους και στην ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ. Στην Πρίστινα ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Αύριο συναντώνται στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Ομάδας Επαφής για τη Γιουγκοσλαβία.

Διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη γιουγκοσλαβική κρίση

Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον ενεργεί η Ελλάδα στη γιουγκοσλαβική κρίση, τόνισε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολεμική σύρραξη. Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διαφυλάξει τη θέση της στο ΝΑΤΟ, γιατί, όπως είπε, η Τουρκία καιροφυλακτεί και συνέστησε αποφυγή εν θερμώ αντιδράσεων. Επεσήμανε την ελληνική θέση για πολιτική λύση με ευρεία αυτονομία του Κοσόβου και διατήρηση των υφιστάμενων συνόρων. Επίσης, καταδίκασε την πολιτική των εθνικών εκκαθαρίσεων. Ακόμη υπογράμμισε τις διαβεβαιώσεις της αλβανικής κυβέρνησης για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής μειονότητας.

Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε οτι "ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα αυτονόητα και μάλιστα με απολογητικό ύφος". Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει οτι "με ψέματα και με προσχήματα ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δικαιολογήσει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στον βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας". Ο ΣΥΝ επισημαίνει οτι "το πρωθυπουργικό μήνυμα βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με το ομόθυμο αίσθημα του ελληνικού λαού εναντίον των νατοϊκών βομβαρδισμών". Το ΔΗΚΚΙ χαρακτήρισε το διάγγελμα ως "ντοκουμέντο υποτέλειας και υποταγής".

Διαφορετικές απόψεις κυβέρνησης - Τάλμποτ για γιουγκοσλαβικό

Διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου και του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Τάλμποτ, διαπιστώθηκε σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς στο Γιουγκοσλαβικό. Η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά μόνο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση της Αθήνας ότι λύση στο πρόβλημα πρέπει να είναι μόνο πολιτική, με ευρεία αυτονομία του Κοσόβου εντός των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας και πρόσθεσε ότι αναμένει κίνηση του Μιλόσεβιτς.

Συνέντευξη Τάλμποτ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο δεν θα λυθεί με τη δημιουργία νέων κρατών ή με την επαναχάραξη των διεθνών συνόρων, δηλώνει σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα και ιδιαίτερα για τις δηλώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου, "ο οποίος πράγματι υπηρξε μια απο τις πλέον εύγλωττες φωνές, που μίλησαν εναντίον της εθνικής καθάρσεως". Ο κ. Τάλμποτ επισήμανε οτι οι ειρηναυτικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν μπορεί να μην είναι αποκλειστικά του ΝΑΤΟ, οτι η διπλωματική παρέμβαση της Ρωσίας είοναι ευπρόσδεκτη αλλά υπογράμμισε οτι η διπλωματική διαδικασία "θα αναληφθεί εκ νέου όταν ολοκληρωθούν οι βομβαρδισμοί".

Ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί απο τον πρωθυπουργό

Η κρίση στο Κόσοβο θα είναι στο επίκεντρο των ενημερωτικών συναντήσεων, που αρχίζει απο σήμερα ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ, με την γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ και τον πρόεδρο της ΠΟΛΑΝ. Επίσης, θα συναντηθεί με τους προέδρους του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, όταν επιστρέψουν απο το εξωτερικό και με τους πρώην πρωθυπουργούς, κ.κ. Μητσοτάκη και Ράλλη. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία το μεσημέρι με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνεχίζονται οι καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή για Οτσαλάν

Με την κατάθεση του αρχιφύλακα Γιώργου Μαγγίνα που είναι αποσπασμένος στην ΕΥΠ συνεχίστηκαν χθες οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Οτσαλάν. Ο αρχιφύλακας που ήταν σε υπηρεσία στο αεροδρόμιο την ημέρα της άφιξης του Οτσαλάν υπέπεσε σε σωρεία αντιφάσεων. Αν και παραδέχθηκε ότι είχε πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα της εισόδου του Οτσαλάν στη χώρα μας σύσκεψη για πιθανή άφιξή του και είχε δοθεί εντολή για πρόσθετα μέτρα ασφαλείας από την κατάθεσή του προκύπτουν σοβαρές παραλείψεις στο θέμα του ελέγχου.

Συνομιλίες υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και η χάραξη κοινής γραμμής Αθήνας - Λευκωσίας, ενόψει της εκδήλωσης της αναμενόμενης αμερικανικής πρωτοβουλίας για διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Ο χρόνος διεξαγωγής προαγωγικών και γενικών εξετάσεων

Σε όσα σχολεία δεν θα παραταθούν τα μαθήματα, οι προαγωγικές εξετάσεις για την Α' Λυκείου και οι απολυτήριες για την Γ' τάξη θα αρχίσουν την 1η Ιουνίου. Οι νέου τύπου προαγωγικές εξετάσεις της Β' λυκείου θα αρχίσουν μετά τις ευρωεκλογές και θα ολοκληρωθούν στις δυο πρώτες ημέρες του Ιουλίου. Αμέσως μετά θα αρχίσουν οι γενικές εξετάσεις για την εισαγωγή υποψηφίων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

Εορταστικό ωράριο των καταστημάτων ισχύει από χθες λόγω του Πάσχα. Εως την Μ. Πέμπτη τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Τη Μ. Παρασκευή τα καταστήματα θα ανοίξουν στη 1 μετά το μεσημέρι και θα λειτουργήσουν έως τις 7 το απόγευμα. Τέλος, το Μ. Σάββατο τα μαγαζιά θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύριο ο φιλικός αγώνας ΑΕΚ - Παρτιζάν στο Βελιγράδι

Το απόγευμα στις 16.50 αναχωρεί για το Βελιγράδι, η αποστολή της ΑΕΚ για τον ιστορικό φιλικό αγώνα της ``Ενωσης`` με την Παρτιζάν που θα γίνει αύριο. Με το ``αεροπλάνο της ειρήνης`` θα ταξιδέψουν 156 άτομα, 16 ποδοσφαιριστές αλλά και παράγοντες της ΑΕΚ, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας κ. Γρετζελιάς και καλλιτέχνες. Η αποστολή θα ταξιδέψει ως στη Βουδαπέστη με αεροπλάνο και αύριο το πρωί, θα αναχωρήσει με πούλμαν για το Βελιγράδι. Η επιστροφή θα γίνει αμέσως μετά τον αγώνα.

Χωρίς επτά βασικούς στον αγώνα με Αθηναϊκό ο ΠΑΟ

Επτά παίκτες απέκλεισε ο προπονητής του Παναθηναϊκού Χουάν Ραμόν Ρότσα από τον σημερινό πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με τον Αθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Πρόκειται για τους τιμωρημένους Ασάνοβιτς, Κωνσταντινίδη και Λυμπερόπουλο, τον τραυματία Σέζαρ, τον Σιμπνιέφσκι ο οποίος επιστρέφει σήμερα, τον Μίκλαντ για προσωπικούς λόγους και τον Αποστολάκη που ζήτησε άδεια μέχρι την Τετάρτη.

Δεν έχει άλλα περιθώρια ήττας ο Πανιώνιος

Επιχείρηση - σωτηρία ξεκινά ο Πανιώνιος που προσπαθεί να διατηρήσει το κουράγιο του, μετά τη νέα ήττα του στο πρωτάθλημα, αυτή τη φορά από τον Παναθηναϊκό στη Νέα Σμύρνη (0-2). Ο Ρόνι Γουίλαν τόνισε στους παίκτες του, ότι πρέπει να τα δώσουν όλα στις αγωνιστικές που απομένουν και πως επιβάλλεται να κερδίσουν βαθμούς και σε εκτός έδρας αγώνες, για να παραμείνουν στην Α` Εθνική.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 308,08 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,64, γαλλικό φράγκο προς 50,58, λίρα Αγγλίας προς 495,15, ελβετικό φράγκο προς 207,73, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,13, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,16, τη λίρα Κύπρου προς 571,97 και το ευρώ προς 331,80 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα για σήμερα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 5 με 18 βαθμούς, στα δυτικά 7 με 20 και στην υπόλοιπη χώρα 9 με 19 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 9 με 19 βαθμούς θα έχει σήμερα η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής το απόγευμα στα γύρω ορεινά. Οι ανεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 7 με 17 βαθμούς Κελσίου.

(Ι.Π.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 6 April 1999 - 9:00:11 UTC